TOP

Uitnodigende tijdloze woning

In het landelijke Meetjesland vind je nog uitgestrekte vlaktes, zo ver het oog reiken kan. Wanneer je hier een perceel op de kop kan tikken, wil je die mooie zichten uiteraard zo veel mogelijk uitspelen. Niet alleen achteraan maar ook aan de straatzijde. In dit project krijg je zo, dankzij een lange tuinmuur, twee compleet verschillende tuinsferen die ook heel erg bij het smaakvolle interieur werden betrokken. Een woning waar de levensvreugde vanaf spat…

Toen de bouwheer dit perceel met daarop een oude woning aantrof, was hij vooral gewonnen voor de locatie. Die bevond zich namelijk dichtbij zijn kantoor en dat levert heel wat voordelen op. Zonder aarzelen nam hij contact op met interieurarchitect Pieter Schoolaert die na eerdere samenwerkingen meer dan een goede kennis was geworden en opnieuw het vertrouwen kreeg. “De bouwheer kent intussen mijn werk en weet hoe ik altijd tracht om in het interieur alle zichten te benutten en dat interieur echt af te stemmen op hoe de bewoners leven. Iedereen heeft zijn eigen gewoontes, ik teken dus nooit hetzelfde interieur. In dit geval was het echt de bedoeling om een woning te creëren waarin hij, gezien zijn drukke job, tot rust kon komen en anderzijds mensen kon ontvangen. Ik hou van tijdloze en warme interieurs, dus dat probeer ik ook altijd na te streven. En ik denk dat we daar hier mooi in geslaagd zijn. Het feit dat alle maatmeubilair dat je ziet ook effectief al op de 3D-visualisaties stond, betekent dat de bouwheer dezelfde mening is toegedaan.”

Met hun idee trokken ze naar CAS Architecten die de woning ontwierp. Pieter-Jan Leenknecht: “Hoewel er geen specifieke vraag was naar kinderkamers, kozen we voor een iets teruggetrokken volume op de verdieping dat flexibel inzetbaar is. Momenteel doen die dienst als bureau en logeerkamer. Door het iets terug te trekken, geniet je in het bureau volop van het mooie open zicht over de straat zonder dat je zelf inkijk hebt. De insteek voor de gelijkvloerse verdieping was dat van een groot appartement met veel doorzicht, licht en ruimte. Omwille van de zuidwestelijke oriëntatie vooraan, creëerden we daar een grote binnentuin. Niet alleen om de zon daar te vangen, maar ook om er op een aangename manier rond te kunnen leven. Zo ontstaan twee tuinsferen met achteraan een heel rurale beleving zonder veel ingrepen en vooraan de meer aangelegde gezelligheid rond het zwembad met overdekt terras door grote oversteken. Ontwerpmatig hebben we eigenlijk gewerkt met een omgekeerde L en dankzij de tuinmuur konden we veel glas voorzien in de leefruimtes zonder de privacy te storen. Naast glas kozen we met hout en beton voor een rustig materialenpallet in dit tijdloos project.”

De woning straalt een en al vakantie en rust uit. De houten passage verbergt de garagepoort en de inkomdeur en combineert uitstekend met de grote betonnen vlakken. Deze enorme panelen waren een kolfje naar de hand van Enjoy Concrete die als geen ander grote panelen zonder voegverdeling kan realiseren. “Wij werken vaker met CAS Architecten samen, we weten intussen wat zij van ons verlangen en omgekeerd weten zij wat ze aan ons hebben. Voor dit project realiseerden we uiteindelijk negentien elementen waarvan het grootste maar liefst 12 meter lang was, goed voor 207 vierkante meter gevelpanelen. Daar komt wel wat teken- en studiewerk bij kijken want alles wordt op maat gemaakt. Behalve de panelen voor de woning, stonden we ook in voor de kolommen en de overige wanden van de tuinmuur. Voor deze bijkomende elementen voorzagen we ook de stalen verankering gezien we deze nergens aan vast konden hangen zoals dat bij de woning wel het geval is. Er is gekozen voor een uitvoering in glad beton met de natuurlijke grijze kleur, we hoefden dus geen pigment toe te voegen. Uitvoeringen in glad beton zijn delicaat omdat de kleinste krimpscheur zichtbaar wordt. Gelukkig ligt daarin onze expertise. Samen met het hout zorgen de panelen op die manier voor een rustige aanblik van de woning.”

