TOP

Prium

Dinsdagochtend, ergens in maart. Ik rij een authentieke Vlaamse dorpsstraat binnen, op weg naar een nieuwe reportage. Waar zou ik moeten zijn? Ik draai een hoekje om in de straat en het wordt meteen duidelijk: pal in het midden tussen de klassieke dorpswoningen pronkt een eigentijdse, moderne en ruime villa met een adembenemend brede voorgevel. Opvallend, maar dankzij de laterale bovenverdieping perfect passend in het straatbeeld.

 

Functionele architectuur
‘Samen met de functionaliteit, waren de connectie tussen binnen en buiten en overvloedige lichtinval via grote glaspartijen belangrijke vragen van de bouwheer’, vertelt Wim Dirickx, architect bij PRIUM architecten. ‘We zijn een jong architectenbureau uit Hasselt, dat ondanks haar recente oprichting, al aan heel wat projecten heeft gewerkt van uiteenlopende schaal, programma en budget. We hebben een breed interesseveld en geloven sterk in no-nonsense pragmatische hedendaagse architectuur. We ontwerpen in de eerste plaats plannen die werken en trachten zo een uitgezuiverd antwoord te bieden op de functionele eisen. Met onze volumes proberen we niet op te vallen maar eerder te bemiddelen. We zoeken telkens naar een gebouw dat zich op een frisse hedendaagse manier inpast in zijn context. Daarvoor hanteren we rationele structuren, die flexibel en variabel inzetbaar zijn. Zonder uiteraard de charme en het esthetische uit het oog te verliezen’, lacht Wim.

 

Beton schept een band
‘Materialen worden ook op een eerlijke manier ingezet: beton is beton, en baksteen is baksteen. We staan voor consequente keuzes en hanteren zowel in plan, constructie, vormentaal, materiaalgebruik… een duidelijke logica. De betonnen gevelelementen zijn daar een duidelijk voorbeeld van. De betonbanden breken het volume en rijgen alle ruimtes, ramen en onderdelen van het gebouw naadloos aan mekaar in één enkele beweging. Dit zorgt voor een prikkelend contrast en tegelijk een harmonieus samenspel. Het plaatsen van deze betonnen gevelelementen was trouwens een heel huzarenstukje, door de toleranties op de panelen en de verschillende soorten van verankering waarmee we rekening moesten houden. We zijn daarin enorm geholpen door onze aannemer, die er vlot over meedacht. Maar ook van de leverancier, BWK Sierbeton, waren we uitermate tevreden. Met hun flexibiliteit en materiaalkennis waren ze de ideale partner om deze uitdaging te realiseren.’ BWK Sierbeton is al een halve eeuw lang specialist in architectonisch beton, dat onder ideale omstandigheden gestort wordt in een werkhuis (en dus niet op de werf), door echte experten veel nauwkeuriger dan gebruikelijk wordt bekist en daardoor perfect past in de gevel. Dat zorgt voor een hoogwaardige afwerking zodat het beton zichtbaar kan blijven. Er komt dus geen bepleistering of bijkomende gevelbekleding aan te pas: het beton geeft in zijn meest zuivere vorm karakter aan de gevel. ‘Tabletje, gevel of project voor 100 terrassen: het moet steeds van de eerste keer juist zijn. Daarom maken we elk ontwerp ook eerst in 3D, zodat we meteen zien of het gevraagde ook haalbaar is in het project’, vult Wim Wouters van BWK Sierbeton aan.

 

Lange tuin naar de zwemzone
We begeven ons naar de achterkant van het perceel waar we een oogstrelende diepe tuin tegemoet lopen. Deze tuin begint aan het aanpalende terras en sterkt zich via een lang grasperk, omgeven door kleurrijke planten en bloemen, uit tot aan de ‘zwemzone’. In de zwemzone? Een zwembad van 12 meter op 3,5 meter en een comfortabel groot poolhouse inclusief toilet, douche én keuken. ‘We hebben het zwembad en het poolhouse bewust zo ver mogelijk van de woning geplaatst, zodat we echt twee afzonderlijke zones hebben en niet rechtstreeks van ons terras het zwembad in vallen. Het voordeel van veel ruimte te hebben’, lacht de bouwheer.

