TOP

Ecohuis

De geneugten van houtskeletbouw

 

Vanaf de eerste dag dat ze in hun nieuwe huis woonden, voelden ze zich er thuis. De bewoners van deze pastorij bouwden met Ecohuis en dat zouden ze meteen opnieuw doen. “Onze houtskeletwoning maakt zijn beloftes waar: een aangenaam woonklimaat, weinig onderhoud, een lage energiefactuur. De dingen waar we naar op zoek waren. Zodra we erin trokken, hadden we iets van: oké, zo moet het zijn. Het voelde allemaal precies aan zoals we op voorhand gehoopt hadden”, vertelt de eigenaar. Gepland was het nochtans niet, eerder toevallig dat de eigenaars voor houtskeletbouw kozen. Ze hadden juist een groot perceel gekocht en zoals zoveel bouwers de nodige beurzen afgeschuimd op zoek naar info en inspiratie.“Door te spreken met mensen hadden we al het een en ander gehoord over houtskeletbouw: het ecologisch aspect, het feit dat je in een warm huis woont, de snelle uitvoering. Op een bepaald moment kwamen we in contact met Ecohuis. Hun verhaal paste perfect bij wat wij voor ogen hadden. Wij zijn de vijftig voorbij en wilden een duurzame woonst met zo min mogelijk onderhoud. Een plek waar je zorgeloos ouder kunt worden. We hadden ook de behoefte niet om nog veel zelf te doen of te coördineren”, aldus de bouwheer.

 

Ecohuis is al jaren een vaste waarde in de wereld van de houtskeletbouw. Het tekent en bouwt je woning volledig naar je smaak en wensen, al kan je ook perfect werken met een eigen architect of bepaalde werkzaamheden op eigen houtje doen. Je kiest zelf de bouwstijl, grootte, indeling en afwerkingsgraad. Het grote voordeel: de snelle uitvoering. Op een goede vier maand tijd was ook dit huis quasi gefinaliseerd, van de fundering tot en met de plaatsing van de keuken. “Na een tweetal weken stond het dak er al op”, geeft de bouwheer aan. “Alle vervolgwerken zoals het trekken van leidingen of aanwerken van buitenschrijnwerk konden daardoor vrijwel meteen gebeuren. De elektriciteit hebben we overigens zelf gelegd, ook dat was geen probleem.Tussendoor werd de opvolging van al die werken geregeld en gecontroleerd door één persoon: ons aanspreekpunt op elk moment.”

 

De woning bevindt zich in zonevreemd gebied. Daardoor moest er binnen een bepaald volume gebouwd worden en in een stijl die past bij de rurale omgeving. De eigenaars kozen voor een landelijke uitstraling die toch strak aanvoelt. Recuperatiesteen en accenten van hout in de carport zorgen ervoor dat het gebouw mooi integreert tussen de uitgestrekte velden en weilanden. Verder is het ontwerp zo zuiver mogelijk ge- houden, wat binnen nog meer tot uiting komt. Het interieur oogt warm en modern, met rechte lijnen en strakke volumes. Kaderloze deuren vallen weg in de muren. Een stalen deur in de woonkamer versterkt het karakter van de leefruimte. Meubilair in zwart fineer en accenten van eik voegen warmte toe. De eigenaar:“Al het vaste meubilair is op maat getekent en gemaakt, tot en met de kasten in de badkamer. Het leuke is dat je zo eenheid creëert in je woonst. De stijl van kasten in de keuken wordt doorgetrokken in de living. Alles past bij elkaar, precies zoals we het wilden.”