TOP

Komplex Architecten

Het verkeer zit mee en ik kom vroeg aan op mijn afspraak met Bert Ruelens van Komplex Architecten. Dat geeft me nog even tijd om hun recente nieuwbouwproject rustig te bekijken. Samen met Dave Grosemans vormt Bert Ruelens de stuwende kracht achter het Hasseltse architectenbureau Komplex Architecten. Hun visie overstijgt het puur functionele, waarbij ze tijdens het ontwerpproces op een eerder intuïtieve en planmatige wijze te werk gaan, zo vertelt me hun website. Op deze wijze wil Komplex Architecten gebouwen ontwerpen met karakter en die een natuurlijke flow bezitten. Mijn interesse is alvast geprikkeld.

 

Van de straatkant ziet de woning er ogenschijnlijk eenvoudig uit; een strakke, mooi afgewerkte villa opgetrokken uit moderne materialen. Toch verraden enkele doordachte elementen dat deze woning meer is dan een klassieke moderne nieuwbouw en me nog aangenaam zal verrassen. De verdieping, opgetrokken uit een ruwe rode baksteen, zweeft op de met zwart geschilderd hout afgewerkte gelijkvloers. “Vlakkenarchitectuur”, noemt Bert dit wanneer we elkaar even later ontmoeten. Het geheel vormt een mooi samenspel met de tuin en de boomrijke omgeving. Het houtwerk van de gevel verbergt de garage.  Het linkerdeel van de woning springt in en is op het gelijkvloers opgetrokken uit één grote glaspartij waarachter ik een ruime, moderne designkeuken ontwaar. Binnen korte tijd zorgt de net aangeplante beplanting hier voor een groen omsloten tuinkamer die de keuken privacy biedt. Een leuke toets.

De woning en de tuin zijn duidelijk op elkaar afgestemd. “Dat is ook waar wij naar streven.” vertelt Christophe Serneels die het ontwerp en de aanleg van de tuin voor zijn rekening nam. “Met ons team creëren we originele tuinen, elk met een eigen karakter. We vertrekken vanuit de architectuur en de omgeving en ontwerpen en realiseren een tuin die steeds een geheel vormt met de woning.” “Bij dit project herken je de strakke lijnen en het vlakkenspel van de moderne woning in de opbouw van de tuin.”, vervolgt Christophe. Vlakken met groenblijvende planten wisselen af met grasvlakken. “In de voortuin plaatsten we strakke rechthoeken van polybeton waartussen grind werd voorzien. Dat zorgt voor een leuke textuur. We plaatsten siergrassen die in het najaar rood kleuren en zo een mooi samenspel geven met de gevelsteen van de woning.”

Langs de perceelrand breken glooiende structuren de strakke lijnen in de tuin. “Hier plaatsten we meerstammige struiken die op verschillende tijdstippen bloeien en het wisselen van de seizoenen mooi volgen.”, licht Christophe toe. “De tuinkamer vooraan ter hoogte van de keuken werkten we uit als een kleine bostuin waarin we tongvarens combineerden met onder meer bosanemoon. Achteraan in de tuin dunden we de bestaande boszone uit en plantten we inlandse bomen tussen de voor de streek typische sparren zodat het mooie uitzicht op de boszone nog vele jaren verzekerd blijft.” De ontwerpfase is voor Christophe Serneels duidelijk een belangrijk onderdeel. “We ontwerpen zelf elke tuin en maken een uitgebreide 3D-voorstelling van het ontwerp, zodat de klant een goed beeld krijgt hoe de tuin er uit gaat zien. Die ontwerpen werken we tot in het detail uit. We voorzien onder meer lichtpunten en eventuele laadpunten voor elektrische wagens.” Vervolgens leggen we de tuin aan. Voor de meer gespecialiseerde aspecten kunnen we rekenen op vaste partners. Het plaatsen van poly-beton bijvoorbeeld is echt vakwerk.” “Ook na aanleg van de tuin kunnen de klanten bij ons terecht”, vervolgt Christophe. “We sturen de tuin bij waar nodig en zorgen dat de klant nog vele jaren kan genieten van de tuin.

