TOP

Slimme details

Voor je een woning tot High-End mag kronen, vink je als architect behoorlijk wat vakjes af. Uiteraard zijn design en esthetiek cruciaal, maar een huis bouw je vooral om in te léven; om mee te laten groeien met de levenswandel van de bewoners. Om alle puzzelstukjes naadloos in elkaar te passen, hou je maar best van bij de start het totaalplaatje helder in het vizier. Handig dus dat ze bij Studio Segers Architecten van zowat alle (bouw)markten thuis zijn: architectuur, interieurvormgeving én product design. Hun kenmerkende zin voor detail én pragmatisme zijn hierbij natuurlijk extra mooi meegenomen. Deze eigentijdse villa draagt z’n status met (Limburgse) sympathie… én met verve!

De buitenschil; voorbode van gezellige exclusiviteit

Tuurlijk: schoonheid zit vanbinnen. Met name in woningbouw betekent dat echter niet dat de buitenkant mag onderdoen, integendeel. De constructie, de tinten, de finesse, de tuinindeling… Over alles werd tot in de kleinste puntjes nagedacht. Zodra we dit pand betreden beamen we volmondig: dit resultaat mag gezien én beleefd worden! Raf Segers, Architect: “Het opzet was om in ieder aspect van dit project een unieke toets te voorzien, zonder te forceren uiteraard. Aan de buitenkant vertaalt zich dat in enkele zeer bewuste keuzes. Zo werd de ingang onderaan twee meter onder de boven-constructie voorzien. Een muurtje vooraan voorziet zo extra privacy én essentiële ondersteuning. We streven er altijd naar om esthetiek te koppelen aan beleving én praktische aspecten. De constructie biedt maximaal uitzicht en verbondenheid met de mooie omgeving, maar bewaakt tegelijk ook rigoureus de privacy. De gevelsteen, de Kolumba K51 van Petersen, zijn we zelf in Denemarken gaan kiezen; een unieke steen met de juiste tint en het juiste karakter. Door de voeg een beetje dieper te metsen, krijgen we zo een strak lijnenspel tussen de warme, karaktervolle kleur van de steen. Voor de hoeken hebben we zelfs speciale hoekstenen laten maken om dit concept niet abrupt te onderbreken. Onderaan de overkapping zorgen tegelexemplaren van dezelfde steen voor continuïteit. Voor evenwicht zorgt dan de donkere reliëf gevelbekleding van Alinel. Het zit ‘m in de details. Ook de tuinindeling, inclusief het zwembad (uiteraard op maat), de fraai geïntegreerde bomen, de grote tegels en immense ‘maaskeien’… tot zelfs de kiezelkleur hebben wij, samen met de opdrachtgeefster, mee gekozen. De tuinmeubels zijn ontworpen door onze eigen  design afdeling. Het resultaat is een Japans geïnspireerde tuin die helemaal past bij dit huis. Het vertrouwen (en dus die creatieve vrijheid) om dit hele project aan te pakken heeft hier echt het verschil gemaakt.”

Petersen Tegl: veelzijdigheid ingebakken in de visie

Het huis en alle bijgebouwen werden opgetrokken met deze warme Kolumba K51 gevelsteen. Die steen ontleent zijn karakter aan de handmatige productieproces. Het knappe eindresultaat heeft alles te maken met de veelzijdigheid van Deens fabrikant Petersen Tegl. We spraken met Björn Lucassen, verkoopadviseur van Petersen Tegl: “De Kolumba K51 is inderdaad een erg mooie, karaktervolle steen. Het is een baksteen die met de hand wordt gemaakt in een mal en dus telkens exclusief is. Je hebt geen kennersoog nodig om dat verschil in het eindresultaat te zien; het straalt af van het geheel. De specifieke warme tint zorgt voor een erg aangenaam totaalaccent. Speciaal voor dit project vroeg Raf ons om profielen op maat voor de hoeken en voor de onderkant van de overkappingen. Voor die laatsten maakten we extra platte tegelprofielen. Dit illustreert meteen een grote troef van ons bedrijf: hier vind je bakstenen helemaal op maat van jouw project. Die veelzijdigheid om aan elke vraag tegemoet te komen, is voor architecten een absolute zegen. Ze hoeven zich niet te laten beknotten in hun creatief proces en zijn niet gebonden aan de beperkende keuzes die je krijgt bij massaproductie en bandwerk.”

