TOP

Centrale, glazen vide verdeelt en heerst in deze woning

De nabijheid van de stad Gent was cruciaal, een tuin met zicht op natuur om tot rust te komen en een woning die liefst precies hetzelfde doet, dat waren bij aanvang zowat de wensen van de bouwvrouw. Toen ze na heel wat zoeken op een perceel viel dat grensde aan de Wondelgemse Meersen, zagen zij en haar partner hun droom dichterbij komen. En na een gesprek met architect Tom Mahieu waren ze helemaal overtuigd.

 

“Via een poortje in onze tuin wandelen we de Wondelgemse Meersen in, beschermd natuurgebied. Dat is fantastisch en dat zicht wilden we optimaal benutten door zoveel mogelijk naar achteren te bouwen en te leven”, aldus de bouwvrouw. Toch konden ze niet zomaar doen waar ze van droomden omdat ze zich aan de verkavelingsvoorschriften dienden te houden. Een andere wens waar de architect mee om moest gaan, was de introductie van een magazijn voor de bouwheer en een bureau voor de bouwvrouw. “Ook wilden we ruime kamers die nauw betrokken zijn op de omgeving en veel lichtinval. Tijdens een gezamenlijk project leerde mijn partner Tom Mahieu kennen en zijn moderne stijl sprak hem wel aan. Ik dacht eerder in een pastoriestijl te bouwen (lacht). Maar het zijn stuk voor stuk rustgevende woningen met een beperkt materialenpallet. Je ziet vaak een zwart-witcombinatie en dat kan prachtig zijn. Al waakte ik erover dat het niet te clean werd want ik wou voldoende huiselijkheid. Het leuke aan Tom is dat hij daarvoor open staat en goed luistert. Na dat eerste gesprek hadden we er alle vertrouwen in en dat bleek bij het zien van zijn eerste ontwerp ook gegrond.”

  

Het gebouw presenteert zich eerder gesloten aan de straat wat in dergelijke verkavelingen niet onlogisch is. Voorbij de zwarte poort krijg je onderaan opnieuw een zwart volume, enkel een fijn kader in witte gevelbepleistering op de verdieping lijkt dit te doorbreken. Achter de eveneens zwarte screens zitten echter de raampartijen verscholen van in de kinderkamers boven. Om het geheel niet te zwaar te maken werd voor de gevel onderaan gekozen voor de fijne en strakke ALINEL bekleding. Die verbergt vooraan niet enkel twee garagepoorten, die loopt ook opzij van de woning door waardoor je de voordeur nauwelijks opmerkt. ALU Van De Putte nam als erkend plaatser van ALINEL alle schrijnwerk voor zijn rekening. Willem Van De Putte: “De vraag voor ALINEL gevelbekleding lag vast toen architect Tom Mahieu ons contacteerde. Wij werken regelmatig samen en we weten dus wat hij van ons verlangt. Wij werken ook al lang met ALINEL en graag, ze waren ook één van de eerste die met verticale aluminium profielen op de markt kwamen. In de strakke architectuur van dit project is de passage rondom de hele woning met ALINEL zeker een troef, zowel functioneel als qua design. Door deze toepassing zijn zowel de garagepoorten als de voordeur en de deur naar de berging onopvallend in hetzelfde vlak verwerkt. Het is een compleet systeem dat vrij makkelijk en snel geplaatst kan worden, zeker nu. Het zorgt ook voor een grote afwerkingsgraad, op voorwaarde dat je vooraf goed nadenkt over hoe je de puzzel zal leggen. Bij Van De Putte tekenen wij dat op voorhand altijd minutieus uit om achteraf geen problemen te hebben. Het gebeurt zelfs dat wij bepaalde zaken al eens plaatsen bij ons in het atelier om 100% zeker te zijn dat het klopt. Hier waren er mogelijkheden om met panelen van 8 lopende meter te werken die op elkaar inhaken maar wij kozen ervoor om op te delen in secties van 2 meter. Bij een kras of een probleem in de toekomst kan je op die manier gemakkelijk en snel een paneel vervangen zonder dat je de volledige opbouw terug moet afbreken. Bij de plaatsing bleven we op één lijn met het schrijnwerk van het volledig openschuivende raam in de achtergevel. Om de garagepoorten – bovendien kantelpoorten – en de deuren zo naadloos mogelijk te verwerken, moet je extra alert zijn en goed nadenken zodat je overal juist uitkomt. Het is dus wel wat complexer dan dat het voor buitenstaanders kan lijken maar daar komt onze expertise van pas. En architecten die dergelijke details tekenen, komen vaak bij ons uit. Maar het is belangrijk dat details en het lijnenspel van de architectuur kloppen.”

