TOP

Als binnen buiten wordt

Als succesvol ondernemer met een drukke agenda doet het goed om ’s avonds thuis te komen en te genieten van de rust die je er ervaart. Zijn oorspronkelijke woning beviel hem dan ook uitstekend, maar de buitenomgeving was hem te druk. Toen tijdens een uitje met de kinderen zijn oog viel op een mooi stuk bouwgrond dat paalde aan een bos, duurde het dan ook niet lang voor de aankoop in kannen en kruiken was. Voor het ontwerp van zijn kantoorgebouw in een aangrenzende gemeente werkte de eigenaar samen met architect Stijn Goethals. Deze samenwerking was zo goed verlopen dat de bouwheer dan ook geen moment twijfelde om nu ook met Stijn in zee te gaan. Beide heren werken zeer complementair samen. De bouwheer had zelf al heel wat ideeën. Stijn denkt mee en vanuit zijn expertise kon hij die perfect verwerken tot een ontwerp.

Een moderne stijl, met zwart-wit contrasten, functioneel gebouwd en de buitenomgeving maximaal betrekken in het interieur en omgekeerd. Dat waren alvast de grootste criteria waaraan de woning moest voldoen. Hierdoor was de oriëntatie van de woning een cruciale factor. Omdat het stuk grond aan een drukke straat lag, waar geen parkeermogelijkheid was, werd beslist om de woning zoveel mogelijk naar binnen te bouwen. De ruimte voor de woning wordt ingezet als parking en is afgesloten van de openbare weg met een automatisch hek. De voorkant van de woning is gesloten. De strakke gevel is een mengeling van witte crepi en zwart Thermo Essen, een natuurlijk materiaal dat al meteen een link legt naar het bos achteraan de woning. De ramen aan de voorkant zijn afgeschermd met traliewerk in dezelfde houtsoort. Deze uitvoering vormt een extra akoestische buffer voor het straatlawaai en geeft een extra toets aan de voorgevel. De parking is aangelegd in oude kasseien die gedijen in de naturel van de buitenomgeving. De overdekte inkom in glas zorgt er meteen voor dat er heel wat licht binnenvalt dat zich een weg baant naar boven en de leefruimte. Buiten een gastentoilet en een open vestiaire werd deze ruimte heel sober gehouden en gereduceerd tot de functie waarvoor ze dient: de gasten ontvangen. Een glazen deur leidt ons naar de open leefruimte waar de plafondhoge glaspartijen meteen een duidelijke interactie aangeven tussen buiten en binnen. Links treffen we achtereenvolgens het eetgedeelte,  een gezellige zithoek en een bureaugedeelte aan. De tonen die overheersen zijn opnieuw zwart, wit en grijs. Het strakke interieur laat het buitengroen ruimschoots floreren. Het bureau zit verscholen achter het haardmeubel, maar heeft toch een open karakter door het uitgebreide zicht op de tuin en de verwevenheid met de rest van de leefruimte. Zowel voor de haardwand als het bureau gebruikte interieurbouwer Schollier traceless laminaat zwart en wit gecombineerd met gelintzaagde eik fineer die tenslotte met een matte vernis werd afgewerkt. Een deur geeft er nog toegang tot een bergruimte dat later eventueel kan ingevuld worden als kangoeroewoning of als praktijkruimte. “Er is een aparte uitgang voorzien en van hieruit is bijvoorbeeld ook de buitendouche bereikbaar”, verduidelijkt de bouwheer. “De ruimten zijn zo op mekaar afgestemd en voorzien van alle technieken zodat deze perfect als aparte entiteit naast de woning kunnen fungeren”.

 

Camerabeveiliging met Artificiële Intelligentie (AI)

Voor de beveiliging van de woning koos de bouwheer voor een gebruiksvriendelijk alarmsysteem van Benoit Security. Dit familiebedrijf is sinds 1975 actief en heeft een pioniersrol op vlak van beveiliging. Met drie filialen in Waregem, Knokke-Heist en Roosdaal, dekken ze een grote regio en staan ze overal heel dicht bij de klant. De nieuwste technologieën volgen ze op de voet en gaan ze dan ook naadloos integreren in hun concepten op maat. Als dat tenminste past bij de wensen van de klant. Ook het alarmsysteem dat hier werd geplaatst voldoet aan alle nodige eigenschappen. De bediening gebeurt via een design touchklavier dat discreet en esthetisch in het interieur werd verwerkt. Via een app op de smartphone kan het systeem ook perfect op afstand beheerd worden. In alle deuren en ramen werden ook magneetcontacten voorzien. Deze verscherpen de perimeterbeveiliging van de woning aanzienlijk en zorgen voor een snellere detectie van mogelijk onheil.

