TOP

Wonen en werken

Een zacht kleurenpalet met donkere toetsen voor de intimiteit. Warme materialen die instant gezelligheid creëren. Drie verschillende sfeerhaarden doorheen de privé woning en de praktijk. Dat een echt thuisgevoel voorop stond bij de totaalrenovatie van deze villa staat buiten kijf. Met open ruimtes en alle comfort om gasten te ontvangen en het sociale leven weer op gang te trekken, zodra het opnieuw mag. Eens de houten schuifpoort voorbij tekent de dualiteit tussen privé en praktijk zich af. Niet in stijl – het nieuwbouwgedeelte en de bestaande woning vormen een complementair geheel – wel door hun eigen toegang en aparte bouwvolumes.

De voordeur zwaait open voor een hartelijk ontvangst. Dit gezin houdt ervan om vrienden en kennissen te ontvangen, in andere tijden. Ze delen de gezelligheid van hun vernieuwde interieur dan ook graag en gretig. Al vanaf de voordeur vangen we een glimp op van de tuin. Allesbehalve toeval. Interieurarchitect Willem Benoit van Studio Benoit: “Samen met de herinrichting kwam ook een heroriëntering van de woning. De keuken, die zich voorheen aan de voortuin situeerde, vormt nu één geheel met de leefruimte. De grote raampartijen maken maximaal contact met de tuin en het open zicht achteraan de woning.” In de inkomhal zet de dialoog tussen lichte en donkere tinten zich verder. De zwarte wand boort zich als een centrale as doorheen de woning. In de eetkamer bijvoorbeeld zorgt deze donkere accentwand opnieuw voor de kenmerkende intimiteit. Verder vinden we in de inkom een vernieuwd toilet, waar donkere lamellen aan het buitenraam de privacy waarborgen. Hoe gezellig de inkom ook is, onze aandacht gaat al snel naar de aanpalende winterliving. Hier ontspant het gezin voor de grote tv. Dit is een echte familieruimte en dat voel je meteen. Waar het aantal losse accessoires doorheen de woning zoveel mogelijk beperkt is, staan hier heel wat kaders met foto’s en persoonlijke herinneringen. De rustieke toetsen met naturel eik fineer en de subtiele verlichting dragen bij tot de sfeervolle qualitytime.

De Cosyflame gashaard maakt de beleving helemaal af. De perfecte integratie in de winterliving is een verwezenlijking van Mauws. “We braken de bestaande schouw af, werkten ze bij op maat van de nieuwe haard en plaatsten alles nauwkeurig terug”, legt zaakvoerder Stefaan Mauws uit. “We metsten alles volledig ter plaatse in, met een vleugje nostalgie als resultaat. De realistische houtblokken en het anti-reflexieglas creëren een echt openhaardeffect, maar dan zonder het vuil en met maximaal gebruiksgemak.” Zoals echt genieten hoort te zijn.Via de eerste living komen we in de open leefruimte. Een groot salon, omgeven door het groen en de openheid van de tuin, loopt door in de keuken. Amper te geloven dat deze overgang tussen donkere, intieme living en lichtrijke woonruimte er vroeger niet was.

In de zithoek, palend aan de tuin, vormen beigetinten de hoofdtoon. De stoffen zetels snijden dit kleurenthema meteen aan. De gordijnen volgen het stramien, met een variant op hetzelfde pallet. Beldekor confectioneerde de raambekleding in hun eigen atelier. “De keuze van de stoffen werd bepaald door hun onderhoudsarm karakter”, weet Alexander Kint, tweede generatie in het familiebedrijf. “De gordijnen zijn afgewerkt in wave confectie, wat meteen bijdraagt aan het huiselijke karakter van de leefruimte. We stonden ook in voor de donkere lamellen doorheen de woning en de akoestische binnenzonwering in de dokterspraktijk. In de eetkamer contrasteren die bamboelamellen knap met de gekozen stoffen. De bewoners kunnen de gordijnen gerust zelf wassen en terug ophangen. Ze hoeven zich geen zorgen te maken of ze nog wel goed zullen vallen nadien. Die kwaliteit is het rechtstreeks gevolg van 100 procent Belgisch maatwerk en van de goede samenwerking met de interieurarchitect.” Studio Benoit werkt regelmatig samen met Beldekor. Hij geeft de ideeën vorm en zet de krijtlijnen uit, Beldekor kleedt het concept aan met de meest geschikte materialen en pasklaar maatwerk, in voortdurend overleg met de eindklant.

