TOP

Wonen in het hart van de stad

In het hart van Waregem verbaast een gesloten bebouwing met een indrukwekkend ruimtegevoel en een opmerkelijke lichtinval. De gevelbekleding doet vanaf de straatzijde al vermoeden dat hier een bijzondere inrichting en interieur schuilgaan. Die wereld opent zich pas helemaal eens de voordeur open zwaait. Van de uitnodigende inkom tot de tuin, die de grens tussen binnen en buiten doet vervagen. Met de Porsche van de bouwheer als eyecatcher aan de achterzijde van het perceel. De ingesloten tuin is een groene oase van rust waar ontspanning en comfort centraal staan. Daarvan getuigt ook de keuze voor het ingebouwde monoblok zwembad van Heidelbergh. Een flexibele oplossing die volledig op maat van de stadstuin werd uitgewerkt. Als exclusieve verdeler van dit Belgische zwembadmerk stond Fou d’Eau in voor de installatie. “Het grote voordeel van dit zwembad is dat het vervaardigd is uit Polypropyleen Polystone, wat een zeer hoge uv-resistentie heeft en dus kleurvast is. Dit plaatmateriaal laat bovendien toe op maat te produceren want er komt geen mal aan te pas, die gepersonaliseerde ontwerpen anders meteen erg duur maken”, legt CEO Philippe De Wilde uit. Zijn bedrijf installeert al ettelijke jaren Heidelbergh zwembaden. Door hun 25 jaar ervaring slaagde Fou d’Eau erin het zwembad op een week tijd te plaatsen, inclusief alle technieken. De goede voorbereiding op de werf was hierbij van essentieel belang. De technische ruimte is ingebouwd in zijdelingse kasten die een elegante wand vormen in de binnentuin.

Fou d’Eau was al overtuigd van de kwaliteiten van een Heidelbergh zwembad. De bewoners zijn dat nu ook. Philippe: “Een polystone zwembad heeft de look-and-feel van een betonnen constructie, maar biedt heel wat voordelen. Zo is het qua onderhoud veel gebruiksvriendelijker en bijzonder duurzaam.” Het zwembad gaat tientallen jaren mee zonder dat er structurele werken nodig zijn. Dit in tegenstelling tot een betonnen alternatief met mozaïek betegeling of een liner, waar je na een aantal jaar de bekleding moet opfrissen. “Dat vertaalt zich in een enorm comfort op lange termijn voor de bouwheer, zonder meerprijs. En met Heidelbergh krijg je er nog eens 35 jaar garantie bovenop.” Niet alleen het gebruiksgemak biedt een meerwaarde, ook het esthetische aspect van dit type zwembad was doorslaggevend. “Een Heidelbergh zwembad kenmerkt zich door zijn zeer doorgedreven engineering en een ongezien detaillistische afwerking. Alle storende elementen zijn netjes weggewerkt in de hoeken, zoals de skimmers bijvoorbeeld.  En de waterlijn van het zwembad komt net twee centimeter onder de randsteen voor een indrukwekkend optisch effect.”

Hier zien we verder nog de allergrootste trots van de bouwheer: zijn Porsche 911. Met de nieuwe woonst is meteen ook een grote droom van hem in vervulling gebracht. Hij wou zijn favoriete wagen vanuit zijn living kunnen zien. Dat is meer dan gelukt. Onder een afdak en achter een glaswand die volledig openklapt, staat de wagen in vol ornaat. Ernaast is een bar voorzien met een gezellige zithoek. Wie wil neemt dus buiten een drankje of een verfrissende duik in het zwembad. Of meteen allebei. De ideale manier om, na een drukke werkweek, helemaal tot rust te komen. Als de hangplanten op de witte bakken bovenop de muren dan ook nog in volle bloei staan, waan je je op slag op reis, ergens in Ibiza.

