TOP

Een geslaagde verbouwing

Bouwheer Xavier en echtgenote Anne hadden in hartje Kortrijk een prachtig herenhuis op het oog. Een pand dat dankzij zijn charme en bewoonbare oppervlakte enorme mogelijkheden bood, al vergde het wel heel wat verbouwingen om de woning volledig naar hun hand te zetten. Het gelijkvloers bijvoorbeeld werd door de vorige 2 à 3 eigenaars niet meer als woonruimte gebruikt, met tal van technische aanpassingen en een aangepaste indeling als gevolg. Bovendien had de bouwheer ook een zeer duidelijk beeld van zijn droomwoning: grote, open leefruimtes met veel lichtinval, maar mét behoud van het karakter van een herenhuis.

Veel lichtinval creëren in klassieke herenhuizen is niet altijd even gemakkelijk, om nog maar te zwijgen van de vaak ‘storende’ trap die het creëren van grote leefruimtes bemoeilijkt. Dankzij de klassieke plaatsing in de lengte palmt de trap namelijk een deel van de (vaak sowieso beperkte) breedte in, met twee nadelen als gevolg: een aanzienlijk deel van de breedte van de woning wordt ingenomen door de trap, en daarnaast zit je met zeer beperkte connectiemogelijkheden tussen de traphal enerzijds en de leefruimtes en slaap- en badkamers anderzijds. In dit geval is het echter juist de ligging van de trap (die vermoedelijk reeds bij de bouw rond 1870 op deze manier geplaatst was) die dit herenhuis zo uniek maakt: geen trap in de lengte van de woning, maar wel een draaitrap in het midden ervan (tegen één zijwand maar in de lengte van de woning perfect in het midden). Dit biedt enorme mogelijkheden qua bewoonbare oppervlakte: niet alleen benut je zowel voor- als achteraan de woning de volledige breedte (met achteraan een grote glaspartij en dus veel lichtinval), maar daarnaast kun je vanuit deze ‘centrale traphal’ ook rechtstreeks naar de slaap- en badkamers, dus zonder aparte gang. En een leuke extra: helemaal bovenaan de woning (vier volledige bouwlagen plus kelder!) zit er boven de centrale draaitrap een glaspartij, die de woning centraal van natuurlijk licht laat genieten.

 

Perfect contrast tussen klassiek en modern

De volledige leefruimte bevindt zich op het gelijkvloers: vanuit de inkomhal en de centrale traphal ga je vooraan naar de woonkamer en achteraan naar de keuken en eetkamer, die samen met de woonkamer één grote open ruimte vormen. Reeds bij de inkom valt op hoe authentieke en moderne elementen perfect op elkaar inspelen: Carrara-marmer op de vloer in combinatie met authentieke sierlijsten en lambriseringen op de muren en op het plafond. Komen we in de keuken, dan zien we een prachtige combinatie van parket van warme eik in visgraatmotief, gecombineerd met keukenmeubilair in donker hout. Ook vinden we in de keuken opnieuw Carrara-marmer terug, niet alleen op het keukeneiland, maar ook tegen de hoge keukenwand, die net als het keukeneiland uit één grote doorlopende marmersteen bestaat. In de woonkamer valt dan weer de originele schouw op, die mooi contrasteert met de witte muur met moderne schilderijen.

Deze spanning tussen authentiek en modern wordt versterkt door de vele decoratie-elementen, volledig gekozen door de bouwheer en zijn echtgenote: kleurrijke, bijna speelse elementen zoals een Kuifje-raket of Disney-figuren contrasteren mooi met de bleke eiken vloer en de authentieke draaitrap. De decoratie toont in hoeverre bouwheer en architect op elkaar waren ingespeeld en getuigt van de typische aanpak van architect Curd Loosveldt, namelijk om warm en modern zoveel mogelijk tegen elkaar uit te spelen, en om overdreven ‘koele’ of witte woningen zoveel mogelijk te vermijden. De achterzijde van de woning op het gelijkvloers laat de volledige leefruimte in het licht baden dankzij de glaspartij met schuiframen over quasi de volledige breedte, een architecturaal huzarenstukje qua stabiliteit van de woning.

 

Groot maar altijd gezellig

Het gezin telt vijf personen, waarvan de drie kinderen op zo’n leeftijd zijn dat ze vaker niet dan wel thuis zijn. Enerzijds heb je dus voldoende grote slaapkamers en badkamers nodig om iedereen z’n privacy te gunnen, maar anderzijds wil je ook een ‘leeg’ gevoel vermijden wanneer de kinderen er niet zijn. De vele bouwlagen van de woning laten dit perfect toe. Op de eerste verdieping bevinden zich een dressing, de master-bedroom en de badkamer, terwijl de kinderen op de tweede verdieping elk over een grote slaapkamer beschikken plus een aparte gedeelde badkamer. Nog een verdieping hoger vinden we nóg een bouwlaag, met logeerkamers en een gastenbadkamer. Ook op deze verdiepingen valt het prachtige contrast tussen warm en modern op: de trap met zijn authentiek bewaarde pijlers en het parket in eik contrasteren knap met de hoge plafonds met authentieke ornamenten. Aan de voorkant zijn de oude houten ramen bewaard gebleven, weliswaar uitgerust met dubbel glas.

 

Unieke wisselwerking tussen bouwheer, architect & aannemers

Wie ervaring heeft met verbouwingen, kan het bevestigen: een verbouwing brengt de nodige stress met zich mee, respect voor budget en deadlines vormen een heuse uitdaging en een goede samenwerking met de architect en aannemers is van goudwaarde. Architect Curd Loosveldt: “De rol van een architect gaat in mijn ogen verder dan het uittekenen van een technisch plan. Een architect moet ook een deel van de stress wegnemen, bijvoorbeeld door de aannemers correct op te volgen en de timing en het budget steeds in het oog te houden.” Zeker bij een verbouwing als deze, een ingrijpende renovatie aan een zeer oude woning, treden er altijd onvoorziene zaken op. Zo bleek de vloer van het gelijkvloers bijvoorbeeld een behoorlijk groot niveauverschil te vertonen, wat niet abnormaal is bij oudere woningen. Dankzij de extreem goede verstandhouding tussen bouwheer en architect kon de volledige verbouwing op een indrukwekkende termijn van zes maanden worden afgerond. Curd Loosveldt: “De bouwheer wist perfect wat hij wilde, dat is altijd een enorm groot voordeel”.

 

Met dank aan:
TAIL ı Winkelsestraat 182 ı 8860 Lendelede ı 056 22 67 76 ı www.tail.be