TOP

’t Korennaer

In 2016 kreeg ‘t Korennaer eindelijk die felbegeerde Michelinster.Terecht, want over de uitzonderlijke kwaliteit van het restaurant in Nieuwkerken-Waas is elke fijnproever het al jaren eens. Edwin Van Goethem vertaalt er zijn tomeloze ambitie en goede smaak in een genuanceerde, compromisloze keuken van eigen signatuur, geïnspireerd op het pure product en heel veel liefde voor het vak.

 

Tweeëntwintig jaar geleden star tte Edwin Van Goethem ’t Korennaer in Nieuwkerken-Waas. Destijds als een kleinschalig eethuis in het dorp. Vers van de hotelschool in Koksijde was hij. Hij had stage gelopen bij enkele van de meest gerenommeerde restaurants die er zijn, sterrenzaken in binnen- en buitenland. Maar vooral had hij een bijzondere aandrang om zijn passie voor eten om te zetten in iets waar iedereen van zou kunnen genieten. Op twee decennia tijd schoot ’t Korennaer naar de hoogste regionen van onze Belgische gastronomie. De afgelopen acht jaar had het toonaangevende Gault & Millau steevast 16 punten veil voor de Wase smaakmaker. Maar die lang verhoopte ster bleef uit. Tot 2016, toen de lofzang die het restaurant al zo vaak te beurt was gevallen eindelijk resulteerde in die ultieme triomf.“Die ster, daar wroet je elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat voor”, is Van Goethem open. “Ik ben iemand die altijd het allerhoogste nastreeft. Eten is een onverbloemde passie. Al sinds ik vijftien jaar oud was, wist ik wat ik wilde. Mijn hele leven staat in het teken van ’t Korennaer. Ik ben nu de vijftig gepasseerd en nog steeds probeer ik mezelf elke dag te over treffen. Ik denk dat dat de grote kwaliteit is van ’t Korennaer, aan elk detail wordt hier aandacht geschonken, van het eten op zich tot de hele beleving errond.”

 

Intense smaken, een correcte gaartijd en veel respect voor het product vormen de basis van Edwin Van Goethems keuken. Doorheen de jaren ontwikkel- de hij een heel eigen stijl en identiteit. Zijn culinaire taal is rustig, ontdaan van enige overdaad of spektakel. Ze is subtiel en zorgend. Deze chef schenkt eten dat zich over je ontfermt, en waaruit diepgang en continuïteit spreekt. “Je ziet ook wat je eet”, verduidelijkt Edwin Van Goethem. “’t Korennaer serveert een pure productkeuken. Gerechten die de juiste smaakexpressies en nuances meekrijgen.We werken alleen met topleveranciers, omdat die gedreven worden door dezelfde zin voor perfectie als ikzelf. Niet zelden zijn dat ook mensen uit het dorp. Het lokale product krijgt hier aandacht. Zelfs voor ingrediënten zoals olijfolie en diverse kruiden kijken we naar de beste producenten. En al die producten kan je ook kopen. Via Authentico bieden wij onze wijnen, kruidenmengelingen, olijfolies, noem maar op aan zodat mensen er ook thuis van kunnen genieten.” De doordachte behandeling van topproducten valt meer en meer samen met een persoonlijke touch, niet zelden beïnvloed door de Franse, Italiaanse, Spaanse en Japanse keuken. Groenten en fruit van bij de boer om de hoek worden verfijnd met Aziatische en Mediterrane smaakmakers. Japanse heerlijkheden zoals miso, sesam, dashi, wasabi en yuzu verstrooit Van Goethem subtiel doorheen zijn culinaire creaties.

 

‘t Korennaer is een stijlvol restaurant, met een look die zweeft tussen klassiek en modern in.Terwijl je aan tafel geniet van hoogstaande gastronomie, zie je de chef en zijn team aan het werk. Regelmatig komt Edwin Van Goethem ook aan tafel. Even bijpraten, de gasten op hun gemak stellen, vragen of alles naar wens is.“In de eerste plaats kook ik voor mensen. Daar draait het finaal allemaal om. Op restaurant gaan moet een ervaring zijn, een verkenning van geuren en smaken waar van je voldaan terugkeert.”Enkele jaren geleden breidde t’ Korennaer uit. Van Goethem kocht een aanpalend pand, dat hij inrichtte als private dining room. Je kan er terecht voor zakenlunches en -diners, of gewoon met vrienden of familie. Aan de gasten- tafel is er plaats voor 15 personen. Bij mooi weer kan je lunchen of dineren op het achterliggende tuinterras met designtent. “Vorig jaar in september hielden we hier een fameuze barbecue waar klanten in indian summer-vibe konden genieten van het beste vlees en de lekkerste wijnen en cocktails. Wie weet doen we het dit jaar nog eens over.”

 

’t Korennaer
Nieuwkerkenstraat 4 – 9100 Nieuwkerken-Waas
t.037780845 www.korennaer.be