Via de inkom – met vestiaire en gastentoilet – komen we in de leefruimte op het gelijkvloers. De keuken loopt door in de gezellige zithoek, met de groene sofa als opmerkelijk accent. Dat doorlopen van de ruimtes mag je in dit geval erg letterlijk nemen. Niet enkel de grote tegels zijn een constante, ook de kastenwand met gegroefd lariksfineer vult de hele lengte van de leefruimte. En meer, want diezelfde houten kastdeuren worden ook buiten doorgetrokken. “Zo versterken we het contact tussen binnen en buiten nog verder”, verduidelijkt interieurarchitect Mathias Steenhuyse van Steenhuyse Signature Spaces. “De technische uitdaging was om de kasten dus ook weerbestendig te maken. Ze moesten 100 procent waterdicht zijn en mochten niet verkleuren onder invloed van de zon.” Om die robuustheid te garanderen, zonder op uitstraling in te boeten. Het fineer werd diep geborsteld, gelakt en kreeg vervolgens een milde bronslaag, die de groeven extra in de verf zet. Lariks was niet de initiële houtkeuze. Net zoals heel wat andere elementen in het interieur evolueerde dit aspect doorheen de ontwerpfase. Het was vaak een kwestie van stalen ervaren en vergelijken, om de juiste puzzelstukken samen te leggen. Ook voor het keukeneiland, het centrale item in de leefruimte, kwam de inspiratie tijdens een bezoek aan een showroom. Daar stond een keukeneiland dat kon open- en dichtschuiven. Na een uitvoerige studie en met de nodige technische knowhow werd het concept uitvergroot en uitgevoerd in natuursteen. Eens de gebruiker het werkblad mechanisch openschuift, verschijnt de kookplaat met pop-up dampkap. Zo ontstaat meteen ook een soort toog, waar het hele gezin aan kan plaatsnemen.

Om met gemak lekkere gerechten te maken in de moderne en architecturale keuken dook V-ZUG in zijn assortiment hoogkwalitatieve keukentoestellen. Met de combinatie van een bakoven en een combi-stoomoven hebben de bewoners alle culinaire mogelijkheden binnen handbereik. Maaike Dickx, V-ZUG marketingmanager voor de Benelux, legt uit: “Al meer dan twintig jaar maakt V-ZUG het ene perfecte gerecht na het andere met de populaire combi-stoomovens en hun stoom- en heteluchtprogramma’s. Zowel bij Slow-Cooking als Profi-bakken garandeert de heteluchtfunctie dat het gerecht op de juiste temperatuur gaart, terwijl de stoom en het Electronic Steam System (ESS) de ideale vochtigheidsgraad in de ovenruimte bewaren. Het is de perfecte aanvulling op een bakoven. Door beide ovens te combineren is flexibiliteit troef. Eten maken was nog nooit zo makkelijk.” Ook voor dit project koos de bouwheer voor de gouden combinatie. De CombiSteamer werd aangevuld met de Combair, een multifunctionele bakoven uit het high-end keukenassortiment van V-ZUG. Net zoals bij de stoomoven staat bij de Combair gebruiksgemak voorop. Slimme modi en programma’s laten toe om snel, lekker en gezond te koken met minimale moeite. EasyCook werkt bijvoorbeeld met voorinstellingen, zodat je met slechts één druk op de knop de optimale instelling vindt voor je bereiding. GourmetGuide voert complexe gaarprocessen volledig automatisch uit. Met AutoBraad tover je verrukkelijke amuses en aperitiefhapjes, gratins, taarten en quiches op tafel. De sensoren detecteren automatisch welk bakniveau nodig is en kiezen de juiste instelling om je gerecht perfect te bakken. Het zijn maar enkele voorbeelden van de mogelijkheden. In een woning om volop van het leven te genieten, kon ook een geklimatiseerde wijnkast niet ontbreken. De stijlvolle inbouwwijnkoeler van V-ZUG heeft twee flexibele temperatuurzones, één voor witte wijn en één voor rode wijn. Het temperatuurbereik is instelbaar van 5 tot 18 graden Celsius. Speciaal hiervoor ontwikkelde compressoren houden dat de wijn stabiel en trillingvrij in de wijnkoeler. Het spiegelglasfront past perfect in het interieur en sluit aan bij het design van de (stoom)oven.

De tweede blikvanger en het kloppend hart van het architecturaal concept is de gebouwhoge vide. Ze vormt de centrale ruggengraat, over de verschillende verdiepingen heen. Op verschillende hoogtes hangen 19 verlichtingsarmaturen van Bocci in de open ruimte. Deze werden stuk per stuk geselecteerd zodat die perfect pasten bij het kleurenpalet van de woning. Die openheid brengt meteen ook een overweldigend lichtrijk gevoel binnen, op het gelijkvloers en op de verdiepingen. Zo baadt de master bedroom in het licht. De glaswand geeft bovendien vrij zicht op de bomen achter het perceel. Voor extra privacy of meer verduistering schuif je eenvoudigweg het witte gordijn dicht. Al houden de bewoners, zo leren de eerste maanden in de nieuwe woning hen, liever maximaal het contact met buiten.

