Rust zoeken, rust vinden
“We zijn naar hier gekomen voor de rust. Zorg dat we een huis hebben waarin we zoveel mogelijk kunnen genieten van die rust.” Meer stond er in se niet op het verlanglijstje van de eigenaars van deze woning. En dus kregen architecten Paul en Kaatje De Boelpaep – na de kantooruren vader en dochter – voor de rest volledig carte blanche. Wij gingen eens kijken hoe ze dat witte blad hebben ingekleurd.
De allereerste schets van het architectenduo De Boelpaep zat direct goed. Enkel de oversteek bestrijkt nu de volledige breedte van de woning. Dat was initieel niet zo voorzien, maar het koppel koos toch voor een breder overdekt terras. Als je van het groen wil genieten, wil je met minder gunstig weer ook droog zitten natuurlijk. De eigenaars waren fan van een strakke vormgeving, maar wilden één ding niet: een witte kubus. “Strak is mooi, maar we wilden toch graag ook wat leven in onze woning brengen”, klinkt het. En dus kozen ze samen met de architect voor een genuanceerde slanke baksteen. Gemaakt volgens de gekende Wasserstrich-methode waarbij de steen een verweerde look krijgt. Het zijn die nuances die het huis net dat tikkeltje meer karakter geven.
Het gezin koos bewust om geen garage te plaatsen. “Het enige wat we in feite wilden, is dat de ramen van onze wagens ’s morgens niet waren aangevroren.” En dus kozen ze voor een carport in plaats van een garage. De carport is bekleed met een fijn lattenwerk in zwart aluminium. Ook voor de rest van het buitenschrijnwerk viel de keuze op aluminium. Daarvoor werkten ze samen met vakman Herman Van Mileghem. Het familiebedrijf maakt al sinds eind jaren tachtig in hun atelier in Meise aluminium ramen en deuren op maat. De laatste twintig jaar doen ze dat met de aluminium profielen van Hydro Building Systems – in de volksmond beter gekend onder het merk SAPA.
Die keuze voor SAPA verliep indertijd op basis van drie factoren: duurzaamheid, kwaliteit en feedback. In de eerste plaats werkt het bedrijf met één van de groenste aluminiumsoorten ter wereld. Zo produceren ze hun nieuwe aluminium profielen – onder de naam Reduxa – uitsluitend met behulp van wind- en waterenergie. Dat maakt dat de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt is. Daarnaast heb je ook nog de collectie Circal. Dat zijn profielen gemaakt van 75% gerecycleerd aluminium. Een strategie die het bedrijf nu volop probeert toe te passen over de volledige productie.
In de tweede plaats kiest Herman Van Mileghem met SAPA gegarandeerd voor kwaliteit. Hun profielen hebben één van de sterkste lakken in de markt en ook hun isolatiewaarde is uitstekend. Maar vooral: ze hebben een eigen testlabo in Lichtervelde waar ze de profielen onderwerpen aan standaardtesten, maar ook specifieke omstandigheden. Dat maakt dat je een product krijgt dat betrouwbaar is. En tot slot – wat Van Mileghem zo charmeert: als vakman ben je betrokken bij de productie van nieuwe profielen. Als SAPA innoveert, is dat op basis van de feedback van hun erkende plaatsers. Ze weten op elk ogenblik wat beter kan, wat de markt vraagt en hoe ze producten kunnen vernieuwen. Die wisselwerking maakt dat je als vakman ook fier bent om met de profielen van SAPA te werken.
Vakman zonder website
Hoe fijner, hoe beter. Dat is tegenwoordig de trend. En in deze woning was dat niet anders. Herman Van Mileghem maakte alle ramen en deuren tot op de millimeter juist: onder andere een pivoterende voordeur, een raam met geïntegreerde zonwering op de eerste verdieping en in het bureau raamwerk glas op glas afgewerkt met een subtiel hoekprofiel. Het is voor dit maatwerk dat Herman Van Mileghem bekend staat. En zeker in deze straat geldt die claim dubbel zo hard. Het is intussen al het vierde huis waar het familiebedrijf instaat voor het buitenschrijnwerk. Die mond-tot-mondreclame is hun geheim: vakmanschap is de beste reclame. Dan heb je in feite geen website nodig, en dus heeft het bedrijf die ook niét.
