TOP

Tijdloos minimalisme

Een huis dat de aandacht trekt. Zoveel is zeker. Elke voorbijganger werpt op z’n minst een korte blik op deze vrijstaande woning. Niet door opvallende of aparte bouwkundige keuzes. Wel door de juiste. Wie vertrouwd is met NANO architecten, herkent de signatuur van zaakvoerder Andy Gijbels. Strak en minimalistisch. Met een subliem lijnenspel en mooi uitgedachte details. Het resultaat mag er zijn: een woning op het lijf geschreven van de trotse eigenaars, zowel architecturaal als functioneel. 

We zijn in Lanaken. Dicht bij het centrum, maar toch baadt de woning in een oase van rust. De ideale ligging voor dit gezin met twee kinderen. “En niet alleen de locatie sluit naadloos aan bij onze wensen. De volledige woning overstijgt al onze verwachtingen”, aldus de heer des huizes. Een pluim voor Andy Gijbels van NANO architecten, die de voorkeuren van de bouwheer wist om te zetten naar een sterk staaltje architectuur. “Voor dit perceel golden oudere bouwvoorschriften, type fermettewoning. Dat heeft de vorm van de woning sterk beïnvloed. We moesten immers binnen de gabarit van het hellend dak blijven. Creatief omspringen met de voorschriften was de boodschap. De inspringende verdieping het resultaat”, licht Andy Gijbels toe. Het zorgde er meteen voor dat de eigenaars één van hun eisen konden afvinken: een moderne woning, maar geen eenvoudige kubus. Check. 

 

Gevels met karakter

De woning is modern en strak. Tijdloos ook, want niet uitgesproken qua kleur. De vormentaal en het contrast grijs-zwart brengen het geheel tot leven. De combinatie van lichtgrijze verlijmde bakstenen met schakering en zwart aluminium zorgen voor tijdloze klasse. Het eerste wat opvalt zijn de statige pilaren die bezoekers de weg naar de voordeur wijzen. Een extraatje dat je eveneens in de linkerzijgevel terugvindt – met ook daar een onmiskenbare functie: de inkijk in de badkamer beperken. Voor het aluminium buitenschrijnwerk vertrouwde de bouwheer op Jaeken Aluminium. Een klein familiebedrijf gespecialiseerd in moderne nieuwbouwwoningen. “Want daar ligt onze passie”, vertelt Wendy Bosmans. “En dat is ook waar we goed in zijn. Al onze werklieden zijn vakmannen wat strakke architectuur betreft.” In deze woning in Lanaken plaatste Jaeken Aluminium niet alleen het buitenschrijnwerk en de zonwering. Ook de gevelbekleding namen ze voor hun rekening. Voor dat laatste kozen de eigenaars voor Alinel Type A, die niet alleen een aanzienlijk deel van de gevels bedekt, maar ook de dubbele garagepoort vormgeeft. Een toonvoorbeeld van op-en-top hedendaagse gevelbekleding. Een heel mooi product, met verticale, symmetrische en blokvormige lijnen. En met oog voor detail – perfect voor hoeken en raamaansluitingen. Nergens is er een naad te bespeuren. Stijlvol en sober. En tegelijkertijd gebruiks- en onderhoudsvriendelijk. Niet voor niets favoriet van NANO architecten en van Jaeken Aluminium. Wendy Bosmans: “Alinel Type A geeft karakter aan de woning. Hier in Lanaken klopt het plaatje helemaal.” In de achtergevel zorgde Jaeken Aluminium voor grandioze raampartijen en moderne buitenlamellen, die de zon buitenhouden en tegelijkertijd het zicht van binnen naar buiten bewaren. De gelijmde hoeken van de ramen – in plaats van aluminium profielen – zorgen voor de excellente finishing touch.

 

Maximale lichtinval 

Bijzonder aan de achterzijde is het overdekte terras met opening voor extra daglicht in de keuken en eetkamer. Eronder maken de terrastegels uit natuursteen plaats voor dezelfde beige kiezels als vooraan. Het doet denken aan een patio. “De tuin is de favoriete plek van de kinderen. Ideaal om te voetballen of te ravotten, terwijl wij lekker tafelen of relaxen in de lounge”, aldus de vrouw des huizes. Ook de weidse raampartijen over de hele breedte van de woning vallen op. Andy Gijbels: “Dankzij de brede bouwgrond plaatsten we de drie belangrijkste ruimtes van de benedenverdieping op de achtergevel. Daardoor baden de keuken, eetkamer en woonkamer in het licht en is er vanuit elke ruimte een voelbare connectie met de tuin.” Binnen en buiten vloeien hier geruisloos in elkaar over. Via het dorpelloze schuifraam stap je binnen in een minimalistisch design. 

