TOP

Sober sfeervol

Interieurarchitect Sophie De Bel werkt voor bouwfirma Mi Casa, een vaste waarde in de West-Vlaamse woningbouw. Een enorm leuk beroep, zo zegt ze zelf. Bij de inrichting van haar eigen woning, die ze samen met haar echtgenoot liet bouwen, koos ze er bewust voor om niet rond één specifieke stijl te werken. Sophie haar woning stelt de ‘living’ letterlijk centraal, wat betekent dat alles in het teken staat van gezellig samenzijn en van ruimte voor persoonlijke evolutie. “Een woning moet ten dienste staan van de bewoners en moet evolueren. In functie van de seizoenen, maar ook in functie van de levensloop en de smaak van de bewoners”. Het resultaat is een sobere inrichting die dankzij een reeks onopvallende maar slimme details een ongelooflijk warme sfeer uitstraalt en tegelijk strak en modern blijft. Een slimme combinatie van strak en sfeervol dus.

 

Modern landelijk

De woning van Sophie en haar echtgenoot valt moeilijk in een bepaalde stijl onder te brengen, en dat is precies waar Sophie naar streefde. De subtiele mix van stijlen bezorgt de woning haar karakter, zonder te vervallen in een druk of eclectisch geheel. Noem het landelijk, dankzij de bogen boven de doorgangen en het afgeronde pleisterwerk bij de ramen en op de trapleuning, of dankzij de beige basiskleuren met meubels en vloer in lichte eik. Maar evengoed kun je het strak en modern noemen, bijvoorbeeld op basis van het dunne werkblad en toetsen in donkerbruin hout. Om nog maar te zwijgen van het speelse groen (donkerturquoise) in de gezinsruimte in combinatie met de natuurlijke materialen en zachte kleuren in de andere ruimtes.

 

Geen koffietoestel, noch decoratie

Betreed je de woning via de ‘officiële’ inkomhal, dan word je als bezoeker onmiddellijk ondergedompeld in een warm interieur. De trap met afgeronde trapleuning uit pleisterwerk leidt naar de slaapkamers en badkamer, terwijl een prachtige gerecupereerde deur je naar de woonkamer brengt. Sophie en haar gezin nemen zelf echter meestal de zij-ingang, waar ze jassen, boekentassen enz. netjes uit het zicht van bezoekers kunnen houden. Vanuit deze ‘tweede’ inkomruimte ga je naar de keuken. Klein detail: het koffietoestel staat niet in de keuken zelf, maar vlak om de hoek in de kleine inkomhall. Hetzelfde zien we iets verderop in de gezinsruimte, waar het goed zoeken is naar de tv. Een bewuste keuze van Sophie: “Elektronische apparatuur is zelden mooi om naar te kijken en leidt te veel de aandacht af van wat echt telt in een woning, namelijk rust en gezelligheid.”

De keuken zelf is een absolute baken van rust en sfeer. Lichte kleuren voeren de hoofdtoon, aangevuld met een aantal donkerbruine elementen: de kleine handgreepjes van de kasten, de verticale pijlers aan één hoek van het keukeneiland en de prachtige eettafel. Sophie en haar echtgenoot kozen er bewust voor om geen aparte eetruimte te voorzien in de woning, om zo de oppervlakte optimaal te benutten en constant bij hun gasten te kunnen vertoeven. Wie de eettafel en (vooral) haar plaatsing ziet, beseft onmiddellijk dat een aparte eetruimte absoluut overbodig is: vanuit de keuken heb je een kilometers ver uitzicht over Anzegem en de voet van de Vlaamse Ardennen. Logisch dus dat deze keuken, plus de volledige achterzijde van de woning over grote glaspartijen beschikken. In de keuken werd bewust gekozen voor een quasi frameloos raam, wat een schilderijachtig uitzicht oplevert en interieur en exterieur prachtig in elkaar laat overlopen.

 

Living is een werkwoord

Zo zijn we dus in de woonkamer beland, het ‘scharnierpunt’ van de woning. Een brede zetel staat mooi opgesteld in de richting van de achterste glaspartij. Verwacht hier geen tv, het uitzicht zorgt voor meer dan genoeg ontspanning. Ook hier is het qua sfeer sober maar gezellig: beige kleuren aangevuld met de natuurlijke stoffen van de zetel en de gordijnen. Kijk je achter je, dan zie je de klassieke recup-deur naar de inkomhal, kijk je echter naar rechts, dan valt je blik op de ‘gezinsruimte’, de plaats waar het gezin samenkomt, ontspant én werkt. De gezinsruimte zelf is volledig in donkerturquoise (muren én zetel), met aansluitend (aan de voorzijde van de woning) een dubbel bureau in donkerbruin hout, gescheiden van de gezinsruimte door verticale room dividers in eenzelfde donkerbruin eik (deze zelfde pijlers zagen we ook al als afwerkingselement in het keukenelement). Het dubbele bureau liet Sophie en haar echtgenoot tijdens corona toe om samen en toch apart thuis te werken, of om ’s avonds nog te kunnen werken terwijl de kinderen in de gezinsruimte aan het spelen zijn of tv kijken. Een unieke ruimte waar het volledige gezin in elkaars nabijheid kan werken en ontspannen.

 

Badkamer en slaapkamers: met het oog op flexibiliteit

Via de ‘officiële’ inkomhal leidt de trap met landelijke leuning naar de verdieping met de badkamer en de slaapkamers. Gezien het eerder vermelde uitzicht mag het niet verbazen dat de slaapkamers zich aan de achterzijde van de woning bevinden, met prachtig uitzicht op het glooiende landschap. Aan de voorzijde bevindt zich de badkamer, met wit en beige als hoofdtoon en met een marmermozaïek voor een landelijk effect. Geheel volgens Sophies overtuiging dat een woning ten dienste moet staan van de bewoners en hun leven, lijkt het haar niet onlogisch om bijvoorbeeld de badkamer op een dag aan te passen aan de opgroeiende kinderen.

 

Sophie De Bel
www.sophiedebel.com

Novy
www.novy.be

Miele
www.miele.be