Gestapelde functies
Moeten twee aparte functies altijd gescheiden gebouwd worden? Het antwoord op die vraag is overduidelijk neen. Zeker als we dit mooie staaltje van gestapelde functies zien. Architect Mathieu Verhoeven was op zoek naar een nieuw kantoor toen hij mogelijkheden zag met een oude bungalow die te koop stond iets verderop bij hem in de straat. In zijn gekende villa-architectuur koppelt hij moeiteloos een woonfunctie op het gelijkvloers met zijn nieuwe kantoor op de verdieping. Een win-win voor iedereen.
Vooral de uitstekende ligging van de bungalow en de groei van zijn bureau, deed hem afstand nemen van zijn oorspronkelijke kantoor in hartje Wetteren waar alles in één en dezelfde ruimte diende te gebeuren. “Niet evident als er enerzijds een vergadering is én anderen in stilte willen ontwerpen. Het nieuwe kantoor moest dus zeker een werkplek voor vier, een aparte vergaderruimte en een flexplek voor mij hebben. En ik wou geen typisch kantoor maar een dat eerder bij mijn villa-architectuur aansloot. Ik wou de look en feel van een hedendaagse villa, zowel naar architectuur als naar interieur toe.”
Conceptmatig diende Mathieu een antwoord te formuleren op de vraag of hij het kantoor op het gelijkvloers of de verdieping zou voorzien. De staat van de bungalow hielp hem daar enigszins bij want de bestaande structuur met drie slaapkamers, living, eetplaats, keuken en badkamer was best goed, mits wat kleine aanpassingen. Een tweede gegeven dat hem overtuigde om het kantoor op de verdieping te plaatsen was de scepsis die er heerste in een residentiële omgeving tegenover een tweede verdieping met woonfunctie waarbij de privacy en inkijk geschaad kon worden. “Door het volume van het kantoor een kwart te draaien en twee blinde gevels te voorzien naar de directe buren, kon ik dit oplossen. Zowel aan de voor- als achterzijde haal ik voldoende zicht en lichtinval voor het hele kantoor. Dit visueel zwevend volume zorgt tegelijkertijd voor dynamiek in de architectuur. Het is een lichte constructie, een houtskeletbouw met gelamelleerde balken bovenop de bestaande bungalowstructuur die eveneens op twee tuinmuren rust. Die muren, parallel aan de woning zelf, dienen om de privacy van de gelijkvloerse woonfunctie te waarborgen en tegelijkertijd het daglicht toch toe te laten. Tussen tuinmuur en woning ontstaan zo intieme patio’s. De warme materialisatie maakt er één geheel van en laat het project volledig in zijn omgeving opgaan.”
Dat is zeker het geval. Niemand die hier passeert, vermoedt dat dit zowel woning als kantoor is. Het geheel oogt speels en warm, ondanks de strakke architectuur. Dat bereikte Mathieu door de geslaagde combinatie van hout en crepi, zij het dan in een aparte afwerking. “Ik heb niets tegen traditioneel metselwerk, maar gevelbepleistering is voor mij, zeker op het vlak van energie en EPB, een eenvoudiger en performanter systeem. Maar ik wou absoluut geen gladde, witte blok. Vandaar de keuze voor een warmere kleur en een speciale borsteltechniek. Het spanningsveld tussen strakke architectuur en warme materialiteit vind ik interessant. De kleur zelf is uiteindelijk bepaald op basis van de Travertin natuursteen die overal in het interieur van het kantoor terugkomt.”
