TOP

Wooncomfort unlimited

Het blijft een droom voor iedere architect en interieurvormgever: zich mogen uitleven in iedere vierkante millimeter van een woning die ook nog eens uitblinkt qua ruimtelijkheid en volumes. Omwille van de creatieve vrijheid? Uiteraard. Maar ook omdat je hier je competenties ten volle kan etaleren. Het vormgeven én inkleden van deze riante nieuwbouwwoning was alvast een uitdaging die alleen de ware professional tot een goed einde kon brengen. Na ons bezoek bevestigen we volmondig: de opdracht is meer dan volbracht!

 

Architektenburo Larose & Plancke nv:hoge eisen, slimme keuzes

Alles begint natuurlijk met een doordacht ontwerp van de ruimtelijke indeling, gekoppeld aan comfort én ecologie. Ieder vertrek en elke keuze is hierbij bepalend. Architect Thierry Larose legt uit: Thierry Larose: “Dit ruime pand wordt onder meer gekenmerkt door het waardevolle groen waarmee het perceel is overgoten. De opdracht om hier een riante villa te ontwerpen was voor ons natuurlijk een waar plezier. Omwille van de oriëntatie is meteen geopteerd om de woning zo diep mogelijk op het perceel in te planten. Dit resulteert in een zuidwestelijk georiënteerde tuin met zwembad, waarrond de leefruimtes geschakeld liggen. Het inkomgebeuren vindt plaats achteraan de woning op een ontmoetingsplein. Dit plein grenst aan de garages en de gevraagde parkeerruimte die buiten het gezichtsveld vallen. De ambitie van de woning bestond uit het proportioneel omspringen met een breed wensenpakket. Het centraal hoofdvolume wordt op een speelse manier geflankeerd door lagere volumes, die met een verschil in materialisatie het geheel breken en de schaal van de woning visueel reduceren. Om de rendabiliteit van de villa te vrijwaren, is bewust gekozen voor een doorgedreven isolatie van de buitenschil en speciale technieken, waaronder warmtepompen, vloerverwarming, zonnepanelen en een ventilatiesysteem D. Op deze manier kon het E-peil uitermate laag gehouden worden, ondanks de grote volumes en vele gevels.”

 

Huiselijkheid én privacy

We laten ons rondleiden door Interieurarchitecte Wendy Verstrepen. Dat blijkt geen overbodige luxe; zonder een dergelijke gids zouden we bij een eerste bezoek aan deze erg ruime woning makkelijk verdwalen. Achteraf bekeken valt gelukkig een uitmuntend overzichtelijke indeling op. Hoe dan ook: alle ruimtes in deze woning belichten is onbegonnen werk. Ze werden stuk voor stuk vormgegeven met een extreem hoge afwerkingsgraad en toewijding. Kiezen is dus meer dan ooit verliezen… Wendy Verstrepen, interieurarchitecte: “Zo’n ruime woning is inderdaad erg leuk om uit te werken. Het gaat hier om een groot gezin en dus moesten ook de vier dochters elk een eigen plek krijgen. Privacy en samenleven met elkaar verenigen; dat was het opzet. Iedere dochter heeft een eigen ingedeelde ruimte met badkamer, living, dressing en slaapkamer. Telkens met een andere toets, maar tegelijk ook met een zekere uniformiteit. Zo is iedere badkamer van de dochters opgetrokken in Oak Grey; natuursteen met de uitstraling van hout. Dit is een ruime familiewoning waar iedereen ook zijn/haar eigen plekje heeft. Huiselijkheid en privacy wisselen elkaar af en komen tot een comfortabel evenwicht. Dat uit zich natuurlijk ook in de gekozen materialen. We hebben er bewust voor gekozen om voor de vaste elementen een zekere balans te handhaven. Natuurlijke materialen, zoals hout en natuursteen, brengen rust én dynamiek. De keuze voor dikfineer en natuursteen met vaak erg mooie tekeningen, impliceert natuurlijk ook een plaatsing die tot in de puntjes moet kloppen. Met o.a. Verbaendert en Uytterhoeven hadden we het geluk dat we die hoogstaande expertise ter beschikking hadden. Ik was als interieurarchitecte vanaf het begin betrokken bij dit bouwproject. Hierdoor kon ik al bij de eerste ontwerpen rekening houden met hoe alles er zou gaan uitzien. Met de hedendaagse technische complexiteit: elektriciteit, technieken, lichtplan… is dit natuurlijk een enorme meerwaarde. Interieurarchitectuur gaat, in tegenstelling tot wat vele mensen denken, over zoveel meer dan alleen het decoratieve.”

