TOP

Harmonieus en modern

 

“Mijn man belde me na een vakantie op en vertelde dat de grond die ik zo mooi vond en waar we vaak langs reden te koop stond. Nog diezelfde avond hakten we de knoop door. De geweldige mogelijkheden van het stuk maar ook de beperkingen van onze toenmalige woning trokken me snel over de streep. De rest is geschiedenis  en vooral het prachtige werk van onze architecte Ruth Callens van OH Architecten in Leuven.”

Ook die keuze voor OH Architecten verliep eerder toevallig. “Ik kende niet meteen een bureau voor nieuwbouw. Mijn online zoektocht bracht me echter snel bij OH Architecten. In hun werk vond ik met-een een aantal elementen die me fascineerden. Het gebruik van hout en beton, bijvoorbeeld. Het moderne en strakke zonder te industrieel of te monolithisch te zijn. En ook het contrast tussen wit en zwart.” Al deze elementen zijn meteen duidelijk zichtbaar in de voorgevel van de woning. De verticale lijnen van de houten, Afrormosia gevelbekleding staan haaks op de twee brede, horizontale banden van wit beton die het gelijkvloers, de eerste verdieping en het platte dak van elkaar scheiden. De zwarte ramen en deuren sluiten naadloos aan bij het hout en contrasteren prachtig met het beton. De woning vormt een harmonieus geheel met een strak aangelegde voortuin die tegelijk heel natuurlijk aanvoelt en het lichte grind van de oprit die onder de geïntegreerde carport doorloopt tot tegen de gevel.

Eens binnen in de woning valt op hoe het verhaal van de buitengevels zich voortzet in het interieur. “Dat is zo omdat we steeds planmatig en functioneel werken’, benadrukt architecte Ruth Callens. “We leggen de wensen van de bouwheer vast in het plan, vertrekken vanuit de functionaliteit van de woning en vertellen van daaruit het vormverhaal van binnen naar buiten.” De open keuken, eetkamer en leefkamer vormen één naadloos geheel op het gelijkvloers. Een wandkast zorgt voor een praktische compartimentering tussen de eetruimte en living. Ook hier is gekozen voor een combinatie van hout met beton en wit-zwart contrasten.

“In de keuken gingen we voluit voor eik”, vertelt de eigenares. “De kasten en het kookeiland met zwart, granieten werkblad gaan perfect samen met de ietwat grotere, zwarte handgrepen en de hangende, metalen constructie met ingewerkte dampkap en verlichting die het geheel een subtiele, industriële look geeft. Ruth creëerde in de keuken een prachtige, massieve wand van vloer tot plafond. Dat deed ze door alle toestellen mooi weg te werken en te verbergen en door langs beide zijden van de keuken, twee pivoterende deuren in hetzelfde materiaal te installeren. Door de lichte kleur van het hout wordt die wand op geen enkel moment log.” In de leefruimte komt aan de ene zijde het zwarte en de verticale lijnen in Afrormosia van de buitengevel opnieuw terug. Dit contrasteert mooi met de witte wandkast er tegenover die deze ruimte scheidt van de eetkamer.

De plafondhoge ramen die keuken, leefruimte en eetkamer omringen, zorgen voor een ruimtelijk gevoel en scheppen ook een connectie met het aanpalende terras, het zwembad en de rest van de tuin. De bouwheren kozen voor zonwerende ramen op heel het gelijkvloers. Deze zorgen niet alleen voor koelte tijdens warme zomerdagen, ze beperken ook de inkijk en bewaren dus de privacy. In de nachthal valt het bijzondere en rustgevende spel van de perfect op elkaar afgestemde lijnen van de borstwering, de deuren, de ramen en zelfs de ingebouwde plafondspots op. Een pluim op de hoed van zowel de bouwheren als de architecte die samen deze prachtige woning tot in de details ontwierpen en uitwerkten. Dat zie je meteen ook in de badkamer. “Omdat dit een kleinere ruimte is maakten we hier volop gebruik van witte materialen in combinatie met zwarte accenten”, vertelt de eigenares “Hier zijn de naden van de betonvloer gelijk gesneden met de breedte van het badkamermeubel en de spiegelkast. De ruimte tussen beide loopt dan weer door tot in de douche links van het centrale badkamermeubel, in de vorm van een praktische, horizontale nis. Voor de inloopdouche vind je een strak, modern ligbad. Beide zijn gemaakt van Corian, een hoogwaardige kunststof die naadloos afgewerkt kan worden. Zo vormen bad en douche één geïntegreerd geheel in deze prachtige badkamer. Van de badkamer gaat het langs de schuifdeur en de dressing met witte kasten naar de slaapkamer. Hier is het opvallendste element misschien wel het prachtige uitzicht en de aansluiting op het platte groendak dat een mooie connectie creëert tussen deze ruimte en de tuin.

 

OH Architecten
www.oharchitecten.be

Novy NV
www.novy.be

Quooker
www.quooker.be