 

Van in de tuin zie je goed het effect van het overkragende volume. Dat vormt een U door de glazen gevel op de verdieping iets terug te trekken. Hierdoor genieten de ouders op hun terras van privacy ten aanzien van de buren. Waar in de gesloten voorgevel ALINEL de hoofdrol vertolkt, doet de witte gevelbepleistering dat hier in de volledig opengewerkte achtergevel. Dit vakantiegevoel danken ze dus mee aan de producten van WILLCO Products. Lien Anthoons: “En uiteraard aan de correcte plaatsing. Wesley Degroote zweert al jaren trouw aan de producten van WILLCO en dus ook aan een hoogwaardig en gesloten isolatiesysteem. Wij raden dit ook ten stelligste aan om achteraf geen problemen te krijgen. Al onze producten worden in een labo getest, zijn gecertificeerd en zijn perfect op elkaar afgestemd. Aan de basis heeft Wesley in dit project de grijze Neopor isolatieplaat geplaatst, een polystyreenplaat met een warmtegeleidingscoëfficiënt van 0,032. Daar bovenop kwam de Silicoonharssierpleister, onze standaard pleister die het vaakst wordt toegepast. Doorgaans in een korrel van 1,5 mm maar hier koos de klant in functie van een strak en glad uitzicht voor een korrel van 1 mm. Deze pleister scoort goed in het langer proper blijven. Maar om de levensduur en de kwaliteit van de gevelbekleding nog te verbeteren, raden wij aan om een extra preventieve nabehandeling te voorzien met onze WILLCO Silicoonharsverf Clean. Deze verflaag die in twee lagen wordt aangebracht, zorgt ervoor dat vuil zich heel moeilijk kan vastzetten op de sierpleister omdat die de gevel sneller laat opdrogen. Ook die werd hier door Wesley toegepast. Dit gevelisolatiesysteem zorgt dus voor een mooie en hoogwaardige afwerking van de gevel en komt de strakke architectuur zoals hier ten goede.”

 

Om de mogelijke drukte op het werk en op straat zo snel mogelijk van je af te schudden en zen te worden in je woning, koos Tom voor een donkere, geborgen koker als overgangsfase. Dat vertaalt zich in de inkomhal in een donkere vloer (tapijt), donkere wanden met deuren in het vlak en zelfs in een donker plafond maar door de hoogte die hier gehaald wordt, voelt het best aangenaam. Een vage bundel licht komt vanuit de kelderverdieping naar boven. Het is vanwege het contrast met buiten even wennen voor de ogen wanneer je de deur achter je dicht doet maar het heeft wel het gewenste effect. Je blik gaat daarna door de plafondhoge deur met donker glas voorbij de leefruimte terug naar buiten waar het zwembad en het groene uitzicht de rest doen. Deze hoge steel look pivoterende deur tussen hal en leefruimte was geen evidentie, maar Anyway Doors kreeg het toch voor elkaar. Koen Dries: “Aangezien wij al onze producten uitsluitend op maat maken, zijn de toepassingen en ontwerpmogelijkheden eindeloos. Dat doen we door verschillende modulaire componenten samen te voegen tot de ‘ideale deur’ voor elk project. Maar de klant beslist zelf over afmetingen, materialen, grepen en eventuele accessoires. Uiteraard worden het gekozen design en gebruikscomfort mee bekeken in functie van de woning. Onze ‘steel look’ pivoterende deuren zijn heel populair. Het is dan ook een tijdloze blikvanger die in elke interieurstijl tot zijn recht komt. Modern of klassiek, helder, gezandstraald of mat gezuurd glas, met veel verticale of horizontale traversen, je bepaalt het allemaal zelf. In tegenstelling tot echt staal is onze steel look pivoterende deur vederlicht door de combinatie van zwart geanodiseerd aluminium met 6 mm gehard glas. Het glas zit rondom geklemd in dit geanodiseerd aluminium kaderprofiel waarin ook de volledige scharniertechniek zich bevindt. Deze minimalistische blokomlijsting zorgt bovendien voor een goede akoestische en thermische afdichting. Wat ook kan en esthetisch gezien heel puur, is een toepassing zonder omlijsting (Frame-A-Way). Je kan de deur in 1 (90°) of beide draairichtingen (180°) geluidloos openen dankzij de pivotscharnier die we bij Anyway voor deze deur ontwikkelden. In deze gepatenteerde ‘Anyway’ sluiting is een hightech comfortsluiting ingebouwd zonder inbouwdelen in de vloer. Dat betekent dat deze pivoterende scharnier bovenop de afgewerkte vloer geplaatst kan worden. Je hoeft dus op voorhand niets in te bouwen en ook vloerverwarming is geen probleem. Het ingebouwde vergrendelsysteem blokkeert de deur dan weer op 90° in geopende stand. Wij zoeken bij Anyway Doors continu naar producten die een meerwaarde voor uw interieur kunnen betekenen. Het is met ons ‘Room Divider’ concept in het achterhoofd dat we deze moderne stalen deur interpretatie ontwikkelden. Innovatie is één van onze stokpaardjes en onze pivoterende ‘room dividers’ mochten al meerdere internationele awards ontvangen.”

