TOP

Familie & Privacy

Een strakke woning in het groen die tegelijk een kantoorruimte voor dochter en schoonzoon én een zorgwoning voor de inwonende moeder herbergt. Daar kan alleen maar een familie wonen die een niet te doorbreken band heeft. Die samenhang werd nog versterkt toen zo’n vijf jaar geleden het noodlot toesloeg en de vader van de vrouw des huizes overleed. Plots was er een moeder die er alleen voorstond en een jarenlang opgebouwd en zeer druk draaiend bedrijf dat zonder kapitein kwam te zitten. Al snel bleek de toen nog zéér jonge vriend van de al even jonge dochter interesse te tonen in het verderzetten van de activiteiten van de grootvader van zijn vriendin. Dat in combinatie met de zorg voor de moeder zetten de bouwheer aan het denken. Samen staan we sterker, was het idee. Maar, het was een hectische periode. De tijd drong.

Toen de bouwheer zijn plannen uit de doeken deed bij architect Valerie Willems stelde die betonbouw voor. De snelle bouwwijze sprak de toekomstige bewoners wel aan, toch was er enige reserve. Dat het een strakke woning moest worden met aan de buitenzijde wit crepi, daar waren ze van meet af aan van overtuigd. Maar gaat al dat beton binnen niet te koel en te kil zijn? Het idee dat beton steeds overschilderd kan worden, stelde hen gerust en maakte dat ze de sprong toch waagden. En wat blijkt nu? Intussen zijn ze helemaal verkocht aan de betonlook. De taupe tint en de structuur geven toch de nodige warmte en sluit helemaal aan bij de rest van de woning.

De architect had al vaker samengewerkt met Concrete House / Concrete Technics en raadde deze firma dan ook warm aan. Zij namen de volledige ruwbouw winddicht voor hun rekening, alsook de technieken. Hoewel betonbouw in België nog relatief nieuw is, heeft het enkele belangrijke voordelen. De korte bouwtijd haalden we al aan, maar er is meer. “Betonbouw blinkt ook uit in stabiliteit. Dat geeft de architect een enorme ontwerpvrijheid. Doordat de betonwanden ook werken als betonbalken, zijn er veel meer architecturale hoogstandjes – zoals bijvoorbeeld zeer grote overspanningen of zwevende elementen – mogelijk die bij een traditionele bouwmethode toch veel meer berekening en voorbereiding zouden vergen”, zegt Nele Colpaert, bouwkundig ingenieur bij Concrete House. “De woning kan ook makkelijk meegroeien met de noden van de bewoners. Voor de verdeling binnen wordt vaak gekozen voor Gyprocwanden. Meerdere slaapkamers kunnen zo op termijn omgebouwd worden tot één grote ruimte die dan bijvoorbeeld kan dienstdoen als zorgwoning of hobbyruimte.” Maar ook op het vlak van EPB heeft beton interessante eigenschappen. “Ten eerste is het zeer luchtdicht. En de grote thermische inertie door de massa van het beton zorgt voor een lager energieverbruik. De warmte in de woning wordt langer vastgehouden en tijdens de warmere periodes zal ook minder koeling nodig zijn. Met een betonnen constructie is het veel makkelijker om de temperatuur te reguleren en constant te houden dan met een lichtere bouwconstructie in bijvoorbeeld hout. Concreet heb je in een woning in betonbouw enkel in de winter een maand of drie verwarming nodig, in de tussenseizoenen niets en tijdens de zomer eventueel een lichte koeling, die dan doorgaans gebeurt met de vloerverwarming“, besluit Nele Colpaert.

Speciaal voor de inwonende moeder van de bouwvrouw werd door Verolift een lift geïnstalleerd zodat ze zich comfortabel en veilig door de woning kan bewegen. Deze DomusLift heeft automatische schuifdeuren. Dat heeft als voordeel dat ze vanzelf openen en sluiten en dat er geen ruimte moet voorzien worden voor openzwaaiende deuren. “Op vraag van de architect hebben we de deuren zodanig gerealiseerd dat ze één vlak vormen met de wand, afgewerkt in een RAL-kleur”, zegt Françis Verrone, bestuurder van Verolift. “Een standaardafwerking mét een eigen touch speciaal voor deze klant, dus.” Het interieur van de liftkooi kan overigens volledig gepersonaliseerd worden op maat van de bewoner.

