TOP

Boereleute

Weidse zichten over de open velden, de charme van een authentieke hoeve en de bijzondere circulatie op maat van het drukke dagelijkse gezinsleven: na een mooie uitbreiding combineert dit woonproject landelijke sfeer met hedendaags comfort. Het weer is op zijn Belgisch, wanneer de vrouw des huizes ons ontvangt. Toeval of niet, tijdens ons bezoek breekt de zon door. Dan toont de unieke omgeving zijn troeven ten volle. En wij genieten mee. Vanaf de straatkant lokt de binnenkoer je naar het woonhuis in witte crepi. De architectuur trekt je meteen binnen in de landelijke gezelligheid. De bijhorende schuur, waar geregeld kleine optredens en feestjes doorgaan buiten coronatijden, en de dubbele garage versterken de hoevelook. De initiële hoeve werd een vijftiental jaar geleden afgebroken en volledig gereconstrueerd, met maximaal gebruik van de oorspronkelijke materialen en authentieke elementen. Vandaag ademt de woning nog steeds zijn geschiedenis. De ‘Boereleute’, een knipoog naar het café dat er destijds huisde, vertelt zijn eigen verhaal. De uitdaging om het woonhuis te vergroten met behoud van charme, uitstraling en eenheid gaven de eigenaars en architecte samen vorm, als een echt team. De vader van de bouwheer is zelf bouwcoördinator en tekende de woonuitbreiding. Een erg structureel en praktisch ontwerp. Om de esthetiek en sfeer te bewaken, kwam Sophie als interieurarchitecte mee aan boord. Van het ontwerp tot de oplevering stond een vlotte, constructieve wisselwerking voorop. Onder meer bij het zoeken van recuperatiematerialen en het maken van interieurkeuzes. Al bood de bestaande woning natuurlijk een goede houvast.

 

Bestaand en nieuw gedeelte in complete harmonie
Om ‘oud’ en nieuw perfect op elkaar te laten aansluiten, werd de complete gevel van het woonhuis opnieuw in crepi gezet. De nieuwe ramen matchen optimaal met de exemplaren in het bestaande gebouw en ook de massief eiken binnendeuren zijn gerecupereerd van elders in het pand. “De grote harmonie in materialen, indeling, maar ook kleur maakt van de woonuitbreiding een echt geheel. Die uniformiteit in stijl betekende ook dat we meubels gerust op een andere plaats konden zetten. In de tv-hoek, waar vroeger de badkamer van de eigenaars was, zochten we wel een nieuwe sofa. Met oog op gebruiksgemak en de jonge kinderen kozen we een water- en vuilafstotende afwerkingslaag.” Net zoals voor hun bouwproject slapen de ouders van het gezin nog steeds beneden. De slaapkamer en badkamer zijn evenwel opgeschoven, naar het nieuwe gedeelte. De ruimte leende er zich bovendien toe een dressing te voorzien, met heel wat inbouwkasten. Het verplaatsen van de ouderlijke slaapkamer en badkamer creëert in de leefruimte extra mogelijkheden. Het gezin heeft er op slag een gezellige zithoek bij en de open living geeft extra zuurstof om van het leven te genieten. Nu hebben de kindjes een eigen speelkamer, zodat speelgoed de leefruimtes niet langer overspoelt en het huis net blijft.

 

Meegroeien met het gezin
Vandaag heeft de woning alles wat het gezin van zes nodig heeft. Toch anticipeerden de bouwheren en architect al tijdens het uitwerken van het concept op eventuele toekomstige wensen en noden. Boven zijn twee extra volwaardige kamers ingericht. Zo zijn er, naast een kleine badkamer met regendouche en heel wat kastruimte, in totaal vier ruime slaapkamers. Een ervan doet momenteel dienst als thuiswerkbureau. Zoals vaak zit de finesse in de details. Zo katapulteren de dakvensters met hun zwarte stalen schrijnwerk je meteen terug naar de oude hoeve. De nieuwe kamers hebben dakvensters met exact dezelfde look en uitstraling. Om nog maar te zwijgen van het uitzicht dat de hoger gelegen slaapkamers geven op de omliggende velden. Een oase van rust, bij het opstaan en bij het slapen gaan. En dan zijn er nog knipogen tussen diverse ruimtes in het huis. De badkamers bijvoorbeeld. Beneden is die afgewerkt met zachtroze faiences, een verwijzing naar de bordeaux tegeltjes die de wand in de badkamer boven afmaken. De inbouwkasten en de keuken zetten met hun verticale groeven al de toon. Die trok Sophie De Bel door in de woonuitbreiding. “Het gezin had sowieso nood aan extra opbergruimte. Nu hebben ze er meer dan voldoende. Alles zit mooi opgeborgen en zo kan het interieur zijn troeven volop uitspelen.

En de voormalige schuur? Die wordt de komende jaren – eens de vrijheid herwonnen en COVID-19 de kop ingedrukt is – opnieuw de place to be voor fijne bijeenkomsten met vrienden, familie en van tijd tot tijd een goede portie livemuziek. Want genieten van het leven is veel leuker als je het samen doet.

 

Sophie De Bel
Holstraat 50
8570 Anzegem
0491 37 43 45
www.sophiedebel.com