 

De zitruimte: verfrissend warm

De royale zitruimte nodigt uit tot samen ontspannen. De lichtinval, het haardmeubel, de notenhouten vaste meubels, het parket, de losse meubels… het oogt allemaal even zacht als het voelt. Tegelijk blijft alles ook net strak genoeg. Wendy Verstrepen: “Ook dit is het verhaal van specifieke persoonlijkheid en karakter integreren in een woonervaring. In de rest van het huis kozen we vooral voor donkere, dikfineer eik. Hier hebben we dit bewust doorbroken met deze warme notelaar. Het geeft een extra dynamiek en zorgt ervoor dat alles fris blijft, maar tegelijk oogt het natuurlijk erg behaaglijk. Elke keuze is doordacht: de lichtinval, de gashaard, de parketvloer… Die laatste is trouwens hier ter plaatse gekleurd. Zo past het optimaal in het concept. De losse meubels en lichtelementen in heel het huis werden geplaatst en geleverd door Devos Interieur. Christel Devos is een vertrouwde partner die eenzelfde passie heeft voor het creëren van op het lijf getekende interieurvormgeving. Dat wil ik ook graag benadrukken: De samenwerking voor deze realisatie is erg fijn verlopen doordat iedere partner op een open en behulpzame manier dezelfde graad van afwerking nastreefde. Dergelijke opdrachten betekenen een intensief traject met zowel de klant als de andere betrokkenen. Dan is zo’n geoliede machine niets minder dan een zegen!”

 

Devos Interieur: Persoonlijkheid, evenwicht en elegantie

Zoals gezegd werd voor de basismaterialen en het vaste maatwerk vooral gemikt op natuurlijke rust, doorspekt met karakter. De verfrissende eyecatchers die de beleving in dit huis extra optillen, zijn dus grotendeels mee te danken aan het evenwicht dat werd gevonden met de aankleding. Christel Devos van Devos Interieur werkte nauw samen met de interieurarchitecte om telkens het maximum uit iedere ruimte te halen. Christel Devos: “Wat voor mij altijd primeert is personalisatie gekoppeld aan gebruiksgemak. Daaruit vertrek ik om de esthetische accenten te leggen die een woning helemaal afstemmen op de eigenheid van de klant. Het is hierbij uiteraard extra leuk om, zoals in dit project, tijdens deze hele fascinerende reis betrokken te zijn. De uitdaging is altijd om keuzes van de klant maximaal te respecteren en tegelijk het evenwicht te bewaken. Het intensieve overleg met de klant, de aannemers en de architecten heeft er hier voor gezorgd dat ook onversneden pronkstukken exact in het plaatje passen. De leef-ervaring wordt subtiel, maar elegant opgetild door welgemikte plaatsing van diverse exclusieve stukken, waaronder een Minotti sofa, poefs van Evolution 21 en Knoll, een Febo stoeltje van Maxalto, een exclusieve Fox tafel… Kunstwerken van o.a. Marc Lagrange en Michael Verheyden verzorgen de finishing touch. We creëren de uiteindelijke beleving van een huis; daar gaan we niet licht over. Om de juiste ambiance te bereiken voor ieder vertrek, is het zaak om weldoordachte keuzes te maken én te beschikken over een breed netwerk. Zo is ons hoogstaande aanbod breed genoeg om voor ieders persoonlijkheid de juiste elementen te vinden. Een ander belangrijk aspect is tijdloosheid. Een woning zet je niet voor enkele jaren. Ook na decennia moet een interieur zijn aantrekking behouden. Daarom kies ik altijd bewust voor tijdloze elementen. Meer trendgevoelige zaken komen zeker ook aan bod, maar subtiel genoeg om mee op te gaan in dat tijdloze geheel. Ik merk dat ik steeds meer wordt ingezet voor het persoonlijke advies in dit hoge segment. Dat groeit organisch en is natuurlijk erg fijn omwille van de creatieve mogelijkheden.”

