TOP

Contact met groene omgeving

In het leven moet je dromen. En dat deden de eigenaars van dit pand. Jaren geleden kochten ze een oude ietwat afgeleefde hoeve. Ze renoveerden de helft tot een eigen privéwoning. Het torengebouw met schuur bleef al die tijd onveranderd. Tot het koppel dus klaar was om hun droom te verwezenlijken: een privéwellness met vakantiehuis. Daarvoor klopten ze indertijd aan bij Adriaan De Beenhouwer van db architecten. Op 6 september 2021 gingen de deuren open. En terwijl de boekingen intussen binnenlopen, gingen wij als één van de allereersten kijken.

Eindelijk een wellness die er goed uitziet
“Oke, we willen je wellness ontwerpen. Maar we gaan er wel niet zo’n typische lelijke wellness van maken.” Het architectenbureau uit Beersel was zoals altijd eerlijk in de communicatie naar zijn klanten. Het nam de opdracht aan op één voorwaarde: het moest er esthetisch goed uitzien. De referentie op het moodboard van db architecten was Therme Vals van de Zwitserse architect Peter Zumthor – zij het dan op een veel kleinere schaal. Geen wellness dus van dertien in een dozijn, maar eentje die de architectuur perfect weet te combineren met de codes van een typische wellness.

Zwarte kurk
De privéwellness L’O Reine ligt verscholen op een groene heuvelkam met zicht op de weidse Pajotse velden. Wie wellness zegt, zegt rust en dat begint al wanneer je het domein oprijdt. Een kiezelweg brengt je langs een groene aanplanting tot aan een indrukwekkend zwart pand. De zwarte kurk op de gevel matcht perfect met de omgeving en de authentieke oranjerode dakpannen. Het pand lijkt zich weg te cijferen in de omgeving en straalt daardoor rust uit. En doordat de wellness ook onder straatniveau ligt, versterk je die rust. Het pand is onderverdeeld in drie delen: de privéwoning, de hotelkamer in het oude torengebouw en de wellness met op de eerste verdieping een vakantieloft voor acht personen. Het opzet was van in het begin om een energieneutrale woning te maken. Zo zijn er 110 zonnepanelen, dertien diepteboringen en drie warmtepompen. Maar ook de buitenschil nam db architecten onder handen. Die moest een isolatie krijgen en dan blijven er weinig opties over: crepi of kurk. De keuze viel op kurk. Een hels karwei om te plaatsen zo blijkt, maar minder schadegevoelig dan klassiek pleisterwerk.

Contact met groene omgeving
Als je de tuin gezien hebt, snap je waarom de eigenaars ooit dit pand kochten. Ze kijken kilometers ver uit op weilanden met hoge bomen. Het niveauverschil zorgt daarbij voor extra charme. Als dan ook nog eens de Pajotse koeien komen grazen in het weiland, lijkt Zwitserland wel heel dichtbij. De keuze om die omgeving vanuit elk hoek binnen te trekken was dan ook een evidentie. De L-structuur van de oude hoeve bleef behouden. Maar de achtergevel bestaat nu wel hoofdzakelijk uit glas. Zodra je de wellness binnenkomt, kijk je uit op het groen. Eerst de tuin met lage bomen en hagen, daarna de weidse velden met hoge bomen. De originele houten draagbalken bleven behouden rondom rond en geven de wellness die herkenbare houttoets. Opvallend is de witte kleur. De meeste wellnesscomplexen zijn donker. Hier draaide db architecten het om. Witte, heldere materialen en een zwarte accentruimte met hout. Zo draai je rechts naar een zwarte saunablok met zicht op de tuin. Ga je de hoek om zit in diezelfde blok een kitchenette die uitgeeft op de relaxruimte. Pronkstuk is hier vooral het grote open raam met zicht op het lager gelegen zwembad. De apero neem je aan de tafel met krukjes. Die tafel is verankerd tussen twee originele houten draagbalken, maar kan je perfect wegnemen als er bijvoorbeeld een feest is. Dan is er een extra doorgang aan het schuifraam.