Het verlangen naar een fijne thuis met zo min mogelijk onderhoud bepaalde de materiaalkeuze op vele vlakken, zo ook wat de vloer betreft. “Daar hebben we misschien wel het meest over gediscussieerd”, geeft Benoit toe. “Ik gaf de voorkeur aan een echte parketvloer, mijn klanten wilden een keramische vloer met parketlook. Daar geloofde ik aanvankelijk niet in, al moet ik zeggen dat het resultaat absoluut geslaagd is. Wie het niet weet, zal het zeker niet opmerken. Ik heb deze vloer zelfs al aangeraden voor een ander project.” We wandelen over de COREtec-vloer “Forest” van USFloors. Het authentieke decor oogt inderdaad verrassend natuurlijk. Tegelijk heeft de parketlook klikvloer enkele voordelen ten opzichte van alternatieven. Om te beginnen laat de vloer zich bovenop een bestaande vloer plaatsen, zonder eerst te egaliseren en zonder nieuwe ondervloer. “Bovendien zijn onze vloeren 100% watervast”, vult Nicolas Cnudde van USFloors aan. “Onderhouden doe je gewoon met water, zonder het risico op een opstekende vloer door een te natte behandeling. Ideaal dus ook voor vochtige ruimtes, zoals de keuken of de badkamer. De sterke akoestische demping, tot 20 decibel, is een bijkomend voordeel voor de rust in huis en voor het wooncomfort. In deze setting een mooie bonus.”

De keuken geeft, via de schuifdeur aan de zijkant, toegang tot het terras en de tuin. Wij volgen eerst de flow van het gebouw en komen via de keuken in de eetkamer terecht. Al dekt die naam de lading niet volledig. Gezelschapsruimte of vrijetijdskamer is correcter. Dit is de plek waar het gezin met vrienden en familie uitgebreid kan tafelen en voluit praten. Ook hier schept een gashaard meteen een warme – letterlijk en figuurlijk – sfeer. De inbouwcassette van Dru werd door Mauws op ooghoogte geïnstalleerd, voor een optimale impact op de beleving. Het uitnodigende tapijt versterkt de huiselijkheid en doet tegelijk dienst als akoestisch dempend element. Als gast kom je hier trouwens niets tekort. Verscholen achter de deur is een koelcel ingebouwd en aanpalend is er de bar. Het Fior Di Bosco-marmer geeft het barmeubel een sterke uitstraling. Het gekleurde eik steekt ook hier terug de kop op, aangevuld met grijs glas in de goed gevulde barkasten.

Sta je aan de bar met je favoriete drankje, dan lonkt ongetwijfeld het zwembad in de tuin. Via het schuifraam sta je in no time aan de waterrand. Samen met de grondige renovatie werden de terrassen vernieuwd en het zwembad aangelegd. Omdat binnen en buiten elkaar nu eenmaal naar een hoger niveau tillen. De betontegels van één op één meter creëren visuele rust rond het zwembad. Het bad positioneert zich naast de nieuwbouw vleugel met de praktijkruimte. Deze uitbouw kenmerkt zich door een moderne architectuur, maar vindt in zijn materialen en vormentaal aansluiting op het ‘oude’ gedeelte. Zoals met de houten elementen. De technieken van het zwembad en van de vloerverwarming in de praktijk zijn weggewerkt in de kastenwand. Voor een net resultaat.

In navolging van de gezinswoning staat ook in de praktijk een huiselijk gevoel voorop. Dat stelt patiënten op hun gemak en helpt hen hun verhaal te delen. Zijn er presentaties of besprekingen, dan zijn alle technische voorzieningen getroffen om dit op een professionele en comfortabele manier te doen in het aangename kader van de praktijk. De vloer, muur en kastpanelen zijn allemaal afgewerkt met Aqua Sensa van Boss Paints. Deze cementstuc brengt eenheid en rust in het interieur van de consultatieruimte. De zitbank loopt schijnbaar door van binnen naar buiten. Inbouwspots combineren functioneel en aangenaam licht. Met de houthaard als kers op de taart. Deze open haard, maatwerk uit eigen atelier bij Mauws, functioneert ook als barbecue. Vanuit de hoek schuiven beide ramen volledig weg. Aangenaam voor de patiënten bij mooi weer en multifunctioneel als ontspanningsruimte tijdens de vrije tijd. Gaan de schuiframen eenmaal open dan wordt het gebouw helemaal één met de tuin.

De bewoners genieten sinds hun renovatie- en bouwproject nog meer van hun thuis en hun buitenbeleving. In de verschillende zithoeken in de tuin is er op een zonnige dag altijd een aangenaam plekje te vinden. Is het weer op zijn Belgisch? Dan vindt het gezin ontspanning en plezier binnenshuis. Van de knetterende haarden, het doorgedreven maatwerk en de geïntegreerde technieken tot het minimale onderhoud en poetswerk. Die fijne momenten hopen ze alvast snel te mogen delen met anderen. Wij hopen met hen mee!

 

Met dank aan:

 

Willem Benoit
www.studiobenoit.be

 

Beldekor
www.beldekor.be

 

COREtec® Floors – USFloors International LLC
www.coretecfloors.com

 

MAUWS haarden
www.mauws.be

 

Quooker
www.quooker.be

 

Miele
www.miele.be