TOP

De optimale oriëntatie

De zon in huis van ’s middags tot ’s avonds en een uitzicht over glooiend groen met diverse boerderijdiertjes. De verhuis van een woning pal in het centrum naar een landelijke deelgemeente bracht voor dit gezin van vier heel wat troeven met zich mee. Ravottend in de tuin of samen dinerend in de eetkamer: de natuur en rust zijn nooit veraf. Het perceel en de omgeving zetten de krijtlijnen uit voor het ontwerp van architect Vincent Holvoet. Het startpunt: de optimale oriëntatie van de woning. Zo is het huis ontworpen op de oostkant van het perceel. “De westerzon is nu eenmaal de leukste zon, zeker voor wie overdag werkt”, verklaart Vincent die keuze. “De zon komt hier in huis vanaf de middag tot ze onder gaat. Dat betekent volop genieten van licht en aangename zonnewarmte na de werkuren. Het hoekraam in de eetkamer, dat volledig kan openschuiven, versterkt dat effect verder.”

Projecten van Vincent Holvoet combineren compact wonen met elegante architectuur. Om niet te breken met de bestaande woningen in de straat was een kubus sowieso niet aangewezen. Alternatief werkte Vincent een concept uit met twee geschrankte volumes met een zadeldak. Een stuk plat dak verbindt de twee volumes met elkaar. Dit biedt ruimte voor zonnepanelen en is onzichtbaar vanaf de straatkant. “Bovendien trekken we, vanaf dit plat dak, via een lichtstraat heel wat daglicht binnen op de bovenverdieping. Net zoals beneden is licht en contact met buiten een bepalende factor van de woonbeleving.”

Om de vormgeving met twee zadeldaken maximaal tot zijn recht te laten komen, viel de keuze voor de afwerking van de buitenschil op tijdloos wit, in lijn met de meeste huizen in de straat. Die stijl is doorgetrokken in de buitenbeleving achteraan de woning. Het overdekt terras – ook vol zonnepanelen om maximaal in de eigen energie te voorzien – is in een zitput opgetrokken. Het ontwerp is geïnspireerd op een ruïne. Op de zware, massieve muren rust een licht dak. De kastenwand in donker fineer verbergt onder meer een buitenkeuken en de technieken voor een zwembad, dat op een later moment nog geplaatst kan worden.

De eenvoud en integratie met de omringende natuur vinden we ook binnen terug. Daar blinken de materialen en afwerkingen uit in soberheid. Dat geeft alle ruimte aan accenten, zoals kunst, om helemaal tot hun recht te komen. Het hele bouwproject is traditioneel noch modernistisch te noemen. De verrassende combinatie tussen beide stijlen is de architecturale handtekening van Vincent Holvoet. “Toen ik afstudeerde, wilde ik niet kiezen. Ik heb zowel bij een traditioneel architectenbureau gewerkt als ervaring opgedaan bij een kantoor waar ontwerpen net erg modern waren. Dat leverde waardevolle kennis en inzichten van beide extremen op, waar ik nog steeds uit put. Hier uit mijn achtergrond in beide strekkingen zich in een tijdloos, huiselijk nest in harmonie met de omgeving.” In een thuis met modern comfort, kon domotica uiteraard niet ontbreken. Van bij aanvang was duidelijk gebruiksgemak thuis voor dit drukbezette gezin belangrijk was. Het Duotecno-systeem speelt zijn veelzijdigheid ten volle uit en neemt verschillende functies op zich. Van automatische lichtregeling en thermostaat – via de design schakelaars met geïntegreerde temperatuurvoeler – tot videofoon: alles gebeurt via het bedieningspaneel. Geen fysieke thermostaat of extra schermpjes nodig dus en dat versterkt het strakke karakter van het project.

