TOP

Enthousiasme én ervaring

Nu zijn we natuurlijk al het een en ander gewend, maar wat we bij deze vrijstaande hoekwoning in Limburg aantroffen overtreft de stoutste verwachtingen. Op zich betreft het hier nochtans geen excentrieke uitspattingen; het is vooral de afwerking die hoge ogen gooit. Compromisloos woonplezier wordt moeiteloos gekoppeld aan superieure esthetiek, terwijl er geen microscopisch klein slordigheidje te bespeuren valt. Architect Jef Beneens en partner in crime, interieurarchitect Jean Vandenberk, beheersen duidelijk de kunst der perfectie. Al weigert het duo om álle pluimen op te eisen: iedere betrokkene valt volgens hen die eer te beurt.

 

Creatief met buitengevels

De oriëntatie van het huis is zuid-gericht en dus gunstig, maar de stedenbouwkundige voorschriften hebben toch enkele belangrijke keuzes mee gestuurd. Met name het garanderen van voldoende privacy was (een beetje) een uitdaging. Jef Beneens: “Omwille van de verplichte ruimtelijke indeling is de tuin vóór, in plaats van achter het huis gelegd. Dit maakte natuurlijk dat we moesten nadenken over een oplossing voor de privacy. Die hebben we gevonden in een knappe, witte muur in dezelfde kleuren en materialen als de gevel. Eerst dachten we aan een glazen wand met folie, maar met deze witte muur behouden we een soort uniformiteit. Het is nu, zeker wanneer de ingeslepen verlichting werkt, een absolute meerwaarde. De witte gevel is opgetrokken uit grote keramische platen; een zeldzaamheid in België. Dit biedt enkele stevige voordelen, omdat het bijvoorbeeld niet verkleurt en makkelijk afwasbaar is. In Zuiderse landen zie je dit vaker, maar hier is dit toch nog een behoorlijk exclusieve keuze.  Het MATO schrijnwerk, waarmee je als architect naar hartenlust kan spelen voor openingen en deuren, verhoogt hier nog de exclusieve uitstraling. De buitentegels, 120cm op 120cm, zijn dezelfde als binnen, maar dan uiteraard met antislip laag.”

 

Alu-Coating: one-stop-shop voor aluminium allerhande

De architect is met name lovend over het MATO schrijnwerk. Dit geeft niet alleen extra cachet aan de buitengevel; het is ook enorm veelzijdig. Dat laatste kenmerk is absoluut ook van toepassing op de leverancier: Alu-Coating uit Brecht. “Mato is inderdaad een erg dankbaar product”, vertelt Peter Lambrechts, technisch manager bij Alu-Coating. “Het staat voor een aluminium gevelbekleding opgebouwd uit een eenvoudig kliksysteem met verticale of horizontale profielen. Het oogt (en is) robuust en kwalitatief, en het geeft je woning, bedrijfsgebouw of winkel ook net dat ietsje extra. Het systeem wordt onzichtbaar bevestigd en is aanpasbaar aan alle soorten gevels. Het laat architecten toe om hun creatieve proces compromisloos te volgen en tegelijk het comfort voor hun klanten te maximaliseren. Het is stevig, gebruiks- en onderhoudsvriendelijk en verkrijgbaar met diverse extra elementen, zoals bijvoorbeeld onzichtbare deuren. We hechten als leverancier veel belang aan een aanbod waarmee iedereen aan zijn trekken komt. Voor elk budget vind je bij ons wel de juiste aluminium-oplossing. Het gaat dan trouwens lang niet alleen over buitenschrijnwerk. Wij lassen, frezen, knippen en plooien elke vorm in aluminium voor binnen én buiten. Ook maatwerk is hier dus een evidentie.”

 