Deuren en douchewanden met steel look
Langs de pivoterende voordeur kom je binnen in de strakke inkomhal. Wat meteen opvalt, is de glazen binnendeur naar de leefruimte. Die komt uit de ateliers van opnieuw een familiebedrijf: Interieurglas uit Ruisbroek. Zoals de naam doet vermoeden, specialiseren zij zich in glazen deuren en wanden voor binnen. In deze woning viel de keuze op een frame met de populaire steel look. Initieel planden ze een dubbele deur, maar door met een vast gedeelte te werken en de onderverdeling atypisch uit te lijnen op de handgreep krijg je toch een speels effect in de voorts strakke vormgeving. Herinner je de keuze om de woning te laten leven met bewust gekozen details.
Wat de eigenaars vooral aansprak, was de eigen productie en plaatsing van Interieurglas. Zelfs toen ze even vreesden voor hun mooie gietvloer. Maar zo werkt Interieurglas nu eenmaal het liefst. “Wij hebben graag dat aannemers alles afwerken. Daarna komen wij wel. Het is nu eenmaal makkelijker om precies dat gat te maken dat je nodig hebt, dan daarna je vloer te moeten bijwerken”, meent Interieurglas. En het moet gezegd: de vloerveren die zorgen dat de deur automatisch dichtvalt, zijn perfect geplaatst. En de vloer? Die bleef intact, natuurlijk. Het werk van Interieurglas zat er nog niet op. Boven plaatsten ze nog twee glazen douchewanden met opnieuw een frame in steel look. Tussen de gang en de hobbykamer voorzagen ze ook een glazen deur. Deze keer zonder kader, maar met dezelfde rechthoekige handgreep als beneden.
Gietvloer op vloer én muur
Richten we onze ogen even naar beneden in de gang, dan merken we de strakke gietvloer op. Die loopt door het hele huis en is geplaatst door Residential Flooring by Bolidt, de Belgische tak van het Nederlandse bedrijf Bolidt Kunststoftoepassing. Zij ontwikkelen, produceren en plaatsen al sinds 1964 kunststofvloeren in de industriesector. Het residentiële luik staat – zoals de naam doet vermoeden – in voor de particuliere woningen.
De keuze voor Bolidt was voor de eigenaars van deze woning een heel doordachte keuze. “Eigenlijk hebben we ons laten inspireren door foto’s op Pinterest. De interieurs met de gietvloeren van Bolidt waren de mooiste. Ik had zelf mijn vragen bij de kwaliteit van gietvloeren. Op internet lees je allerlei verhalen, maar toen Paul vertelde dat Bolidt absoluut een goeie referentie was, hebben we een afspraak gemaakt. Ze hadden veel stalen meegebracht en gaven heel wat uitleg. Zo hadden we een heel goed gevoel bij hen.”
Bolidt kreeg in het verleden wel vaker de vraag van architecten of ze hun gietvloeren ook voor de residentiële markt konden gebruiken. En dus ontwikkelde het bedrijf een eigen product: Ode Puur. Een zogenaamde alifatische polyurethaan gietvloer van drie millimeter dik. Ook in deze woning zie je hoe krasvast die is. Schoenen hoef je niet uit te doen, kinderen mogen met autootjes racen en huisdieren mogen gerust al eens met scherpe nagels rondlopen. De vloer zal intact blijven. Bovendien is de vloer naadloos en voelt hij enigszins
elastisch aan. Daardoor geniet je van een aangenaam loopcomfort. Verder is de vloer ook kleurvast – zelfs als de zon er de hele dag op schijnt – en kan je ‘m perfect combineren met vloerverwarming.
Opvallend hier is de toepassing van een gietvloer op de muren in toilet en badkamer. Hoewel het technisch gezien om een ander materiaal gaat, lijken vloeren toch door te lopen op de wanden. Het bleek vooral een esthetische en praktisch ingreep: het vergroot de ruimte en maakt meteen ook alles waterdicht. Op eenzelfde manier zou je ook trappen kunnen afwerken, vertrouwt Bolidt ons toe.
Ook rust in de keuken
Als je binnen alles open houdt, dan is het belangrijk om de decibels zo laag mogelijk te houden. In de open keuken kozen de eigenaars daarom voor een dampkap van Novy. Het Belgische bedrijf staat al sinds 1907 gekend voor uitzonderlijk stille dampkappen. Sterker nog: wie helemaal niets wil horen, kan bij de collectie Pureline zelfs kiezen om de motor in een andere ruimte te zetten. Naast onhoorbaar zijn de dampkappen van Novy in feite ook onzichtbaar. Dat komt omdat je ze mooi in een nis of plafond kan inwerken. In deze woning viel de keuze op een dampkap zónder verlichting. Dankzij de connectiviteit van Novy kan je namelijk je eigen keukenverlichting verbinden met je kookplaat. Met één druk op je kookplaat steek je dan de verlichting aan. Je hebt dus geen aparte afstandsbediening meer nodig. Wie toch een dampkap met verlichting wil, kan kiezen voor vier klassieke ledspots of een ononderbroken ledstrip.
