TOP

een (vo)lumineuze evenwichtsoefening

Sommige woningen eisen ongeremd alle aandacht, andere zijn juist ingetogen en bescheiden. En dan zijn er nog die woningen waarnaar iedere blik onvermijdelijk afdwaalt, maar dan eerder vrijblijvend, quasi ongemerkt. Tot die laatste categorie behoort de vrijstaande villa in deze reportage. De volumes, en vooral hun opbouw, zijn allesbehalve alledaags. Toch lijkt het alsof dit huis er altijd al heeft gestaan. Een geslaagde evenwichtsoefening, ontsproten uit de pen van Iwan Vermeirsch van EX IT architectuur. Onzichtbaar en onopvallend, maar overal en functioneel ontdeken we in deze woning het stille brein: domotica.

 

Wat meteen opvalt zodra je dit huis aanschouwt, is de warme en karaktervolle gevelbekleding. De Indische zandsteen, Kandela Grey, was exact wat de bouwheer en -vrouw voor ogen hadden, net als de zwarte metalen afwerkingen. Iwan Vermeirsch, EX IT architectuur: “De eigenaars hadden deze materialen opgemerkt bij één van onze andere realisaties en waren blijkbaar meteen verkocht aan de warme uitstraling. Die materialen vormen dus het startpunt van de esthetische keuzes. Wat echter ook een zeer bepalende rol heeft gespeeld voor de indeling, is de oriëntatie. De voorgevel is in dit geval zuidgericht, wat toch tot enkele opvallende keuzes heeft geleid. Zeker omdat de achterzijde van het huis vooral wordt gekenmerkt door het sparrenbos; het is een groene omgeving. We moesten er dus voor zorgen dat de bewoners voldoende van de zon konden genieten. Dat soort uitdagingen ga je als architect natuurlijk graag aan. We hebben daarom de leefruimtes naar achteren geschoven om zo vooraan voor een grote binnentuin te zorgen. Het geheel wordt dan mooi afgeschermd door enerzijds de ommuring (in dezelfde gevelsteen als het huis) en de berging die mee onder de overkapping staat. Die overkapping was eveneens een duidelijke vraag van de bouwheer en -vrouw. Zo’n overdekt terras geeft natuurlijk altijd een stevige meerwaarde.” Het moet gezegd: de buitenruimtes bieden een grote diversiteit aan beleving. Vooraan is er de open ruimte met weliswaar voldoende privacy én de ruime overkapping. Achteraan voel je je helemaal in de natuur. “Voor ons geeft dit echt een vakantiegevoel,” aldus de bouwheer.

 

We hadden het al over de subtiel unieke geometrie: een groot glazen geheel werd letterlijk gebalanceerd op een meer robuust ogend onderstel. Technisch was dit natuurlijk allesbehalve een evidentie! Iwan Vermeirsch: “Ook die zwevende volumes waren de vraag van de klant. Het creëert een soort spanningsveld dat we wel vaker hanteren. Zonder te diep in te gaan op de technische kant van de zaak; dit was een huzarenstukje. Om dit zo stabiel en tegelijk licht mogelijk voor elkaar te krijgen, hebben we geopteerd voor een metaalskelet. Enkel de metaalstructuur kon de torsing van het boven-volume opvangen door gebruik te maken van doordachte scheidingswanden, spanningskabels (die zichtbaar naar dit unieke concept verwijzen)… Dit alles vergde natuurlijk de nodige expertise. Een bijkomende moeilijkheid is dat de gemeente onze constructie en de toegelaten bebouwde oppervlakte in vogelvlucht interpreteerde. Boven-volu-mes waaronder niets ligt, tellen dus mee in die berekening. Enige diplomatie hoorde daarom eveneens bij die uitdagende evenwichtsoefening. Ik ben blij dat we erin geslaagd zijn om de beschikbare ruimte optimaal te benutten.” Ook wat comfort betreft zijn we absoluut tevreden. De mensen van Dotronix hebben alle elektronische systemen elegant en praktisch geïnstalleerd. De laadpaal, de multiroom audio-installatie, camerabewaking, verlichting… alles is perfect afgesteld. Door te werken met dergelijke hoogwaardige partners, ervaar je echt hoe domotica je woning omtovert tot een smart home. Eigentijds comfort én duurzaamheid worden hierdoor helemaal op de spits gedreven.”

 

Exclusief, maar toch bescheiden

Het opzet was hier om een huis te bouwen dat opvalt, maar niet bruuskeert. Dat is volgens de bouwheer alvast mooi gelukt. Bouwheer: “We zijn zeker tevreden over de uitstraling en beleving die dit huis biedt, zowel binnen als buiten. Voor mij was het zeer belangrijk dat alles ook erg functioneel was. Er is geen kelder of zolder, dus zie je waar mogelijk de ruime kastmuren en opbergruimtes. Verder was het de bedoeling om een exclusief huis te bouwen, zonder echter pretentieus te zijn. Dat subtiele evenwicht werd zeker gevonden.

De draaischijf van de leefruimtes is de grote keuken. Daarrond krijgen de andere leefruimtes vorm. Wat, zeker nu we er zelf in wonen, ook erg belangrijk blijkt, zijn de grote raampartijen aan de achterkant. Het is een soort mega TV met zicht op het bos; de eekhoorntjes zijn een lust voor het oog. Erg fijn om zo te wonen! Wat ons vooral bijblijft is hoe er werd gewerkt van binnenuit; vanuit de woonervaring zélf. Dat mag je vrij letterlijk nemen; door de keuze voor metaalskelet, was de binnentrap één van de zaken die er het allereerst stonden.”

 

Dotronix elektriciteitswerken: comfort, kwaliteit, autonomie

Bij een dergelijk hoogstaande woonervaring hoort inderdaad de nodige high-end ondersteuning. Voor zowat alle elektronische toepassingen zorgde Dotronix uit Mol. Allesbehalve toevallig: deze mensen weten exact hoe ze de troeven van een totaalconcept maximaal moeten benutten. Jan Vanhoren, zaakvoerder Dotronix bv: “Een project als dit is voor ons natuurlijk ideaal, doordat we er zelf voor mogen zorgen dat alles mooi wordt geïntegreerd en op elkaar afgestemd. Zo worden de troeven van onze hoogstaande domotica optimaal benut. Totaaloplossingen zijn simpelweg onze specialiteit. In dit huis stonden we in voor hoogkwalitatieve domotica, de camerabewaking, de toegangscontrole, de laadpaal, de multiroom audio-installatie, verlichting, netwerk… Stuk voor stuk aspecten die de beleving van een huis opwaarderen. Omdat we het belang ervan kennen (en natuurlijk ook door onze uitgebreide expertise) gaan we altijd voor een smetteloze afwerking waarbij de afzonderlijke systemen op elkaar zijn afgesteld en zelfs samenwerken.

‘Domotica’ staat bij ons voor écht slimme samenwerkingen tussen elektronische systemen. Daarin gaat onze expertise behoorlijk vér. Zo ontwikkelden we zelf een eigen stuurprogramma dat meerdere domotica-gerelateerde systemen met elkaar verbindt. Door alle mogelijke systemen: audio, licht, keuken, verwarming, rolluiken, alarm, airco… te integreren in één app, maximaliseren we het gebruiksgemak. Wat dit gebruiksgemak exact inhoudt, hangt natuurlijk af van de persoonlijke levenswandel van iedere bewoner of elk gezin. Daarom zitten we altijd eerst samen om zo alles nauwkeurig te personaliseren. Naast deze zaken vormen vooral thuisbatterijen een speerpunt in onze diensten. We maken hierbij gebruik van uiterst performante batterijen en zonnepanelen, waardoor we klanten ondertussen tot 90% zelfvoorzienend maken: zeer handig met de recente opkomst van de digitale meter en het prosumententarief.”

Bouwvrouw: “Functionaliteit en strakke zwartwit accenten worden doorbroken door onder meer de warme keramische parketvloer en de karaktervol geschilderde trapwand. Zo’n evenwicht past perfect bij hoe we hier leven. In dit huis wordt er geleefd én gewerkt door onszelf en onze kinderen (op het gelijkvloers hebben mijn man en ikzelf elk een eigen bureau). Die functies worden allemaal passend ondersteund. Het interieur krijgt nu stapsgewijs zijn nieuwe vorm. De verlichting is al wel bijna helemaal klaar. Ook daarover zijn we zeer tevreden, zowel over de afwerking, als over het advies dat we hierrond kregen. Zelf hadden we bijvoorbeeld nooit gedacht aan indirecte lichtstroken; nu hebben we die op verschillende plekken toegepast. De bovenverdieping wordt gekenmerkt door eenzelfde hang naar comfort én pragmatisme. De lange kastgang toont de aandacht voor gebruiksgemak, maar in de ruimtes zelf; de slaapkamers en badkamers, licht natuurlijk alle focus op de beleving.” Die bovenverdieping is inderdaad een streling voor het oog. De keramische parketvloer past perfect bij de witte tinten die hier de toon zetten. De slaapkamers en badkamers wekken de indruk van een soort luxesuite. Zowel buiten als binnen in deze unieke villa is het zeer aangenaam toeven! 

 

EX-IT Architectuur bv
www.ex-it.be

 

Dotronix bv
www.dotronix.be

 

Reynaers Aluminium
www.reynaers.be

 

Miele
www.miele.be

 

Beltrami
www.beltrami.be

 

Brems Doors
www.brems.be