TOP

Industriële parel

Zij is verknocht aan haar gemeente, hij zwichtte voor de charmante bomen en het indrukwekkende vergezicht. Sinds kort beleven ze hun geliefde omgeving in een nieuwe woning, iets verderop in hun oude straat. De grijze paramentstenen en de betonnen plint geven de gevel een hedendaagse look. De sobere vormentaal en materialisatie aan de straatkant evolueren naar een opvallendere architectuur aan de achterzijde van het perceel. Daar maakt een puntige achtergevel met grote glasramen maximaal contact met het omliggende groen, met het bijzondere vliegerdak als verbindende factor. Het loopt van plat dak aan de straatzijde toe naar een puntig zadelzak. In die nok heeft de bouwheer zijn bureau- en hobbyruimte. Met schier eindeloze uitzichten over de groene velden.

Het landschap domineert niet enkel de voorliefde van de bewoners voor hun regio, het was ook een erg bepalende factor voor het ontwerp van deze gezinswoning. De natuurlijke glooiing zette de krijtlijnen voor de architectuur. Martens Van Caimere Architecten creëerde een L-vormig bouwvolume, in maximale dialoog met de natuur. Die is alomtegenwoordig. Niet enkel door de vergezichten in het verlengde van het perceel, maar ook naast de woning. De bouwheer kocht namelijk twee loten en liet één daarvan bewust onbebouwd. In de lente vormt er zich een bloemenweide waar bijen zoemen en vogels vrolijk kwetteren. De ongetemde schoonheid van de natuur als een onmisbare troef. Het hele architecturale concept is dan ook gestoeld op het binnentrekken van de omgeving. Zo mondt de looplijn langs de leefruimtes zowel op de voorgevel als op de achtergevel uit in een glaspartij. Je kijkt dus als het ware van de straat tot de achtergrens van het perceel door de woning heen. Ook de hoeken zijn zoveel mogelijk uitgewerkt in glas, om het gebouw luchtig en transparant te houden voor de bewoners.

Binnenin is de L-vormige woning opgevat als een zorgvuldig gepuzzeld organigram. Een rechte looplijn verbindt de verschillende leefruimtes, zowel visueel als functioneel. Vanaf de inkom wandel je in één lijn door naar de raampartijen achteraan. Eerst kom je de slaapkamer en badkamer tegen op de rechterkant. De keuken, eethoek en zithoek bevinden zich in die volgorde op de linkerkant in je tocht naar de achterkant van de woning. Op de benedenverdieping is de het spel met niveaus meteen voelbaar. Zo ligt de woonkamer een stuk lager, ingebed in het maaiveld. “Die ingreep heeft twee functies”, verduidelijkt architect Nikolaas Martens. “Enerzijds vangt het de helling van het perceel op, anderzijds krijgt de zithoek op die manier meteen een meer geborgen gevoel. Ook andere private ruimtes zijn als het ware in het talud geduwd om dit effect te verkrijgen.” Het gelijkvloers is als volledig op zichzelf staande entiteit bruikbaar. De bewoners wilden namelijk een woning die met hen meegroeit. Als ze een dagje ouder worden, hoeven ze dus geen trappen meer te doen en hebben ze alles binnen handbereik.

Toch is er een erg belangrijke ruimte op de verdieping, met name voor de bouwheer zelf. Hij is een grote muziekfanaat. Een grote, gezellige en multifunctionele ruimte voor zijn passie was dan ook een must. Dat die uitkijkt op de natuurlijke omgeving waar hij zo van houdt, was een bijkomende wens. De glasramen tot in de dakpunt geven een wijds zicht. Het terras versterkt dat contact met de groene velden nog meer. Richting straatkant zijn nog drie slaapkamers en een badkamer voorzien. Daarmee hebben de kinderen, die ondertussen allemaal studeren of het huis uit zijn, nog steeds hun eigen plekje. Twee van die slaapkamers kunnen gekoppeld worden. Nog een voorbeeld van hoe de woning de komende jaren mee zal evolueren met zijn bewoners. De gang op de verdieping en de hobbyruimte zijn visueel met elkaar verbonden. Ze hebben evenwel elk een aparte trap en afgescheiden toegang. “Als een soort kraaiennest waar de vader ongestoord zijn eigen plek heeft”, verduidelijkt Nikolaas die keuze.