Tot slot denkt Novy ook aan de geurtjes in huis. Heb je een ventilatie in je bouw of verbouwing voorzien, dan kan je opteren voor een dampkap zonder afvoer. Zo’n recirculatiedampkap vervangt complexe afvoerbuizen en zorgt dat je op het vlak van design geen enkele toegeving moet doen. Bovendien krijg je er zuivere lucht voor in de plaats. Ook een dampkap kan dus zichtbaar rust brengen in de keuken.
Kleur brengt rust
En rust is er dankzij de kleur op de muur. Het tweemansbedrijf Ventouch uit Sint-Katelijne-Waver stond in voor het kleuradvies en de schilderwerken. Zij stelden een groengrijze kleur voor van BOSS paints met veel verschillende soorten pigment. En dat heeft zo zijn voordelen: doorheen de dag zorgt de kleur voor kleurnuances. Overdag werpt het zonlicht een frisgroene kleur in de woonkamer, ’s avonds zorgt het kunstmatige licht voor een warme, gele gloed in huis.
Schilder Jürgen is intussen de vierde generatie binnen Ventouch. Samen met collega-schilder Robin is Ventouch bewust klein om de kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. Het bedrijf wil dicht bij de klanten staan en zweert daarom overal bij eenzelfde aanpak. “Ik geef zelf kleuradvies en kom ook zelf met mijn collega Robin schilderen. We maken ook een erezaak van netheid. We kitten alles mooi af en kuisen daarna alles op.” Ook boven ging Ventouch aan de slag. Zo schilderden ze in alle slaapkamers de dagkanten in het zwart van de aluminium ramen. Het geeft extra body aan de ramen en benadrukt het zicht naar buiten. In de kinderkamers mochten de kinderen kiezen, maar Ventouch stelde wel enkel kleuren voor die mooi combineerden met de rest van het gekozen kleurenpalet.
Verborgen patio
Eens boven blijkt dat er nog veel meer te ontdekken valt. Een metalen trap met treden in eik brengt ons in een lange gang. Die is onderverdeeld in een deel voor de ouders en een deel voor de kinderen. De grens ligt in beide badkamers. Die geven uit op de verborgen patio achter de voorgevel. Een fijn stukje privacy, maar vooral ook een fijne ingreep van de architecten. Zo valt er de hele dag natuurlijk licht binnen in de badkamer. Wie ’s morgens goedgezind opstaat, kan mekaar dus met de glimlach begroeten door de ramen aan de patio.
Onzichtbare scharnieren
Leuk detail: de houten deuren van de kinderslaapkamers en -badkamers liggen in hetzelfde vlak als de muren. Net zoals de deur van het bureau beneden. Dat betekent dat er in de gang geen storende deurkaders uitsteken. Opnieuw zorg je zo voor visuele rust in huis. Die deursystemen komen van het jonge Belgische bedrijf Xinnix uit Harelbeke. De naam Xinnix (Ik zie niks) omschrijft perfect het resultaat dat onze deursystemen bereiken, naadloze onzichtbare deuren. Het volledige systeem bestaat uit een aluminium profiel met magnetisch slot waarin de schijnwerker enkel nog z’n deurpaneel moet monteren. Dat er dus geen deurkader is, is dus eigenlijk niet helemaal correct. Er is wel een deurkader, maar na plaatsing en afwerking zie je er niets meer van. Een stijlvolle oplossing voor wie houdt van strakke lijnen in huis. Lopen we terug naar de badkamer, dan zien we bij de ouders een meubel met twee lavabo’s en de douchewand van Interieurglas. Bij de kinderen vinden we eenzelfde meubel terug met ingebouwde douche en bad. Alle kamers geven finaal uit op de tuin. Slapen, tekenen of bingewatchen? Het gebeurt allemaal volledig zen. En vanuit de kamers kan je op het terras langs de tuinkant. Geef toe: vroeg opstaan en de fauna spotten in de achterliggende velden is een leuke manier om aan de dag te beginnen.