 

“Kom binnen!” Vriendelijk ontvangt de gastvrouwme. Een stijlvolle deur scheidt de inkomhal van de rest van de woning. “Een ontwerp van Decotrap.”, zegt Karen Dilissen van het Limburgse familiebedrijf Decotrap me toe. “Decotrap is vooral gekend voor haar kwalitatieve trappen. Met ons uniek concept van de Trap-o-theek in onze showrooms in Heusden-Zolder en Wetteren kan de klant naar eigen wens een trap samenstellen. Toch doen we veel meer dan het plaatsen van trappen. Voor deze woning voorzagen we bijvoorbeeld de binnendeuren. De deur die we voor de inkomhal realiseerden is een mooi voorbeeld van ambachtelijk maatwerk waarbij we een smeedijzer kader combineren met gekleurd glas in klem.”, licht Karen Dilissen me toe. “We gebruikten het argenta invisible scharniersysteem waardoor de deur een minimalistische uitstraling krijgt. De deur is bovendien pivoterend geplaatst. Dat is lekker makkelijk voor de bewoners.”

 

Achter de inkom opent zich een verrassend ruime, open en lichtrijke woning.  “Wanneer je voor de woning staat, weet je niet wat je aan zal treffen als je de woning betreedt. Bezoekers staan verrast van de ruimte en de openheid van de woning.”, vertelt de bouwheer.  Het woongedeelte is opgebouwd rond de open centrale vide. Licht en ruimte zijn duidelijk sleutelconcepten waarrond Komplex Architecten het ontwerp voor deze woning uitwerkte. De keuken, waarvan ik langs de voorzijde al een glimp opving, strekt zich uit over de volledige lengte van de woning en sluit mooi aan op de centrale vide. Rechts van de vide ontwaar ik een ruime woonkamer, die inspringt naar de tuin toe. Door deze open geschrankte indeling vloeien de vide, keuken en woonkamer naadloos in elkaar over, terwijl elke ruimte toch haar  eigenheid en functionaliteit bewaart. Een slim ontwerpelement die de woning veel karakter geeft en zorgt voor de natuurlijke flow waar Komplex Architecten in haar ontwerpen naar streeft.

In de keuken plaatste Liquidfloors een licht gekleurde Socrete vloer; een duurzame en slijtvaste minerale harsgebonden vloer die met een spatel wordt aangebracht. Dankzij de hars is het materiaal vuilafstotend en perfect waterdicht, wat de vloer zeer gebruiksvriendelijk maakt. Aangenaam voor de bewoners dus. “Maar ook voor architecten en ontwerpers is de Socrete vloer een gegeerd materiaal. Het marmerpoeder en de natuurlijke pigmenten, geven aan het interieur een  esthetisch aantrekkelijk en tactiel karakter.”, verklaart Miguel Garcia van het Kortrijkse Liquidfloors.

Meer dan een klassieke verlichting

Terwijl ik met Bert Ruelens van Komplex Architecten aan de tafel in de vide praat, valt me op hoe licht en open de woning is. Daglicht stroomt via de raampartij overvloedig binnen. Doordacht geplaatste oversteken en zonwerende screens zorgen ervoor dat het direct zonlicht niet de bovenhand krijgt. In elke ruimte heerst dan ook een aangename lichte sfeer. “Lichtcomfort is een zeer belangrijk element voor elke ruimte waarin mensen werken, ontspannen, samen zijn, … Heel veel van onze aandacht gaat dan ook naar het uitwerken van een goed en uitgebalanceerd lichtplan om zo in de verschillende ruimten van de woning een correcte lichtbalans te realiseren.” Aan het woord is Andy Vandendael van de Zoutleeuwse verlichtingsspeciaalzaak Dr. Light. Voor Andy is licht duidelijk meer dan een louter functioneel element. “Een goede verlichting zorgt voor sfeer en gezelligheid. We besteden dan ook steeds erg veel aandacht aan het uitwerken van een uitgebalanceerd lichtschema voor elke woning. Dat vraagt voor elke woning en elke klant een eigen aanpak.”

