TOP

Bouwonderneming Van der Steen

Mag het iets meer zijn? Wie de woning van de familie Van der Steen bezoekt, kent het antwoord. “In ons huis hebben we de expertise gestoken die we doorheen de jaren in ons familiebedrijf hebben opgebouwd. Wij waren in België één van de eersten om bakstenen te verlijmen en maken er nog altijd een punt van om mee te zijn met de laatste bouwtrends. Wij zijn gespecialiseerd in ruwbouw, dakwerken, nieuwbouw en renovaties en voegen daar sinds enkele jaren ook houtskeletbouw, staalbouw en het afwerken met gevelstrips aan toe. Ook bieden we aan onze klanten sinds kort de keuze om voor een totaalconcept te gaan”, steekt Saskia van wal. Zij is samen met haar broer Joris zaakvoerder van Bouwonderneming Van der Steen, die ooit door hun grootvader werd opgericht. Saskia’s pastorijwoning is een nieuwbouw, maar wel één – door de uitgekiende materiaalkeuze – met enorm veel authenticiteit.“Als gevelsteen kozen we voor een mix van oude klampsteen met witgeschilderde recuperatiesteen, die gemetseld werden in kruisverband. Voor het brede – tot 2 centimeter – voegwerk werd eveneens gewerkt met een mengeling van drie soorten zand. “Die werd op de werf zelf gemengd, tot de kleuren- mix perfect was”, aldus Saskia.

 

Schoonheid in de details

De voorgevel van het huis heeft een boogvormige voordeur en garagepoort. Dezelfde boogvormen komen terug in de oprit, waar kasseien harmonieus afgewisseld worden met roodbruine kleiklinkers.“Al onze ramen zijn hoog, greige van kleur en uit tropisch hardhout. Om die hoogte optisch te breken hebben we gewerkt met een kruisverdeling in of bovenaan het raam in kwestie. De lintelen boven het raamwerk zijn uit Belgische blauwe hardsteen, met daarboven telkens een waaier van opstaande bakstenen. Het onderste deel van de lintelen werd afgefreesd en ingekerfd. Onder het motto: schoonheid zit ‘m vaak in de details.” Ook de drie dakkapellen, allen afgewerkt met natuurleien, dragen bij tot de unieke uitstraling van het huis.

 

Ambacht

Achteraan werd het terras aangelegd met grote tegels uit Belgische blauwe hard- steen. Opvallend: geen traditionele afvoer- goten ten huize van Van der Steen, maar wel subtiele, bijna onzichtbare, smalle goot- jes die het terras omzomen. Opnieuw een staaltje van pure ambacht. “Onder onze klanten zijn er toch nog heel wat die kiezen voor een rustieke pastoriestijl zoals wij dat destijds deden, maar de laatste jaren wint de strakke, witte kubuswoning, meestal bepleisterd of met een modern gelijmde gevelsteen, enorm aan populariteit. Nog een opvallende trend is dat alsmaar meer mensen kiezen voor een gedeeltelijke of totaalrenovatie. Wat ook logisch is, aangezien mooie bouwgronden alsmaar schaarser worden”, licht Saskia toe.

Droomhuis

“Maar of we nu onze schouders zetten onder een nieuwbouw of renovatie, het is altijd ons ultieme doel om voor een droomhuis te zorgen. In dat opzicht is een Belg nog altijd geboren met een baksteen in zijn maag. En zeker nu, in deze coronatijden, wordt een gezellige thuis nóg belangrijker. Het is ook van toepassing op onze eigen woonst. Ondanks onze drukke job, is dit de plek waar zowel mijn man, mijn zoon als ikzelf helemaal tot rust komen.”

Bouwonderneming Van der Steen
www.van-der-steen.be