TOP

bakstenen drievuldigheid

 In de zoektocht naar je droomwoning heb je soms wat geluk nodig. Dat was ook het geval voor de eigenaars van deze villa in Oost-Vlaanderen. “We zijn eigenlijk per toeval op dit perceel gestoten”, vertelt de bouwheer. “Mijn vriendin wilde nieuw bouwen, ik liever renoveren. Op een bepaald moment zijn we hier in de buurt naar een oude woning gaan kijken die te koop stond. Dat bleek uiteindelijk toch ons ding niet te zijn, maar op de terugweg passeerden we wel deze grond. Een diep en breed perceel met erg veel mogelijkheden. Vanaf dan is het heel snel gegaan.”

 

Het koppel nam TOOP Architectuur onder de arm, het architectenbureau van Laurent Temmerman  en Jens Theuwen. Zij kregen de opdracht een modern, open gebouw te ontwerpen dat toch voldoende gezelligheid uitstraalt. “Wat ze vooral niet wilden was het typische loftgevoel”, aldus de architecten. “Er mocht connectie zijn tussen de ruimtes, maar aandacht voor voldoende geborgenheid. Verder was het eisenpakket relatief klassiek: vier slaapkamers, een garage, de gebruikelijke woonfuncties en een thuiskantoor. Het gelijkvloers bestaat in feite uit drie rechthoeken die verschoven zijn ten opzichte van elkaar. Daardoor ontstaat er een interessante werking tussen de ruimtes onderling, komt er van overal daglicht naar binnen en wordt de relatie tot de omgeving gemaximaliseerd.”

 

Massieve baksteenarchitectuur

De woning bestaat uit drie massieve volumes waarin telkens diepe uitsnijdingen zijn gemaakt om via kleine en grote luifels natuurlijke zonwering en overdekte terrassen te creëren. Een langwerpige baksteen versterkt de massiviteit en die combineert mooi met het donker geanodiseerd aluminium dat gebruikt is voor de ramen, voordeur en garagepoort. “De bedoeling was een pure, solide architectuur te ontwerpen”,  geeft Laurent Temmerman. “Baksteen speelde daarin een belangrijke rol. In de eerste plaats omdat het gebouw zo goed aansluit bij de baksteenarchitectuur die de omgeving domineert. Daarnaast zorgt de steen ervoor dat de verschillende volumes naadloos aansluiten op elkaar.”

 

Architectuur en interieur één geheel

Aan de voorzijde van de woning bevindt zich een ochtendterras, dat de bureauruimte vooraan en keuken achteraan verbindt. Die is op haar beurt gelinkt aan de eetruimte via een tweede overdekt terras. Een zwevend haardmeubel scheidt het eetgedeelte vervolgens van het salon, de meest intieme ruimte in huis die extra beleving krijgt door een dubbel zicht op de tuin en een patio. “Achter elk hoekje schuilt er iets nieuws om te ontdekken”, aldus Laurent Temmerman. “De woning heeft een heel open plan, maar door de tussenzones ontstaat er overal een cosy gevoel.” De zuiverheid van de gevelarchitectuur komt ook binnen terug. TOOP Architectuur tekende het volledige interieur uit, dat integraal deel uitmaakt van de architectuur. “We ontwerpen van binnen naar buiten”, aldus de architecten. “Hoe een woning eruit ziet is het gevolg van hoe onze klanten willen leven. De functionaliteiten en de beleving ervan, die vormen het uitgangspunt.” Je merkt de hand van TOOP Architectuur goed in de belijning en detaillering van de openklapbare keukenkasten. Die zijn niet enkel functioneel, maar volgen de aanwezige assen in de woning. Hetzelfde geldt voor het kookeiland, een groot vierkantig blok centraal in de ruimte. Het blad is in zijn geheel geaccentueerd, met een negatieve voeg bij de greep en een plintdetail dat is uitgelijnd met de kasten. Details die niet meteen zichtbaar zijn, maar de visuele rust en beleving van de ruimtes mee sturen. 

 

Hotelsuitegevoel

Via een houten dubbele trap bereik je de eerste verdieping. Het parket van beneden loopt daar gewoon door. De overloop vormt het koppelteken tussen de masterbedroom voor de ouders aan de tuinkant en twee kinderkamers met een gemeenschappelijke badkamer aan de straatkant. De masterbedroom is opgevat als een echte hotelsuite. Achter een verborgen schuifdeur bevinden zich de badkamer, integraal afgewerkt met mortex, en een dressing. In die laatste valt extra daglicht binnen via een smalle uitsparing in de scheidingsmuur tussen beide ruimtes. Dat licht is afkomstig van het volledig glazen plafond van de inloopdouche. “Die lichtkoepel is iets wat regelmatig terugkomt in onze ontwerpen. Hier is het principe bijvoorbeeld toegepast in de badkamer van de kinderen, waar de koepel is geïntegreerd boven de wastafel. We willen een badkamer altijd voldoende voorzien van natuurlijk licht. Via een raam in de gevel boet je snel in aan privacy, of je moet werken met raambekleding, maar dan valt het hele idee weg. Met een lichtstraat heb je dat probleem niet.”

 

TOOP architectuur
www.toop.be

Miele
www.miele.be

Reynaers Aluminium
www.reynaers.be