TOP

Geslaagde kasteelvilla – Divaa Architecten

Jurgen Van Durme is een architect die graag speelt met volumes. Ga er zijn portfolio op na en je zal zien hoe blokvormige structuren telkens weer in en over elkaar vloeien. Niet zelden lopen ze uit in een langgerekte luifelpartij of een groot terras. Een van zijn recente realisaties vinden we in Wetteren, in een doodlopend straatje te midden van een bebost akkerlandschap. Met wat verbeelding lijkt het gebouw wel een strak, modern kasteel. De woonst bestaat uit verschillende balkvolumes die telkens een andere woonfunctie definiëren, waardoor een erg levendig gevelbeeld ontstaat. Centraal bestaat de villa uit een twee verdiepingen hoog bakstenen gedeelte dat uitmondt in een brede toren. Daarachter ontvouwt zich het hart van het huis: de woonkamer en keuken, slaap- en badkamers. Aan weerzijden van dat centrum voegen bouwblokken in crepie extra dynamiek toe. Ze bieden plaats aan onder andere een kantoorgedeelte en garage en lopen achteraan zelfs over in een stockeerruimte en poolhouse.

 

Stalen deuren
De rechte belijning van de gevel krijgt een verlengde binnen, waar zowat alles op maat is uitgewerkt. De inkom is ruim. Rechts kan je ofwel via de lift of via de trap naar de eerste verdieping. Rechts loopt de inkomhal uit in een soort sas met vestiaire richting het kantoor. Via een stalen deur betreed je de kantoorruimte. Het kantoor is verder verbonden met de leefruimte, maar kan ook afgescheiden worden via een dubbele schuifdeur: een stalen deur laat contact toe met het woongedeelte, terwijl een tweede deur mee geverfd is in de kleur van de muren voor totale privacy. “Stalen deuren zijn tegenwoordig een echte hype, mede omdat ze in verschillende bouwstijlen tot hun recht komen”, benadrukt Katrien Balcaen van FRAAM, dat alle stalen maatwerk in dit project in eigen atelier vervaardigde en plaatste. “Het esthetisch aspect van zo’n deur is enorm: de eenvoud en puurheid van het materiaal maakt het tijdloos en veelzijdig. Onze stalen deuren hebben bovendien een erg fijne profilering, waardoor je meer glas ziet en daglicht maximaal binnengebracht wordt. In een moderne designwoning als deze vormen ze absolute eyecatcher. Bovendien is alles maatwerk: we werken alles tot in de puntjes uit in samenspraak met de architect en bouwheer. In dit project zijn we bijvoorbeeld vertrokken van een erg gedetailleerd ontwerp, waar we zelf nog weinig sleutelwerk aan gehad hebben. In de kantoorruimte is gekozen voor twee horizontale verdelingen die voor een rustig en sereen beeld zorgen. Om de eenheid te bewaren is die vormgeving overal in huis doorgetrokken. Op het gelijkvloers is er bijvoorbeeld tussen de inkom en leefruimte ook een stalen deur voorzien met een L-greep, zodat alles mooi aansluit bij elkaar.” FRAAM is een jong familiebedrijf gespecialiseerd in stalen ramen en deuren, voor zowel binnen- als buitentoepassingen die aan de hoogste kwaliteitsnormen moeten voldoen. Niet alleen particulieren, maar ook totaalinrichters, bouwbedrijven, ontwerp- en architectenbureaus zijn er kind aan huis. “Het gaat om meer dan enkel een degelijke uitvoering, we geven ook advies en technische ondersteuning en denken actief mee over concepten en ontwerpen”, vertelt Katrien Balcaen. “We zijn een creatief bedrijf dat werkt met gepassioneerde vakmensen. Wat wij doen is nog echt ambacht, waardoor elk detail op maat uitgewerkt kan worden. Dat gegeven maakt ook dat professionele partners steeds vroeger in het bouwtraject tot bij ons komen. Architectuur en interieur zijn communicerende vaten: het ene versterkt het andere, en we merken dat aannemers en architecten zich daar almaar vaker van bewust zijn. Als je tijdens de ontwerpfase al nadenkt over het interieur behaal je de mooiste resultaten.”


Open leefruimte
De leefruimte zelf is een groot open canvas, waar rijkelijk licht naar binnen stroomt via kamerhoge ramen. Die beslaan de hele achtergevel en zorgen voor een prachtig zicht op de omgeving. “De link met de tuin vonden we erg belangrijk”, vertelt de eigenaar. “Zelfs binnen krijg je het gevoel buiten te zitten.” Behalve een met licht overgoten zone, is de leefruimte vooral een baken van gezelligheid. Donker hout, marmer en accenten van koper gaan in dialoog met zorgvuldig uitgekozen meubilair met een exclusieve look-and-feel. De zithoek wordt aan de kant van de gevel begrensd door een grote maatkast met geïntegreerde haard en een ritmiek van open schabben. Achter inschuifdeuren zit de televisie weg.

