TOP

Revival van de bungalow

 

Nostalgie naar de jaren 70, een verlangen naar ruimte en licht, sfeer en perspectief. Out of the box, overgoten met een brutalistisch sausje, zonder afbreuk te doen aan de wilde tuin. Architect Hans Verelst had voeling met wat deze bewoners nodig hadden in het leven, en hij goot eindeloze gesprekken in bungalowstijl. Lay back & relax. Het zou meteen goed voelen als je je hier binnen of buiten ergens neernestelt. Of als je in een goed verscholen hoek van deze bungalow 2.0 met zicht op weelderige plantengroei creatief aan de slag wil gaan. Rust en inspiratie troef voor dit jonge gezin dat van ’t stad naar de groene rand trok.

 

Op zoek naar schoonheid

Niets is hier zomaar ontstaan. De woning is het resultaat van diepgaande dialogen. Haast filosofisch, en zeker doelgericht. Typisch Hans Verelst Architecten, zo’n duurzame samenwerking. Het team staat open voor nieuwe mogelijkheden, ongeacht de grootte of complexiteit van het project. Elk ontwerpvraagstuk wordt ondergedompeld in een esthetisch en functioneel onderzoek, én telkens weer beantwoord met een uniek concept. “Schoonheid zit in hoe je ermee omgaat”, aldus Hans. “En dat heeft tijd nodig. Wij gaan voor een degelijke voorbereiding om de optimale balans te vinden tussen leven, slapen en werken in een woonconcept. De pre-bouwfase in dit project kende dus een zekere traagheid. We hebben een zoektocht afgelegd naar de ideale vormen en materialen voor dit jonge gezin en we hebben samen een aantal mooie woningen ter inspiratie bezocht. Maar eens alles helder was en het voortraject finaal, verliep de uitvoering supersnel.”

Overwoekerde bunker

Het resultaat is indrukwekkend. We zien drie volumes die geschrankt staan en waartussen geleefd wordt, omringd door een organische tuin in wording. Voorlopig mag het onkruid woelig tieren. Overwoekerde bunker, Californian style, huiselijk modernisme: gaat allemaal op voor deze woning. De charme van de bungalow is helemaal terug van weggeweest, weliswaar in een modern kleedje om aan de huidige normering te voldoen. Werk, leef- en slaapvolume vloeien naadloos in elkaar over. Wie goed kijkt, ziet ook een enorme detaillering, zowel buiten als binnen. Op dat vlak hebben bouwheer, architect en aannemer elkaar goed begrepen.

Hout en steen wisselen elkaar af. Te starten met de bakstenen die gebruikt zijn voor de gevel – met verborgen voeg. Het gaat om Pagus grijs WF van Wienerberger, in een warme grijze kleur met een tijdloos uitzicht en een natuurlijke flair. Een lichtruwe oppervlakte en fijne bezanding maken deze baksteen compleet. Bijpassend zijn de Wienerberger kleiklinkers op de terrassen en aan de voordeur – getrommeld in stijl Oud Hollands. Ze lopen van buiten naar binnen door, meteen een informele uitnodiging om je welkom en thuis te voelen. En pal in de leefruimte ontmoeten kleiklinker en baksteen elkaar amicaal door een weldoordachte positionering. De sterke keramische bouwmaterialen van Wienerberger komen goed tot hun recht in een duurzame leefomgeving zoals in deze woning, ja zelfs in het interieur. De keramische bouwmaterialen van Wienerberger gaan makkelijk 150 jaar mee. Maar hun ambities reiken verder en ze blijven investeren in nieuwe ontwikkelingen, in hergebruik van grondstoffen en producten en in een langere levensduur van gebouwen.