De opdrachtgever dacht niet enkel mee in functie van de inrichting en uitstraling van hun woonproject. Ze wilden ook een thuis waar ze lang kunnen blijven genieten van het leven. Om te bouwen of verbouwen met oog voor de toekomst, voegen steeds meer mensen een huislift toe aan hun woonproject. Ook deze stadswoning in Waregem heeft een praktisch exemplaar. Met één druk op de knop ga je vlot van het gelijkvloers naar de bovenste verdieping of ergens tussenin. Met dank aan Comfortlift Orona. Zij bouwden de huislift op maat van de smalle liftschacht. Als specialist in het ontwerpen, vervaardigen, installeren, onderhouden en moderniseren van mobiliteitsoplossingen steunt de vestiging in Waregem op de slagkracht van zijn internationale groep. Veiligheid, betrouwbaarheid en een persoonlijke benadering van elke opdracht typeert het bedrijf. “Onze Comfortlift is altijd maatwerk”, legt Nico Beyls, Senior Projectleider bij Comfortlift, de toegankelijkheidsafdeling van Coopman Orona, uit. “Er zijn enorm veel mogelijkheden voor afwerking, functionaliteiten en zo meer.” De Comfortlift heeft bovendien geen liftput nodig. Een uitsparing van 12 centimeter diep volstaat al. Dat betekent in praktijk dat je ze gewoon in de vloeropbouw kan inwerken. Bovendien is ook de uitloophoogte een stuk beperkter: een dertigtal centimeter volstaat. In een project waar optimaal ruimtegebruik centraal staat, is de compactheid van deze huislift dus een grote troef. “De deursystemen zijn eveneens uiteenlopend. Draaideuren, schuifdeuren, hydraulisch of elektrisch: quasi alles kan. Hier viel de keuze op draaideuren, voor een minimaal ruimteverlies. We installeerden ook een vast noodtelefoonsysteem in de lift. Treedt er toch een technisch probleem op, dan kan de gebruiker van de lift snel hulp inroepen van een van onze techniekers.”

Een stijlvolle lift naar wens van de klant
Een liftschacht bouwen kan, maar hoeft niet. Er kan ook gekozen worden voor een zelfdragende schacht die enkel nog moet verankerd worden in de muur. En dat is niet alles, verduidelijkt Martine Stevens, Accessibility Director. “Onze liften vormen een stijlvol geheel met het interieur van de klant, die de afwerking helemaal zelf kiest. Wil je een draai- of schuifdeur? Volautomatisch of niet? Glazen wanden of panelen in de kleur van de muren? Ja, zelfs de vloer van de lift en de woonkamer kunnen dezelfde zijn… het is allemaal mogelijk en nog veel meer! Ons team van specialisten adviseert je met raad en daad tijdens een bezoek aan onze showroom in Waregem of tijdens een bezoek bij u thuis.” Het witte smeedwerk geeft het geheel extra luchtigheid. De smeedwerken elementen zijn stuk voor stuk maatwerk uit het atelier van Dewitte Metaal en Glasconstructies. Met Ricky Dewitte staat ondertussen de tweede generatie aan het hoofd van dit familiebedrijf. Expertise en vakmanschap, doorgegeven van vader op zoon. Meer dan vijftig jaar ervaring legt een solide basis voor ambachtelijke kwaliteit. Dat zie je in deze woning in de deuren van Dewitte, maar ook in de room divider op de eerste verdieping, de glaswanden aan de douches in de beide badkamers en de valbeveiliging rond de vide. Met de witte kleur als stijlstatement.Ricky Dewitte: “Zwart blijft nog steeds de trendkleur, maar we merken de laatste tijd een evolutie. Het mag toch weer iets vaker anders. Zo zijn afwerkingen in messing of een geborstelde afwerking opnieuw populairder of, zoals hier, een witte poederlak.” Die kleurkeuze zet zeker mee zijn stempel op het interieur. In totaal voerde Ricky een zevental meter aan plafondhoge metaal- en glasconstructies uit, best veel voor een particulier project. “Al die elementen zijn volledig uitgevoerd in gelaagd veiligheidsglas. Ook wat hoger zit dat de verplichte 1,10 meter. Zo garanderen we de kwaliteit van onze producten.”

Ricky Dewitte is ondertussen een vertrouwde partner van interieurarchitect Mathias Steenhuyse. Dit is opnieuw een geslaagde samenwerking. “Dat het op professioneel vlak zo goed klikt tussen ons, heeft ongetwijfeld te maken met onze gedeelde waarden”, zegt Ricky. “Net zoals voor mezelf staat kwaliteit bij Steenhuyse voorop. Elk stuk dat ons atelier verlaat, moet perfect zijn, niet alleen qua afmetingen, maar ook wat de hoge afwerkingsgraad betreft. Met details maken we het verschil. Daarvoor kan ik rekenen op een sterk team van geschoolde medewerkers met de juiste vaardigheden en expertise.” Daarmee past het werk van Dewitte perfect in dit project, waar elk materiaal zorgvuldig geselecteerd en uitgevoerd is. De witte profilering van de glazen scheidingswand van de slaapkamer is doorgetrokken rond de vide, onder meer als basis voor de profielloos ingewerkte glazen balustrade. Ook hier is, naast een strakke uitvoering en een harmonieuze materialenkeuze, aan functionaliteit gedacht. De kastenwanden van de benedenverdieping lopen verder door naar boven. Dat brengt heel wat bergruimte met zich mee. Een must voor de eigenaren van het huis.

