TOP

Van chalet tot kunst

Toen Robin Van Beveren en Lorenzo Deceuninck van BASIL architecture op zoek gingen naar een geschikte locatie voor hun eigen woning, belanden ze uiteindelijk in het woonpark in Aalter. Op een eerder klein perceel stond een verouderde vakantiewoning in de vorm van een houten chalet. Ze werden verliefd op de vakantiesfeer in het bos die er heerste en besloten dan ook, eerder dan meteen tabula rasa te maken, om er eerst zes maanden te wonen.Het gebeurt niet vaak dat je je zowel binnen als buiten zo betrokken voelt bij de natuur als hier. De woning staat echt in het groen. Dat komt door de bosrijke omgeving, maar ook door de inplanting van de woning en van de uitbreidingen. Er is heel sterk rekening gehouden met de wortelvorming van de bestaande bomen, zowel voor de fundering als voor de positie van de kelder.

 

Bezoekers betreden de woning via het dakloze volume dat haaks op het woonvolume staat. De volledige gevel die evenwijdig met de straat loopt werd afgewerkt met goud geanodiseerde aluminium panelen. Dat maakt de intrede net nog iets glamoureuzer. Robin en Lorenzo zochten voor hun hedendaagse interpretatie van een chalet – behalve de voor de hand liggende keuze voor houten beplanking die in dit geval zwart werd geolied – immers ook nog naar een kleur die in symbiose gaat met de natuur. En zo viel hun keuze op goud, dat met de intrede van de herfst en verkleuring van de bladeren, nog beter matcht. Hetzelfde geldt voor de oprit in gepolierde beton die roestkleurig werd ingekleurd. Eens binnen ervaar je meteen het cocongevoel dat de architecten doorheen de hele woning wilden creëren, zij het dan in miniformaat.

 

Waar de pivoterende deur, die de hal van de woonvertrekken scheidt, aan de ene kant meegaat in de afwerking van de inkomhal, gaat die aan de andere kant mee in de wit geschilderde wand van de zithoek. De leefruimte met achtereenvolgens zithoek, eethoek en keuken baadt in het licht door de volledig beglaasde gevel die de relatie met de natuur enorm versterkt. De ritmiek van de diverse daken voel je hier goed en toch heb je een ruimtegevoel. De afwerking van de plafonds kon dankzij de ingenieuze verlichting ook mooi worden geaccentueerd. “Inbouw- of regelbare spotjes zagen we niet zitten omdat je dan lichtvlekken krijgt en de plooiwerking van je dak onderbroken wordt. De oplossing kwam toen we in contact kwamen met de Italiaanse lichtfabrikant Davide Groppi die geavanceerde lichtsystemen ontwikkelt met een eenvoudig uiterlijk. Met deze opspanbare LED-lijnen kan je tot 24 meter overbruggen. Ze hebben ze zowel in de indirecte versie zoals hier als ook met directe verlichting en ze zijn dimbaar. Hiermee konden we mooi diffuus licht verspreiden en de dakplooien accentueren, we waren dan ook meteen verkocht. We combineren het met accentverlichting om bij te lichten waar nodig. De woning doet je meteen tot rust komen. Niet alleen door de sterke relatie met de natuur, ook door de consequentie in materialisatie. Dezelfde warme goudaccenten als in de voorgevel zie je herhaald in het buitenschrijnwerk en in het interieur, meer bepaald in de keukenkasten die een box in de ruimte vormen en in het kraanwerk. Netjes verborgen in de keukennis zitten diverse toestellen en de Quooker kraan.

In de eerste plaats kijken we dan uiteraard naar het keukeneiland dat als een natuurstenen monoliet de ruimte domineert. Het Indiase marmer oogt heel natuurlijk en kent bijzondere schakeringen in grijs- en bruintinten waardoor die naadloos aansluit bij de omgeving. Dat dankt deze marmer aan de aparte behandeling die hij kreeg, namelijk door die eerst te zandstralen en vervolgens te behandelen met een kleurverdieper. Daardoor komt de tekening niet alleen sterker naar voor, het maakt het werkblad ook onderhoudsvriendelijker.