“Bij moderne woningen, zoals deze, is vaak niet zozeer het lichtrijke karakter de grote uitdaging, maar wel de grote glaspartijen.”, vervolgt Andy. “Je wil vermijden dat de verlichting in de ramen weerkaatst en zo de sfeer in de ruimte negatief beïnvloedt. Door een goede plaatsing van lichtelementen zorgen we voor een aangename verlichting in elke woning. ” “Bij Dr. Light hebben we heel wat ervaring en expertise in huis om de lichtdroom van de klant te realiseren. Voor het uitwerken van het lichtschema vertrekken we vanuit het bouwplan en luisteren we naar de wensen van de klant. We proberen de klant net iets verder te laten denken dan het klassieke verlichtingsplan. We volgen ook aandachtig elke nieuwe ontwikkeling in verlichting en passen deze toe in onze eigen lichtfilosofie.”, vervolgt Andy.

Verschillende vormen van verlichting dragen bij aan de sfeer in de woning. “We voorzagen indirecte en directe verlichting en strijklicht. We gingen ook aan de slag met het visuele aspect van de verlichtings elementen zelf. Sommige lichtpunten plaatsen we onzichtbaar. Maar evengoed kan je een mooi lichtarmatuur in de kijker plaatsen. In een moderne lichtrijke woning zoals deze is de verlichting niet altijd ingeschakeld. Een mooi passend armatuur kan dan een eyecatcher vormen in de woning. “

 

“Het is belangrijk voor ons dat we een goede band hebben met aannemers waarmee we projecten realiseren. Gelukkig hebben we met onze aannemers steeds een goede communicatie waardoor we kort op de bal kunnen spelen. Het zijn stuk voor stuk vakmensen die de hoge standaard die we bij Komplex Architecten vragen, kunnen realiseren.”, verduidelijkt Bert Ruelens. “YP Eurofix is daar een mooi voorbeeld van.”, vult zaakvoerder Gertie Bijnens aan. YP Eurofix uit het Limburgse As ontwerpt en realiseert al ruim 20 jaar interieurs op maat.  “Voor dit project creëerden we met de bouwheer en het architectenbureau onder meer het badkamermeubel, het wandmeubel in de woonkamer, de keuken, de wasruimte, enz.  We speelden in op het warme karakter dat de bewoners in hun woning wensten. Door het gebruik van effen kleuren en terugkerende materialen creëerden we zo rust in het interieur.”

“We zetten bij YP Eurofix erg in op klantentevredenheid en afwerking.”, vervolgt Gertie Bijnens. “Dat zijn aspecten waar we heel veel belang aan hechten. Keukens, badkamers, dressings, woonkamers, bureaus, … Voor elke kamer ontwerpen en realiseren we vaste interieurelementen op maat. We kiezen de juiste materialen en werken alles heel zorgvuldig af. We werken in nauwe samenspraak met de klant en spelen in op hun noden. De bewoners van deze woning bijvoorbeeld zijn groot. Bij de op maat gemaakte keuken plaatsten we het massieve tablet van het keukeneiland dan ook net iets hoger om het gebruikscomfort te verzekeren. Ook het badkamermeubel en het bureauvlak plaatsten we wat hoger. We beschikken over een eigen atelier en een eigen lakkerij zodat we heel snel kunnen inspelen op het specifieke karakter van elk project en steeds een hoge kwaliteit kunnen leveren aan de klant. Komplex Architecten weet dan ook dat ze op ons kunnen rekenen voor een perfecte afwerking.”

 