Gashaard met designkader
Wie het in de wintermaanden graag extra gezellig maakt, kan de gashaard van Stûv aanzetten. Die is afgewerkt met een kader in zwarte tralies van de Nederlandse ontwerper Piet Boon. De plaatsing van die gashaard gebeurde door de kachelspecialist Van den Berge uit Buizingen. Zij hebben intussen al meer dan zeventig jaar ervaring als het over kachels gaat: van hout over pellets tot gas. Hun specialiteit is vooral de aanpak van het totaalplaatje. Ze gaan pas buiten als het schilderklaar is. De technische ploeg sluit alles aan, daarna testen ze de haard tot in de perfectie. Uniek is de service na verkoop met eigen schoorsteenvegers. Dat wil zeggen dat zodra je een haard bestelt bij Van den Berge je altijd hetzelfde bedrijf over de vloer krijgt voor die ene haard. Het zegt veel over het eergevoel van het kachelbedrijf. De haard in de relaxruimte is trouwens één van de laatste gashaarden van dat type dat ze plaatsten. “Het was hier vooral een esthetische keuze”, geeft Van den Berge toe. “Een mooi vlammenspel in combinatie met een designkader is mooi om naar te kijken. Zeker in een wellnessruimte roep je zo instant gezelligheid op.” Ongeacht welke haard je zet, je werkt sowieso met een gesloten verbrandingssyteem. De verbrande gassen gaan naar buiten via een binnenbuis in de verluchtingsbuis. Je hoeft dus geen extra buizen te voorzien. De afwerking rond de kachel gebeurde in hetzelfde eikenfineer als de kastenwand. Achter een automatisch luik zit bijvoorbeeld een tv verborgen. Kuren en koers kijken? Het kan allemaal in L’O Reine.

Verborgen gang naar loft
Gaan we naar de andere kant van de wellness dan komen we een doucheruimte, stoombad, omkleedruimte en hotelkamer tegen. Dat is de oude bureauruimte van de eigenaars, maar ze offerden die op om meer slaapplaatsen aan te bieden. De hotelkamer kan je apart boeken en heeft dus ook een eigen ingang langs de voorkant van het gebouw. De hotelkamer heeft alles wat je van een hotelkamer verwacht. Groot bed, eigen toilet en badkamer met douche. De luifels langs de wellnesskant kunnen volledig dicht voor extra privacy. Daglicht komt dan binnen via de andere kant: de gevel in melkglas.

100% privacy
Kom je boven in de loft, dan heb je dezelfde structuur als beneden: een L-vorm met veel glas. Opvallend is de hoge dakrand. Zo heb je geen inkijk in het wellnessgedeelte, maar toch op de groene omgeving van het Pajottenland. In het oude torengebouw vind je twee tweepersoonskamers, verderop in de gang nog eens twee. Die benutten de ruimte goed: grote bedden met lage ingemaakte kasten. Achteraan langs de tuinzijde vind je een groot appartement met opnieuw een zwarte keuken, eettfafel, zithoek en ruim dakterras met zicht op de beschermde gotische dorpskerk uit de vijftiende eeuw. De gezellige en open ruimte verbergt de zware architecturale ingreep van db architecten. De zolderruimte onder het dak is namelijk volledig leeggehaald. Alle horizontale liggers maakten plaats voor I-profielen net onder het dak. Zonder die ingreep was er geen sprake geweest van de vakantieloft.

Acht uur slapen op één uur
Tijd om te wellnessen. De robuuste natuursteen loopt binnen en buiten door. Zelfs de voegen zijn op elkaar uitgelijnd. Een detail dat voor visuele rust zorgt. De jacuzzi is verzonken in het terras om het zicht naar buiten open te houden. Om diezelfde reden is ook de eettafel met zitbank verzonken in het terras. Als je dan in de jacuzzi zit, staat er geen tafel in de weg van het schone zicht. Het buitenzwembad vind je tot slot achter de hoek in een stuk lager gelegen tuin. Het zwembad is volledig opgetrokken uit dezelfde vloertegel. Aangenaam voor de voeten, maar door zo weinig mogelijk verschillende materialen te gebruiken, werk je mee aan de algemene rust die je in een wellness moet voelen.

En die zwarte box aan het zwembad dan? Geen poolhouse, maar een floating box. Die kan je apart van de wellness huren voor een uurtje. Om te komen drijven op zout water. Eén uurtje drijven komt overeen met acht uur slaap. Als je nog niet voldoende redenen had om te genieten van de architectuur en wellness van L’O Reine, was dit misschien wel het ultieme argument.

 

db architecten ı Het Houtem 20 ı 1650 Beersel ı 02 380 20 61 ı www.dbarchitecten.be
Kachels & haarden Van den Berge ı Alsembergsesteenweg 23 ı 1501 Buizingen ı 02 356 80 86 ı www.kachelsvandenberge.be
Novy – www.novy.be ı Reynaers Aluminium – www.reynaers.be – Wellness L’O Reine ı www.lo-reine.be