TOP

hedendaagse annex, zelfde grandeur

Drie generaties lang bleef dit statig herenhuis in handen van een familie notarissen. In de loop der jaren werd er naar aloude traditie ruimte per ruimte aan toegevoegd. Helaas waren deze bijgebouwen van mindere kwaliteit en minder sfeervol dan het origineel. De huidige eigenaars, die op slag verliefd werden op het gebouw, wilden het graag terug in ere herstellen. Ze besloten het te renoveren en de annex opzij van de woning te vervangen door een smaakvol volume dat weliswaar hedendaags is maar het originele gebouw net daardoor beter tot zijn recht laat komen. Van een knappe herbestemming gesproken.

“We waren al een tijdje op zoek naar een woning in de buurt van Gent toen we hier toevallig passeerden. We werden op slag verliefd op dit pand van 1900. Het was weliswaar goed onderhouden, maar technieken waren verouderd en in opbouw en ook de ramen waren aan vervanging toe. Structureel was het vooral de aanbouw in baksteen die niet voldeed en de ziel van het gebouw overschaduwde. Daarvoor wilden we een nieuwe oplossing dat de ziel kon bevrijden. Maar hoe en wat was voor ons onduidelijk, want iets in dezelfde stijl toevoegen is moeilijk zonder snel in kitsch te vervallen. We waren dan ook heel blij met het ontwerp van onze architecten. De belijning, de plinten die doorlopen, de grandeur, alles klopt in het nieuwe verhaal.”

 

Ze kwamen uit bij Vlaminck Van Wetter die op de footprint van de oude aanbouw een nieuw volume ontwierp met daarin de keuken. “Het was een bewuste keuze om een hedendaagse tint aan het nieuwe volume te geven en daardoor in contrast te treden met het origineel, zonder evenwel opdringerig te zijn of ermee te concurreren. In onze ogen komt het origineel daardoor beter tot zijn recht. Wel hebben we getracht dezelfde grandeur en hoge plafonds aan te houden om binnen een zekere continuïteit te ervaren. Vandaar dat een structuur met stalen schrijnwerk de beste oplossing bleek, ook om zo slank mogelijk te kunnen werken en maximale lichtinval te creëren. De plint van het bestaande gebouw hebben we op een hedendaagse manier aangehouden.”

 

Dat het complex opgenomen is in de erfgoedlijst, is heel begrijpelijk. Het symmetrische hoofdgebouw met klassiek schuin dak imponeert. Net als de zuidgeoriënteerde voortuin waar een grote witte acacia heerst die als natuurlijke parasol fungeert. Die verbergt ook een klein bakstenen tuinpaviljoen dat eveneens opgenomen is in de inventaris onroerend erfgoed. De nieuwe uitbouw imponeert evenzeer, zij het dan op een meer bescheiden manier. De gevelhoge vliesgevels rusten op de originele gefrijnde betonnen plint die oud en nieuw verenigt. Deze hoge glazen vliesgevels werden gerealiseerd met stalen profielen van Jansen by ods. Astrid Heystee: “Wij zijn gespecialiseerd in geveltechniek en leveren als exclusieve distributeur van de Zwitserse Jansen profielen innovatieve totaaloplossingen in stalen ramen, deuren en vliesgevels. Deze technische bouwproducten van hoge kwaliteit staan vooral bekend om hun isolerende, brandwerende en inbraakwerende eigenschappen. Uiteraard bieden ze ook esthetisch en architecturaal een meerwaarde in heel wat projecten omdat ze een hoge belasting en groot draagvermogen mogelijk maken. Recente voorbeelden daarvan zijn het Afrika Museum in Tervuren en de Sint-Baafskathedraal in Gent. Door de esthetische eigenschappen van de moderne stalen gevel van Jansen by ODS te combineren met bestaand historisch erfgoed ontstaat er fraaie architectuur zoals ook in dit project wordt aangetoond. Net zoals het hier de gebruikservaring voor de bewoners vergroot. De lichtinval in deze ruimte werd door de hoge beglazing immers verbeterd en bovendien is het binnenklimaat in de woning aangenaam dankzij de isolerende eigenschappen van de Janisol raamprofielen. De hoge glazen vliesgevels brengen ook zowel de bijzondere voortuin als de grote achtertuin binnen in de woning waardoor de eenheid tussen binnen en buiten wordt versterkt. Met achteraan twee deuren die openen naar de achtertuin mag je dat letterlijk nemen. Een mooie en geslaagde herbestemming waar onze producten een knappe bijdrage aan leverden.”

We betreden de woning via de statige trap aan de voorzijde en komen zo in de inkom en traphal die tot achteraan de woning doorloopt. In de hal ligt nog de originele natuurstenen vloer die een vervolg kreeg in faux marbre bij de deurbordessen en bij de traphal. Aan de rechterzijde van de hal geven twee deuren toegang tot wat vroeger twee aparte salons waren. Die hebben plaats gemaakt voor een zithoek aan de voorgevel en eethoek aan de achtergevel. De hoofdtaak voor dit bestaande gebouw bestond erin het helemaal in ere te herstellen. “We hebben getracht zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven. Daarvoor hebben we enkel de schouw moeten opgeven. Die werkt niet meer omdat alle nieuwe technieken van de technische ruimte op de zolderverdieping via de schouw tot in elke verdieping worden gebracht. Ook de lambriseringen in de salons zijn behouden, al hebben we ze in een rustgevendere kleur gestoken. Om die lambriseringen te vrijwaren, hebben we met vloerstopcontacten gewerkt. De originele radiatoren hebben we eveneens behouden maar het is ook de verdienste van de klant dat de authenticiteit bewaard is gebleven.”

