TOP

c2o

Het centrum van het Vlaams-Brabantse Asse is het decor voor een mooi stukje bouwtechniek. Op amper acht weken tijd stond dit huis recht. Het geheim? Een prefabconstructie in beton. De eigenaars waren net op pensioen en wilden een praktische woning die ze later konden aanpassen aan hun oude dag. Levenslang wonen met een korte bouwtijd dus. De buren van C2O Architects gingen de uitdaging aan.

 

Betonconstructie als verwarming
Toegegeven: de betonconstructie valt niet op aan de buitenkant. De eigenaars kozen voor een afwerking met isolatie en crepi. Het is dus pas binnen dat je de meerwaarde van de dikke betonnen muren ziet én voelt. Maar dat is voor straks. Eerst nog even over de constructie. Architectenbureau C2O Architects zweert bij duurzaam en energiebewust bouwen. En dan is beton een uitstekend materiaal. “Het grote voordeel van een constructie in beton is de unieke thermische inertie”, vertelt architect Marnik Dehaen. “In de zomer slaan de muren warmte op waardoor de ruimte zeer lang koel blijft en in de winter krijg je het omgekeerde proces waarbij de muren langzaam hun warmte afgeven om de ruimte op temperatuur te houden.” En dat proces merk je ook aan de energiefactuur: in dit huis staat de verwarming maar drie maanden per jaar op. Wie bouwt in beton, bouwt dus in feite ook een natuurlijk airco- en verwarmingssysteem.

 

Beton heeft nog tal van voordelen
De betonconstructie was in handen van het Kempense Concrete House, een onderdeel van bouwbedrijf Etib. Zij zijn de marktleider in de bouw van duurzame kelders in waterdicht beton. In 2004 vertaalden ze die techniek naar de constructie van betonnen lage-energiewoningen. Naast de thermische meerwaarde zijn er nog een pak andere voordelen aan bouwen in prefabbeton. Zo heb je de grote isolatiewaarde en luchtdichtheid, maar ook de sterkte van de constructie. Je kan grote open ruimtes creëren met zo weinig mogelijk draagmuren. Dat merk je ook aan de buitengevel: de overkapping van de carport lijkt te zweven. En ook binnen zie je weinig draagmuren. Het zijn de kastenwanden die vaak de ruimtes onderverdelen.

Verder is er natuurlijk de bouwsnelheid: gemiddeld duurt een gesloten ruwbouw in beton amper twee en half maanden. Op basis van het technische plan van de architect maakt Concrete House de betonwanden tot op de millimeter juist. Daardoor kunnen ook ramen, deuren en dak al meteen in productie. Want je weet dat de maten zullen kloppen als je op de werf toekomt. Nog een voordeel is de afwerking. Het gladde beton kan je gewoon zichtbaar laten of overschilderen. Je hebt dus geen extra pleisterwerken met lange droogtijd nodig. De kost die je daarmee uitspaart, verantwoordt de iets hogere kost van een constructie in prefabbeton. Maar zoals gezegd: ook je energiefactuur drukt op lange termijn de kosten. In deze woning komt het E-peil uit op 10 – Concrete House garandeert een E-peil lager dan twintig. Daardoor is deze woning in feite een BEN-woning. Tot slot is er nog de integratie met de leefbare kelderruimte. Dé specialiteit van het bedrijf achter Concrete House. Ook de eigenaars hier kozen voor een compacte waterdichte kelder onder de berging. Die berging geeft dan weer uit op de carport. Dat is vooral handig als je boodschappen moet uitladen: je kan alles direct wegzetten in de kasten of in de kelder.

 

Modulair aluminium tegen de gevel
Naast de witte crepi valt ook de aluminium gevelbekleding op. Dat zijn modulaire strips die de eigenaar zelf plaatste. Als gepensioneerde metaalbewerker was dat een job die hem op het lijf geschreven was. Het handige aan die strips is dat je ze nog altijd kan vervangen. Stel dat je de kleur beu bent, dan bestel je gewoon andere strips. En ook met eventuele geïntegreerde ledverlichting kan je nog alle kanten uit. In dit huis koos de architect voor zwarte strips op de carport en de zij- en achtergevel. In de dakrand zorgt een ledlijn discreet voor sfeerverlichting. Het buitenschrijnwerk ligt in dezelfde lijn als de gevelbekleding: zelfde kleur, ook in aluminium. Rondom rond kan je overal binnen en buiten. De lange smalle ramen lopen door van vloer tot plafond en zijn strategisch ingeplant. Ze zorgen voor voldoende licht in kamers en badkamer. In de leefruimte achteraan vind je dan grote schuiframen die uitgeven op het deels overdekte terras. Het zicht op de compacte plateautuin krijg je er gratis bij.

 

Bungalow met extra verdieping
De eigenaars van deze woning genieten van hun pensioen. En om zo lang mogelijk thuis te kunnen blijven genieten, besloten ze om samen met C2O Architects een nieuwe woonst te bouwen. Die moest energiezuinig en praktisch zijn. Het architectenbureau vinkte beide punten af. Want ook de indeling van het huis is doordacht. “Initieel was de vraag om alle ruimtes op het gelijkvloers te houden. Trappen zijn minder praktisch als je al wat ouder bent, maar de doorverkoopwaarde ligt lager als je maar één verdieping hebt. En dus hebben we toch een extra niveau voorzien”, zegt Marnik Dehaen. De bovenverdieping is nu ingericht als verdieping voor de logees: kinderen en kleinkinderen hebben elke hun eigen kamer en badkamer. Ook grootmoeder komt af en toe logeren. Zij palmt dan de tot slaapkamer ingerichte bureauruimte op het gelijkvloers in. Zo moet ze geen trappen doen. Die bureauruimte is de eerste kamer die je tegenkomt als je de woning binnenstapt. Ook hier vind je een lang, smal raam tot tegen het plafond. Een raam dat je trouwens nooit moet openzetten. De ventilatie zorgt voor voldoende verse lucht.

 

Maatwerk brengt rust
Wanneer je verder stapt, kom je terecht in de masterbedroom van de eigenaars. Beginnen doe je in de dressing. Links kan je dan naar de slaapkamer, rechts naar de badkamer. Beide ruimtes kan je afsluiten met een verborgen schuifdeur. De maatkasten in de rest van de woning zijn gebaseerd op die in de dressing. Zo trek je overal dezelfde lijn door en creëer je rust in je ontwerp. Stap je de leefruimte binnen, stap je ook de rust binnen. Een grote witte keuken met kasten in fineer kijkt uit op eet- en zithoek. Het is hier dat de dikke betonnen muren pas echt opvallen. Afgewerkt zonder pleisterwerk, maar met schilderwerk. De warme lichtgrijze gordijnen scheppen extra gezelligheid als de avond valt. En ook hier vallen opnieuw de maatkasten op. Zelfs de eettafel kreeg een tafelblad in hetzelfde materiaal mee. Kortom, in deze oase van rust wil een mens gerust zijn oude dagen slijten.

 

Met dank aan:
C2O architects ı Nieuwstraat 26 ı 1730 Asse ı 02 453 15 66 ı www.c2o-architects.be
Concrete House ı Industrielaan 22 ı 2250 Olen ı 014 25 82 00 ı www.concretehouse.be
Novy ı www.novy.be