 

A piece of art

Een majestueuze pivoterende deur in steel look leidt ons de woning in. A piece of art, gemaakt van geanodiseerd aluminium en geplaatst tussen afgewerkte wanden. Een huzarenstukje van ANYWAY doors. “We ontwikkelden een compacte pivotscharnier die we op de afgewerkte vloer bevestigen. Daarvoor gebruiken we twee schroeven van 4,5 cm lang. Geschikt voor alle vloeren, ook bij klassieke vloerverwarming”, aldus Koen Dries van ANYWAY doors. “Het scharniersysteem heeft een mechanische comfortsluiting en een automatische 90 gradenpositionering om de deur open te laten staan. Hier kozen de eigenaars voor een excentrische pivotpositie.” Dankzij de kamerhoge glazen deur stroomt het daglicht via de hal de leefruimte binnen. Het is de connectie tussen binnen en buiten, maar ook tussen beneden en boven. Daarom speelde bij de keuze van de roomdivider akoestiek een cruciale rol. “Als er ’s avonds bezoek is, willen we dat de kinderen daar geen last van hebben. Een deur die het geluid tegenhoudt is voor ons de beste oplossing”, licht de bouwheer toe. Die belofte maakt ANYWAY doors waar dankzij de deuromlijsting en hun gepatenteerde sluittechniek: een kunststof profiel op het deurblad dat perfect in de kunststof aanslag in de omlijsting past. Innovaties die ANYWAY doors geen windeieren leggen. Want het Belgische merk is vandaag uitgegroeid tot een belangrijke speler in de deurensector. Hun meerwaarde: ze nemen het heft in eigen handen. Van design, product engineering en maatwerkproductie tot kwaliteitscontrole, marketing en service – het team van 35 mensen doet het allemaal. En dat met de vastberadenheid om unieke deurconcepten te creëren die technische expertise combineren met praktisch comfort en een eigentijdse look.

 

“Maatwerk Ten Top”

De rode draad doorheen deze woning? De kleuren en materialen: zwart, wit en hout. Monotone basiskleuren in combinatie met grote, keramisch doorbakken tegels in betonlook. De houten meubels doorbreken het zwart-wit-grijze geheel. Een interieur waar je alle kanten mee uit kunt. Stijlvol en elegant. De eenvoudige kleurencombinatie is een winner. Dat bewijst de keuken. Witte, massieve kasten met een fonkelwit composiet werkblad, waarbij het zwart van het vuur, de kranen en de ingebouwde zeepreservoirs en stopcontacten in het oog springen. Afgewisseld met massieve kastdeuren in houtlook en een zwarte nis waarvan een stevig Dekton werkblad de basis vormt. De gefreesde grepen geven het geheel een speelse toets. Sterk werk van RWK Interieur. Zij namen niet alleen de keuken, maar ook het vaste meubilair in alle andere ruimtes voor hun rekening. Zo werd ook het haardmeubel een eyecatcher die optisch verdwijnt in het bureel, de bergruimte werd in dezelfde hoogwaardige kwaliteit en strakke lijnen afgewerkt. Telkens in dezelfde kleuren, een lijn die doorheen de hele woning loopt. “En dat is precies wat de inrichting van dit project zo speciaal maakt”, vertelt Frank Jorissen van RWK Interieur. Elke ruimte op zich is een bijzondere beleving, het totaalplaatje een harmonisch geheel.  “Ons doel: unieke interieurs creëren met maatwerk dat zowel qua materialen als qua kleuren helemaal klopt. Met oog voor detail”, gaat Frank Jorissen verder. Een belofte die ze dankzij een sterk team makkelijk waarmaken. The place to be voor totaalinrichtingen – vanaf het eerste ontwerp tot de oplevering. “En dat is precies onze kracht. We maken alles eigenhandig in ons atelier, een plek waar ook onze interieurarchitecten kind aan huis zijn. De productie van onze meubels kent voor hen geen geheimen. Ze luisteren naar je verhaal en ontwerpen een interieur dat daar feilloos bij aansluit. Steeds met het technische aspect van het concept in hun achterhoofd. Want het ultieme interieur is fraai en verfijnd, maar ook praktisch en technisch perfect afgewerkt.”

Belgisch maatwerk

De doorgang naar het bureau is afsluitbaar met een kamerhoge schuifdeur, die bij opening in de muur verdwijnt. Een artistiek hoogstandje van Brems doors. De bouwheer koos hier voor introverte deuren – exemplaren die verdwijnen in het interieur. Subtiel en duurzaam. Ook in de nachthal komt datzelfde minimalisme tot uiting. Alle deurbladen staan er aan de kant van de gang, zonder omlijsting. Wit met een zwarte klink en tot plafondhoogte. Net zoals de houten binnendeuren op de benedenverdieping. Belgisch maatwerk van sublieme kwaliteit. “Strak, puur en mooi,” aldus de bouwheer. “Stuk voor stuk deuren die uitblinken in hun eenvoud en voortreffelijk aansluiten bij het minimalistische design van onze woning.” Brems doors biedt verschillende soorten deuren, deurbladen, afwerkingen en omlijstingen aan. Met zichtbare of onzichtbare kaders, met verdoken scharnieren, afgewerkt in lak, houtfineer of massief hout… Van schuif- en draaideur tot vouw- en pivoterend exemplaar. Steeds op maat gemaakt. Zo zijn ze er zeker van dat je bij hen dé deur vindt die bij je woning past. Al vier generaties lang zoeken ze met veel enthousiasme de beste oplossing voor elke doorgang in jouw interieur. Of dat nu modern, landelijk, retro of klassiek is – Brems doors heeft voor elke stijl een passende deur. Ook als je van meer uitbundige toegangen en interieurs houdt. Wat je ook kiest, je kan rekenen op hun passie en toewijding. Maar er is meer. Want naast vakmanschap is een bijzondere service hun grootste troef.