 

“Wij wilden daar inderdaad zelf ook ver in gaan. Alle knoppen, toevoeren en het kraanwerk hebben we op eigen initiatief hersteld. Het maakt deel uit van de oorspronkelijke charme. We hebben zelfs een antiek toilet met spoelbak uit de aanbouw gerecupereerd in de nieuwe badkamer op de verdieping. En in het voormalige notariaat dat nu bureau is, hebben we ook de oude archiefkasten die bij het personeel in de aanbouw stonden opnieuw een plaats gegeven.”

  

Dit bureau wordt door de traphal gescheiden van de zitplaats aan de achtergevel dat via de erker een mooi zicht biedt op de tuin. Ook hier werden originele elementen zoals de karaktervolle parketvloer in Hongaarse punt bewaard. Via deze zithoek kan je de doorsteek maken naar de nieuwe aanbouw. Om die overgang zo natuurlijk mogelijk te maken, kozen ze voor dezelfde materialisatie als vloerbekleding, zij het dan in een andere richting. In deze aanbouw schittert de nieuwe keuken, opnieuw op een sobere manier. Het ontwerp met een lagere keukenkastenwand doet de ruimte, met hoge plafonds die horen bij dergelijke woningen, alle eer aan. SuperChic Keukens & Interieurs stond in voor de realisatie. Sebastien Merchiers: “De architect en de klant wisten heel goed wat ze wilden, namelijk een donkere eiken keuken volledig op maat van de woning. Een keuken en interieur op maat stralen immers rust en eenheid uit doorheen een woning en dat ambiëren wij in elk project. Wij proberen zoveel mogelijk mee te denken met de klant. Wat is de perfecte hoogte van oven en werkblad voor een optimale ergonomie van de bewoners die dagdagelijks in de keuken staan? Welke apparaten passen bij de noden van onze klanten? Hoe kunnen we onze klanten begeleiden bij de materiaalkeuze? Om dit laatste op punt te zetten zijn onze klanten met hun architect de eik fineerplaten zelf komen uitkiezen in ons magazijn en ontwikkelden we voor hen een specifieke beitskleur. Het werkblad is Carrara keramisch in hoogglans afwerking en balanceert het geheel. De toestellen, waaronder een Neff oven met slide and hide deur en de Novy Panorama, werden weggewerkt om ze aan de aandacht van de keuken te onttrekken.

De architect ontwierp een keuken zonder restricties die perfect paste bij de grandeur van de originele woning alsook binnen de glazen uitbouw en zocht een partij die dit ontwerp met hoge kwaliteitseisen kon uitvoeren. De horizontale belijning halverwege de muur was de referentie voor de hoogte van de keuken. Verder zorgden we voor de ingemaakte kast van vier meter tot aan het plafond die eveneens mooi opgaat in het geheel. De architect ontwierp bijvoorbeeld ook de zwaluwstaartgrepen die we speciaal maakten voor deze klant. Wij kunnen zo ver gaan in maatwerk omdat we er 60 jaar ervaring in hebben én alles onder één dak hebben, van interieurarchitecten die voor het ontwerp instaan en onze klanten van a tot z begeleiden, tot een eigen atelier met onder meer een eigen lakkerij en een eigen plaatsingsdienst. We werken bewust niet met onderaannemers om de kwaliteit nauwgezet in de gaten te kunnen houden. Dat kwalitatieve maatwerk bieden we, naast de keukens, ook aan voor de volledige woning. Denk bijvoorbeeld aan een bureau in fineer met bijpassende bibliotheek, een haardwand met een onzichtbare binnendeur of badkamermeubelen afgewerkt met een decoratieve schildertechniek. 

 

We struinen de trap op naar de bovenverdieping die toegewijd is aan het nachtgedeelte, net als vroeger. Wel met één grote wijziging: de badkamer, die voorheen geprangd zat tussen de twee slaapkamers aan de achterzijde, nam de plaats van één van deze kamers in en werd vervangen door een dressing. Op die manier ligt de volledige master bedroom aan de achtergevel. Het is in deze badkamer dat het originele toilet een tweede leven kreeg. Dat geldt ook voor het originele vrijstaande bad dat ter plaatse opnieuw werd geëmailleerd. Met wit geglazuurde tegels, gerecupereerde lavabo’s en speciaal door de architecten ontworpen spiegelkasten in de geest van vroeger, krijgt de badkamer de ruimte die ze verdient. De slaapkamer, de grootste kamer met originele kast, bevindt zich in de erker boven de zitplaats en geniet hetzelfde fantastische uitzicht op de tuin en omgeving. De ruime kinderkamers die met elkaar zijn verbonden, kijken vooraan dan weer uit op de majestueuze hemelboom in de voortuin. De berging op de kopse kant van deze verdieping krijgt binnenkort dan weer een nieuwe invulling als tweede badkamer.

 

De houten trap die ons naar de zolderverdieping brengt, werd volledig gezandstraald. Hier staat het nieuwe kloppende hart van de woning, de technische ruimte. De rest van deze volwaardige verdieping draagt nog een project in zich maar dat zal even moeten wachten. Onaangeroerd voel je ook hier de geschiedenis van dit pand, dat door de natuurgetrouwe en smaakvolle renovatie en herbestemming, klaar is om weer gedurende verschillende generaties te schitteren in
het straatbeeld.

 

Met dank aan:

Vlaminck Van Wetter architecten
www.vlaminckvanwetter.be

Jansen by ODS
www.jansenbyods.com

SuperChic
www.superchic.be

ANOHID
www.anohid.be

Novy
www.novy.be

Quooke
www.quooker.be