TOP

Restaurant Ardilla

“Het is voor mij het allereerste restaurant dat ik ontwerp maar het smaakt zeker naar meer.’ We luisteren naar architect Tom Mahieu. ‘De grootste uitdaging aanvankelijk was om na de klant, die dacht enkel te mogen renoveren, de gemeente te overtuigen van nieuwbouw. Wat met een sterk verhaal ook gelukt is. Ik kreeg van de bouwvrouw een moodboard als inspiratie maar voor de rest gaf ze me carte blanche. Belangrijk voor mij was een gebouw te ontwerpen dat in het oog springt maar niet schreeuwerig, het moet immers in zijn omgeving passen. Het idee voor beton met plankenbekisting in combinatie met grote glaspartijen en hout vult dit perfect in. Het zorgt voor een eerder neutrale en sobere schil maar wel boordevol karakter en uitnodigend door de overkraging.”

Het logo en de naam op de voorgevel is nagenoeg het enige wat het restaurant onderscheidt van een gewone woning. “Het bouwsysteem is in feite een industriebouw met daarop prefab betonnen panelen, sommige van 3 op 8 meter, on site perfect ineengezet waardoor alles één mooi geheel lijkt. Zelfs met planken die op het gelijkvloers en de verdieping doorlopen, evenals de naad en met ingebouwde uitsparingen voor ledprofielen zoals bij de voorgevel. Een knap staaltje van detailwerk en vakmanschap door Enjoy Concrete die de plankenbekisting zelfs doortrok in het plafond onder de uitkraging”, aldus architect Tom Mahieu.

Maarten Durnez van Enjoy Concrete bevestigt: “Details maken nu eenmaal het verschil. De combinatie staalstructuur met onze panelen zie je niet vaak toegepast in privéprojecten. Vaak is het beton op beton maar alles is mogelijk, zeker wanneer je zoals hier goed samenwerkt met alle partijen. In het BIM-model kregen wij het ontwerp van de staalconstructeur en daar voegden wij onze panelen aan toe. We deden ook voorstellen naar verbindingssystemen zodat zij hun liggers nadien konden aanpassen. Het is immers volledig maatwerk. Wij zijn geen voorstander van sandwichpanelen zoals in industriebouw omdat je buitenstructuur gelimiteerd wordt door je binnenstructuur en met dergelijk grote afmetingen loop je risico op trekspanning met thermische of krimpscheuren als gevolg. Wanneer wij werken met panelen met plankenstructuur zoals hier maken we ook geen gebruik van siliconenmatten met een plankenafdruk maar met echte planken. Waarom? Met matten ben je gelimiteerd in afmeting en zie je repetitie. Wat wij maken is volledig uniek en met FSC gecertificeerde Noorse den die we voorbehandelen om risico’s zoals harsen die mogelijk inwerken op het beton te vermijden. Het voordeel van prefab is dat je alles onder controle kan houden.’

Uitnodigend is het gebouw zeker en vast wanneer je het tussen de huizen langs de steenweg ziet opdoemen. Het ligt iets dieper op het perceel waardoor er ruimte ontstaat voor een aantal parkeerplaatsen. Bij de aanleg van deze verharding, de buitenomgeving en de tuin trachtte Hoverbeke het gebouw zoveel mogelijk tot zijn recht te laten komen. Bjorn Hoverbeke: “Dat was ook de vraag van de klant die ons via de schilder heeft benaderd. Wij proberen altijd zo goed mogelijk in te spelen op de wensen van de klant en de architect. Bij de verharding van de parking hebben we bewust gekozen voor een waterdoorlatende oplossing, vandaag de dag heel belangrijk. De gravelmatten gevuld met Montparnasse 8/12 siergrind werden dus geplaatst op een waterdoorlatende fundering. Om een mooie eenheid te creëren zijn ook de tegeldeksels van siergrind voorzien en voor een strakke uitstraling hebben we eveneens smalle boordstenen gebruikt met een fijne bovenrand. De steentjes contrasteren mooi met de siergrassen in de perken daarvoor. Eens ze volgroeid zijn zullen die een mooie groene visuele buffer vormen voor de auto’s. Achteraan in de tuin hebben we eerst alle dode bomen gerooid en alle voorbereidende grondwerken uitgevoerd, zowel voor ons om daarna de grasmatten te kunnen leggen als voor de uitvoerder van de gepolierde betonvloer voor het terras. Wij stonden ook in voor de zwarte draadafsluiting waarin we de klimop verweefden. Die hielden we bewust laag om het mooie zicht op de weides te vrijwaren. In een later stadium komen er wellicht nog enkele steeneiken bij maar we zijn nu al tevreden over het resultaat.”

Door de opengewerkte achtergevel geniet je ook van het mooie uitzicht. Bijzonder hier is het vouwraamsysteem dat toelaat alles open te zetten. Hierdoor vergroot het terras en lopen buiten en binnen naadloos in elkaar over. Dit vouwsysteem van Schüco dient net om projecten als deze te realiseren. Kristof De Sadeleer: “Ons vouwschuifdeursysteem ASS 70 FD is een hoogwaardig thermisch geïsoleerd aluminium profielsysteem waarmee deze raamconstructie op maat is gemaakt.. Het wordt ook in de villabouw gebruikt maar is zeker een interessante en vaak gebruikte toepassing voor horeca. Het vergroot je terras optisch doordat je de volledige gevelbreedte kan openzetten. Dat kan je met geen enkel ander systeem bekomen en het is leuker dan een schuifraam omdat je daarbij altijd met een vast stuk zit. Bijkomend voordeel is dat je tot 3 meter hoog kan gaan en ook technisch is er heel veel mogelijk. Je kan zowel naar binnen als naar buiten opendraaien en met de vlakke onderdorpel loop je drempelloos van binnen naar buiten.. Het grote bereik – tot 3 meter – geldt ook voor de andere raam- en deurprofielen zoals dat van het hefschuifraam ASS 70 BE VI. Dat is een functioneel monorail schuifraam met binnenschuivende vleugel voor dubbel of 3-voudig isolatieglas, met vleugelgewicht tot 400 kg en een imposant vleugeloppervlak tot 9 m2. Opzij in de voorgevel zien we de fameuze postzegelramen AWS 70 HI waarbij structural glazing is toegepast. Bij dit systeem worden functionele voordelen gecombineerd met architecturale design aspecten. Het toont de
finesse van detaillering.

Bij Schüco gaan we prat op het creëren van duurzame en energie-efficiënte oplossingen voor hoogwaardige architectuur met tal van innoverende toepassingen. De meest recente tonen we nu aan het publiek in onze online campagne Innovation Now (www.schueco.be/inow). Innovatie en het feit dat wij als enige een compleet systeem aanbieden, maakt ons als Europese marktleider uniek. Dat wil zeggen dat wij niet enkel mooie aluminium profielen ontwikkelen, wij engineeren ook alle beslagcomponenten zoals raamkrukken en scharnieren – die bij onze ramen standaard verborgen zijn – en alles van automatisatie en sturing. Alles is als één systeem getest waardoor wij als enige producent een sluitende systeemgarantie kunnen bieden. Verder werken wij enkel samen met erkende plaatsers zoals Alulim in dit geval.”

Binnen verwelkomen ons lichtgrijze muren die dankzij de speciale pleistertechniek heel warm en authentiek aanvoelen. Een realisatie van LH-Interior. We luisteren naar de twee vennoten Stefaan Longueville en David Haertjens: “De zaakvoerster wou een uniek en gezellig interieur en was vrij snel overtuigd van ons voorstel om structuur op de muren aan te brengen in combinatie met het plantenplafond. Het geeft het interieur een natuurlijke beleving die anderzijds ook strak aansluit bij de buitenzijde. Het gebruik van exclusieve minerale pleisters als interieurafwerking is stilaan ingeburgerd maar nog niet toen wij er ruim tien jaar geleden mee begonnen. Intussen zijn deze bijzondere afwerkingen zoals ook beton ciré en tadelakt onze specialisatie. Wij werken met de Belgische pleister Stuc & Staff en met de Italiaanse design pleister Novacolor bij wie we destijds verschillende opleidingen volgden. Zo is de liefde voor dit ambacht ontstaan.”

Deze afwerking is een combinatie van drie pleisterlagen waarin we bewerkingen uitvoeren met behulp van steenpuinkorrels – en waardoor subtiele openingen ontstaan – en twee lagen die ingewassen worden met een soort pigment. Zo krijgt het geheel een kleurentint in diverse schakeringen. In dit geval gaat het om een grijstint omdat dit past bij de architectuur van het pand. Toch voelt het door deze pleistertechniek niet kil aan maar warm en gezellig. Het voordeel van deze techniek is dat het elk interieur uniek maakt omdat je volledig op maat van de klant kan werken. Behalve voor de muren en het plafond, stonden wij ook in voor de donkere wanden van de keukenbox waar we nuances in zwart aanbrachten. Door onze band met de zaakvoerster hebben we in feite het hele interieur in overleg met haar uitgevoerd en gecoördineerd. Het resultaat mag er zijn, vinden wij. Het is zeker geen interieur waarvan er 13 in een dozijn zijn en het spreekt zowel een jonger als ouder publiek aan.” Het was ook op aanraden van LH-Interior dat Isabella de kleur van de zeteltjes en stoelen afstemde op de muren. Wat met dat bruingroen en petrolblauw heel geslaagd is. Een andere troef van het interieur is de flexibiliteit. Dat uit zich in de verplaatsbare tafeltjes en zetels evenals in de verlichting. De lampen aan de rail kan je immers vastklikken waar je wil.

In de inkomsas krijg je rechtdoor toegang tot de toiletten, een grote stalen pivotdeur opzij verwelkomt je in het restaurant. Nauwelijks binnen overvalt de gezellige sfeer je meteen. Hier geen strak wit-zwartverhaal, maar natuurlijke tinten met de plantenslingers aan het plafond als meest opvallende item. De bar vormt het hart van het restaurant. Dat accentueerde de architect door de grote vide en lange houten bar. De dubbelhoge ruimte geeft zuurstof en extra lichtinval. In de ingebouwde barwand krijg je een herhaling van de groenbeleving dankzij de passage in mos die door het blinkende logo mooi wordt uitgelicht. De natuurlijke industriële loft-look komt eveneens tot uiting in de gepolierde betonvloer, die zowel binnen als buiten op het terras doorloopt, en het plafond waarbij de standaard welfsels hier en daar werden bijgeplamuurd en nadien zwart werden geschilderd. Ook de ventilatiekanalen worden zichtbaar getoond. Door daar de plantenslingers in een rooster onder te vlechten, vallen die anderzijds veel minder op. De keuze voor materialen en het ontwerp van het gebouw zorgen ervoor dat gasten zich automatisch thuis gaan voelen. Achteraan, bij de volledig opengewerkte achtergevel, lijkt het echt alsof je thuis in je living zit. En dat was ook de opzet van de gastvrouw. “In het concept van foodsharing is beleving heel belangrijk. Wij willen dat gasten hier thuis zijn en eten kunnen delen met hun vrienden zoals ze dat in hun eigen woning zouden doen.” Het is opvallend hoe stil het in de tuin is in vergelijking met de drukke steenweg vooraan. Ja, we zien ons hier wel zitten, genietend van een limoncello na een lekker diner met vrienden…

 

Met dank aan:

Tom Mahieu Architect
www.tommahieu.be

 

Hoverbeke BV
www.hoverbeke.be

 

Schüco Belgium
www.schueco.be

 

LH-Interior
www.lhinterior.be