Door een koppeling met het domoticasysteem vervult het systeem ook heel wat wensen van de bouwheer om het comfort en gebruiksgemak in de woning nog te vergroten. “We creëren steeds een concept op maat van de klant”, zegt zaakvoerster Liesbeth Benoit. “We programmeren een configuratie volgens de dagelijkse gewoonten van de klant en maken zo een link naar de beveiliging van hun woning”. Het beveiligingsbedrijf vindt daarom een goede, vertrouwelijke band met de klant cruciaal. Een 24-uren service is dan ook een evidentie. Zaakvoerster Liesbeth Benoit merkt op dat er steeds meer gekozen wordt voor buitenbeveiliging. Hoe sneller gevaar gedetecteerd wordt, hoe minder schade. De laatste nieuwe trend is de aanwezigheid van Artificiële Intelligentie (AI) in camerasystemen. “Dergelijke systemen gaan heel ver”, legt de zaakvoerster uit. “Zo kan de beweging van een hond of een kat onderscheiden worden van een mens. Softwarematig zijn deze camerasystemen een hele nieuwe uitdaging, maar ook daar zijn wij pionier in”.

 

Youneek, uniek Belgisch design

Via de leefruimte gaan we richting keuken: een modern opgevatte uitvoering in een combinatie van zwarte kasten met een wit werkblad en witte accenten. Qua materiaal vertaalt zich dat in traceless zwart laminaat in combinatie met composiet Mysterio Poli. Het keukeneiland loopt over in een eettafel. Originele details geven de keuken extra cachet. Zo staat de tafelpoot als het ware afgetekend in het uitgedikte tafelblad. De deur naar de berging, een wasruimte en een aparte douche zijn ingewerkt in het geheel. Een heel praktische zet, want deze ruimte vindt aansluiting naar de parking vooraan. De keuken werd visueel doorgetrokken naar de buitenkeuken en het overdekt terras. De buitenkeuken is eveneens een combinatie van zwart en wit, maar hier werd zwarte volkern gebruikt. Alle maatwerk, waaronder de keuken, buitenkeuken en haardwand is uitgevoerd door Schollier interieurmaatwerk. Deze pro’s in interieur- en renovatieprojecten op maat slaagden er met hun uitvoering in om een tijdloze look te creëren met een exclusieve toets. Net zoals de bouwheer het graag heeft. Door het gebruik van slechts enkele materialen die in de ganse woning terugkeren, overheerst overal een gevoel van rust. Het accent ligt op kwaliteit, afwerking en vakmanschap en daar gaan ze heel ver in. “Omdat we volledig instaan voor de eigen productie en plaatsing is in principe alles mogelijk”, meent Martine Dobbelaere, interieurarchitecte bij Schollier interieurmaatwerk. “Met een hoogtechnologisch machinepark en vakmensen die constant bijgeschoold worden, kunnen we een naadloze afwerking garanderen. Perfectie is dan ook het doe-woord van bij de start tot en met de eindafwerking”. Eén van de grote troeven van Schollier interieurmaatwerk is een onberispelijke klantenservice en een optimaal streven naar een uitmuntende klantentevredenheid. Van bij het eerste contact kan de klant rekenen op een volledige begeleiding. Hier werd dan ook uitgebreid overlegd met de bouwheer en de architect om het droominterieur van de bewoners te realiseren.