 

Van Havere Projects: ontzorging door expertise

Bij hoogstaand en eigentijds wooncomfort hoort natuurlijk een grote dosis technologische ondersteuning. Bij Van Havere weten ze exact hoe ze dit moeten realiseren. We spraken Gwen de Meyer van Van Havere: “Wij stonden in voor alle technische elementen: elektriciteitswerken, vast en draadloos netwerk, camerabewaking, toegangscontrole, audio multi-roomsysteem, TV’s… Dit alles werd geïntegreerd in een automatisatiesysteem van Crestron. De technieken die we zelf niet leveren, zoals HVAC en alarm, hebben we wel 100% geïntegreerd. Hierdoor zijn er in deze woning geen thermostaten, klavieren of andere storende technische toestellen zichtbaar. De bediening is volledig ingebouwd met een op maat ontwikkelde user interface. Ook de audioversterkers, tv bronnen, Apple TV’s… staan in het technisch lokaal servicevriendelijk opgeborgen. Een bijzonder aspect in deze woning is zeker de grote hoeveelheid aan geavanceerde technieken. In samenspraak met de klant en binnenhuisarchitect zijn er meerdere audio- en videozones incl. een home cinema. Laat het weer het toe? Dan kan je gebruik maken van de outdoor TV die via een tv lift naar boven komt. Ook is in deze woning de verlichting zo goed als volledig opgebouwd in DALI (Digital Addressable Lighting Interface). Hierdoor wordt het mogelijk om een aantal armaturen te groeperen of af te zonderen, onafhankelijk van hoe de bekabeling ligt. Zo is het mogelijk om in elke ruimte verschillende mogelijkheden en sferen te creëren. Deze slimme interface zorgt ook o.a. voor een correcte feedback op de touchpanels en kan bijvoorbeeld aangeven of er lampen defect zijn. De technologische expertise om een dergelijk project aan te pakken is één van onze grootste troeven, maar we onderscheiden ons ook fel met de na-service. Bij ons worden klanten nooit aan hun lot overgelaten. Wanneer er toch een interventie nodig is, dan stellen we alles in het werk om de klant zo snel mogelijk helemaal te ontzorgen.”

 

 

De keuken: praktische bravoure

Wendy Verstrepen: “Comfort, functionaliteit en esthetiek moeten elkaar versterken. In deze ruime keuken werd natuurlijk veel aandacht besteed aan gebruiksgemak. De bladen waarop gewerkt wordt, zijn vervaardigd uit composiet, andere elementen uit natuursteen. Ook het daglicht speelt een belangrijke rol. Vaak wordt, volgens mij ten onrechte, aangenomen dat het kookeiland moet uitkijken op de tuin en het zonlicht. In de praktijk sta je maar kort echt achter je kookpotten en besteed je veel meer tijd aan de voorbereidingen, het snijden, het afwassen… Daarom is ook hier gekozen om het kookgedeelte niet naar het raam te richten. Het raam is trouwens nog zo’n bravourestukje. Het hele muurelement en de ramen zijn uitgehouwen in een erg mooie geaderde natuursteen. Geen evidentie om zoiets te maken én te plaatsen.”

