TOP

Van hokjesgevoel naar open huis

In 2018 startten Evelyn Staessens en Lauranne Claes samen VELOR architecten. Eén van de eerste projecten van het jonge architectenbureau was de totaalrenovatie van deze villa in Brasschaat. “Meteen een stevige kluif”, glimlachen beide dames. “Hier woonde vroeger een ouder echtpaar, fanatieke kunstverzamelaars die een prachtige collectie hadden opgebouwd. De hele inrichting was daarop gericht. De ramen bijvoorbeeld waren afgewerkt met geel glas om het zonlicht tegen te houden, zodat het geen invloed kon hebben op de kunstwerken. Alles was ook extreem beveiligd. Het leek wel een soort van versterkte bunker die op de koop toe bestond uit allemaal kleine kamertjes. Dat hokjesconcept wegwerken, was de eerste belangrijke ingreep die we hebben gedaan. Het gelijkvloers is helemaal opengemaakt, zodat het gebouw terug volop kan ademen.”

 

Openheid

Binnen ervaar je een erg open en ruimtelijk gevoel. Je komt binnen in een royale hal die via een dubbele stalen deur met gefumeerd glas connectie maakt met de leefruimte en tuin. “Je kijkt als het ware door het huis heen”, verduidelijkt Katrien Balcaen van FRAAM, dat in de villa drie stalen deuren plaatste. “Voor de architecten was het belangrijk om vanaf de inkomhal een direct doorzicht te hebben, zodat je meteen het dieptegevoel van de woning en het perceel ervaart. Omdat wij standaard werken met uiterst fijne profielen, is er veel glas zichtbaar en krijg je bijgevolg een maximaal doorkijkeffect en optimale lichtfiltering. Wat deze deur extra speciaal maakt is de verticale L-greep op beide vleugels. De langwerpige vorm benadrukt mooi de hoogte van de deur, waardoor ze nog verfijnder en eleganter oogt.” De leefruimte strekt zich in de vorm van een L uit richting de tuin en het terras. Grote raampartijen betrekken het weelderige groen bij de woning. Ter hoogte van de zithoek kan je via een groot schuifraam onmiddellijk het terras op. “We hebben de authentieke charme van het huis zoveel mogelijk bewaard. De gevels zijn opgeknapt, maar verder zoveel mogelijk in ere gelaten. Vooraan is de ritmiek van de ramen bijvoorbeeld gebleven zoals vroeger, maar achteraan is er meer weerwerk geboden. Daar is de gevel zoveel mogelijk opengemaakt om voldoende daglicht naar binnen te brengen en de link met de tuin te versterken. De omgeving is prachtig, dus wilden we die niet wegstoppen. De tuin leeft verder in de woning”, vertelt Evelyn Staessens.

 

Tijdloze materialen

Het open ruimtegevoel gaat samen met de keuze voor duurzame, warme en tactiele materialen. Hout, een keramische tegel met natuursteenlook en zwarte accenten zoals de stalen deuren bepalen grotendeels het kleuren- en materialenpalet. “We houden niet van een explosie aan kleuren of materialen”, legt Lauranne Claes uit. “Er is gekozen voor drie materialen die overal terugkeren, zodat er visuele eenheid en rust ontstaan. De basis van een interieur moet in onze visie eerder tijdloos en neutraal zijn. Accenten kan je altijd leggen via decoratie zoals kussens, kaarsen, gordijnen. Die kan je na verloop van tijd ook veel gemakkelijker veranderen als een bepaalde trend of je eigen smaak verandert.” Op de vloer in de leefruimte ligt parket, dat ook boven is doorgetrokken. In de hal en keuken is geopteerd voor een keramische tegel, die bovendien terugkomt in het maatmeubilair. Alles in deze woonst is ontworpen en uitgetekend door de architecten, tot en met het interieur.
Voor de keuze van de materialen voor vloeren en keuken konden ze rekenen op de input van het bouwkoppel. In de zithoek is één wand volledig ingenomen door een tv-meubel met ingebouwde haard, dat uitloopt in een zitbank. Ook de scheiding tussen de leefruimte en de eetplaats/keuken wordt gemaakt door een haardmeubel. Evelyn Staessens: “Dit is zowel een esthetische als functionele oplossing. Er zitten leidingen en een structurele kolom achter weggewerkt. Daarnaast zorgt het meubel ervoor dat er een subtiele doorkijk is vanuit de keuken en eetplaats naar de rest van de woning. De ruimtes behouden een eigen identiteit, maar zijn op die manier toch verbonden met elkaar.”