Afwerking, afwerking, afwerking

Zodra je de woning betreedt, stel je twee dingen vast: alles oogt doordacht en is enorm mooi afgewerkt. Jean Vandenberk: “Een strakke uitstraling is mooi, vooral aan de buitenkant, maar binnen wilden we dit genoeg doorbreken met warme accenten. Daarom zijn er in de leef- en slaapruimtes veel houtaccenten gebruikt. De grote keramische tegels worden afgewisseld door een karaktervolle parketvloer. Ook accentmuren, ‘zwevende kasten’ in subtiele tinten, een fraai haardmeubel, ingebouwde kasten en verborgen deuren versterken de look-and-feel van de woning. De leefruimte is bovendien erg ruim, wanneer je daarbij een standaard plafondhoogte zou toepassen, dan wordt het al snel benepen. Daarom hebben we gekozen voor een plafond van wel 3m30 hoog. Statigheid en gezelligheid gaan nu eenmaal erg goed samen. Die hoogte betekent natuurlijk ook dat de deuren erg goed gemaakt moeten zijn. Welnu; dit hebben de binnen schrijnwerkers voortreffelijk gedaan, zoals de imposante, verborgen binnendeur tussen leef- en slaapvertrekken illustreert. Vaak worden er kieren van 4 of 5 mm voorzien; In dit geval is dat 2 mm. Om het schuren te voorkomen, wordt dan alles mooi afgevijld en gerond. Na oplevering komen die vakmensen nog regelmatig langs om dit bij te sturen wanneer het huis zich verder ‘zet’.  Voor het keukenblad en de badkamer kozen we een solid surface afwerking. Alles werd op maat gemaakt in een mal, de leidingen uitgefreesd, randjes afgerond, lijm die vulkaniseert… kortom: een naadloos materiaal en het resultaat is ronduit schitterend.” Jef Beneens: “Die organische overgang van het globale ontwerp en de ruwbouw naar de echte beleving, is natuurlijk een bewuste keuze. Het is de reden waarom ik vanaf het begin met alle betrokken partijen, en met interieurarchitect Jean Vandenberk in het bijzonder, intensief alle mogelijkheden bespreek. We werken van binnenuit naar buiten, en niet omgekeerd. Hierdoor moet er voor technieken en interieurvormgeving geen enkel compromis worden gemaakt.”

 

Bone Interieur: ‘geen compromissen op kwaliteit’

Dé absolute ‘hoofdverdachte’ voor deze uiterst kwalitatieve binnenafwerking is zonder twijfel Bone Interieurwerken uit Bergeijk, net over de grens. Zij stonden in voor vrijwel alle interieurelementen, inclusief de spectaculaire grote binnendeur en ‘zwevende kasten’. Hun solid surface afdeling, Bone Solid, voorzag dan weer het keukenblad, de toiletten en de badkamer van naadloze perfectie. Bij Bone zelf klinken ze zowaar wat verbaasd over al het enthousiasme; voor hen is dit gewoon standaard… Hein Noten, Bone Solid en Bone Interieurbouw: “Klanten zijn wel vaker aangenaam verrast over onze jonge teams. Ook voor menig architect is het blijkbaar fijn om vast te stellen dat er nog wel degelijk ambachtsmensen bestaan en bijkomen. We hechten hier dan ook enorm veel belang aan onze interne opleiding. Het devies luidt: als je iets maakt, doe het dan zoals je dat in je eigen huis zelf ook zou willen. Zo komen onze kernwaarden; perfectionisme en kwaliteit, automatisch altijd bovendrijven. We zijn misschien niet altijd de goedkoopste, maar dat verantwoorden we door een zeer hoge kwalitatieve lat. Doordat we hier bovendien een erg horizontale cultuur hanteren, houden collega’s die lat samen hoog. Wie ook maar even de indruk geeft vrede te nemen met minder, wordt meteen aangesproken. Mede door onze intensieve opleiding, kunnen we ook blindelings vertrouwen op onze mensen. Zodra een offerte wordt aanvaard, krijgen ze de nodige informatie en voeren ze zelf de regie. Hun beroepseer vormt een extra garantie op ons hoogkwalitatieve werk. Zoals je in dit project ziet, beschikken we over twee afdelingen: Bone Interieurbouw en Bone Solid. Ook dat is natuurlijk een stevige troef: alle interieurelementen vloeien op die manier elegant in elkaar over. In dit project is interieurarchitect Jean Vandenberk de drijvende kracht geweest in het creëren van de samenwerking tussen Bone en de klant. Vandenberk was ook de ultieme factor in het bepalen van de gekozen kleuren. Ons zusterbedrijf Bone Coatings uit Bladel heeft op aangeven van hem de kleuren op voorhand gemengd, proef gespoten en ter goedkeuring voorgelegd.”

 

Schouwen André haarden en interieurbouw: welgemikte gezelligheidsinjecties

Een absoluut pronkstuk in deze woning is zonder enige twijfel ook het haardmeubel met ingebouwde gashaard. Daarvoor klopt interieurarchitect Jean Vandenberk graag aan bij familiebedrijf Schouwen André in Balen. Marco Dierckx, zaakvoerder Schouwen André: “We kennen Jean Vandenberk inderdaad al langer, wat maakt dat we ook erg vlot samenwerken. Al in een pril stadium zijn we gaan samenzitten om in overleg een ontwerp te creëren dat voor deze mensen het mooiste resultaat zou opleveren. Dat is uiteraard ook onze geliefkoosde aanpak. Als familiebedrijf dat al 3 generaties haarden plaatst, zijn we bedreven in zowel de haarden zelf, als de interieurbouw errond. Hier hebben we het zwarte, imposante haardmeubel gemaakt en de haard geplaatst, maar het vaste meubilair errond is niet van onze hand. Wanneer een klant ons vraagt om mee de interieurbouw te doen, dan is dat echter absoluut ook mogelijk. Onze interieurarchitecten zijn gespecialiseerd in het passend integreren van de haarden in hun omgeving. Van ontwerp tot plaatsing doen we dan in eigen beheer. Evengoed, zoals hier bij dit project, werken we nauw en goed samen met andere interieurbouwers. Klanttevredenheid is voor ons het allerhoogste goed: goed werk, creëert werk. De talloze mooie Google-reviews die je over ons vindt, tonen dat dit meer is dan zomaar een slogan.”