Terwijl het gelijkvloers is opgetrokken in ter plaatse gestort zichtbeton, kreeg de bovenverdieping vorm met CLT-panelen. Dit Cross Laminated Timber geeft, net zoals het zichtbeton, meteen een afgewerkt vlak. Nikolaas: “Ruwbouw is afwerking en meteen ook de dragende structuur. Het hout voegt daarenboven warmte en huiselijkheid toe aan de ontspanningsruimte en de slaapkamers van de kinderen, een leuke wisselwerking met de betonstructuur op het gelijkvloers. CLT capteert bovendien CO2 in een gebouw, in plaats van het uit te stoten. Als architectenkantoor opteerden we vanaf dag één, ondertussen twaalf jaar terug, voor duurzaam bouwen. Dat we dit een fantastisch bouwmateriaal vinden, hoeft dan ook niet te verbazen.” De industriële look hield ook de partners scherp, zoals de pleisterploeg. Door de grote volumes zichtbeton en CLT-panelen waren de pleisterwerken extra uitdagend. In een project als dit is een grondige voorbereiding en nauwkeurige afdekking van de overige oppervlakken bijna even belangrijk als de hoogwaardige uitvoering van de pleisterwerken zelf. Een kolfje naar de hand van In ’t Wit uit Sint-Lievens-Esse bij Herzele. Als specialist in pleister- en schilderwerken namen zij het complexe werk met plezier in handen. Zaakvoerder Kris De Brabander: “Naast het pleisteren namen we ook de gyprocwerken voor onze rekening. Bij elk project hebben we oog voor detail en streven we een perfecte afwerking na. Hier was vooral het beschermen en correct afdekken van de niet te bepleisteren oppervlakken cruciaal, zowel het hout op de muren als het zichtbeton, van de plafonds tot de vloer en de trap. En daarbij volstaat karton leggen zeker niet.”

Om pleistervlekken te voorkomen, werden de werken minutieus voorbereid. Eerst tapete het ervaren team karton zorgvuldig vast aan de wanden. Daarop kwamen vervolgens platen met nog een kartonnen afscherming erboven, een waterdichte beschermingslaag, die ook op de trap werd doorgetrokken. Die uitgebreide voorbereidende fase maakte open communicatie en een duidelijke planning extra belangrijk. “Hiervoor moet het juiste team op het juiste moment vrij zijn. Het hielp zeker dat we al enkele keren met de architect samenwerkten. De visie van het architectenbureau bepaalde ook mee onze pleisterkeuze. X Pro wordt uitsluitend met natuurgips geproduceerd. Het heeft een sterke kleefkracht, maar dus ook een ecologische meerwaarde. Zo slaagden we erin hoge kwaliteit en afwerking te combineren met een duurzaam karakter. Helemaal in lijn met de waarden van de architect en de bouwheer.”

