TOP

Davy maes

Aannemer Davy Maes is dan wel een romanticus, een dromer is hij allerminst. Met grenzeloos perfectionisme en nuchtere realiteitszin realiseert hij klassieke woningen en projecten die uitblinken op vlak van authenticiteit en degelijkheid. Zijn passie voor klassieke landelijke woningen gaat verder dan esthetiek; Davy Maes bouwt woningen met een geschiedenis.

 

Oude technieken, authentieke materialen, moderne mogelijkheden

Davy Maes: “Voor mij is die passie voor rustieke, klassieke bouwprojecten een evidentie. Het is geen toeval dat deze stijlen al ruim 200 jaar letterlijk overeind blijven en zieltjes blijven winnen. Oude materialen en technieken blijven hun grote meerwaarde dagelijks bewijzen. Ik schep enorm veel voldoening uit het recupereren van materialen om ze zo een nieuw leven te geven, waarmee ze opnieuw mensen gelukkig maken.
We hebben het dan over hergebruik van oude gevelstenen, specifieke (voeg)technieken, oude dakpannen, stalen ramen en/of deuren, dakspanten, massief hout met zelfs eikenhouten plugs… de lijst is ondertussen behoorlijk lang. Het is natuurlijk een specifieke discipline: de normen rond isolatie, ecologie, duurzaamheid… worden steeds strenger. Om met deze authentieke materialen een woning te bouwen die voldoet aan alle regels, zijn een doorgedreven expertise en vakkennis onontbeerlijk. Het vergt ook een zekere vindingrijkheid om samen met de architect en de stabiliteitsingenieur telkens de juiste oplossing te vinden. Ik mag zeggen dat we daar doorgaans met verve in slagen. Wie kiest voor een authentieke, klassieke woning en materialen met een geschiedenis, hoeft zich dus geen zorgen te maken over de isolatiescore of het e-peil. We halen dezelfde cijfers als ‘gewone’ nieuwbouw.”

 

Klanttevredenheid heilig, stijlbreuken uit den boze

Davy Maes: “Twee leidraden zijn voor ons elementair: de wens van de klant én de authenticiteit. We zijn sterk betrokken vanaf het begin van ieder project. Zo polsen we naar de voorkeuren van de klanten om deze dan te integreren in een realistisch project. Alle details moeten kloppen. We bouwen woningen exact zoals ze destijds werden gezet, stijlen mixen is voor ons een beetje heiligschennis. In samenspraak met de klant realiseren we zo steevast huizen die zich écht onderscheiden door hun uitmuntende authenticiteit. Uiteraard is er één groot verschil met de bouwmethodes van weleer: in onze huizen is alles mogelijk qua technieken en sanitair, tot de meest geavanceerde domotica!”

 

Maximale betrokkenheid van klant én aannemer

Davy Maes: “Ik verdiep me iedere keer volledig in het bouwproject. Mijn trots en passie maken dat ik zo’n bouw niet loslaat tot hij volledig tot zijn recht komt en de klant maximaal tevreden is. Indien gewenst, sta ik niet alleen in voor de ruwbouw- en dakwerken, maar voor het complete plaatje. De onderaannemers waarmee ik werk delen mijn grote passie voor authenticiteit en degelijkheid. Ik heb het geluk gehad om doorheen mijn carrière te mogen leren van nog echte stielmannen. Die kennis en expertise, die ik zo gretig heb opgenomen, mag namelijk niet verloren gaan. Hierdoor heb ik de expertise én het leveranciersnetwerk om deze projecten tot een goed einde te brengen. Een bouwproject is vaak de once in a lifetime realisatie van een woningdroom. Ook de klant wil ik daarom zo nauw mogelijk betrekken bij het geheel. Vaak laten we hen bijvoorbeeld letterlijk ‘hun steentje bijdragen’ door het zelf leggen van de eerste steen. Een klein gebaar dat illustreert hoe we zulke projecten benaderen: met trots, hart en ziel.”

 

Davy Maes
www.davymaes.be