“Vooral de verlichting is sterk aangestuurd door ons systeem”, legt Burt Eeckhout van Duotecno uit. “In elke ruimte en op ieder moment de juiste, aangename verlichting hebben, vinden wij een must. In alle passageruimtes, zoals het toilet, de berging en de hal, kozen we voor onze mini bewegingsmelders, de kleinste op de markt. Deze schakelen de lichten automatisch aan wanneer iemand de ruimte binnen gaat en weer uit als die persoon de ruimte verlaat. Comfortabel en energiebewust. Een weerstation informeert de domotica over de graad van daglicht, zodat de lichten ook niet onnodig aangaan. Bovendien maakt Duotecno het onderscheid tussen hoofd- en nachtverlichting. Moet iemand ’s nachts bijvoorbeeld naar het toilet, dan gaan de lichten vanzelf aan in gedimde stand. De verlichting dimmen kan ook altijd via het touchscreen, om de juiste sfeer te creëren in huis.”

Elektro Gevaert installeerde de domotica, met de hoogwaardige afwerking die past bij het volledige project. Zo geniet het gezin van extra gemak, in de flow van elke dag. Architect en bouwheer bleken al snel een goede match. De opdrachtgevers lieten zich dan ook leiden door hun buikgevoel en door enkele referenties. “We hadden zijn werk gezien in een magazine en Vincent had een winkel verbouwd waar ik vaste klant ben”, vertelt de moeder van het gezin. “We waren eigenlijk meteen overtuigd dat hij de juiste man was voor ons project. We wisten al lang dat we hier wilden bouwen, dus hadden al veel nagedacht over de nodige ruimtes, hadden een uitgebreid moodboard op Pinterest gemaakt en enkele krijtlijnen uitgezet, zoals zo weinig mogelijk deuren en een afgescheiden bureau dat toch dicht bij de leefruimte ligt.”

Met die wensen en ideeën ging Vincent Holvoet aan het schetsen en puzzelen. Hij besliste al snel het niveauverschil van het perceel te verplaatsen naar de tuin en het overdekt terras, in voortdurende wisselwerking met tuinarchitect Bart Monbaliu. Die aflopende opbouw van het architecturaal concept maakt dat de tuin automatisch heerlijk beschut aanvoelt en dat je vanaf de woning nog verder het landschap in kijkt. Binnen refereren verschillende materialen naar de alomtegenwoordige omgeving. De architect gebruikte veel hout en warme, natuurlijke materialen. Zo voelt elke kamer in de woning huiselijk aan. Op de benedenverdieping domineert een grote openheid. Een schuifdeur kan de keuken afsluiten van de eet- en woonkamer. Maar het liefst laat het gezin de deur lekker open. Zo houdt iedereen contact met elkaar en geniet je zelfs vanaf het fornuis van het daglicht en de gezelligheid vanaf de tuin. Met de eettafel en de salontafel van eigen ontwerp drukte de architect zijn stempel nog meer op het project. Op de verdieping heeft iedereen dan weer zijn eigen ruimte. De twee kinderkamers hebben een eigen badkamer. Aan de master bedroom paalt dan weer een grote badkamer, met regendouche en ligbad. Een logeerkamer en een kamer die voorlopig dienst doet als archief en berging vervolledigen de verdieping. Het resultaat van de uitgebreide denkoefening en de nauwkeurige uitvoering is een perfecte illustratie van hoe een optimale oriëntatie van een huis een echte thuis maakt. De leefruimtes zijn stuk voor stuk naar de tuin- en zichtkant gericht, terwijl de meer technische ruimtes aan de straatkant liggen. Of hoe een langwerpig perceel met het zuiden aan de straatkant voor dit gezin alle opportuniteiten bood voor een ideale stek.

 

Met dank aan:
Duotecno ı Ten Briele 18.1 & 18.3 ı 8200 Brugge ı 050 20 05 60 ı www.duotecno.be
Vincent Holvoet ı Aalbeeksesteenweg 27A ı 8500 Kortrijk ı 056 19 58 45 ı www.vincentholvoet.com