 

Keukens/interieur Uytterhoeven: een gemillimeterde kwalitatieve lat

Tijdens onze gesprekken horen we niets dan lof over de maatwerk-aannemers. Voor de houten elementen is dit Keukens Interieur Uytterhoeven. Zaakvoerder Filip Wyns benadrukt hoe passie en perfectionisme voor hen basisvoorwaarden zijn: Filip Wyns: “We kregen bij dit project de opdracht om het volledige kastenpakket te produceren op maat en te plaatsen: de keuken, bijkeuken, woonkamer, haardkast, eetkamer, achter-inkom, bureau, alle slaapkamers, badkamers… incl. poolhouse en buitenkeuken. De lat lag hoog en dat is exact waar wij voor staan. We werken zelf altijd eerst met een 3D cad/cam pakket waarin we de unieke ontwerpen op een technische manier overnemen. Zo wordt alles meteen visueel en technisch doorgelicht en zichtbaar gemaakt, waardoor alle betrokkenen zich een juiste voorstelling kunnen maken. Uiteraard blijft de inspraak op deze manier ook bij uitvoering behouden en kan bijvoorbeeld de binnenhuisarchitect altijd nog ingrijpen. De samenwerking met de andere aannemers werd gecoördineerd door de interieurarchitect. Zo werd de master bathroom bv. uitgevoerd in 4 afwisselende fasen. Alleen op die manier was het mogelijk om tot dit unieke eindresultaat te komen. We zijn dan ook trots dat het eindresultaat, inclusief de volledige aankleding met interieurelementen, een dergelijk hoog niveau haalt. Uiteindelijk is het dat waaruit wij de grootste voldoening halen. De samenwerking met architect, interieurarchitect en andere aannemers zoals Verbaendert, is vlekkeloos verlopen.Het ontwerp van dit project is uniek. Dit kan enkel gerealiseerd worden met tot op de millimeter precies maatwerk én in goede samenwerking met alle betrokkenen. Dergelijke projecten zijn op maat van ons bedrijf gemaakt en omgekeerd.”

 

De master bedroom: rust voor alle zintuigen

De brede en diepe trap brengt ons naar de talrijke bovenvertrekken. Een meer dan eervolle vermelding is er voor de master bedroom: een pareltje dat het vakmanschap van alle betrokkenen glashelder weergeeft. Wendy Verstrepen: “Wat meteen opvalt is hoe alles hier doorloopt. De ruime dressing in donkere eik gaat naadloos over in het slaapvertrek doordat dit materiaal gewoon werd doorgetrokken. Wat hier wellicht ook in het oog springt, is hoe we in heel het huis de eigentijdse uitstraling doorbreken met klassiekere twists. Zo zijn de plinten vrij hoog, maar afgerond; zodat ze ook niet teveel de aandacht trekken. Gordijnen zijn in naturel linnen, maar bij het raam zelf natuurlijk volledig verduisterend. Het zijn details die aantonen hoe er over werkelijk alles werd nagedacht. De zwarte natuursteen maakt van de badkamer een waar pronkstuk, waarin het elf-lagige stucwerk van de vloer en bepaalde vaste elementen voor de nodige verpozing zorgt.” We kunnen het alleen maar beamen: deze master bedroom zou menige hotelsuite doen blozen, maar is tegelijkertijd (gelukkig) enorm huiselijk. Natuursteen Verbaendert: een one-stop-natuursteenshop en familiebedrijf sinds 1927 Natuursteen speelt een cruciale rol in de uiteindelijke uitstraling van deze prachtwoning. Kristof en Eva Van Gorp, zaakvoerders van Natuursteen Verbaendert mogen dus trots zijn… Kristof Van Gorp: “Dit project lag zowat midden in onze comfortzone. Het zegt wel wat dat we voornamelijk in dit hoge segment actief zijn. Een belangrijke troef is volgens mij mijn persoonlijke betrokkenheid en aanspreekbaarheid als zaakvoerder; een bewuste keuze. Ik voer alles mee uit en speel erg kort op de bal. Als onverbeterlijke perfectionist weten interieurarchitecten zoals Wendy Verstrepen dat hun project bij mij in goede handen is. Passie en perfectionisme liggen natuurlijk erg dicht bij elkaar. Een dergelijk verregaand maatwerk met tegelijk zulk veeleisend materiaal vergt nu éénmaal een flinke dosis vakkennis en beroepstrots. Wij doen alles zelf: in verstek maken, kappen, polieren, zagen, plaatsen… en alles daarrond. Ook in dit project hebben we bijvoorbeeld een bestaande muur even moeten afbreken en weer terug metsen. Ook dat doen we zelf. Eigen aan natuursteen zijn vaak ook de typische tekeningen. Die moeten natuurlijk doorlopen. Millimeterwerk met grote, moeilijk behandelbare massa’s: dat is wat we doen. Is het achteraf niet goed genoeg voor mij? Dan doe ik het helemaal opnieuw. De badkamers in woodstone, de marmeren keuken, vloertegels van ruim 1m², de bar in onyx… ik vermoed dat de realisatie hier voor zichzelf spreekt. Klanten kunnen bij ons terecht voor letterlijk alles rond het plaatsen van hun natuursteen. Dat gaat enorm breed. Uiteraard werk ik samen met enkele andere zelfstandige aannemers. Dit zijn telkens mensen die mijn passie delen en alleen met het beste werk tevreden zijn. Die visie waardeer ik ook sterk in de partners bij dit project. De samenwerking met Uytterhoeven bijvoorbeeld, was helemaal top!”

