TOP

Functionaliteit & Elegantie

Het is een vraag die velen zich ongetwijfeld al vaker hebben gesteld: ‘wat zouden die architecten nu voor hun eigen woning belangrijk vinden?’… Welnu, dit project zal ongetwijfeld al één en ander verduidelijken. Althans: wat de persoonlijke smaak en voorkeuren van architecte Eva Koch betreft. Zij realiseerde voor zichzelf en haar gezin dit absolute pareltje van elegante, doordachte functionaliteit. Voor haar een evidentie, voor ons een streling voor het oog (en alle andere zintuigen)!

Complementaire contrasten
Langs een glooiende voortuin bereiken we de voordeur van deze vrijstaande woning, die overigens even fris als warm overkomt. Tegenpolen met elkaar verenigd: meteen al een klein visitekaartje dus. Ook openheid en geborgenheid bereiken een mooi evenwicht, zo tussen de hoge bomen. Eva Koch, architecte: “Het sturen van de lichtinval was een belangrijk aspect bij dit ontwerp. Dit brede perceel is noord georiënteerd en staat inderdaad mooi tussen de volwassen bomen. Hierdoor was het wel wat puzzelen om voldoende lichtinval te houden. We mochten wel erg breed bouwen: het huis is nu zo’n 25m breed. Die lange ruimte is nu een belangrijk kenmerk waar ook de kinderen natuurlijk erg blij mee zijn; ze kunnen serieuze sprintjes trekken hier in huis. Die noord gerichte oriëntatie is vooral erg fijn omdat we hierdoor een achtergevel hebben met veel en grote raampartijen. Bij een zuid gericht huis zou dit enorm veel gedoe zijn met screens, overkappingen, airco… nu zitten we over de hele breedte in het groen, zonder extra inspanningen om het geheel leefbaar te houden. De zuidkant is vrijwel volledig gesloten, behalve natuurlijk het ruime kantoor. Leefruimtes en kantoor worden mooi gescheiden door de inkomhal: dat is een praktische keuze die ik zeer bewust heb genomen. Iedere ruimte in dit huis heeft een eigen plekje, tegelijk hangt alles ook samen. Gezellig samenzijn is leuk, maar je ergens in huis kunnen terugtrekken kan ook al eens nodig zijn. Contrasten samenbrengen om elkaar te versterken vormt een vrij groot deel van het verhaal hier.”

 

Een bruisende buitenschil
De voorkennis die je als architect kunt aanbieden aan je klanten komt natuurlijk helemaal tot z’n recht wanneer je alles zelf kiest. En na zo’n 15 jaar wéét Eva Koch wel één en ander… Dat verraden haar slimme ontwerp- en materiaalkeuzes, maar ook het buitenschrijnwerk en de gevelsteen. Eva Koch: ‘Voor het buitenschrijnwerk koos ik alweer voor een betaalbaar materiaal dat werkelijk uniek is én tegelijk ook erg degelijk: geanodiseerd aluminium. Dit is eigenlijk naakt aluminium, maar door het anodiseren krijgt dit een kleur naar keuze, in ons geval een goud/bronstint. Die past, vind ik, erg mooi bij de lichte gevelsteen. Deze gevelsteen van Heylen Ceramics is natuurlijk ook bewust gekozen om te passen bij de binnenruimtes. Hij is licht, maar er zit ook voldoende leven in. We hebben namelijk een soort binnen-terras en een vijvertje midden in het huis (alweer zonder echte meerkost,
want ingesloten in de reeds voorziene kruipkelder). Dat zijn officieel wel buitenruimtes die niet meetellen als bewoonbare oppervlakte, maar ze creëren een levendig lichtspel en ruimtelijk geheel binnen. In deze ruimtes zie je ook de gevelsteen, dus het is fijn dat die matcht. De steen zelf is erg hard, waardoor hij weinig water opneemt en dus niet snel groen wordt. Een belangrijk pluspunt is in zo’n bosrijke en groen omgeving.” Ja, er is over nagedacht. Het blijft opmerkelijk hoe iedere keuze tegelijk een functionele én esthetische verantwoording heeft. We zouden nog talloze voorbeelden kunnen geven, zoals de lichtkoepel boven het bad of de kastruimtes op de gang van de kinderen, maar het is gewoon teveel om op te noemen. Als visitekaartje kan dit tellen. Een mooier voorbeeld van hoe je al je opties benut en zelfs maximaliseert, hebben we nog maar zelden gezien.

