TOP

Dynamische grijze monoliet

Weinig mensen in België kunnen zeggen dat ze wonen aan het water. Alleen al daarom is deze woning in Nazareth, ontworpen door architect Mathieu Verhoeven, speciaal. Je kijkt er uit over een groot meer dat overvloeit in landbouwgebied. Een unieke locatie dus, die de jonge architect op prachtige wijze opnam in zijn ontwerp. Verhoeven staat bekend voor zijn strakke maar warme architectuur die maximaal inspeelt op de omgeving. Telkens weer speelt hij met de principes van geborgenheid en transparantie om die zorgvuldig in harmonie te brengen. Ook hier is dat het geval. De woning oogt als een massief gesloten volume dat bestaat uit twee rechthoeken bovenop elkaar. Het bovenste blok springt terug ten opzichte van de plint, waardoor het gebouw meer dynamiek krijgt.

Luifels en lamellen
De gevels zijn bekleed met een gedompelde steen die een genuanceerde uitstraling verleent aan het gebouw. De textuur zorgt samen met de traditionele voeg voor meer warmte en karakter. Een zinken kralen dakrand voegt dan weer wat extra finesse toe aan de veeleer brute uitstraling van de gevelsteen. “De eigenaars en architect streefden naar een zo uitgepuurd mogelijk ontwerp. Vandaar de keuze voor een antracieten kralen dakrand, die veel fijner is dan het alternatief in aluminium en de woning bijna onopvallend aflijnt”, geeft Peter De Rycke aan van Dakwerken Peter De Rycke. Hij en zijn team zijn al meer dan vijfentwintig jaar gespecialiseerd in het plaatsen van daken in alle stijlen. “We zijn al bezig sinds 1995 en doen zo’n 9000 m² platte daken per jaar, bovenop alle andere soorten dakwerken natuurlijk. Voor ons was dit in feite een standaardklus, waarbij er wel bijzondere aandacht is uitgaan naar de integratie van de EPDM bovenop het gelijkvloers. Aangezien de eerste verdieping gedeeltelijk teruggetrokken is, is er ook op het onderste volume een deel plat dak voorzien. Belangrijk daarbij was de EPDM in te werken in de muren en onder de ramen, om zo een waterdichte barrière te creëren tegen mogelijke slagregen. Op die manier vermijden we dat het gevelmetselwerk water zou opnemen en wordt vocht rechtstreeks naar buiten afgevoerd. We hebben bovendien gekozen voor EPDM van Firestone, omdat die uiterst glad is en algenvorming tegengaat. Het interessante daaraan is dat het regenwater dat gerecupereerd wordt voor bijvoorbeeld de wasmachine en het toilet gegarandeerd proper is. Wat trouwens ook interessant is, is dat de afvoerbuizen in de muren zijn verwerkt. Ze zijn geplaatst in de ruwbouwfase en zitten tussen de snelbouwstenen en het buitenspouwblad, zodat je ze niet ziet en de strakke architectuur nog beter tot haar recht komt.” Ter hoogte van alle ramen zijn luifels voorzien als bescherming tegen oververhitting. Bovendien zijn bepaalde raamopeningen deels verhuld door aluminium lamellen. “De lamellenstructuur is een esthetische manier om draaikiepramen weg te werken”, legt Mathieu Verhoeven uit. “Ik houd er niet van ramen op te delen. Nu heeft elke gevel optisch één grote raampartij die verschillende kamers verbindt. Eigenlijk is het idee gegroeid uit privacyoverwegingen. Aan de inkom is redelijk veel glas voorzien. Om de directe inkijk te verminderen en toch genoeg licht binnen te trekken, is er daarom geopteerd voor gelamelleerd aluminium: je hebt enige inkijk zonder dat je effectief kunt binnenkijken.”

Centraal volume organiseert gelijkvloers
De geslotenheid van de gevel, wordt binnen gepareerd door een erg open structuur. Het gelijkvloers is opgebouwd rond een centraal volume waar onder andere de berging en het toilet in zijn weggewerkt. “Rond dat blok zijn alle woonfuncties georganiseerd”, legt Mathieu Verhoeven uit. “Ik werk graag met volumes en leegtes. Dat centrale blok bevat enkel de primaire functies, de zaken die je als bewoner liever uit het zicht hebt, maar die wel noodzakelijk zijn. Daarnaast helpt het de woning te structureren. Bij het binnenkomen merk je bijvoorbeeld twee zichtassen die je blik naar de mooiste zichten leiden. Het perceel geniet namelijk van een unieke ligging, met zicht op een groot meer. De relatie tussen het gebouw, het water en de weilanden errond stond centraal in het ontwerp. Zitruimte, salon en eetkamer zijn daar maximaal op georiënteerd. Elke ruimte heeft ook een eigen terras: één achteraan, één aan de zijkant aan een smal wandelpad langs het perceel.”

Vide zuigt licht naar binnen
Een ander ankerpunt is een reusachtige vide die zich bevindt ter hoogte van de eetplaats. Er ontstaat een dubbelhoge ruimte die baadt in het daglicht. Bovendien voorziet ze ook de overloop op de eerst verdieping van extra licht. “Een keuken en salon hebben een zekere gezelligheid nodig, maar een eetruimte mag enige grandeur hebben”, aldus Verhoeven. “De vide beklemtoont nogmaals de grote openheid van de woning en zorgt voor een aangenaam en apart gevoel als je samen bent om te eten.” Aansluitend op de eetplaats is er een extra zone voorzien die flexibel kan ingevuld worden. “Ik voorzie een woning graag van een meegroeiruimte. Dat is een zone die mee kan evolueren met de noden van de gebruiker. Hier is de ruimte momenteel ingevuld als speelhoek voor de kinderen. Maar de bedoeling is dat er op termijn een bureau komt en nog later zelfs een gelijkvloerse slaapkamer, zodat het huis is aangepast aan het principe van levenslang wonen.”

Masterbedroom geënt op het meer
Wat betreft de slaapkamers van de kinderen zijn er twee ruimtes voorzien die nagenoeg identiek zijn. Ze worden gescheiden door een gemeenschappelijke badkamer. De masterbedroom is een ander verhaal. Ze is georiënteerd op de tuin en geniet van een fenomenaal zicht op het water en de velden. De douche is afgeschermd door twee glazen wanden, om maximaal te genieten van de beleving buiten. “Slaapkamer, badkamer en dressing vormen één geheel”, benadrukt Mathieu Verhoeven. “En ook hier is het principe toegepast van het solide blok in de vorm van een centrale kastenwand, waarrond de ruimtes scharnieren. Het gewenste gevoel is dat van een luxueuze hotelsuite: de bewoners staan hier op met een panoramisch zicht op het landschap. Veel mooier kan je niet wakker worden.”

 

Dakwerken Peter De Rycke
www.deryckepeter.be

 

Architect Mathieu Verhoeven
www.mathieuverhoeven.be

 

Schüco
www.schueco.com