 

De keuken bestaat uit een groot mat zwart eiland met voldoende plaats om te ontbijten of te aperitieven. Eikenhouten maatkasten vervolledigen het beeld. “De vroegere keuken en eetkamer zijn misschien nog het beste voorbeeld van het hokjesdenken dat overal aanwezig was”, vertelt Lauranne Claes. “Die ruimtes waren niet alleen klein, ze waren ook gericht naar de oprit. In de keuken is daarom een grote raamopening gecreëerd met zicht op de tuin, zodat je ook tijdens het koken en eten verbonden bent met buiten.” Boven de eettafel bungelt de Estiluz Volta Pendant, een eenvoudige, maar stijlvolle luster met gebogen vormen die de architecten haalden bij Crea Accent. “In opdracht van de bouwheer hebben we samen met Crea Accent het lichtplan uitgetekend en alle verlichtingsarmaturen gekozen”, vertelt Lauranne Claes. “Voor ons is verlichting enorm belangrijk. Er is erg hard nagedacht over de sfeer die de armaturen zouden creëren. Verder wilden we een verfijnde, moderne look die mooi meegaat met de rest van het interieur. Veel verlichting is subtiel aanwezig, andere, zoals de luster boven de eettafel vormt dan weer een opvallender accent.”

 

Traphal met cachet

De inkomhal is een hoge, bijna monumentale ruimte die tot in het dak reikt. Die hoogte wordt nog benadrukt door de aanwezigheid van een luchter met speelse bolvormige elementen die vanaf het dak naar beneden lijkt te vallen. “Het gaat om het model ‘Here Comes the Sun’ van het merk DCW, een populaire, tijdloze armatuur”, vertelt Jeroen Schellekens van verlichtingsspecialist Crea Accent. “Alle verlichting in deze woning komt van bij ons. Doorgaans werken wij volgens het principe van een totaalservice: we ontzorgen onze klanten van a tot z en coördineren de hele elektrische installatie, in nauwe samenspraak met de bouwheer en architect. Dat wil zeggen dat we een lichtstudie op maat uitwerken, we zijn de schakel tussen esthetiek en techniek. Na het ontwerpen van een lichtplan voeren onze techniekers de elektriciteitswerken, domotica en plaatsing van de verlichting uit.  Vooral in dat laatste onderdeel onderscheiden wij ons heel sterk; wij voeren dit volledig uit in eigen beheer. De verlichtingsbranche evolueert razendsnel. Op technisch vlak wordt het almaar complexer. Daarom doen we zoveel mogelijk zelf. Uiteraard kan je eigen elektricien gerust bekabelingswerken uitvoeren, we nemen niemands job af. Maar bepaalde werken vereisen tegenwoordig zoveel specialisatie en knowhow dat het bijna logisch is dat we ook die op ons nemen. We zijn hier dagelijks mee bezig.” Een draaitrap, gezandstraald en afgewerkt in de kleur van het parket, neemt je van daar mee naar de eerste verdieping. Inbouwarmaturen van Buzzi & Buzzi zorgen voor een mooi strijklicht en extra begeleiding op je weg naar boven. “Je ziet de verlichting bijna niet zitten. Enkel de fijne uitsnijdingen in de muren zijn zichtbaar, maar ze definiëren mee de beleving tijdens je wandeling naar boven.” aldus Jeroen Schellekens.

 

Op vakantie

Via grote ramen kijkt de slaapkamer uit over de beboste tuin. “Je kan slechter wakker worden, he”, knipogen de architecten. “Vroeger waren hier drie nietige raampjes voorzien, waardoor de kamer heel benepen aanvoelde. Nu hebben we een schuifraam geïntegreerd, zodat je buiten kan op het balkon en altijd zicht hebt op wat er buiten gebeurt. Je staat op, opent de gordijnen en geniet meteen van de schoonheid van de tuin. Je ziet hier de seizoenen passeren.” De badkamer wordt afgeschermd van de slaapkamer via een stalen deur met kathedraalglas. “Dit type glas zorgt voor voldoende privacy als je in de badkamer bent. Het laat het licht door, maar verder zie je geen details, enkel het silhouet van de personen in de kamer”, verduidelijkt Katrien Balcaen van FRAAM. Verder is de badkamer opgevat als een echte zen-ruimte met een inloopdouche en vrijstaand bad voor een langwerpig raam dat opnieuw uitzicht biedt over de tuin. “Dit vind ik één van de leukste plekjes in het huis. In bad met zicht op het groen: totale ontspanning”, besluit Evelyn Staessens.

 

Met dank aan:

 

VELOR architecten
www.velor.be

 

FRAAM
www.fraam.be

 

Crea Accent
www.crea-accent.be