Françis Verrone: “De redenen waarom mensen vandaag kiezen voor een huislift zijn legio. Voor minder mobiele mensen vormt dit uiteraard dé uitkomst om de verdiepingen – tot 4 bouwlagen – te overbruggen. Met een huislift zet men ook in op ‘levensbestendig wonen’, zodat je op je oude dag niet hoeft te verhuizen. Maar ook wie liever niet met volle boodschappentassen of de kinderbuggy zeult op de trap heeft baat om al bij de start van een bouwproject te kiezen voor een huislift.“ De DomusLift is verkrijgbaar met een hydraulische of elektrische aandrijving. Bij stroomuitval keert de DomusLift automatisch terug naar de dichtstbijzijnde verdieping, waarbij de deuren automatisch openen. De voorziene noodaccu zorgt er ook voor dat de verlichting ingeschakeld blijft. De sturing van de lift is overigens standaard uitgerust met Smart Distance Control. Daarmee kan Verolift vanop afstand de goede werking van de lift monitoren. Eventuele onregelmatigheden worden meteen opgemerkt waardoor Verolift snel kan handelen. Bij een defect wordt Verolift automatisch verwittigd. Dankzij dit intelligent diagnosesysteem kunnen de bewoners snel geholpen worden en wordt tevens de levensduur van hun lift verlengd en wordt de tijd van een eventuele storing tot een minimum beperkt.

Wanneer we vanuit de inkomhal door de brede pivoterende deur de woonkamer binnenstappen valt meteen het vele licht op, ook al is het op het moment van ons bezoek een eerder grijze en sombere dag. Zowel de voor- als achterzijde bestaat volledig uit glas, van vloer tot plafond. Het invallende licht komt mooi tot zijn recht op de witte gietvloer. Deze overvloed aan natuurlijk licht zien we overigens in de volledige woning terugkomen. De woonkamer bestaat uit een salon en een eetruimte, gescheiden door een losstaande tussenwand waarin een gashaard in beide delen voor warmte en sfeer zorgt. De combinatie van de lichte gietvloer, de betonwanden en veel warme accenten van hout in het binnenschrijnwerk en de meubels, geeft het geheel een strakke maar huiselijke feel. De aangrenzende open keuken versterkt het uniforme geheel, maar is toch discreet door de meer naar achter geschoven ligging.

Voor we naar boven gaan, brengen we eerst nog een kort bezoek aan de bedrijfsruimte in de kelder, die bestaat uit een kantoor, een showroom en een bergruimte. In tegenstelling tot wat je zou denken is dit een ruimte met heel wat daglicht. Dat wordt in de kelderruimte en de traphal naar binnen getrokken door het kamerhoge raam dat aan de ingegraven patio grenst. Via dit raam zie je overigens de toppen van de nabijgelegen bomen. Zelfs vanuit deze ondergrondse ruimte behoudt je dus het contact met de groene omgeving.

Naar boven dan! Daar bevinden zich niet enkel de slaapkamers en badkamer van het gezin, maar ook de zorgwoning. Net als op de gehele bovenverdieping zijn in de slaapkamer van de dochter de ramen doorgetrokken tot boven het plafond. Daardoor waren klassieke openzwaaiende ramen geen optie en werd gekozen voor schuiframen. Een nood die een deugd werd, want op deze manier zijn er nooit openstaande raamvleugels die in de weg kunnen hangen. De ruimte is door de inrichting verdeeld in een slaap- en leefgedeelte. Achter de wand waar het bed tegen staat vinden we gang met dressing en aan het einde een kaptafel. Eenzelfde soort dressing komen we tegen in de ouderlijke slaapkamer. Deze slaapkamer is wat minder ruim dan die van de dochter, maar het kamerhoge raam met zicht op de achtertuin en wat verder het kanaal met voorbijvarende boten zorgt toch voor een zeer ruimtelijke indruk. De natuur van buiten zien we binnen terugkomen in de vorm van het behang met vogelprint en de vogelkooi in een hoek van de kamer. Een instant vakantiegevoel maakt zich van ons meester.

We krijgen meteen zin om eens een kijkje te nemen in de tuin. Daar zorgen organische en ronde vormen van de perken aan het terras en de oprit voor een mooi tegengewicht voor het strakke lijnenspel van de woning. Het terras dat gedeeltelijk door de bovenverdieping van de woning is overdekt biedt ruimte aan een gezellige zithoek en een jacuzzi. Nu we buiten staan, zien we in één oogopslag de verklaring voor het vele licht binnen. Deze moderne vrijstaande woning is zowel aan de voor- als aan de achterzijde volledig opengewerkt. Aan de straatzijde zorgt een speelse houten wand voor de nodige privacy. Achteraan is er op het gelijkvloers het overdekte terras zodat men ook bij regenweer kan genieten van de tuin.

 

Met dank aan:
Concrete House ı Industrielaan 22 ı 2250 Olen ı 014 25 82 00 ı www.concretehouse.be
Verolift ı Xavier de Cocklaan 44 ı 9831 Sint-Martens-Latem ı 09 240 15 60 ı www.verolift.be
Valerie Willems ir. Architect ı Mastendreef 26 ı 2243 Pulle ı 0474 20 93 24 ı www.v2v-architect.be