Gedreven door passie en precisie
De ultieme bouwdroom van de meeste Belgen blijft het realiseren van een nieuw- bouwproject. Toch bewijzen heel wat renovaties dat je een verouderd huis in een verrassend hedendaags geheel kan omtoveren. Wat heb je nodig? Met een goede architect, een dosis creativiteit en ervaren vaklui, kom je al een heel eind. Dat bewijst ook het project dat we in Overijse bezoeken. Als zaakvoer- der van Guido De Clercq interieur, zat de bouwheer van dit project bij de bron: “Ik ben sinds 40 jaar gespecialiseerd in het plaatsen van keukens, en breidde die exper tise doorheen de jaren uit naar badkamers en dressings. Vandaag de dag staan we eigenlijk in voor al het nodige maatwerk dat een opdrachtgever in zijn interieur wil voorzien.Voor de andere technieken zoals plakwerken, schilderwerken, etc. hebben we vaste partners. Ook voor de sanitair en de verwarmingstechnieken doe ik beroep op een specialist, namelijk, mijn zoon Benjamin. Zo kunnen we ook als centraal aanspreekpunt voor grotere nieuwbouw- of renovatieprojecten fungeren, waar de klant de opvolging liever uit handen geeft. Service, kwaliteit en oog voor detail zijn fundamenten in onze business, dat is wat de klant bij ons kan verwachten. Voor de renovatie van onze eigen woning realiseerden we veel zelf, in samenwerking met onze vaste partners die garant staan voor een hoge kwaliteitsgraad.”
Een glasoplossing voor elk interieur
Het interieur slaat de middenweg tussen de moderne en landelijke stijl, met strakke lijnen en warme materialen. Bij het betreden van de woning vallen we op de glazen deur tussen inkom en living, ontworpen door Interieurglas. De glazen draaideur op een vloerveer is volledig omkaderd in zwarte profielen en kreeg een liggende ‘square greep’ van 30cm die horizontaal op het profiel ligt. Zulke details benadrukken het hedendaagse ontwerp van de ‘steel look’. De leefruimte is ingedeeld in verschillende functionele hoeken, waaronder een opbergwand, een eethoek en een zithoek. De bureauruimte ligt gescheiden van de rest van de ruimte achter een glazen pivotdeur, eveneens van Interieurglas. Zowel de living als het bureau werden voorzien van maatkasten en -meubels die mooi in de ruimte verdwijnen. Dankzij de vloerverwarming zijn er geen radiatoren die plaats innemen of het zicht verstoren, en ook het aircoapparaat werd handig weggewerkt achter een mdf-wand. Al het maatwerk werd ontworpen en geplaatst door Guido De Clercq Interieur. Tussen de zithoek en de achterliggende keuken werd een glazen scheidingswand in ‘steel look’ opgetrokken. Kenny van Interieurglas vertelt meer: “De scheidingswand bestaat uit gelaagd glas en heeft een zwart aluminium kader. Het is een product dat we in verschillende types interieur integreren omdat het zo strak, elegant en tijdloos is. Of het nu landelijk of industrieel moet aandoen, de ‘steel look’ past zich aan aan zijn omgeving. De bouwheren wilden hier enerzijds een scheiding tussen de zitplaats en de keuken om lawaaihinder te beperken; anderzijds wilden ze de transparantie, lichtinval en het contact tussen de ruimtes behouden. Net voor die doeleinden is een glazen wand ideaal. Onze glastoepassingen zijn bijna eindeloos: we werken volledig op maat van de klant, niets is standaard. Bij elk project gaan we alles vanuit het technische, praktische en esthetische standpunt bekijken.Vervolgens maken we een ontwerp dat altijd door ons ter plaatse opgemeten, geleverd en geplaatst wordt. De productie gebeurt volledig in ons eigen atelier en kent een hoge afwerkingsgraad. Ik moedig particulieren aan om een bezoek te brengen aan onze toonzaal, waar ze een glimp van de mogelijk- heden kunnen opvangen. Is een eis wat uitzonderlijker, dan proberen we steeds naar een oplossing te zoeken.”