 

Patio in het groen
‘Zones’ zijn misschien wel het sleutelwoord van deze woning. We komen binnen in de ruime woonkamer, en merken meteen hoe de woning werd opgesplitst in een zeer kenmerkende leefruimte en de keuken. Hoe? Door een prachtige patio badend in het groen. ‘Dat was eigenlijk onze eerste vraag: er moest een patio komen’, aldus de bouwheer. We hadden al een vermoeden op basis van de locatie, en het wordt alsmaar meer bevestigd: hier houdt men van groen met een hoofdletter G. ‘Voor de rest moest het een eigentijdse, ruime woning worden met veel lichtinval en veel aandacht voor het functionele. Dat is nodig, met twee kinderen van 5 en 7’, vervolgt de bouwheer. Een wandeling over de hele benedenverdieping toont meteen hoe dat functionele werd geïnterpreteerd: de ruime kastenwand achter de hyper geïnstalleerde keuken verraadt al een voorliefde voor verborgen opslagruimte, een vermoeden dat wordt bevestigd wanneer de discrete keukendeur wordt opengetrokken: een opslagparadijs met de oppervlakte van een gemiddeld stadsappartement heet ons welkom.

 

Interieur op maat
We vergapen we ons nog even aan het interieurmaatwerk in de woonkamer. Al moeten we eigenlijk zeggen: doorheen de hele woning. Van berging en dressing tot woonkamer, van keuken tot badkamer: het hele interieur van zowel woning als poolhouse werd hoogwaardig afgewerkt door YP Eurofix uit As. ‘Sobere kwaliteitsmaterialen, mooi in harmonie met elkaar: meer vroeg de bouwheer niet’, vertelt Gertie Bijnens van YP Eurofix. ‘We hebben dus warmte in huis gehaald door ‘een boom in huis te halen’ Een effen witte kleur is overheersend, onderbroken door lichte eik, die je overal ziet terugkomen. Dezelfde harmonie vind je in veel aspecten: een strakke witte keuken, de badkamer in solid surface, de doorzichtige indeling van de living met het haardmeubel… Je kan doorheen de hele woning kijken en overal de rust zien terugkomen. Ook het poolhouse werd gelijkaardig afgewerkt, maar dan in een zwarte uitvoering. YP Eurofix is een interieurbouwbedrijf met 20 jaar ervaring in maatwerk. Dankzij de eigen schrijnwerkerij en lakkerij, realiseren ze van het kleinste kastje tot het grootste project. ‘Voor al onze projecten, nationaal of internationaal, klein of groot; zetten we -samen met onze sterke partners- steeds in op een hoge afwerkingsgraad, en staan we in nauw contact met onze klanten. Ook in dit project blikken we terug op een heel fijne samenwerking met de bouwheer’, aldus Gertie. Het meubilair werd volledig zelf door de bouwheer gekozen. ‘Ik wou bijvoorbeeld geen salontafel, maar een grote poef’, vertelt de bouwheer. Naast de warme parketvloer is dé eye-catcher hier de open gashaard, die de woonkamer afscheidt van de eetkamer. In die eetkamer pronkt een prachtige tafel van 3m60 uit solid surface die gerust een verjaardagsfeestje van formaat kan hosten. Discreet weggewerkte hifi-luidsprekers zorgen voor de muziek, een hoogwaardig domoticasysteem voor de aansturing.

 

Eindigen met een adembenemend uitzicht
We werpen nog even een blik op de keuken, met indrukwekkend kookeiland van Dekton, en trekken als afsluiter naar de bovenverdieping. We komen terecht in de open zithoek voor de kinderen, waar ze naar hartenlust kunnen gamen voordat ze gaan slapen in hun twee slaapkamers die uitgeven op het plat dak. Via de aansluitende dressing en de badkamer belanden we in de master bedroom. Comfortabel bed, mooi ingericht… En dan draaien we ons om en lacht de wijde natuur ons toe via het kamerbrede en -hoge raam. Een uitzicht om van weg te dromen. ‘In de zomer eindigt mijn dag soms al om 20u. Dan kruip ik mijn bed in om een boek te lezen en te genieten van de zonsondergang’, besluit de bouwheer. En dat begrijpen we 100%.

YP Eurofix
www.ypeurofix.be

 

BWK Sierbeton nv
www.bwksierbeton.be

 

Prium Architecten
www.prium.be

 

Artecta Boomverzorging
www.artecta-boomverzorging.be