Een extra luxegadget is ongetwijfeld het buitenterras dat omgevormd kan worden tot een glazen buitenkamer zodat je elk seizoen en in alle weersomstandigheden kan genieten van het buitenleven. Ook het unieke design van de tuintafel springt in het oog. Youneek is Belgisch design en een ander projectje waar de bouwheer en architect Stijn Goethals hun krachten en talenten voor gebundeld hebben. Youneek is dan ook uniek in design, materialen en uitvoering en vormt een echte eyecatcher door zijn klasse en exclusiviteit. Eenmaal buiten wordt het spel van parallellen nog duidelijker. “De grote luifel markeert de vormgeving en werd geconcipieerd als een balk die boven het onderste volume ligt”, verduidelijkt de architect. De woning vormt de perfecte openingsscène naar de tuin en het daarachterliggende bos. Eenvoud en een natuurlijke feel blijven ook hier belangrijk. De strakke lijn van het zwembad met overloop neemt een minimalistische hap uit het groen. Door een sokkel te creëren in de tuin ontstaat er een niveauverschil waardoor de diepte van de tuin oneindig lijkt. Ook de architectuur van de woning wordt er nog extra door versterkt. De bloemperken met een mengeling van bosplanten weerspiegelen het brute van de natuur en zorgen voor een natuurlijke overgang naar het achterliggende bos. 

Rood koper als extra accent

Terug binnen rest ons nog de bovenverdieping waar het zwart-witverhaal gewoon verdergaat. Rood koper zorgt weliswaar voor een extra accent dat we onder andere terugzien in de kranen en kastgrepen. De eerste kamer die we aantreffen is een tv/speelkamer voor de kinderen. Kasten op de slaapkamers werden bewust vermeden en in de nachthal voorzien zodat alle bovenruimten maximaal benut konden worden. De kinderkamers delen een gemeenschappelijke badkamer met douche. De masterbedroom bevindt zich op het einde van de nachthal en is opgevat als een ruime suite met dressing en badkamer. Het vrijstaande bad werd zo geplaatst dat je er ten volle geniet van het weidse zicht op de tuin en de groene omgeving. Een Health Mate infraroodcabine versterkt er het wellness-effect. Een Health Mate is er in drie versies: de Economy, Basic en Professional. De bouwheer koos voor een Professional NSE-5-BT Professional model. Deze versie etaleert een goed evenwicht tussen een therapeutische werking enerzijds en optimaal comfort anderzijds. Dat laatste reproduceert zich in ondermeer een verstelbare ligbank, extra vloerverwarming en led kleurentherapie.

De cabine is vervaardigd uit rood Canadees cederhout. Deze houtsoort is volledig schimmelwerend. De fijne, holle celstructuur ervan zorgt dan weer voor de weerkaatsing van de infraroodstraling. De buitenkant van de cabine werd hier geschilderd in het wit zodat deze mooi integreert in de strakke badkamer. “Wat een Health Mate infraroodcabine uniek maakt is dat de infraroodstralen je lichaam van binnenuit gaan opwarmen”, legt Joris Geerts van Health Mate uit. “Dit in tegenstelling tot een klassieke sauna die de cabine opwarmt en dus je lichaam van buitenaf opwarmt. Daarnaast heeft een Health Mate infraroodcabine een stralingsbereik van 6.340 nanometer. Een Amerikaanse studie heeft uitgewezen dat je pas van een therapeutisch effect kan spreken vanaf 5600 nanometer. Je kan dus spreken van een echte ‘gezondheidsvriend’”. De gezondheidsvoordelen van een Health Mate spreken dan ook voor zich. Doordat je van binnenuit opwarmt gaan al je bloedvaten ook die dieper in het lichaam meer openstaan. Je hartslag gaat omhoog omdat deze het lichaam tracht af te koelen. Hierdoor krijg je een betere doorbloeding wat leidt tot tal van voordelen. Je gaat twee tot drie keer meer zweet verliezen dan in een gewone cabine. Dit zorgt voor een enorme detox van je lichaam. Daarnaast werkt het huidverjongend, pijnverlichtend, stimuleert het gewichtsverlies en kan men zelfs spreken van een cardiovasculaire training Dat zijn maar enkele van de vele weldaden die een Health Mate kan bieden. Deze infraroodcabines leggen duidelijk het accent op de gezondheidsvoordelen en minder op een wellnessmoment. Om een optimaal effect te hebben, is een sessie van 20 à 40 minuten en dit driemaal per week ideaal. “In de huidige tijdsgeest merken we dat steeds meer mensen prioriteit geven aan hun gezondheid. Door de corona-pandemie bleven we meer thuis waardoor een Health Mate een goede manier was om toch de nodige aandacht te besteden aan ons welzijn”, zegt Joris Geerts nog.

 

Met dank aan:

Architectenbureau Stijn Goethals

www.architectstijngoethals.be

 

Schollier interieurmaatwerk

www.schollier.be

 

Benoit Security
www.benoit.be

 

Health Mate
www.healthmate.be