Een doordacht keukenontwerp
Achterin ligt een ruime keuken, die volledig gerenoveerd en geïn- stalleerd werd door Guido De Clercq Interieur. De keuken werd ondergebracht in de vroegere veranda en is zo een oase van natuurlijk daglicht en ruimtelijkheid. Wanneer het weer het toe- laat, kan de glazen achtergevel opengeschoven worden en kan het koppel ten volle van hun buitenruimtes genieten. Het zonwerende glas en de aanwezige airco zorgen winter en zomer voor een aangenaam binnenklimaat. De leefkeuken is erg compleet: de grote Amerikaanse koelkast, de ingebouwde koffiemachine, de stoom- oven, twee combi-ovens en het wok-gasfornuis maken koken een plezier. Het praktische karakter van de ruimte valt meteen op door de indeling en materiaalkeuze. Kastfronten in zwart gebeitst fineerhout wisselen af met fronten in wit laminaat. De bouwheren kozen voor keukentabletten in Dekton van Louis Culot.Tim Culot, zaakvoerder van Louis Culot, geeft uitleg: “Dekton is een bijzonder materiaal en wordt steeds meer gebruikt als alternatief voor natuursteen, met het blote oog zie je amper het verschil tussen beide. Door gebruik te maken van de exclusieve PST-technologie, een technologisch proces dat de metamorfose die natuursteen ondergaat doorheen de jaren enorm gaat versnellen, sluit het alle poreusheid uit. Daardoor is Dekton vlekvast, hitte- en koude- bestendig, UV-bestendig en kras-en slijtvast: zuren als wijn en azijn krijgen geen kans, een hete pan wordt goed verdragen, enzovoort. Een ideaal alternatief dus voor wie de look van natuursteen wil zonder de nadelen van het materiaal. Dankzij de verscheidenheid aan beschikbare kleuren integreert Dekton zich in elke type woning. Goed om te weten is dat het ook perfect als buitenvloer of gevelbekleding kan dienen: Dekton verkleurt niet door uv-licht en is hitte- en vorstbestendig. De grijze rugwanden in deze keuken zijn vervaardigd uit kwartsiet, een 100% natuurlijk product. Kwartsiet is harder dan marmer en is daarom bijna vergelijkbaar met graniet op het vlak van hardheid en onderhoudseigenschappen.” De grijstint van de kwartsiet sluit mooi aan bij het eiland in roest- vrij staal. Het geschuurde stalen blad bestaat uit één stuk, waar ook de wasbak werd ingelast. Dat resulteer t in een robuust maar strak blok zonder naden. De Amerikaanse koelkast in inox aan de koffiehoek sluit het geheel mooi af. De brede houten planken zet- ten het geheel kracht bij.
Speelse details in een klassiek kader
Een trap met gezandstraalde eiken tredes brengt ons naar de bovenverdiepingen. Ingewerkte ledlampen zorgen ’s avonds voor een sfeervol verlichte trap. De zwarte stalen balustrades zijn opnieuw van de hand van Interieurglas, net als de badkamerdeur in melkglas. Een woordje uiteg van Kenny: “De bouwheren kozen hier voor een extra klare gezuurde matglazen deur. Dat is een hele mond vol, maar betekent simpelweg dat het glas witter is dan normaal en daardoor een witter effect geeft. Glas heeft uit zichzelf een groene schijn, en dat heb je hier dus niet… De ovalen uitsparing in de deur is een originele afwisseling met de klassieke deurklink en oogt bovendien soberder. De badkamer werd hedendaags en fris vormgegeven. Houten leggers en een koperen kraan voegen warmte en gezelligheid toe aan de ruimte die verder opgetrokken werd in Silestone Composiet.Tim Culot vertelt meer: “Silestone is een kwartscomposiet, een enorm populair en gebruiksvriendelijk materiaal voor in keukens en badkamers. De variëteit aan kleuren en afwerkingen maken het terecht een geliefd product. Doorheen de jaren zijn er heel wat volwaardige alternatieven voor natuursteen of de markt verschenen, een trend waar we ook voorloper in zijn. Louis Culot begon als een klassiek natuursteenbedrijf en groeide uit tot een specialist in keukenwerkbladen; inmiddels staat de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Met een eigen productie en in-huis opgeleide werknemers verzekeren wij de opmeting, productie en plaatsing van keukenwerkbladen en badkamertabletten over het hele Belgische grondgebied. Als bedrijf is het onze missie om van elk huis een thuis te maken door kwalitatieve materialen en een hoge afwerkingsgraad te hanteren, voor ieders ontwerp en budget.”
Met dank aan: