TOP

Birger Willaert

Een groot bouwvolume dat lijkt te zweven, overal zicht op het groen en een echte mediterrane sfeer als rode draad doorheen het hele project. Van de statige olijfboom aan de oprit tot de vuurschaal in de tuin. Minimaal onderhoud, maximaal genieten. Dat stond voorop bij de bouwheren. Hun ideeën en de visie van architect Birger Willaert vonden elkaar in een dynamisch woonconcept, waar elk zorgvuldig uitgekozen detail het gevoel van rust versterkt. Welkom in het ‘Olive House’. Toen ze hun architect voor het eerst contacteerden, wisten de bewoners van deze architecturale woning precies wat ze wilden: een plek om met het hele gezin tot rust te komen. Dat Birger Willaert een match was voor hun plannen, waren ze toen al redelijk zeker. “We kregen een boek van vrienden waar ook twee ontwerpen van hem instonden. Die projecten trokken meteen onze aandacht. Toen we dit perceel kochten, wisten we dan ook wie we ervoor moesten contacteren”, vertelt de bouwheer. Vanuit een eigen achtergrond in de (interieur)bouw had hij een duidelijke visie. Het ontwerp van de tuin, poolhouse en garage zijn dan ook van zijn hand. Net als de uitvoering van die onderdelen. “Voor de woning zelf had Birger aan één kennismakingsgesprek genoeg. Hij werkte spontaan een old school maquette uit. Dat hadden we niet gevraagd, dus voor hem een risico, maar hij sloeg de nagel op de kop. We hadden eigenlijk geen opmerkingen, gaven ons akkoord en de maquette is een decoratief element geworden in ons interieur.”

In de straat waar het gezin al woonde, konden ze in 2019 een grond met oude woning aankopen. Dat perceel legde mee de basis voor het uiteindelijke ontwerp. Het hoogteverschil van bijna anderhalve meter tussen voor- en achtergrens inspireerde Birger Willaert om te spelen met niveaus. De grote blikvanger: het quasi zwevend bouwvolume, dat ’s nachts letterlijk uitgelicht wordt. De constructie rust op twee kleine betonnen pijlers. Het ter plaatse gegoten zichtbeton en het à la carte maatwerk in staalconstructies vroeg de nodige expertise. Een uitdaging die alle bouwpartners samen graag aangingen. Onder hen ook Nico Wolters, die met een puntgave gevelbepleistering de sterke uitstraling van de architectuur extra in de kijker zet. Architect Birger Willaert werkt geregeld met hem samen en wist dus dat hij de juiste man op de juiste plaats was.

Met 25 jaar ervaring in gevelbepleistering, waarvan 15 als zelfstandig vakman, is Nico Wolters ondertussen uitgegroeid tot gekend Sto-gevelexpert in de regio. Voor het Olive House voerde hij een scheuroverbruggend systeem met zelfreinigende pleister uit. Deze zogenaamde Lotusan-technologie combineert uitstekende fysische eigenschappen met het Lotus-effect dat de gevels langer mooi houdt. Vuil hecht zich minder gemakkelijk en spoelt simpelweg af als het regent. Het resultaat: een langdurig schone en droge gevel, als optimale ambassadeur van het architecturale concept. Nico Wolters: “Ik werk zeker al 20 jaar met Sto. Als technologieleider in gevelisolatiesystemen ondersteunen ze mij voor elk project met hun doorgedreven technische kennis en advies. En met materialen van topkwaliteit natuurlijk. Als vakman kan je je stiel perfect kennen, maar enkel met hoogwaardige producten is het eindresultaat zoals het hoort. Bij Sto ben ik, en dus mijn klant, zeker van een duurzame gevelafwerking die de isolatienoden beantwoordt. In het ruime assortiment is trouwens voor elk project een passend systeem voorhanden.” Nico Wolters en zijn medewerkers combineren de hoogwaardige systemen van Sto met authentieke ambacht en expertise. Cruciaal bij uitdagende projecten met veel verschillende vlakken en diverse structuren, in dit geval traditioneel metselwerk met snelbouwers, deels in beton, deels in hout. “Alle bepleistering mooi in lijn houden, was de grote complexiteit. Doorheen de jaren hebben we ons technisch voortdurend bijgeschaafd en verbeterd. Daar is de gevelbepleistering van het Olive House een mooie illustratie van.” De aanloop naar de witte gevel wordt ingevuld met charmante klinkers. De oprit leidt, als het ware onder het zwevende witte bouwblok, naar beneden, waar toegang is tot het een volledige kelderverdieping met fitnessruimte, technisch hart van de woning en stockagemogelijkheden. Onder de kasseien zit vloerverwarming, zodat de wagens ook tijdens een winterprik vlot de weg op geraken. Langs weerszijden van de woning leiden dezelfde kasseitjes omhoog. Links naar de inkom, rechts naar de rechtstreekse toegangsdeur tot de tuin. Vanaf de voorzijde krijg je al een hint van wat de façade herbergt, met respect voor de privacy van de bewoners. De nieuwsgierigheid is geprikkeld.