 

De warme gevelsteen komt extra tot z’n recht door de geribbelde zwarte aluminium gevelbekleding van Alinel. De keuze voor Alinel is allesbehalve toevallig. Het kwalitatieve materiaal én de uitstekende service van Alinel maken hier het verschil. Dat vertelt Wouter Jaeken, mede-zaakvoerder van Aluminium Schrijnwerkerij Jaeken. “We werken bijna uitsluitend met Alinel. Het spreekt voor zich dat we graag zeker zijn van een duurzaam en mooi eindresultaat. Daarvoor is dit materiaal uitermate geschikt. Wat mij betreft heeft het ook een streepje voor op de meeste andere materialen. Je ziet echt het verschil in afwerking en degelijkheid. Een andere, zeer belangrijke troef is hoe de firma Alinel altijd zorgt voor een zeer diepgaande ondersteuning. Je krijgt uitleg over de plaatsing tot in het kleinste detail. Dat is ongetwijfeld hun manier om ervoor te zorgen dat hun materiaal juist en mooi wordt geplaatst. Voor ons is dat natuurlijk makkelijk werken. We werken wel vaker samen met Studio Segers Architecten. Ik vermoed dat onze hoge afwerkingsgraad past bij de kwalitatieve lat die zij hanteren. Door gebruik te maken van de juiste materialen kunnen we die garantie ook telkens weer waarmaken.”

 

Eurodal: Vloerplaten met karakter

Ieder architecturaal kunststuk komt pas helemaal tot z’n recht wanneer het omgeven wordt door een vernuftig uitgetekende buitenruimte. De keuze van grondbekleding vormt dan mee het ‘voetstuk’ waarop zo’n woning extra pronkt. De industrieel ogende vloerplaten van Eurodal zijn hier dan ook een schot in de roos. Phillippe Segers, Zaakvoerder Eurodal: “We spreken hier bewust over vloerplaten en niet ‘tegels’. Bij die laatsten denken we vooral aan cleane, bewerkte producten. Onze vloerplaten zijn daarentegen vooral erg straightforward: geen nabehandeling, geen coatings en geen impregnatie. What you see is what you get. Dit zorgt voor een erg mooi industrieel karakter. Deze vloerplaten hebben hun oorsprong in de industrie, maar door de enorm geëvolueerde afwerkingsgraad zijn ze ondertussen ook fel gegeerd in de particuliere woningbouw. De orders zijn nauwelijks te volgen. Het zijn vloerplaten die echt mee-leven met het huis, zonder hun karaktervolle look te verliezen. Met een dergelijk product zijn we natuurlijk een bedrijf in permanente ontwikkeling. We doen en controleren alles zelf; van de eerste zandkorrel, over de mals, tot de betonproductie en zelfs het legwerk. Het spreekt voor zich dat niet iedereen met dergelijke zware elementen kan werken;
je hebt machines nodig die vlotjes 1400 kg hanteren. Aanleggen is dus niet meteen iets voor particulieren, wel voor mensen met verstand van zaken én de juiste hardware… mensen zoals aannemer Wout Evens, in dit specifieke geval”

 

Bij het binnenkomen voelen we meteen een gemoedelijke, persoonlijke atmosfeer. Alweer een samenspel tussen stuk voor stuk doordachte details. Studio Segers Architecten beheerst de kunst om contrasten gewillig met elkaar te verzoenen. Raf Segers: “Wat we nooit uit het oog verliezen, is dat een huis intrinsiek praktisch en eenvoudig moet zijn. Hoe helderder het overzicht, hoe makkelijker de bewoner er zelf zijn gewenste atmosfeer creëert. Zo bouwen we huizen die ook tijdloos blijven. De L-vorm van deze benedenverdieping onderscheidt in grote lijnen de keuken, de eethoek en de zithoek. Een haardmeubel, vrijstaand langs alle kanten (een zeldzaamheid) voorziet elk deel van een gezellige warme toets. Je hoeft geen muren te zetten om ruimtes helder van elkaar te (onder)scheiden; o.a. reliëf- en impressieverschillen volstaan. Tegelijk is een zekere verbondenheid ook altijd mooi meegenomen. Een ander groot aandachtspunt is voor ons de integratie van alle technologische systemen. Elektriciteit en domotica, airco, geluidsinstallatie, beveiliging… Door van bij het begin rekening te houden met elk aspect, verdwijnt alles mooi in de constructie. Zelfs de stopcontactjes zijn bewerkt in dezelfde materialen als hun omgeving, zoals travertijn in de keuken en badkamer bijvoorbeeld. In de zithoek hebben we zelfs delen van het plafond (met ingebouwde surround speakers) gevuld met akoestisch materiaal om ook auditief het ideale effect te bekomen.”