 

 

Warm en koud tegelijk blazen: een (edele) kunst op zich

Het moet gezegd: alles in deze woning is perfect uitgebalanceerd. Niet dwangmatig, de leefbaarheid staat immers centraal, wel vernuftig. Wendy Verstrepen: “Uiteraard is het ontwerpen van een woning die volledig aansluit bij de persoonlijkheid van de klant, altijd een evenwichtsoefening. De losse elementen omvatten enkele zeer hoogwaardige en opvallende stukken en ook de tekeningen in de natuursteen zijn vaak regelrechte eyecatchers. Dan is het zaak om ook voldoende rust te brengen. Dat doen de natuurlijke tinten en materialen. Ook het lichtplan is erop ontworpen om dit subtiele evenwicht te bewaken. In het oog springende lusters, armaturen, kunstelementen… geven de ruimtes de beoogde grandeur, maar worden nooit opdringerig. Subtielere muurverlichting bewaakt de balans. In een ideale woon-ervaring moet alles ook vanzelfsprekend lijken; het plaatje moet kloppen. Dat is onder meer ook waarom ik altijd maatwerk verkies boven gestandaardiseerde interieurelementen. Alles begint met functionaliteit en persoonlijkheid. Bij het ontwerpen hou ik vooreerst rekening met de specifieke leefsituatie van de klant. Esthetiek op zich is nooit de enige leidraad: mensen wonen tenslotte niet in showrooms. Dat is ook waarom mijn ontwerpen steeds fel van elkaar verschillen. Ieder mens is anders en dat veruitwendigt zich in de woonsituatie.”

 

 

De ‘leefkelder’: oord voor vertier

Misschien wel het fraaiste vertrek in dit huis (en dat wil wat zeggen!), vinden we op de kelderverdieping. Met name de bar is ronduit oogverblindend mooi. Wendy Verstrepen: “De bouwvrouw had ooit op vakantie een erg mooie onyx afwerking gezien. Daarom hebben we deze natuursteen toegepast voor dit gezellige barretje op de kelderverdieping. Zelf vind ik onyx ook erg mooi wanneer er licht doorschijnt. De wand van de bar is nu een fascinerend schouwspel van groen, zacht licht. Ook voor het blad van de bar werd deze steen gekozen. Om dit zo te plaatsen met een dergelijke geraffineerde afwerking: dat is een huzarenstukje. Het resultaat is een barretje dat doet denken aan een romantische lobby van een luxehotel of een oergezellige kroeg.” Op deze verdieping vinden we ook nog een wijnkelder, homecinema, fitnessruimte, sauna… Buiten zijn er natuurlijk o.a. een karaktervolle patio en zwembad. Dit is een woning waarin je zelfs een lockdown wellicht stiekem zou toejuichen!

 

Architektenburo Larose & Plancke nv

 

Interieurarchitect Wendy Verstrepen
www.wendyverstrepen.be

 

Devos Interieur
www.devos-interieur.be

 

Van Havere Projects
www.vanhavere.bewww.vanhavere-projects.be

 

Keukens Uytterhoeven
www.uytterhoeven.be

 

Natuursteen Verbaendert
www.verbaendert.be