Een zeker niet te onderschatten element in de vakantiesfeer waarin de woning baadt, is de zomerse tuinaanleg van Tuinen Snaet. “Het project is opgedeeld in drie delen: de voortuin, binnentuin en achtertuin. We hebben ervoor gekozen om het heel sober te houden bij de voortuin. Daar hebben we met vossekoppen gewerkt. Behalve esthetisch zorgen de kasseien ook voor contrast met de strakke architectuur van de woning. De inkom accentueerden we met grote betonnen stapstenen. De patio achter de tuinmuur is hier zeker het verrassende element. Je verwacht daar niet meteen een zwembad, maar het werkt uitstekend omdat je er warm en knus zit. Vandaar ook dat we met houten terrassen werkten waarvan de planken binnen doorlopen om het binnen- en buitengevoel te versterken. Je vindt er overwegend sobere beplanting met vooral grassen, aangevuld met enkele accenten zoals meerstammige bomen. Die esdoorn voor de zuilen dient als visuele buffer naar de straatzijde. In de achtertuin tenslotte hebben we beperkte ingrepen gedaan om een zachte overgang naar het mooie omliggende landschap te bewerkstelligen. Wel kozen we voor een zwevend betonnen terras om de architectuur van de woning te versterken. Net zoals altijd proberen we symbiose te creëren tussen architectuur en beleving en ik denk dat we daar met dit project goed in geslaagd zijn. Zodra je aankomt, ervaar je een vakantiegevoel bij deze woning en dat vonden we belangrijk.”

Het etiket doorkijkwoning is hier zeker van toepassing en dat dankt het onder meer aan de grote glaspartijen. Er werd voor het schrijnwerk gewerkt met systemen van SAPA. Ebru Gunaydin van Hydro Building Systems Belgium: “Onze constructeurs zijn heel sterk in het realiseren van mooie, residentiële projecten. Daarvoor leveren wij kwaliteitsvolle, performante en duurzame raam- en deursystemen. De duurzaamheid uit zich onder meer in het feit dat wij de verticale productieketen volledig in eigen handen houden. In combinatie met een netwerk van vakmannen die de productie in eigen beheer doen en in eigen atelier zoals ALU Vandeputte. Zij realiseren met onze systemen werkelijk prachtige projecten. Net zoals ze hier opnieuw bewijzen.” Jeroen Vandeputte: “Het klopt wel dat wij vaak gecontacteerd worden voor niet alledaagse projecten waar anderen liever voor bedanken. Die uitdaging trekt ons net aan. Projecten van CAS Architecten kennen vaak grote glasvolumes en gevelhoge raampartijen met grote afmetingen. Dat was hier ook het geval, net als glas op glas in bepaalde hoeken. Dat is niet evident. Om dit te kunnen realiseren, werkten wij met de Avantis Smartline 70-reeks van SAPA voor de vaste ramen en de Confort Smartline 160 voor de schuiframen. Dat zijn vrij strakke en vlakke profielen die toelaten om heel fijn te werken. Door ze in de vloer in te werken, krijg je een mooi vlak en minimalistisch uitzicht waardoor de aandacht naar buiten gaat. Veel huidige hoogwaardige nieuwbouwprojecten die wij uitvoeren, gebeuren met deze profielen omdat ze oerdegelijk zijn en tot een mooi resultaat leiden. Wij produceren de ramen en deuren die we plaatsen inderdaad zelf en daar hechten we veel belang aan, want alles valt of staat ermee. We worden ook regelmatig gecontroleerd en dat is maar terecht. Het komt ten voordele van de klant en van de kwaliteit van de projecten in ons land.”

Kristof De Roo Algemene bouwonderneming leidde de bouwwerken in goede banen. “Wij leverden het project wind- en waterdicht op en namen een deel van de binnenafwerking voor onze rekening. Met uitzondering van technieken en inrichting houdt dat onder meer chappen, pleisteren, vloerisolatie en houten gevelbekleding plaatsen in. Hoewel we geen typisch sleutel-op-de-deurbedrijf zijn, proberen we als algemeen aannemer wel een totaalpakket aan te bieden die de bouwheer en architect zoveel mogelijk ontzorgt. Wij werken op maat van de klant en als die dat wil, gaan we ook een stap verder door bijvoorbeeld ook schilderwerken en inbouwkasten te voorzien. In dat geval werken we met onderaanneming, maar voor de ruwbouw hebben we alles in eigen huis. Daarmee is het bedrijf destijds ook gestart, maar de laatste jaren worden we meer en meer ingeschakeld voor totaalaannemingen en dat ervaren we zelf als een positieve evolutie. Evenals het feit dat we steeds vaker in de sector van de villabouw terechtkomen. Op die niet alledaagse bouwwerken willen we ons verder toeleggen, want uitdagende projecten zoals hier realiseren, geven je veel voldoening. Moderne architectuur met zichtbare gevelpanelen en betonelementen die zowel structureel als soms ook de afwerking vormen, vragen de nodige aandacht naar detaillering. Bijvoorbeeld om bepaalde lijnen te respecteren. Maar het was een fijne samenwerking, zowel met de architect als met de interieur-architect en de bouwheer. En voor ons is het een mooie referentie in onze streek.”