Nog zo een uitdaging waren de plafondhoge raampartijen die het contact met de tuin doorheen de volledige woning behouden. Kjell Geldof van DURALU uit Menen stond in voor de uitvoering van het schrijnwerk. Hij stelde voor de profielen van SAPA te gebruiken. “Als familiebedrijf in de tweede generatie kiezen we vol vertrouwen voor SAPA als leverancier. Ze produceren duurzaam en mogen zelfs claimen dat ze het groenste aluminium op de markt hebben. Hun volledige verticale integratie, van ontmijning tot afgewerkt profiel, maakt dit mede mogelijk. Als professionele klant heeft die totaalaanpak nog heel wat meer voordelen”,licht Kjell toe. Al ruim veertig jaar staat DURALU voor vakmanschap. In eigen atelier verwerkt het team aluminium profielen tot op maat gemaakte ramen, zoals het schrijnwerk van het Olive House. “Hier gebruikten we SAPA Confort Smartline 70 shi voor het schuifraam. Onder meer de sterke thermische prestaties bepaalden mee de keuze voor dit systeem.” De juiste match tussen uitdaging en oplossing was uiteraard slechts het begin van DURALU’s bijdrage. In de uitvoeringsfase moest de montageploeg nog enkele specifieke moeilijkheden tackelen. Zo moest de bouwkraan de zware raampartijen helemaal over de woning tillen. Voor de patio, tussen bureau, inkomhal en zithoek, moesten zelfs glaspartijen van 700 tot 800 kilogram nauwkeurig in een beperkte insprong gemanoeuvreerd worden. In totaal werkte een team van een vijftal ervaren werkmannen maar liefst 135 vierkante meter beglazing in. Zowel qua complexiteit als qua volume maakten jarenlange expertise en vakmanschap het verschil op de werf. Ook de zwarte afwerkingsdetails aan de gevel en de screens vooraan, die de temperatuur in de kinderkamers aangenaam houden, plaatste DURALU. De Renson Fixscreen M57 met weggewerkte geleiders waarborgt de strakke look van de architectuur.

Work hard, play hard. Vanuit die filosofie stapten de bouwheer en zijn gezin in hun woonproject. Daar hoort, naast groen en een zuiders tintje, minimaal onderhouds- en poetswerk bij, want dat is wel het laatste waar je na een drukke werkdag je avond aan wil opofferen, laat staan je weekend mee vullen. Dat leidde tot praktische keuzes, zonder de esthetische meerwaarde uit het oog te verliezen. Keuzes zoals het Dekton werkblad in de keuken. Steenfabrikant Cosentino leverde de plaat Dekton Aura. De grijze adering geeft het witte keukenblad charme en een dynamische uitstraling. Het werkblad combineert een realistische marmerlook met sterke technische eigenschappen. Zo is Dekton opvallend onderhoudsvriendelijk, is het krasvrij en hittebestendig. Tijdens het kokerellen snijdt het koppel de groenten dus gerust rechtstreeks op het werkblad en zelfs een pot recht van het kookvuur veroorzaakt geen schade aan het robuuste oppervlak. De steenverwerker ging verder aan de slag met de plaat van Cosentino. Zo kreeg de maatwerkkeuken minutieus vorm, met de marmerlook als echte sfeermaker.

Binnen domineert een gevoel van openheid en ruimte. “Ook voor ons,” verzekert de bouwheer, “en dat is niet vanzelfsprekend als je weet dat onze vorige woning het dubbel aan bebouwde oppervlakte had. We woonden te groot en hadden teveel onderhoud- en poetswerk. De indeling en inrichting van deze woning, neemt de lasten weg en vergroot de lusten. De plafondhoge glaspartijen trekken een maximaal aan daglicht binnen. Het zachte, aardse kleurenpallet sluit aan bij de buitenomgeving en straalt kalmte uit. De leefruimte beneden is bewust een open geheel. Keuken, living, zithoek en, een klein beetje meer afgezonderd, het thuisbureau zijn helemaal met elkaar verbonden.”

Het gevoel van ruimte wordt, zeker op de eerste verdieping, versterkt door de keuzes voor de interieurindeling en -afwerking, zoals de Xinnix-binnendeuren. De plafondhoge deursystemen vallen perfect in het vlak en integreren zich zo naadloos in de wand. “Elke Xinnix-deur is op maat gemaakt, om tot op de millimeter in het interieur te passen”, zegt Chris Vermeulen van Xinnix. “De keuze voor onze systemen heeft meteen twee positieve effecten op de volledige verdieping: door het plafond vrij te houden wordt de ruimte optisch groter en ze krijgt instant een luxueuzere uitstraling.” Om nog beter aan de marktvraag te voldoen, voegde Xinnix recent ook een eigen pivotsysteem toe aan zijn assortiment. Daarmee wordt het gamma van quasi onzichtbare schuifdeursystemen, branddeuren en ingewerkte plinten opnieuw een stuk completer. Met onze versie van een pivoterende deur zijn we er in geslaagd een bestaand concept nog sterker te maken. Het X3 pivot systeem zorgt er voor dat bij zowel een centrale als vlakwandige montage de muren visueel recht te trekken. Je kan deze systemen tevens van een slot voorzien.