 

Anyway binnendeuren: onbuigzame kwaliteit als leidraad

De lijn van opvallende elegantie wordt moeiteloos doorgetrokken door de binnendeuren in dit huis. Niet toevallig werden die geleverd en geplaatst door ANYWAYdoors in Massenhoven. Koen Dries, Marketing Director ANYWAYdoors: “We installeerden hier een absolute klassieker uit ons assortiment: moderne binnendeuren met een zwarte aluminium BKO blokomlijsting en witte deurbladen met een verticaal ingewerkte handgreep. Door de ingenieuze vormgeving en materiaalkeuze zijn deze deuren uiterst solide, terwijl ze toch een fijnzinnig raffinement in de ruimte brengen. Deze deuren zijn ook opmerkelijk stil. Ze worden afgewerkt met vochtafstotend en antibacterieel materiaal, dat door zijn beschermende toplaag ook bestand is tegen vlekken, hitte en stoten. Het resultaat? Schilderarme, kleurvaste, krasbestendige en onderhoudsvriendelijke binnendeuren in een door de klant gekozen kleur. De omlijsting is ontworpen met extra oog voor stabiliteit, een identieke look langs beide kanten en makkelijke aanwerking van andere elementen (bijvoorbeeld plinten). Aangezien wij al onze producten uitsluitend op maat maken, zijn de ontwerp mogelijkheden eindeloos. Een strak lijnenspel, maatwerk en geavanceerde techniek zijn wel duidelijk onze stokpaardjes… dat, en een niet-aflatende drang naar perfectie.”

 

Gedeelde passie: vliegwiel voor een uitzonderlijk resultaat

Het bouwkoppel en dit architectenduo waren geen onbekenden. Ook hun vorige woning mochten Jef Beneens en Jean Vandenberk ontwerpen en realiseren. Het betrof toen een pand boven de winkel van de opdrachtgever. Deze mensen wisten dus goed wat ze wilden en vooral ook: wat niet. Jef Beneens: “Het is natuurlijk altijd leuk wanneer mensen opnieuw voor je kiezen. Net zoals het ook prettig werken is met een bouwheer die zeer goed weet wat hij wil. Onze opdracht kreeg snel vorm, mede doordat we elkaar kennen en goed begrijpen. Een belangrijke eis was dat alles zich op één niveau moest bevinden. De eigenaars hadden in hun vorige woning reeds alle vertrekken op één verdieping en wilden daar niet meer op terugkomen. In dit huis zijn dus geen trappen te vinden. Nu betekent ‘leven op één verdieping’ natuurlijk niet dat er niet gespeeld kan worden met reliëf en hoogteverschillen. Daarom ligt het leefgedeelte zo’n 70 cm boven straathoogte (waar de garage en fietsenberging enz. zich bevinden). Dit schept meteen perspectief en het gevoel toch wat ‘op een voetstuk’ te leven.” Doorheen het hele gesprek valt één zaak enorm op: Jef Beneens en Jean Vandenberk zijn ronduit lovend over alle aannemers die hier hebben aan meegewerkt. Jef Beneens: “Dat is echt opmerkelijk ja: de schrijnwerkers, interieurbouwers, haardmeubel-installateurs, schilders, bezetters… Iedereen heeft hier topwerk geleverd. Telkens voelden we dat we met gepassioneerde ambachtslui te maken hadden die nog echt eer halen uit hun werk. Bemoedigend ook om te zien hoe ook jongere generaties nog bulken van beroepseer. Het is niet ieder bouwproject gegeven, maar dit was een vlekkeloos parcours… en dat merk je aan het eindresultaat!

 

Met dank aan:
 
Level Architectenstudio ı Lammerdries 18/201 ı 2440 Geel ı 014 32 33 47 ı www.levelarchitectenstudio.be

 

Bone Interieur & Solid ı Witrijt 6 ı 5571 XH Bergeijk (NL) ı +31 (0)497 51 46 62 ı www.boneinterieurwerken.nl

 

Alu-Coating bv ı Bosstraat 3 ı 2960 Brecht ı 03 330 17 77 ı www.alucoating.be

 

Schouwen Andre BV ı Postelweg 20 ı 2490 Balen ı 014 81 02 21 ı www.schouwenandre.be

 

ANYWAYdoors ı 03 475 15 15 ı Nijverheidsweg 32 ı 2240 Massenhoven ı www.anywaydoors.be