Eens binnen wordt je blik meteen weer naar buiten geleid dankzij de zichtas op de achtertuin en de achterliggende velden. Maar het meest verrassende zicht krijg je opzij waar je ontdekt wat er zich achter de tuinmuur afspeelt, namelijk de mooie binnentuin met zwembad. Het interieur speelt daar handig op in door evenzeer met een rustgevend en beperkt materialenpallet te werken. Pieter Schoolaert: “Ik tel graag tot drie. Hoofdtonen zijn wit, hout en marmer en die komen overal terug waardoor je een samenhangend verhaal krijgt. Het parket van binnen loopt op het terras door en daar zorgen we dat de voegen mooi aansluiten. Die detaillering zorgt voor rust en, ondanks de vele witte wanden, voor warmte. Accenten kan je dan leggen met een bos bloemen of met kunstobjecten. Er zijn ook diverse kussens voor andere seizoenen. Ik vind het ook leuk om met verlichting te spelen waardoor je overdag een andere sfeer krijgt dan ’s avonds. En buiten integreer ik ook diverse LED-lijnen voor extra sfeer.”

Voor je de keuken bereikt, zitten in de lange kastenwand diverse functies weggewerkt, zoals vestiaire, trap naar de bovenverdieping en berging en bijkeuken met toegang naar de garage aan de ene zijde van de gang en wastafel en gastentoilet in de deels houten volumes aan de andere kant met zicht op de binnentuin. Door hier de afrormosia beplanking van buiten deels binnen over te nemen, integreerde Pieter extra warmte in het interieur. De keuken en zeker het eiland zijn de eyecather in de ruimte. Het is dan ook de functie waarmee Pieter zijn opdracht startte. “Omdat het de moeilijkste was. Door de vele glaspartijen heb je daar minder bergruimte. Een gevolg daarvan is dat de berging belangrijker geworden is en de vestiaire iets minder groot. Het vraagt wat inventiviteit en dat maakt het leuk. Anderzijds leveren die vele raampartijen interessante zichtassen op. Dat gebruik ik in mijn ontwerp door bijvoorbeeld op de zichtas van inkom naar tuin een speels effect te integreren met een deels zwevend stuk van het werkblad waar je door kan kijken om dan uit te monden in de ruime eettafel die eraan vasthangt.” De prachtige Café Au Lait marmer met mooie beige schakeringen komt in deze ruimte mooi tot zijn recht. Vooral de gedetailleerde belijning met greeplijnen die doorlopen en de bekleding over onder meer de vaatwas, zorgen ervoor dat het als een speelse massieve blok oogt. Het getuigt van veel vakmanschap, dat zie je eveneens aan de uitsparingen voor de stopcontacten. De eiken kasten met ook eiken details aan de binnenkant, zijn knap in hun dienende rol. Nergens in het interieur zijn deurgrepen te zien, die zijn allemaal ingewerkt met in verstek gezaagde uitsparingen of werken met push to open kasten.

In de roomdivider tussen keuken en zithoek zit op de kopse kant ook een barkast ingewerkt met een handig uitschuifbare lade om je glas op te zetten. Dit unieke meubel met ingewerkte haard en kasten die langs beide zijden toegankelijk zijn, versterkt het doorkijkgevoel van de woning, zonder weliswaar gezelligheid in de zithoek te verliezen. Breedte van de eettafel en de haard werden om deze reden op elkaar afgestemd. Het maatmeubilair is hier en daar voorzien van nissen om boeken of kunstobjecten in te plaatsen en is overal even hoogwaardig afgewerkt. Dat zie je bijvoorbeeld aan het tv-meubel waar je vanuit het zwembad zicht op hebt. Pieter speelt in het interieur ook graag met raamdecoratie om bijvoorbeeld zoals hier een dromerig effect te bereiken. De uitwerking gaf hij in handen van Living +. “Het dromerige effect dat we wisten te bereiken met de semitransparante gordijnen was de belangrijkste vraag van de klant en sluit ook goed aan bij onze huisstijl. We stellen al een tijdje een shift vast van zware overgordijnen en vele lagen naar een meer transparante afwerking. Klanten zijn immers wel op hun privacy gesteld maar willen hun licht niet verliezen. De weverijen speelden daar ook op in door steeds meer kamerhoge stoffen aan te bieden, zowel in linnen als in semi-linnen. Om het dromerige effect te bereiken, hebben we hier gewerkt met een stof gemaakt uit een mengeling van linnen, katoen en polyester waardoor je er nog door kan kijken, maar toch voldoende privacy hebt. We kozen voor een eerder nonchalante uitwerking waarbij de gordijnen over de grond strelen. Ook om de strakke lijnen van het gebouw en de hardere materialen zoals de marmer wat te verzachten. De gebroken witte kleur is heel neutraal, terwijl de golvende confectie als afwerking een wauw-effect genereert. Niet alle gordijnen zijn ook even breed als de ramen, sommige dienen puur als esthetisch of speels element. Hier en daar hebben we gecombineerd met screens om de zon te kunnen weren, zoals in de zithoek bij de televisie of in zijn bureau. In dat geval zitten de screens mooi weggewerkt achter de gordijnen. Tot slot stonden wij ook in voor de realisatie van het op maat gemaakte bed in groen fluweel. De diepgroene kleur sluit aan bij de zwaar gevoerde overgordijnen in de slaapkamer. Die laatste en ook diverse andere zijn gemotoriseerd en opgenomen in de domotica.”

