TOP

Restaurant Caillou.

Begin oktober opende ‘Caillou.’ aan de Knokkestraat, op de grens met Duinbergen en Heist. Toen we er onlangs voorbijreden, trok het nieuwe pand waarin het restaurant zich bevindt al meteen onze aandacht door de warme verlichting. Die uitnodigende uitstraling wordt bevestigd door de hedendaagse inrichting waarvoor interieurbureau Wille heel wat natuurmaterialen gebruikte met vloeiende lijnen, hout- en aardetinten. “De basisinsteek van onze keuken is de klassieke restaurant- beleving op een creatieve, hedendaagse manier brengen”, licht chef Sander Van de Walle toe. Centraal in het restaurant staat wat Sander noemt een ‘kitchen-table’ waaraan bepaalde gerechten worden bereid of afgewerkt zoals alle koude gerechten en tweede bereidingen…. Irish coffee of sabayon. “Op die manier kunnen restaurantgasten ons vanop afstand even aan het werk zien zonder dat wij hun gesprek aan tafel storen.”

Al meer dan 14 jaar staat Sander in het culinaire vak.Tijdens zijn 7de jaar in de Groene Poort liep hij stage in ’t Hof van Cleve en daarna werkte hij 3 jaar in de Oosthoek. Ongeveer 8 jaar geleden begon hij in Sel Gris waar hij zich opwerkte tot rechterhand van chef Frederik Deceuninck. Tussentijds had hij de kans om in Zaranda op Mallorca en in restaurant Likoké van Piet Huysentruyt in Frankrijk een extra stage te doen. Andere vermeldenswaardige stages liep Sander in Tribeca, Painture, ’t Zilte en The Chocolate Line. Dat Sander heel wat in zijn mars heeft, bewijst hij met de prijzen op zijn palmares. In 2016 werd hij tweede in de wedstrijd ‘Saissonier Patisserie Benelux’. Momenteel draagt hij de titel ‘Prosper Montagné 2019’ en daarnaast is Sander bekroond met de ‘Toque Blanche’, die door de vereniging van 33 Masterchefs van België wordt uitgereikt.Vooral op die laatste erkenning is Sander fier omdat je wordt voorge- dragen door mensen uit het vak.

Twee jaar geleden ontstond het idee bij Frederik Deceuninck van Sel Gris om met een tweede zaak te beginnen die geen copy paste zou worden. Caillou. is een restaurant met een eigen karakter: jong, fris en stijlvol. Zonder zichtbaar aanwezig te zijn in Caillou. blijft Frederik als mentor Sander inspireren, stimule-en en steunen. “Ik ben heel blij dat ik de kans kreeg van Frederik om in zijn nieuwe verhaal ‘Caillou.’ te stappen. En nuchter genoeg om te beseffen dat je voor een eigen zaak voldoende financiele draagkracht moet hebben. Frederik is een echte ondernemer. Hij geeft mij een zeer grote culinaire vrijheid. Samen met maître Camille Steenhuyse, de schoonzus van Frederik, wil ik Caillou. tot een hoog niveau brengen. Ik vermoed dat meer jonge chefs dit voorbeeld zullen volgen”, zegt Sander. Samen met zijn team weet Sander hoe je mensen een fijne en culinaire avond

laat beleven. Ze verrassen aangenaam met sublieme smaakcombinaties, heerlijke gerechten en een uitgebreide drankenkaart met exquise wijnen die je ook per glas kunt bestellen.Voor de twee-gangen lunchformule betaal je 29 euro,‘handen en smaken’ 62 euro & ‘François’ 82 euro.Vegetariërs en mensen die een glutenvrij dieet volgen, kunnen er eveneens terecht. Naast seizoens- gebonden à-la-car te gerechten heeft Caillou. het vier-gangen menu ‘mijn handen en smaken’. “Ik maak smaak met mijn handen en mijn persoonlijke reis- en restaurantervaringen komen in de gerechten tot uiting”, licht Sander toe. “Ons vijf-gangen menu ‘François’ is een ode aan de vader van Frederik Deceuninck die ons enorm heeft ge- holpen bij de realisatie van Caillou.”

Kortom, Caillou. – kiezelsteen in het Frans – is een ‘steengoed’ restaurant dat alle ingrediënten in huis heeft om tot een topper uit te groeien.

 

Restaurant Caillou.
www.restaurantcaillou.be