 

De ultieme kracht van Wienerberger? Kwaliteit én duurzaamheid. Alle producten worden vervaardigd met hoogwaardige grondstoffen, door competente medewerkers, volgens efficiënte productiemethoden en onder strikte controle. Ze zijn dan ook van topkwaliteit, officieel erkend met kwaliteitslabels uit binnen- en buitenland, en gecontroleerd door interne en externe audits. De laboratoria voeren continue kwaliteitscontroles uit tijdens het productieproces, vanaf grondstof tot eindproduct. De range is groots, idem dito de service. Van gevelstenen en kleipannen tot kleiklinkers en keramische binnenmuurstenen. Ieder vindt zijn stijl in het gamma van Wienerberger en kan handig gebruik maken van de online textuurgenerator www.wienerberger.be/textuurgenerator. Een bijdrage aan de charmante uitstraling van deze woning levert naast de gevelstenen en kleiklinkers in het interieur zeker ook het hout – goed voor een aanvullend warme touch. Het schrijnwerk is in hout, en waar gezellig geleefd wordt ligt parket. Als de parketrichting wijzigt, begint een andere zone. Laat maar leven die zinnenprikkelende details.

Zie die zitput

Als je de poort komt binnengereden, oog de gelijkvloerswoning groot. Maar de voorkant bedriegt. Treed je binnen, dan verandert het gevoel in compact, toegankelijk en rustig op een oppervlakte van 220 m2. Een grootse prestatie. Opmerkelijk in de leefruimte is de ruime keuken die als één houten volume ingeschoven werd in de keukenhoek met een uitholling voor berging en garage. Geen handgrepen, moderne look, all-in voor 100% levenskwaliteit. Bijzondere ankedote: de keukentegels hebben er al een leven op zitten. Ze werden gerecupereerd uit een woning in afbraak en ze passen perfect bij de bungalowstijl van weleer.

 

Het bruine keukenpallet is bij de interieurvormgeving doorgetrokken naar een volledig houten kastenwand waarin de tv verborgen zit en waarachter ook het gordijn kan opgeborgen worden. Eet- en relaxgedeelte zijn gescheiden door een plantenbak in dezelfde Pagus baksteen. En zie daar: het paradepaardje van de bewoners… de zitput. “Dat was een absolute wens van ons”, vertelt de heer des huizes. “Die katapulteert ons terug in de tijd. Vroeger kwam een zitput vaak voor, het toppunt van gezelligheid vonden wij. En daarom vroegen we om zo’n plek natuurlijk te integreren in onze droomwoning.” Vandaag is het een zeldzaam concept, een oase van licht en ruimte, met een entertainend kantje. Goede gesprekken, een longdrink glas, The Godfather kijken… wie wil? Na lange avonden in de zitput, heb je het slaapvolume snel gevonden. Indien absolute stilte gewenst, kan die met een houten schuifdeur afgesloten worden. Twee kinderkamers met verbindende badkamer op kindermaat, een master bedroom met eigen natte cel in grootformaat en een functionele hal met kastenwand maken het plaatje compleet.

 

Volwassen tuin

Het buitenleven lonkt langs alle kanten. Zuidwest georiënteerd zou kunnen betekenen: warm binnen. Het tegendeel heeft zich al bewezen en dat komt door slimme energietechnieken: een verhoogde dakopstand met zonnepanelen, ventilatie en een warmtepomp in de grond die werkt op de vloerverwarming. En als je op de terrassen wil genieten van wat verkoeling, dan zijn er de schaduwdoeken. De tuin is een zacht antwoord op de strak belijnde bouw. De authentieke en uniek brutalistische bungalow werd zeer natuurlijk ingeplant in een volwassen tuin met fruitbomen op leeftijd. De wilde beplanting betekent rust voor het oog, en volop leven voor insecten. Architecturale keuzes en ingrepen hoeven geen afbreuk te doen aan de natuur. Ze kunnen elkaar ook versterken, en zo is de cirkel rond. Nostalgie en realiteit staan dichter bij elkaar dan je denkt. Kwestie van ideeën uitpuren en vertalen in een droomwoning op maat. Architect Hans Verelst kan dat.

 

Met dank aan:

hans verelst architecten
www.hvarchitecten.be

Wienerberger
www.wienerberger.be

Novy
www.novy.be

Miele
www.miele.be