Er werd gekozen voor een gevelisolatiesyteem van Sto, StoTherm Classic met een geborstelde sierpleister afwerking. De sierpleister gevelafwerking is gebaseerd op onze StoSignature collectie. De combinatie van artisanale technieken, materialen en kleuren bieden eindeloze mogelijkheden voor een luxueuze gevelafwerking. Onze trouwe partner Crepico zorgde voor de vakkundige uitvoering van deze inspirerende gevelafwerking. “Helemaal nieuw is deze afwerking niet. We hebben met deze techniek al projecten gerealiseerd en stelden die ook al voor op de BIS-beurs. Maar het is wel de eerste keer dat we het op die schaal en deze manier hebben toegepast. Wij werken heel nauw samen met Mathieu en hij staat gekend als iemand die graag met nieuwe technieken experimenteert. Met dergelijke aanpak wijkt hij soms af van de geijkte paden, maar het levert wel tal van innovaties en uitdagende projecten op die veel mensen inspireren. De kleur hebben we gebaseerd op een project dat hij mooi vond en die hebben we laten namaken. Er is gewerkt met een zandkorrel van 0,3 mm die op één tot anderhalve mm dikte wordt gezet en nadien wordt ingeborsteld. Belangrijk bij deze afwerking is dat de ondergrond heel vlak staat. De pleister zelf is initieel gemaakt om muren te kaleien maar is wel op basis van siliconenhars en niet op basis van water en cement zoals er vroeger werd gekaleid. Daardoor is die kleurvast, waterdicht, damp-open en structuurvast op lange termijn. Bij deze try-out was het inderdaad de bedoeling om een speciale borsteltechniek te hanteren om het gewenste effect te bereiken. Je kan ook verticaal of horizontaal inborstelen zoals je bij kaleien doet, maar hier was het een meer wildere techniek waarbij we per vierkante meter toch in een twintigtal verschillende richtingen borstelden. Dat is zeker arbeidsintensiever, maar het resultaat mag er zijn. Het is een prachtig project met een warme uitstraling. Heel wat klanten van ons zijn al gaan kijken en we krijgen steeds meer bestellingen voor deze afwerking.” aldus Nico, zaakvoerder van Crepico.
Om het warme verhaal compleet te maken, koos Mathieu uiteindelijk ook voor een houten plankenbekleding in zwart gedrenkte thermowood en niet voor aluminium. Het ritme van 2 planken en dan een balk werd aangehouden, zelfs voor de ramen en de verborgen garage en inkomdeur zodat één vlak ontstaat. Die verborgen pivoterende deur geeft toegang naar de huislift met glazen wand die je op een geruisloze manier naar de verdieping brengt. De hal laat meteen zien wat je mag verwachten en dat is geen traditioneel kantoor maar de look en feel van een hedendaagse villa. Het dakraam boven de lift brengt licht naar binnen, de korrelige verftechniek op de inbouwkasten sluit aan bij de gevelbepleistering en verraadt vakmanschap. “Bedoeling was om kasten en deuren zoveel mogelijk weg te werken en onopvallend te laten opvallen. Het ambachtelijke uitzicht dankt het aan een afwerkingslaag waarin zand en schelpen werden verwerkt.”
Mathieu wou geen typisch landschapskantoor. Door verschillende plekjes te creëren en gebruik te maken van eerlijke en warme materialen, ontstond een huiselijke sfeer. De opvallende vergaderruimte bevindt zich als het ware in een serre, een bijzondere constructie gerealiseerd door Fraam. Deze specialist in stalen maatwerk levert, mede dankzij een eigen atelier, producten af van 100% Belgische makelij. Speciaal aan dit verhaal is dat alles ter plaatse werd geplaatst en gemastikeerd. “Voor de vergaderzaal plaatsten wij inderdaad de volledige stalen wand met als toegang een kaderdeur met vaste zijlichten. Alles is in klaar gelaagd glas voorzien met onderaan een volledige stootrand in staalplaten. In eerste fase wordt de stalen constructie geplaatst, waarna het glas wordt ingezet om tot slot alles on site te mastikeren. Het is een arbeidsintensief proces dat vakmanschap vergt.” Bij dergelijk maatwerk is het correct opmeten essentieel. Daar start Fraam altijd mee, waarna ze alles technisch uittekenen en ter goedkeuring aan de klant of architect bezorgen. Het concept van deze ruimte is heel geslaagd omdat het de architect toelaat zich voor een persoonlijk gesprek met een klant af te zonderen terwijl niemand het gevoel heeft opgesloten te zitten. Je blijft immers in contact met de andere ruimtes. Door de stalen constructie in een witte RAL9010 lakkleur te voorzien, onderscheidt het zich ten opzichte van het zwarte geheel. Anderzijds gaan wit en zwart goed samen, wat tot uiting komt bij de combinatie met het donkere spanplafond.
Fraam stond daarnaast in voor de plaatsing van de stalen kaderdeur met gehard kathedraalglas aan het bureau van de bouwheer. Dat heeft als voordeel dat het voldoende licht doorlaat maar tegelijk ook de privacy bewaart. En voor de inkomhal realiseerden ze een grote pivoterende deur met klaar glas én met een pomp die onderaan in het deurkader is ingewerkt. “Daardoor hoeven we geen vloeren open te breken, wat handig is bij vloerverwarming of renovaties. De vele mooie projecten die wij als jong bedrijf – opgestart in 2017 – al hebben mogen doen, hebben ervoor gezorgd dat wij zo snel zijn gegroeid en dat ons gamma steeds verder is uitgebreid. Naast stalen ramen en deuren, onze specialiteit, realiseren wij ook bijhorende trapleuningen of borstweringen maar ook een buitendeur of poolhouse hoort tot ons repertoire. De vraag naar gespecialiseerd maatwerk is groot.”