Het opvallende hier: een koperen lijnenspel geeft extra cachet aan het meubel. “Het donkere hout van de kastenwand is overal doorgetrokken in huis”, legt de eigenaar uit. “Daarnaast zijn er een aantal accentkleuren en materialen die wat meer leven in de brouwerij brengen zoals koper en marmer. Enkele kasten zijn ook grijs geverfd, als subtiele verwijzing naar de tekening van het marmer. Op die manier ontstaat er eenheid in het hele huis.” “Al onze klanten krijgen een persoonlijke begeleiding die start vanaf de studiefase. We adviseren bij de keuze van het materiaal en stemmen de technische mogelijkheden af op de architecturale vraag.” vertelt Wim Nelis van Potier Stone, het bekende natuursteenbedrijf uit Maldegem dat al vier generaties lang de mooiste creaties op maat maakt. “De bouwheer is bij ons in de toonzaal langs geweest en is meteen gevallen voor de warme uitstraling van deze Mogano Oyster. Een unieke steen met grijze, parelmoerachtige vlakken.”

 

Keuken
De keuken volgt dezelfde lijn als de leefruimte. Letterlijk, want ook hier komt de koperen belijning terug in het marmeren kookeiland. Wim Nelis van Potier Stone: “Hier is de Mogano Oyster op het keukeneiland in Bookmatch geplaatst. Dat wil zeggen dat de platen volgens het open boek-principe gepositioneerd zijn, zodat de kleuren en het motief ononderbroken doorlopen. Vervolgens is het oppervlak behandeld met een XQUISE-afwerking die een matte look en aangename feel geeft. In combinatie met onze QTOP® Protect & Clean-producten zorgt die afwerking er voor dat het marmer vlekbestendig wordt. Veel mensen zijn bang dat een natuursteen niet onderhoudsvriendelijk is. Samen met de QTOP Protect & Clean biedt onze XQUISE-afwerking daar een sluitende oplossing voor, ook in de keuken.Potier Stone is daarmee bovendien het enige natuursteenbedrijf dat voor marmer een levenslange onderhoudsgarantie biedt.” Het donker gebeitste hout loopt gewoon door in de maatkasten. Verder is alles heel functioneel ingericht, van de typische lades en kasten voor bestek, potten en pannen tot meer specifieke functies zoals een barkast en grote ontbijtkast. Al is het meest speciale wellicht de deur naar een aangrenzend bijkeukentje. Die zit mooi verwerkt in de kastenwand, zodat het niet eens opvalt dat er effectief een doorgang is. “Het fijnste aan de keuken is evenwel het uitspringende volume, waar de eettafel staat”, benadrukt de eigenaar. “Als je hier zit te eten, lijkt het wel alsof je op het terras zit.”

 

Mancave
Het huis is volledig onderkelderd. Een groot deel van die ruimte is ingericht als opslagplaats of om de auto’s te stallen die niet meteen gebruikt worden. De garage beschikt namelijk over een speciale lift waarmee de wagens van en naar de ondergrondse verdieping kunnen gebracht worden. Eens beneden wordt een auto niet zelden geparkeerd voor een groot raam, waarachter zich een ruime mancave bevindt. De ruimte is ingericht met dezelfde afwerkingsgraad als de hogere niveaus. Zelfs hier is er een stalen kaderdeur voorzien van FRAAM die de lijn van het gelijkvloers gewoon doortrekt. “Het speelterrein van mijn man. Een mancave moest koste wat het kost geïntegreerd zijn”, knipoogt de vrouw des huizes al lachend. “Hier heeft hij de mogelijkheid tijd te spenderen met zicht op de auto’s.”

 

Masterbedroom
Een zwart geschilderde wand begeleid je vanaf de inkomhal naar de eerste verdieping. “Een idee van de interieurarchitect”, geeft de eigenaar aan. “Op die manier loopt de wand mooi mee met de kleur van de lift. Bovendien geeft het zwart een geborgen gevoel, wat bijna symbolisch is als je je naar de slaapkamers begeeft.” Er zijn drie slaapkamers, waarvan de masterbedroom het meest in het oog springt. Daarnaast zijn er nog een logeerkamer en een kamer voor de dochter. Die laatste is eigenlijk een afgeleide van de slaapkamer: iets kleiner en compacter, maar qua materialisatie identiek. Het slaapgedeelte loopt via een dressing uit in een badkamer, afgewerkt met mortex. Ook hier zie je weer het marmer, het donkere hout, de koperen accenten en stalen maatwerk terugkomen. Maar het meest speciale is misschien wel het uitzicht: elke dag wakker worden met een kilometers ver zicht op de landelijke wijken van dit groen stukje Wetteren. Wat wil je nog meer?

 

DIVAA
www.divaa.be

 

Potier Stone
www.potierstone.be

 

FRAAM
www.fraam.be