 

Tegen het moment dat je effectief de leefruimte betreedt, ben je dus al behoorlijk zen. En dat neemt daar enkel toe. Zithoek en eethoek lopen in elkaar over en vormen een mooi geheel met de keuken om de hoek. Die blinkt met een lange houten kastenwand en de look van witte natuursteen (Estatuario print, lijkt marmer maar is keramisch) uit in gezelligheid en charme en biedt tegengewicht aan de gepolierde betonvloer en het zwarte meubilair van onder meer de eettafel en stoelen (merk Hay van bij Living design). De bijzondere armatuur van CEBEO boven de eettafel kwam er na een lichtstudie en hangt, naast de inbouwspots, als eyecather in de ruimte.

 

De woning is, om optimaal de ruimte te benutten, volledig onderkelderd en bevat behalve een bureau ook een deel van het magazijn/fitnessruimte, een extra douche en de wasberging. De vide zorgt er voor natuurlijke lichtinval waardoor je het comfort van een volwaardige verdieping ervaart. De rijke lichtinval in de leefruimte ontstaat dan weer door de glazen achtergevel die in drie delen volledig weg kan schuiven in de berging. Met de oversteek en het zwembad nabij vergroot je op die manier je terras en is ook een poolhouse overbodig. De gepolierde betonvloer komt buiten terug tot zelfs vooraan de woning. Binnen en buiten kunnen dus niet beter in elkaar overlopen dan hier. Het zwembad met infinity overloop (BC Pools) werd naadloos ingepast in het terras en is heel uitnodigend. Net als de rustgevende fontein die uit de wand van een bijzondere balk komt. Die dient eveneens als zitbank en legt in materialisatie een link naar de natuursteenlook van de keuken binnen. 

Geen zichtbare trap in de leefruimte hier die je naar boven leidt. Die zit namelijk netjes weggestopt achter de keuken maar mag er, helemaal in Corian uitgewerkt, zeker zijn. (Genico)Boven zie je meteen weer het effect van de centrale vide die letterlijk oudergedeelte met dressing, slaap- en badkamer scheidt van het kindergedeelte met badkamer, inclusief ingewerkte koker voor vuile was en douche in Silestone, en drie slaapkamers. (alle deuren van Anohid) Maar door het glas rondom de vide is die scheiding relatief. Zo kijken de ouders van in de dressing, door de vide, tot in de badkamer van de kinderen. Via ingebouwde lamellen kan je de vide desgewenst wel afsluiten. De zitbank aan de glazen wand in de dressing laat toe om gemakkelijk schoenen of kousen aan te trekken. 

De troef van het oudergedeelte is absoluut het hotelsuitegevoel dat je ervaart. Slaap- en badkamer zij aan zij kijken uit over de tuin en de Wondelgemse Meersen. Ook hier schuiven twee delen open waardoor je optimaal van zicht en geluid kan genieten, dat zowel vanop het terras met een glas in de hand maar even goed van in de inloopdouche of het vrijstaande bad. Aardig detail in het optimaal gebruik van de ruimte, is de kastenwand die enerzijds dressing is en anderzijds slaap- en badkamerwand met daarin alle technieken, een kolfje naar de hand van de bouwheer die sanitair en verwarming doet. Door die kastenwand bovendien niet tot aan het plafond door te trekken, vergroot de ruimte optisch. (alle meubelmaatwerk van Vossaert, partner Tom werkt daar, dus ook keuken, wand douche is anders dan kastenwand maar zelfde kleur waardoor het doorloopt)

 

Het mag duidelijk zijn dat je door slimme ingrepen zoals enerzijds het iets naar achteren schuiven van het bovenste volume en de integratie van die centrale vide in combinatie met het maximaal benutten van de beschikbare ruimte door werkelijk geen vierkante centimeter onbenut te laten anderzijds, een best zwaar programma ineen kan puzzelen zonder in te boeten op je licht- en ruimtegevoel. Het laatste woord tot slot geven we aan de bouwvrouw. “Elke dag opnieuw kom ik tot rust in mijn woning. De keuken en onze slaapkamer vind ik echt zalig. Het voldoet volledig aan onze verwachtingen. Ik vond het hele proces ook heel aangenaam om volgen en om er zo dichtbij betrokken te zijn. Het smaakt voor mij naar meer. En nee, ik heb nog geen enkel moment spijt gehad dat ik niet voor een pastorie heb gekozen. Ik denk zelfs niet dat ik dat nog zou doen.”

 

Met dank aan:

Tom Mahieu Architect
www.tommahieu.be

 

Willco Products NV
www.willcoproducts.be

 

Anyway Doors
www.anywaydoors.be

 

ALINEL nv
www.alinel.be

 

Bminus
www.bminus.com

 

ANOHID
www.anohid.be