 

De inkomhal heeft iets van een gezellige bunker. Dat dankt het voor een groot deel aan de afwerking van de wanden en inbouwkasten met de speciale schildertechniek Tusk van BOSS. De licht gekorrelde reliëfstructuur creëert een warme en ingetogen sfeer. De panelen in de inkomhal voelen als één geheel, hoewel ze achtereenvolgens een vestiaire, toilet en toegang naar de onderkelderde berging herbergen. De combinatie met de minerale harsvloer van Liquidfloors werkt uitstekend. De keuze viel op Socrete, een uiterst krasvast en naadloos vloersysteem met zachte en natuurlijke nuances. Miguel Garcia: “Sinds we Socrete presenteerden op Architect@Work 2019 in Kortrijk, wordt deze vloerafwerking alsmaar populairder. Er kwam destijds meer en meer vraag naar een product met een minder strakke look dan onze Mellow gietvloer. Vandaar de ontwikkeling van Socrete. Deze vloer speelt in op de Wabi Sabi trend waarbij de schoonheid van imperfecties en ambacht centraal staan. Socrete wordt met de spatel geplaatst en resulteert in een uiterst krasvaste vloer met gewolkt en aards effect.”

 

In de badkamer koos Basil Architecture voor Mellow van Liquidfloors. Vloeren en wanden zijn naadloos met elkaar verbonden wat resulteert in een rustgevende oase. Deze elastische vloer biedt een uiterst hoog loopcomfort en voelt zacht en warm aan. “Door hun tijdloos en naadloos karakter vormen deze gietvloeren een dankbaar product voor architecten en ontwerpers. Ze hoeven geen rekening te houden met rasters en lijnen. En een gietvloer laat de rest van het interieur beter tot zijn recht komen. Naast esthetische keuzes bieden onze vloeren ook technische voordelen. Zo zijn ze perfect combineerbaar met vloerverwarming en dankzij de wandtoepassing creëren we inloopdouches zonder voegen en siliconen, wat dus hygiënisch en onderhoudsvriendelijk is. Daarnaast installeren we onze producten ook op trappen en maatmeubilair”, vertelt Miguel Garcia.

 

Het volledige nachtgedeelte bevindt zich aan de achterzijde, netjes verscholen achter één van de gouden panelen in de keukenwand. De twee kinderkamers zijn uit elkaar getrokken met een gemeenschappelijke badkamer voor het hele gezin er tussenin. Dat op zich lijkt niet zo uitzonderlijk, tot je hier de hoek om gaat en het verrassingseffect compleet is. Wanneer je het nachtgedeelte betreedt, verwacht je je niet aan dergelijke open ruimte die maximaal inspeelt op de omgeving. In vergelijking met de oude chalet, is deze badkamer een extensie en de donkere kleur van de wanden en vloer zorgt ervoor dat je blik naar buiten wordt geleid. In het verlengde van de inloopdouche, opnieuw met gouden kraanwerk, staat het vrijstaande ligbad dat in drie richtingen zicht heeft op deze intiemere tuinzone. We herkennen hetzelfde marmer als in de keuken in het slanke wastafelmeubel maar wat absoluut tot de verbeelding spreekt is de open sauna op het einde van deze bijzondere badkamer. Geen standaard gesloten houten box, maar langs twee kanten beglaasd waardoor je optimaal in en met de natuur kan ontspannen. En door de beperkte hoogte van de maatwerksauna, was er nog ruimte daarboven voor een gastenkamer.

 

Je voelt dat er overal optimaal gebruik is gemaakt van de beschikbare ruimte en dat er goed is nagedacht alvorens de puzzel te leggen. Een gevolg daarvan is dat er uiteraard veel maatwerk aan te pas komt in het interieur. Dat mee ontwerpen doen Robin en Lorenzo heel graag en gezien het hier om hun eigen woning gaat, hebben ze zich goed kunnen uitleven. “We hebben alles ontworpen en materialen uitgekozen in functie van deze woning. En hetzelfde geldt voor de architectuur. Wij vertrekken altijd vanuit de locatie en de context. Maar uiteraard houden we van design en mooie dingen in het interieur. Deze uit de hand gelopen hobby mondde uit in onze eigen design- en conceptstore, waarbij we naast designverlichting zoals Davide Groppi en armaturen, ook keukengerei, parfum en lederwaren aanbieden. En de liefde voor creatief ontwerp van meubilair, minder tijdrovend dan architectuur, zette ons ertoe aan nog een derde poot boven de doopvont te houden. Bij Janet vind je onze eigen meubelcollectie. Zoals bijvoorbeeld de tuintafel die we zelf hebben ontworpen en gemaakt. In principe kan je stellen dat nagenoeg alles wat je ziet, te koop is. Ja, deze woning is echt ons visitekaartje geworden. Tot we aan een nieuw project beginnen (lacht)…”

 

 

Met dank aan:
BASIL architecture ı Bellemstraat 41 ı 9880 Aalter ı 09 31 144 31 ı www.basil.archi
Liquidfloors ı Showrooms in Kortrijk, Gent, Antwerpen en Genk ı 056 24 13 90 ı info@liquidfloors.be ı www.liquidfloors.eu
Quooker ı www.quooker.be
Novy ı www.novy.be