TOP

Concept’N

Een woning hoeft niet groot te zijn om kwaliteit te bieden. Steeds vaker duiken compacte woningen op die aantonen dat je ook op een beperkte oppervlakte maximale beleving kunt creëren. Een prachtig voorbeeld daarvan is de woonst van in- terieurarchitecte Nicky Vanden Bossche. Onlangs verhuisde ze van een appartement in Antwerpen naar een rijhuis in een rustige wijk in centrum Beveren. Dat kleinschalige gebouw toverde ze om tot een stijlvol baken van licht en ruimte, onder meer dankzij een opvallend open structuur, dubbelhoge glaspartijen én a touch of gold.

 

Ruimte en licht

Het huis is nieuw gebouwd, als deel van een groter woonproject. “Wat architectuur betreft lagen de grote lijnen op voor- hand vast, maar qua indeling en ruimtegevoel kon ik wel nog mijn ding doen”, legt Nicky Vanden Bossche uit. “Een rijwoning geeft al snel een benepen gevoel. Ik wilde het gebouw zoveel mogelijk open maken. Enerzijds door maximaal licht naar binnen te trekken, anderzijds door ervoor te zorgen dat de primaire woonfuncties alle ruimte kregen. De slaapkamers zijn eerder klein, maar de leefruimte strekt zich uit over verschillende verdiepingen.” Het ontwerp is gebaseerd op het principe van een bel-etage: beneden situeert zich de leefkeuken, op de eerste verdieping een uitgestrekte zithoek met aanpalende kantoorruimte en nog een niveau hoger de badkamer en slaapkamers. Wat opvalt is hoe genuanceerd al die functies aan elkaar geschakeld zijn.Achteraan is de woning volledig opengewerkt door middel van een hoge vide die keuken en zithoek verbindt. Daardoor ontstaat er een dubbelhoge ruimte met grote glaspartijen die voor een enorme lichtstroom zorgen.“Nochtans is de voorgevel vrij gesloten gehouden”, aldus de interieurarchitecte. “Op een klein bandraam na ter hoogte van de eerste verdieping is er geen inkijk. Daar bevindt zich mijn kantoor, dat de privéruimtes afschermt van de straat. Hoe meer je je verplaatst richting de tuin, hoe transparanter de woning wordt.”

 

Contemporary chique

De combinatie van functionaliteit, duurzaamheid en detaillering maakt een sterk interieurontwerp. De intelligente ruimtewer- king combineert Nicky Vanden Bossche met een uitgekiend kleur- en materialenpalet. Moderne en warme elementen geven het interieur een subtiele chique toets. Donker hout en accenten van goud keren regelmatig terug en versterken de eenheid. Nicky Vanden Bossche: “In deze woning heb ik mijn ziel en smaak gelegd. Een belangrijk punt is dat alles perfect op elkaar afgestemd is. Er is bewust gekozen voor een beperkt aantal kleuren en materialen die overal in huis terugkomen in een telkens andere gedaante. De gouden spotjes in de keuken bijvoorbeeld zie je ook in de zithoek, in zowel de plafond- als wandverlichting. En zelfs in de badkamer merk je de terugkeer van messing in het kraanwerk en maatmeubilair.” De keuken is uitgevoerd in donker gebeitste eik, wat prachtig combineert met de Ceppo di Gre-natuursteen op de vloer. Een grote plantenbak zit verwerkt in het eiland en brengt bewust extra kleur en leven in het interieur. De plafondverlichting vertrekt dan weer in de vide en daalt als druppels neer boven een eiken tafel. Daaronder schuiven stoeltjes die subtiel variëren in vorm en kleur.

De trap volgt het wenge-achtige effect van de keuken en loopt volledig door in het parket in de zithoek. In het kantoor ligt een natuursteen die verlengd wordt in een deel van het salon. Hetzelfde geldt voor een zwevend maatmeubel dat van in de kantoorruimte tot in de zithoek loopt en zo de ruimtes visueel met elkaar verbindt. Een laag volume strekt zich vervolgens uit over de hele wand. In dat maatmeubel zijn allerlei functies weggewerkt. Nicky Vanden Bossche: “Er is ook toekomstgericht gedacht. Ooit komen er kinderen. Het salon loopt uit op een zone waar op termijn kan gespeeld worden. Daarlangs zijn verschillende kasten gemaakt om bijvoorbeeld speelgoed en benodigdheden op te bergen. Functionaliteit staat voorop in elk ontwerp. Een goed begrip van hoe iemand wil leven vind ik essentieel. Pas als ik iemands levensstijl en dagelijkse gewoonten heb kunnen vatten, kan ik die vertalen in een ontwerp. Het is dankzij die kennis dat je een concept naar een hoger niveau tilt.”

 

 

Concept’N
www.concept-n.be