 

Play & relax

Keuken en leefruimte – ze vormen één groot geheel. Door die openheid ben je voortdurend betrokken bij het leven in huis. “Handig met de kinderen”, vertelt de bouwvrouw. We willen een huis waarin geleefd wordt. Waar de kinderen de ruimte hebben om te spelen en tegelijkertijd vlakbij zijn.” En of er ruimte is. In de eetkamer pronkt een grote tafel met een eiken blad en zwarte, stalen poten. Ideaal voor knusse familiemomenten of diners met vrienden. Lopen we door, komt de warme gezelligheid van de open haard ons tegemoet. Versterkt door het verlaagde plafond, de sfeervolle verlichting onder de legplanken en het indirecte licht van de eyecatcher van de leefruimte: een prachtige lamp die abstracte vormen op het plafond projecteert. Eén blik op de leefruimte en het aanpalende bureau toont dat de combinatie van terugkerende kleuren en materialen consequent wordt behouden. 

 

Strak raffinement

De inkomhal lonkt. Ruim met veel natuurlijk licht en een vide-effect. De lange, smalle uitvoering van de tegels met betonlook van de benedenverdieping toont ons de weg naar boven. Voor de zwarte toets in deze ruimte zorgt een strakke aluminium leuning met ledstrip. Eenmaal boven vertegenwoordigt het keramisch parket het hout. De kleurencombinatie die de woning zo typeert en bijdraagt tot de stijl ervan. De parel van de bovenverdieping: de master bedroom die via de dressing overloopt in de badkamer. Onderweg passeren we langs de sneeuwwitte kasten met kleine groef en zwarte handgrepen. Mooi en tegelijkertijd oerdegelijk. De signatuur van RWK Interieur. Twee weggewerkte schuifdeuren tot plafondhoogte – een tussen de slaapkamer en de dressing, en een tussen de dressing en de badkamer – zorgen voor de nodige privacy. Ook hier is het natuurlijke licht aanwezig, ondersteund door zwarte armaturen die je de weg naar de badkamer wijzen. 

Een plek van stijlvolle luxe met als blikvanger het vrijstaande bad met dito kraan. Twee ingebouwde grondspots met zacht licht brengen je ’s avonds meteen in de stemming voor een ontspannend bad. Of ze gunnen je ’s morgens de rust om heerlijk langzaam wakker te worden. Kijk je graag naar buiten, dan leent het grote raam zich daar perfect toe. Toch blijft de inkijk beperkt dankzij de aluminium pilaren in de zijgevel. Liever wat meer privacy? De lamellen bieden soelaas. Voor het badkamermeubel – opnieuw van de hand van RWK Interieur – kozen de bouwheren voor een strak op maat gemaakt wit corian blad met ingewerkte corian wasbakken. Een duurzaam materiaal dat raffinement uitstraalt. Een goede keuze bij de minimalistische stijl van de woning omwille van de naadloze afwerking. Een strak geheel is het resultaat. De zwarte kranen boven de wastafels, in de douche en naast het bad zorgen er samen met de armaturen voor dat de smaakvolle kleurencombinatie ook hier wordt doorgetrokken. 

 

Goed voor mens & milieu

Een tevreden architect en een trotse bouwheer. “Klopt”, vertelt de heer des huizes. “Ik zou niets anders doen qua architectuur, inrichting en maatwerk. Alles is heel doordacht, praktisch en mooi. Voor de effectieve bouwwerken begonnen, wandelde ik vaak virtueel door het huis om er zeker van te zijn dat we overal aan gedacht hadden. Nu we er wonen, doet het deugd om vast te stellen dat alles op de juiste plaats staat.” Toch hield Andy Gijbels van NANO architecten niet alleen rekening met alle wensen van de bewoners. Er was ook aandacht voor energiezuinige technieken. Dankzij een warmtepomp en het grote aantal zonnepanelen zakte het E-peil naar -10. Een unieke energiescore. Goed voor de bewoners én voor het milieu.

 

 

NANO architecten – Architect Andy Gijbels
www.nano-architecten.be

Jaeken Aluminium
www.jaeken.com

ANYWAY doors
www.anyway.be 

Brems Doors
www.brems.be

RWK Interieur
www.rwk.be

Reynaers Aluminium
www.reynaers.be

Miele
www.miele.be

ALINEL
www.alinel.be

Nelissen Steenfabrieken
www.nelissen.be