Danielle Joosten, interieurdesigner: “Vanuit die ‘wit blad’ aanpak bekijken we dan samen met de klant hoe we verder de persoonlijke toets aanbrengen. Mensen leven niet in showrooms; hoogwaardig design, gekoppeld aan praktische elementen garandeert de mooiste leefruimtes. Zo is de drankkast voorzien van gepaste ledverlichting en een spiegel, waardoor je meteen ziet dat hier vooral geleefd wordt. De hangende messing constructie boven het travertijn keukenblad, waarin allerlei handig keukenmateriaal zichtbaar wordt opgeborgen, sorteert eenzelfde effect. Werken met karaktervolle materialen en exclusieve stukken is één stap, de volgende is om ze ook echt praktisch waardevol te maken. Zo is een spiegel in de badkamer natuurlijk best gewoon helder, terwijl elders in het huis gefumeerde exemplaren de ruimtes meer dienen. De gerookte eik, de champagnekleur van travertijn… het komt allemaal terug in de binnenruimtes in heel het huis. Die continuïteit creëert rust en behaaglijkheid.”

GW Security: safety first…and last 

Wanneer we het hebben over de woonervaring, kunnen we natuurlijk niet buiten het gevoel van geborgenheid, zekerheid en dus: veiligheid. Ook een degelijk veiligheidsplan wordt maar best meegenomen vanaf de allereerste schetsen. Dat is dan ook exact wat GW Security en Studio Segers Architecten deden bij dit project. Kenneth Goetschalck, zaakvoerder van GW Security: “Door van bij het prille begin mee te denken, integreren we het veiligheidssysteem niet alleen technisch naadloos in de constructie, maar klopt het plaatje ook esthetisch. We kiezen de juiste schermen, panelen, sensoren… om de alarm- en detectiesystemen helemaal in te passen in het concept. Gebruiksvriendelijkheid is natuurlijk essentieel. Door de integratie in het domoticasysteem, bedient de eindgebruiker alles via enkele touchscreens en/ de app. Complexe systemen worden zo kinderspel.

Een andere bepalende factor is natuurlijk de veiligheid van het systeem zelf. Security wordt steeds meer een IT aangelegenheid. Onze systemen moeten on-hackbaar en dus volledig waterdicht zijn. Daarvoor volgen onze mensen permanent opleidingen, zodat we steeds helemaal mee zijn met de nieuwste trends op vlak van cybersecurity. Dat perfectionisme maakt ook dat we steeds vaker onder de arm worden genomen door klanten in het hoogste segment, zoals ook dit project mooi aantoont. Mond-aan-mond reclame van tevreden klanten is hierbij onze belangrijkste groeiversneller.”

Kreon belicht sfeer én architectuur 

Onontbeerlijk voor een hoogwaardig eindresultaat is natuurlijk een doordacht lichtplan. Zowel de architecturale accenten als de sfeer binnen een ruimte vallen of staan met de juiste belichting. Wie hierbij op zoek is naar een partner die graag ook the extra mile gaat, komt al gauw terecht bij Kreon. Carol Pareit, lichtadviseur Kreon: “Bij Kreon streven we er altijd naar om de beleving én esthetiek extra in de verf te zetten. Dit doen we door de positionering en aard van de lichtbronnen maximaal te matchen aan de contouren en materialen. Alleen zo kom je tot het effect dat architecten en opdrachtgevers écht tevredenstelt.

We stonden in voor het hele lichtplan van dit huis: spots, belijningen, wall washers… alles om exact te bereiken wat Raf Segers en de bouwvrouw voor ogen hadden. We werden vanaf de ontwerpfase betrokken, wat natuurlijk altijd voor het beste resultaat zorgt; zo past alles onzichtbaar in de constructie. Extra leuk voor ons is natuurlijk de creatieve meerwaarde van architecten die net iets verder willen gaan. Zo zorgden we ook voor het systeemplafond in champagnebrons waar spots, audio, isolatie… werden weggewerkt. In de garage kozen we voor een combinatie van spots en wandarmaturen die worden doorgetrokken in het plafond. Onze technische expertise, de kwaliteit van onze producten, maar zeker ook die bereidheid om echt mee te denken met alle betrokkenen, vormen hierbij onze grootste meerwaarde.”