De aandacht voor duurzame materialen leidde ook mee tot de keuze voor de vloer. LiquidDesign is een natuurlijke gietvloer, ontwikkeld door Eurocol en geproduceerd door zusterbedrijf Forbo Flooring, fabrikant van hoogwaardige vloerbedekkingen. LiquidDesign onderscheidt zich van andere gietvloeren door het vermijden van pu of epoxy. Deze gietvloeren bestaan uit de mix van natuurlijke componenten zoals kurk, plantaardige olie en een biopolymeerbindmiddel. Deze natuurlijke grondstoffen zijn bovendien hernieuwbaar en dus milieuvriendelijk. “Door zijn samenstelling en door zijn eigenschappen”, benadrukt Liza Rebry van Forbo Flooring. “Onze gietvloer reageert niet met de ondergrond. Daardoor kan je hem na vele jaren, machinaal weliswaar, zonder problemen opnieuw losmaken van de ondervloer.” Ook op esthetisch vlak garandeert LiquidDesign een strak en naadloos resultaat. In tal van kleuren. “Een witte LiquidDesign gaat niet, gezien de gele kleur van de lijnzaadolie. Daarnaast is er wel heel wat mogelijk. We hebben een dertigtal kleuren ontwikkeld. Voor grote oppervlakken is ook kleurontwikkeling op maat een optie. Voor het project in Etikhove viel de keuze op onze kleur Silver.” Erkend plaatser van dienst was Slosse. Na ervaringen met verschillende merken gietvloeren, besliste dit familiebedrijf om enkel nog met de producten van Eurocol en Forbo Flooring te werken. “Enkele jaren terug stapten we af van epoxy gietvloeren”, legt Wesley Slosse uit. Hij staat als tweede generatie aan het roer van Vloerbekleding Slosse. “Die traditionele gietvloeren vergen veel onderhoud en na enkele jaren moet er vaak een nieuwe, ingekleurde toplaag toegevoegd worden. Een LiquidDesign daarentegen is goed te onderhouden en het is mogelijk om de vloer na verloop van tijd te voorzien van een nieuwe echte toplaag.” Slosse stond, samen met Forbo Flooring, mee aan de wieg van LiquidDesign in België. Al hun plaatsers kregen een inhouse opleiding. Nog meer dan bij een andere gietvloer is een grondige en doordachte voorbereiding bij het plaatsen van een LiquidDesign namelijk cruciaal voor een kwalitatief resultaat. Wesley Slosse: “De droogtijd is korter. Dat is een voordeel, maar tegelijk een uitdaging. Tijdens de voorbereiding moet je al perfect weten welke ruimte je wanneer gaat aanpakken. Anders kan je nooit een naadloos resultaat bekomen en dat is nu net het bijzondere aan een gietvloer. Natuurlijk is de vloer ook sneller uitgehard en beloopbaar. Dat is een grote troef, net als het ecologische karakter van de vloer natuurlijk.”

De naadloze vloeren sluiten perfect aan bij de sobere materialisatie en minimalistische afwerking. Die pure vormentaal laat bovendien alle ruimte voor een andere, gedeelde hobby van het gezin: kunst. De vele kunstwerken krijgen alle aandacht. Geen afleiding door overbodige tierlantijntjes of een veelheid aan kasten. Met een grote kelder was dat overigens niet nodig. “Alle puzzelstukjes vielen samen”, geeft architect Nikolaas Martens nog mee. “De leemgrond vroeg om stevige funderingen. We suggereerden om de kelderwanden meteen te gebruiken als dragende structuren voor het woonhuis, aangevuld met paalfunderingen onder de rest van het gelijkvloers. Voor een stevig resultaat met grote bergruimte als extra troef.”

 

Martens Van Caimere Architecten ı Koning Leopold II-laan 44a ı 9000 Gent ı 09 330 04 07 ı www.mvc-architecten.be
In’t Wit ı Kauwstraat 72 ı 9550 Sint-Lievens-Esse ı 054 25 00 26 ı www.intwit.be
Forbo Flooring ı ‘t Hofveld 4B 001 ı 1702 Groot-Bijgaarden ı 02 464 10 10 ı www.forbo-flooring.be
Vloerbekleding Slosse ı Groenhovestraat 2 ı 8820 Torhout ı 050 35 34 75 ı www.slosse.eu
Enjoy Concrete ı Vaartstraat 50A ı 8630 Veurne ı 058 28 00 76 ı www.enjoyconcrete.be
SieMatic ı www.siematic.com