 

SAPA Aluminium door Baeten-Van Es: gepast buitenschrijnwerk bij élk ontwerp!
Zoals gezegd is het buitenschrijnwerk bij dit huis een absolute eyecatcher. Daarvoor gaat de eer naar het indrukwekkende assortiment van SAPA Aluminium. Of was het de deskundigheid van gevestigde plaatsers; Baeten-Van Es? We gokken op een krachtenbundeling van de twee. Bart Baeten, Baeten-Van Es: “Bij dit project hebben we al het buitenschrijnwerk voor onze rekening genomen. Het gaat dan over ramen, deuren en ook alle gevelbekleding. We werken al zo’n 15 jaar lang regelmatig samen met Eva Koch; het feit dat ze ook voor haar eigen woning voor ons koos, is natuurlijk een mooie bevestiging van het wederzijdse vertrouwen. We begrijpen ook absoluut haar keuze voor geanodiseerd aluminium. De esthetische mogelijkheden van dit materiaal zijn erg breed, terwijl het ook erg performant is op vlak van isolatie.

De keuze om met SAPA te werken ligt voor ons eigenlijk voor de hand. Als onderdeel van Het Noorse Norsk Hydro ASA kan SAPA terugplooien op een imposante technische kennis en innoverende drive. De kwaliteit van hun producten is altijd onberispelijk. Die grote schaal en actieradius zijn ook een zegen voor ons als plaatsers van kwaliteits-buitenschrijnwerk. Hun assortiment is namelijk erg ruim en volledig; zo is er weinig dat ze niet kunnen aanbieden. Dat is voor ons vanzelfsprekend ook erg prettig: wij moeten nooit ‘neen’ zeggen tegen onze klanten. Voor elk project, hoe ambitieus ook, vinden we het gepaste materiaal, de juiste geometrie en de mooiste afwerking. Om iedere droom waar te maken, hebben we zelf natuurlijk eveneens een flinke dosis deskundigheid in huis. Onze eigen ontwerpers en ingenieurs denken van bij de ontwerpfase mee met de architecten om steeds kwaliteitsvol tot het resultaat te komen dat de bouwheer of-vrouw voor ogen heeft.”

 

Eenvoud siert
Het valt op: dit is een huis waarin we ons meteen voelen opladen. Dat heeft blijkbaar alles te maken met de slimme mix tussen rustgevende eenvoud en welgemikte prikkels. Eva Koch: “Je moet zorgen voor een evenwicht. Voor mij weegt functionaliteit erg zwaar door voor de levenskwaliteit. Praktische vormgeving en het optimaal benutten van ruimtes vind ik persoonlijk belangrijker dan het gebruik van de meest exclusieve materialen. Neem nu de vloer hier: dat is een massief houten visgraatmotief, maar wel gemaakt van resthout, waardoor het betaalbaar blijft én duurzaam is. Hetzelfde geldt voor de keuken en badkamer. Voor het keukenblad en de badkamerafwerking heb ik gekozen voor volkern: zeer hard, gebruiksvriendelijk en mooi, maar minder duur dan de gangbare materialen of natuursteen. Bouwen wordt steeds duurder. Wanneer mensen dan moeten kiezen tussen dure materialen of, bijvoorbeeld, een extra kamer, dan ben ik geneigd hen richting dat laatste te overtuigen. Let wel: exclusieve materialen en stukken kunnen zeer mooi zijn en absoluut een meerwaarde bieden, maar als ík mag kiezen staan ze niet bovenaan de hiërarchie. Uiteindelijk mag een huis niet teveel afhangen van de materialen en kleuren. Door als architect te spelen met de ruimtes, moet je dat kunnen overstijgen, zodat een woning in totaal andere tinten evenzeer tot z’n recht komt. Ook het beperken van het aantal verschillende materialen zorgt voor extra rust en helderheid. Daarom zie je in dit huis vooral dezelfde lichte tinten terugkomen of, wat speelser; het blauwgroen van de keuken dat verwijst naar het groenblauw in de living. De vloer werd grotendeels doorgetrokken, behalve in de keuken en het bureau waar terrazzo werd gebruikt. Voor de verlichting kozen we vooral opbouw armaturen. Zo vermeden we grotendeels de meerkost van het inboren, slijpen… Het is ook een flexibele manier om de ruimtes te laten meegroeien. Ben je iets beu? Dan hang je wat anders. Er is dus gekozen voor een zekere uniformiteit, maar dat belet natuurlijk niet dat de ruimtes op zichzelf staan. Dat blijft een belangrijk streven: iedere ruimte z’n eigen identiteit meegeven, organisch passend in het geheel.”

 

Eva Koch ı Epiceadreef 16 ı 2920 Kalmthout ı 03 689 25 07 ı www.evakoch.be
Baeten – Van Es ı Nieuwstraat 41 ı 2840 Rumst ı 03 880 89 80 ı www.baeten-vanes.be
SAPA by Hydro ı Roosveld 11 ı 3400 Landen ı www.sapa.be
Betonal nv ı Koning Leopoldlaan 7 (A12) ı 2=870 Breendonk ı 03 886 33 30 ı www.betonal.be
Miele ı www.miele.be