 

Zon én sferen uit het Oosten

Een mooie trap, bekleed met dezelfde karaktervolle microtopping die we (bijna) overal in het huis zien terugkomen, brengt ons naar de verdieping. Die baadt in daglicht dat ’s ochtends gulzig de ruimte binnendringt. Raf Segers: “Die Pandomo vloerbedekking vind je terug doorheen het hele huis. Het is een fraai en handig materiaal, amper 2,5mm dik gespateld, dat zowel op de vloer als op de trap en zelfs in de badkamer dienst doet. De locatie van dit huis is behoorlijk uniek en het uitzicht speelde dan ook een grote rol in de gemaakte keuzes. Het huis is zó georiënteerd, dat de zon ’s ochtends op de raampartijen en het mooie, grote dakterras valt. Een goed geplaatst airco systeem was dus onontbeerlijk. Ook dat werd uiteraard maximaal aan het zicht en oor onttrokken. Hoe langer de leidingen, hoe minder het geluid. Aan deze zijde vinden we ook de bureauruimte en een gast-slaapkamer. De zwarte stroken lopen mooi door, net als de andere tinten, lijnen en materialen. Zoals gezegd mikken we altijd naar een zekere continuïteit. Een grote vide met unieke verlichting benadrukt verder de ruimtelijkheid én de exclusiviteit van dit project.”

Danielle Joosten: “Achteraan op deze verdieping vinden we enkele onvervalste pareltjes: de master bedroom, dressing en badkamer. Op de slaapkamer en in de dressing word je meteen ondergedompeld in een rustgevende, oosterse atmosfeer. De slaapkamer is niet groter dan nodig, maar vooral erg geborgen en gezellig. Onder meer het zachte vast tapijt, onrechtstreeks licht achter het bed en de dak-patio (inclusief ‘oud’ boompje) versterken hier het behaaglijke zen-gevoel.Waar de slaapkamer de illusie van een luxesuite opwekt, dompelt de dressing je onder in de sfeer van een stijlvolle boetiek. 14 lopende meter aan fraaie bergruimte voor kleding allerhande, de champagnekleur van het hoogwaardige laminaat, de gerookte eik (die ook in de keuken terugkomt)… Het opzet om hier iedere keer weer een gezellige shop-ervaring te creëren is geslaagd. De badkamer kreeg zelfs een absolute primeur: dit goudkleurige kraanwerk van Gessi is het eerste in z’n soort binnen de hele Benelux! Net als in de keuken werd hier ook travertijn gebruikt, maar dan transparant ‘gestopt’ voor maximale waterbestendigheid; een creatieve én zeer degelijke oplossing!”

Technogym: gezonde geest, gezond lichaam, gezond huis

Je goed voelen heeft natuurlijk alles te maken met mentaal én fysieke welzijn. Een mooi uitgeruste fitnessruimte mocht hier daarom niet ontbreken. Om veiligheid, duurzaamheid en doeltreffendheid te maximaliseren, werd gekozen voor de professionele producten van Technogym. Klara Bosma, Marketing Manager Technogym: “Technogym is niet toevallig marktleider in de fitnessbranche: we focussen op wellness in de breedste zin van het woord. Ook innovatie is een peiler: Elke dag ontwikkelen we in ons Research & Innovation Centre nieuwe digitale vernieuwingen, producten, trainingsprogramma’s en gezondheidsconcepten die bijdragen tot een totale wellness-beleving. Het is onze missie om samen voor een betere en gezondere wereld te gaan. Al sinds 1983 dagen we mensen uit om te (blijven) bewegen, elke dag opnieuw! De nieuwste technologieën, duurzaamheid, spraakmakend design, functionaliteit, kwaliteit… het vloeit allemaal naadloos in elkaar over en geeft telkens de beste bewegingsresultaten. Trainen met Technogym biedt een ultieme, ongeëvenaarde sportbeleving. Onze digitale oplossingen, trainingsprogramma’s en fitnessapparatuur worden wereldwijd gebruikt om dagelijks optimaal te presteren. Onze expertise leert dat iedere dag voluit gaan alleen lukt met de juiste levensstijl en mindset. Technogym verdiept zich continu in de eindgebruiker en specifieke sportbehoeften. Ons aanbod, waaronder de producten die je ook in deze woning aantreft, omvat toestellen op maat van de trainingsbehoefte van elk individu. Het hoogwaardige Italiaanse design is natuurlijk ook mooi meegenomen als fraaie upgrade voor elk interieur.”

Dit huis is, naast natuurlijk een pareltje van pragmatisch design, vooral een woning op maat van de bewoner. De opdrachtgeefster is formeel: deze samen-/wisselwerking leidde tot haar gedroomde resultaat. We zouden het verder kunnen hebben over de zeer fraaie wellnessroom, de riante en veilige speelkamer of zelfs het poetshokje met designbehang van Moooi… maar dat zou ons ongetwijfeld té ver leiden.

 

Studio Segers Architecten
www.studiosegers.be

Kreon
www.kreon.be

Eurodal
www.eurodal.be

GW security
www.gwsecurity.be

Petersen Tegl
www.petersen-tegl.dk

ALINEL nv
www.alinel.be

Technogym Benelux
www.technogym.com

Reynaers Aluminium
www.reynaers.be

Quooker
www.quooker.be

Miele
www.miele.be