De eerste verdieping ademt rust uit

De trap in de vide komt uit op een open thuiskantoor met ruim zicht op de boszone achteraan de tuin. “Ik geef toe; af en toe ben ik tijdens het thuiswerk wel afgeleid door de eekhoorns die in de bomen spelen.”, geeft de bouwheer glimlachend aan. Net als het thuiskantoor biedt de badkamer via een ruime glaspartij een mooi zicht op de tuin. De badkamer is sober en functioneel ingericht met losstaand bad, inloopdouche en badkamermeubel. Alles komt samen als een mooi, strak geheel waardoor de badkamer een baken van rust vormt. Miguel Garcia van Liquidfloors vestigt de aandacht op de vloer. “Net als in de keuken plaatsten we hier onze Socrete vloer. Het waterdichte karakter van Socrete is uitermate geschikt voor gebruik in natte ruimten zoals de badkamer.”, licht Miguel toe. “Niet alleen als vloer trouwens. In dit project bekleedden we ook de wand van de inloopdouche met Socrete. Zo loopt de vloer naadloos over in de douchewand wat voor een zeer goede waterdichting zorgt. Met Liquidfloors zorgen we hierbij voor een totaalafwerking; we voorzien bijvoorbeeld ook de glasprofielen voor de douchewand die we naadloos in de vloer integreren. In onze showrooms in Antwerpen, Gent, Kortrijk en Genk kan je onze verschillende vloeren en kleuren bekijken en kiezen uit het ruime aanbod aan onder meer bijhorende plinten en ingewerkte deurmatten.”

 

Wij bieden een totaalconcept

Mooie details zoals marmeren accenttoetsen in het keukenmeubel, het badkamermeubel en de maatkast in de woonkamer. Kwalitatieve materialen die doorheen de woning terugkeren. Weldoordachte overgangen tussen de verschillende ruimten van de woning. Een verzorgde afwerking. Een op maat gemaakt interieur. Het zijn kenmerken die een woning perfect kunnen maken. “Je kan mooie woningen ontwerpen, maar als de details het laten afweten dan is dat jammer.”, merkt Bert Ruelens op. “Dat zijn dingen die je als bewoner niet onmiddellijk opmerkt.”, zegt de bouwheer. “Gelukkig.”, reageert architect Bert met een tevreden glimlach. “Dat toont aan dat alles een geheel vormt en mooi is afgewerkt, waardoor je je niet aan details zal storen die de sfeer van de woning beïnvloeden.”

Doorheen de woning zie ik kamerhoge deuren waarbij de deurvlakken mooi aansluiten op de muur. “Dat zijn onze argenta invisidoors.”, licht Karen Dilissen van Decotrap toe. “De deuren werden geplaatst met het argenta invisidoor-systeem. Bij deze deuren wordt het aluminium kader ingepleisterd waardoor we het deurvlak in lijn met de wand kunnen plaatsen. Bovendien worden deze deuren steeds geplaatst met de argenta invisible deurscharnieren die niet zichtbaar zijn. Dat zorgt voor een strakke, minimalistische afwerking. Erg geschikt voor een moderne woning.”

“We plaatsten ook 2 Decodoors, een eigen ontwerp van Decotrap waar we erg trots op zijn.”, vervolgt Karen. De moderne, strakke Decodoor heeft een minimalistische deurstijl van 4 tot 6 mm dikte die nauwelijks opvalt en daardoor mooi opgaat in de muur. “De Decodoor moet achteraf niet bijgepleisterd worden, waardoor er geen kans is op scheurtjes of barstjes in het pleisterwerk. Een enorm voordeel. Net als bij de invisidoordeuren zijn de scharnieren onzichtbaar. Perfect voor een strak design. We werken onze projecten ook steeds ter plaatse perfect op maat af.”

 

Een geslaagd resultaat?

Op de terugweg is het verkeer wat drukker. Dat geeft me de kans om het bezoek even te overdenken. Ik kom tot de conclusie dat de boute uitspraak die Komplex Architecten op hun website plaatste, wat mij betreft, klopt. De woning die ik net bezocht, was inderdaad karaktervol en bezat een aangename natuurlijk evenwicht en rust. Een gevolg van een mooi doordacht ontwerp en dito afwerking.

 

Met dank aan

Komplex Architecten
www.komplex.be
Project Architect: Peter Postelmans

Christophe Serneels Tuinen
www.christopheserneels.be

Decotrap
www.decotrap.be

Dr. Light
www.drlight.be

Liquidfloors
www.liquidfloors.be
Kortrijk – Gent – Antwerpen – Genk

YP Eurofix
www.ypeurofix.be

Corswarem
www.corswarem.eu

Novy
www.novy.be

Miele
www.miele.be