De vergaderzaal laat inderdaad toe rustig te vergaderen of klanten te ontvangen, maar wel met een gewaarborgd zicht en contact met de collega’s. Die werkplek voor vier houdt mooi het midden tussen efficiënt kunnen werken maar wel met een huiselijke sfeer en veel lichtinval. Op het ruime terras kunnen collega’s lunchen, vergaderen of even verpozen. Wat ook bijdraagt aan de huiselijkheid is het parket binnen die op het terras visueel doorloopt en de zelf ontworpen tafel in een organische vorm met fineerband en mortex bekleding op het werkblad. De poten van de tafel zijn tegelijkertijd kastjes met lades in boogvorm. Een variant ervan treffen we in de flexplek van Mathieu zelf aan de andere kant van de ruimte. Hij koos hier voor een blad met leder bekleding en poten en accenten in messing. De stalen deur die zijn bureau afsluit heeft kerkglas waardoor hij indien gewenst toch een ontwerpcocon kan creëren.
Het kantoor heeft niets aan het toeval overgelaten om de sfeer van een woning uit te stralen. Dus hier geen traditionele kitchenette, maar een miniversie van een hoogwaardige keuken. Travertin werkblad en spatwand met uitgespaarde stopcontacten, oven, vaatwas met travertin bekleding, Aqualex kraan met zowel kokend, spuit of gekoeld water en kasten in laminaat. Hetzelfde geldt voor de ingenieuze invulling langs de volledige blinde gevel. Dit deels gesloten en open kastensysteem herbergt dossiers, boeken, productstalen, een fysiek moodboard voor elke klant van lopende projecten, twee leuke bureautjes waaraan kinderen zich kunnen bezighouden terwijl de ouders hun droomwoning bespreken en een keukenkastenwand met wijnfrigo en barelement. Dit meer dan geslaagde accent dat bovendien het ruimtegevoel versterkt en de schildertechniek voldoende laat doorkomen, is een modulair systeem van het Italiaanse keukenmerk Cesar dat functionele en innovatieve meubels maakt als roomdivider met een zekere transparantie en gerealiseerd in staal, fineer en glas.
De verlichting is opgevat zoals Mathieu dat in elk woningproject doet, namelijk met als basis een soort algemene verlichting die toelaat te circuleren, op het gelijkvloers vaak via inbouwspots in een verlaagd plafond. Daar worden accenten aan toegevoegd zoals armaturen boven de vergaderruimte die ook boven keukeneilanden worden toegepast. Die kunnen langs één kant of beide zijden worden belicht en zijn dimbaar. De grootste verrassing in het kantoor, vinden we dan weer achter één van de verborgen deuren in de wand. Die geeft immers toegang tot een verrassend grote ruimte met daarin berging, twee toiletten, wastafel met onzichtbare afloop in travertin en kraanwerk van Vola maar zowaar ook een ruime inloopdouche, al dan niet door een pivoterende deur afgesloten. De combinatie van de bijzondere schildertechniek – wie goed kijkt, ontdekt delen van of volledige schelpen – met de vloer en douchewanden in mortex en voor de rest enkel zwarte accenten, is oogstrelend. Geen wonder dat klanten hun droomwoning snel gevisualiseerd zien bij een bezoek aan dit bijzondere kantoor.
Mathieu Verhoeven ı Begijnestraat 31 bus 88/11 ı 9230 Wetteren (Massemen) ı 0495 134 640 ı www.mathieuverhoeven.be
Sto ı Z.5 Mollem 43 ı 1730 Asse ı 02 453 01 10 ı www.sto.be
Crepico bv ı Massemsesteenweg 300 ı 9230 Wetteren ı 09 367 68 78 ı www.crepico.be
Fraam ı Rechtstraat 436 A ı 9160 Lokeren ı 09 373 98 36 ı www.fraam.be
Tuinen Frederiek Snaet ı Molenstraat 52C ı 9860 Balegem-Oosterzele ı 09 362 80 62 ı www.tuinensnaet.be