Op het eerste verdiep overvalt je meteen een enorm ruimtegevoel en daar zit Xinnix dus zeker voor iets tussen. Op deze etage zijn de slaapkamers van de twee dochters. Elk met een eigen badkamer met douchecel, de droom van menig tienermeisje. De kamers zijn niet uitzonderlijk groot in oppervlakte, maar hebben alles wat nodig is. Met dank aan de slimme indeling. De master bedroom, nog een verdiep hoger,is dan weer geïnspireerd op een hotelsuite. Een open scheidingswand geeft toegang tot de badkamer met ligbad, afgewerkt met echte steentjes.Opnieuw een mediterrane knipoog. Maar de echte kers op de taart is ongetwijfeld het uitzicht op de tuin. Want daar, achteraan het perceel, ligt de Olive Garden, een plek om helemaal weg te dromen. Met een aperitiefje in de hand en een optionele duik in het zwembad of gewoon om zomaar even tot rust te komen: hier is het vakantiegevoel nooit veraf.

COVID-19 speelde gelukkig geen vertragende factor in de uitvoering van de bouwwerken, maar het gooide wel wat roet in het eten. Zeker voor de bouwheer. Noodgedwongen koos het gezin veel elementen, zowel binnen als buiten, op het zicht, uit de catalogus. Dat gold zeker voor materialen uit het buitenland. Ook voor de olijfbomen, die zo bepalend zijn voor de sfeer. “We wisten heel goed wat we wilden en zo konden we, ook al was het enkel op papier, toch met volle vertrouwen onze keuzes maken. Toen alles bijeen kwam, klopte het ook helemaal.” Nochtans waren de keuzes niet allemaal even evident. De bouwheer zette zijn vertrouwde partners aan om nieuwe technieken te ontdekken en ze uit te voeren in dit project. Van de nieuwe Niko Home Control met DALI tot het zwembad in leisteen, met witte epoxy en Corian afboording. Ondanks die uitdagende tijden, complexe infrastructuur en hoge eisen, liep het bouwproces als een trein. In nog geen jaar tijd was de woning volledig opgetrokken en afgewerkt. Een echt team effort, met de bouwheer zelf als vast gezicht, en set handen, op de werf.

“Voor ons was het cruciaal dat het volledige concept zuiderse rust en een vakantiegevoel uitstraalt. De indrukwekkende olijfboom van 580 jaar oud zet meteen de toon. De siergrassen zijn zorgvuldig uitgekozen voor een evergreen effect. Het grillige karakter van de bomen en de beplanting contrasteert mooi met de strakke architectuur en het zachte karakter van het interieur.” De tuin ademt niet enkel rust en zomergevoel, hij injecteert het ook in de woning. Vanaf elke ruimte is er interactie met de tuin. De patio creëert een extra rustpunt en doorkijk, via de leefruimte, naar de achterzijde van de woning. De tegels lopen door van binnen naar buiten. Elk stukje in deze puzzel klopt. Zowel visueel als praktisch, tijdens het dagelijkse leven van het gezin.

 

Met dank aan:

Architect Birger Willaert ı Grote Moerstraat 94 ı 8200 Brugge ı t. 050 39 07 85 ı www.birgerwillaert.be

 

ADM Interieur en Design bv ı Vierwegstraat 149 ı 8800 Roeselare ı 051 22 71 57 ı www.adm-interieur.be

 

SAPA by Hydro ı Roosveld 11 ı 3400 Landen ı www.sapa.be

 

DURALU ı Hagewindestraat 125 ı 8930 Menen ı 056 51 70 51 ı www.duralu.be

 

Nico Wolters ı Omloopstraat 12 ı 8908 Vlamertinge (leper) ı 0473 70 24 56 ı www.nicowolters.be

 

STO NV ı Z.5 Mollem 43 ı 1730 Asse ı 02 453 01 10 ı www.sto.be

 

COSENTINO ı www.cosentino.com

 

Xinnix Door Systems ı G.Deprezstraat 2/010 ı 8530 Harelbeke ı 056 73 50 00 ı www.xinnix.be

 

Technogym Benelux ı Essebaan 63 ı 2908 LJ Capelle aan den IJssel ı 0800 111 98 ı www.technogym.com

 

Quooker ı www.quooker.be