“Een bouwheer geeft uiteraard richting aan het project, maar dit stel was erg actief betrokken bij het ontwerpproces”, gaat Mathias Steenhuyse verder. “Het was voor ons een heel fijn project, omdat we alles uit de kast mochten halen. We hielden de basis rustig, maar voegden eerder extravagante accentjes toe. Vaak op aanbrengen van de huiseigenaren zelf. Zij waren het die met de speciale groene tegeltjes voor de douchewand op de proppen kwamen. Aanvankelijk hadden we die wand voorzien in mortex of eventueel in een groene tint, maar de vrouw des huizes spotte deze tegels in een magazine. Het was evenwel een serieuze zoektocht om ze te vinden. We haalden ze zelf op in Knokke, waar de exclusieve verdeler van dit merk voor België gevestigd is. Als je het resultaat ziet, was het die extra telefoons en kilometers wel waard.” Om het bijzondere effect van de tegeltjes extra te benadrukken, keren ze ook beperkt terug in het toilet, dat naast de badkamer gelegen is. Ook het lichtrozige velours aan de bedwand is een sprekend voorbeeld van de bijzondere kantjes die dit woonproject zijn unieke karakter geven. De douchewanden – met uitzondering van de betegelde muur – waren initieel in mortex voorzien, maar werden uiteindelijk uitgevoerd met Aqua Sensa, de cementstuc van Boss Paints. De wanden, verwerking aan de vloer en het plaatsen van de waterkering zijn vakkundig verzorgd door schilder- en decoratiewerken Vermeersch. Het team realiseerde een naadloze afwerking met Aqua Sensa. Het materiaal is bovendien bijzonder kras- en stootvast en gemakkelijk te onderhouden. “In de dertig beschikbare kleuren vonden we de passende tinten voor de twee badkamers, onder meer SA21. We werkten met verschillende uitvoeringen, omdat de beide ruimtes een andere uitstraling en inrichting hebben”, zegt zaakvoerder Steve Vermeersch.

Samen met zijn vaste medewerkers stond hij zelf mee op de werf. “De discrete, minimalistische stijl geeft bovendien alle ruimte aan de specifieke interieuraccenten die de bewoners kozen, zoals de groene tegeltjes die tegen de achterwand van de douche zijn geplaatst.” De steenimitatie op de wanden loopt naadloos door in de tegelloze vloer. Samen met de ingewerkte douchegoten garandeert minimaal onderhoud en maximale hygiëne van de douche. Vuil kan zich namelijk niet vastzetten in voegen of hoeken. Vanaf de master bedroom en de bijhorende badkamer, leidt de houten trap verder naar de tweede en de derde verdieping, waar de drie dochters elk hun eigen slaapkamer en een gedeelde badkamer hebben. Zij mochten hun eigen stijlvoorkeuren injecteren in hun slaapkamer. Vooral op het bovenste niveau leidde dat tot een leuk concept, met junglevibes. De groene kleur domineert de ruimtebeleving. Het resultaat van een vlotte en fijne samenwerking tussen de jongedame in kwestie en de interieurarchitect. Dat zij nu zelf studies interieurarchitectuur aanvat, kan geen toeval zijn.

 

Met dank aan:
Steenhuyse Signature Spaces
Ruiseleedsesteenweg 85 ı 8700 Tielt ı 0473 43 65 41 ı www.steenhuyse.com

RUIMTEMANNEN – atelier voor architectuur
Overbekeplein 4 ı 8500 Kortrijk ı www.ruimtemannen.be

FOU D’EAU zwembaden
Berchemweg 57 ı 9700 Oudenaarde ı 055 59 51 11 ı www.foudeau.be

V-ZUG
Evolis 102 ı 8530 Harelbeke-Kortrijk ı 056 61 60 00 ı www.vzug.com

Comfortlift Orona
Mannebeekstraat 3 ı 8790 Waregem ı 056 36 52 20 ı www.comfortlift.be

Dewitte-mg Projects bv
Weidestraat 120 ı 8310 Assebroek ı 0475 51 23 06 ı www.dewitte-mg.be

Schilderwerken Vermeersch
Molenwegel 11 ı 8851 Koolskamp ı 0498 44 70 65 ı www.vermeerschschilderwerken.com

Novy ı www.novy.be

Lightpoint NV ı Gent – Oudenaarde ı www.lightpoint.be