Verborgen deuren in de keukenwand zijn intussen een gekend gegeven maar hier leidt die niet naar de berging of garage, wel ietwat verrassend naar de master bedroom. Wanneer je echter het zicht op de velden ziet, is dat een al heel wat minder verrassende keuze. Badkamer en bed worden van elkaar gescheiden door een wand die aan de ene kant de bedwand uitmaakt en aan de andere kant het op maat gemaakte wastafelmeubel. De natuursteen van in de keuken treffen we ook hier royaal aan, zowel in de wastafel met Vola kraan als over de volledige wand van de ruime inloopdouche. De fijne lijnen met verborgen grepen in het meubel vallen eveneens op. De wand is niet volledig afgesloten, je kan rondom het bed wandelen maar indien gewenst kan je die afsluiten met schuifdeuren. Handig wanneer iemand moet werken terwijl diens partner mag blijven liggen. Langs de gesloten gevel voorzag Pieter een lange kastenwand die dienstdoet als dressing. “Ruimte heb je altijd nodig en hier was het mogelijk. De master bedroom achter de keuken zie je inderdaad niet vaak, maar hier zorgde de oriëntering voor de opportuniteit. Aanvankelijk is nog gedacht om de kamer op de verdieping te steken, maar naar levenslang wonen toe is het een groot voordeel. En het is meegenomen in de beleving van het gelijkvloers wanneer je het werk letterlijk boven kan laten.”

Een bijzondere greep leidt je langs de trap naar de bovenverdieping. Ook die werd door Pieter ontworpen voor een eerder project, zij het dan niet in wit maar in zwart gelakt staal. De bureauruimte kijkt uit boven de straat op het open landschap vooraan, een heerlijk lichtrijke werkplek. Achteraan in dit teruggetrokken volume is een logeerkamer voorzien met douchekamer. Net als beneden, blinkt de woning ook hier uit als het gaat om ruimte, licht en zicht. Maar het is duidelijk dat, wanneer we willen ontspannen, de gelijkvloerse verdieping en meer bepaald de binnentuin, het meest tot de verbeelding spreekt. Daar is vakantie nooit ver weg…

 

 

Pieter Schoolaert ı Interior Architecture Studio ı Prins Albertlaan 43 ı 8660 De Panne ı 0477 18 55 04 ı www.pieterschoolaert.be
CAS Architecten ı Vaderlandstraat 112 ı 9000 Gent ı 09 227 06 37 ı www.cas-architecten.be
Enjoy Concrete ı Vaartstraat 50A ı 8630 Veurne ı 058 28 00 76 ı www.enjoyconcrete.be
Tuinen Frederiek Snaet ı Molenstraat 52C ı 9860 Balegem-Oosterzele ı 09 362 80 62 ı www.tuinensnaet.be
JDS Pools ı Showroom Adegem ı Prins Boudewijnlaan 20 ı 9991 Adegem ı 050 70 76 16 ı www.jds-pools.be
Algemene bouwonderning De Roo Kristof ı Langendam 23 ı 9940 Sleidinge ı 09 357 66 40 ı www.deroobouw.be
SAPA by Hydro ı Roosveld 11 ı 3400 Landen ı www.sapa.be
ALU Van De Putte ı Dorp 18a ı 9860 Oosterzele ı 09 362 69 50 ı www.alu-vandeputte.be
Living + ı Vlassenhout 1 ı 9200 Dendermonde ı 052 21 29 40 ı www.livingplus.be
CJC Systems ı Vloedstraat 15 ı 8800 Roeselare ı 051 24 61 40 ı www.cjcsystems.com
Miele ı www.miele.be
Quooker ı www.quooker.be