TOP

Tegelhuis Windels: Moderne technieken met authentieke uitstraling

Wat krijg je als je liefde voor de seventies combineert met een hart voor unieke tegels? Dit project van Tegelhuis Windels in Ingelmunster bijvoorbeeld. Met vloeren, wandbekleding en een schouw in nauwkeurig uitgekozen tegels ademt de woning karakter. Net zoals de bewoners beoogden.

 

Al twee generaties lang zoekt Tegelhuis Windels kwalitatieve tegels in elke stijl. Dat resulteert in een uitgebreid en vooral gevarieerd aanbod. Ook voor wie speciale tegels zoekt. Stephanie Fierens runt de zaak samen met haar man Kristof Windels.“Bij deze renovatie konden we onze kennis en ervaring ten volle benutten. Zo creëerden we een geslaagd huwelijk tussen de authentieke sfeer en hedendaagse materialen en vormgeving. Het liet ons ruimte om creatief te zijn met minder courante materialen.”

 

De woning – gebouwd in 1952 – vond via de verbouwingen zijn ziel terug. In lijn met onder meer de authentieke moulures greep Windels terug naar herkenbare stijlen uit de jaren 60 en 70. Zoals de terrazzotegels in de badkamer. Hoe letterlijk ze daarmee terugkeerden in de tijd, wisten de vaklui zelf niet. Tot ze de tegels installeerden. “Bij het uitbreken van de bestaande tegels, kwamen we op de oorspronkelijke betegeling uit. Dat bleek – puur toeval – ook terrazzo te zijn”, weet Stephanie. Voor de nieuwe vloer viel de keuze weliswaar op een roze variant. In combinatie met het wit en hout geeft het de badkamer een aangename gezelligheid. De wanden zijn bekleed met witte decortegels met een retro dessin. Door te kiezen voor faiences in plaats van geschilderde muren is de badkamer ruimtelijker en gemakkelijker te onderhouden.

 

De boeiende dialoog tussen de oude stijl en de nieuwe uit- werking loopt als een rode draad doorheen de woning. De schouw is een mooie getuige van die geslaagde evenwichtsoefening. De bewoners kozen voor een hedendaags ontwerp van de schouw, die ze vervolgens lieten bekleden met Belgisch marmer met een gepatineerd, verouderd effect. Daardoor krijgt de Rouge Belge een eerder matglanzend effect, met extra karakter. In de keuken mag het dan wel weer shiny zijn. Daar vind je het klassieke witte keramiektegeltje van 7,5 op 15 centimeter dat velen nog kennen van bij grootmoeder thuis.

 

Stephanie Fierens: “Dit tegeltje blijft populair, maar tegenwoordig gaan klanten bijna altijd voor de matte uitvoering. Hier kozen we bewust voor hoogglans. Dat brengt het sterke karakter van de keramiektegeltjes nog beter naar voor.” Zowel op het terras als in de eetkamer en keuken toont Windels tenslotte hoe je van een vloer dé eyecatcher van je interieur maakt. De natuursteen met terrazzolook in de eetkamer en keuken is een variant met verschillende pure natuursteenelementen. Italiaanse rivierkeien, marmersteen en kalksteen zijn samen gegoten en geperst tot tegelplaat. In sterk contrast – maar met een even indrukwekkend effect op de ruimte – is het terras uitgevoerd in witsteentegels van 60 op 60 centimeter. “Het oude terras lag in grijs scherfmateriaal”, vult Stephanie aan.“Door te kiezen voor witsteen kozen we voor een op en top zonnig terras, met een rustiger uitstraling.”

 

Tegelhuis Windels
Kortrijkstraat 142 – 8770 Ingelmunster
t. 051 30 33 72 – www.tegelhuiswindels.be