TOP

Philip Simoen

Dat een appartement in de stad inzake comfort niet onder hoeft te doen voor een ruime villa in een groene omgeving, kan niet beter bewezen worden dan met dit project. Bovenop een nieuw winkelcomplex met prachtig uitzicht op het 15e-eeuwse Belfort van Aalst, blinkt dit appartement uit in comfort, functionaliteit en een verrassend interieur dat bovendien perfect gebruik maakt van de aanwezige buitenruimte om te schitteren. Vanop dit dakterras kijk je uit over de volledige stad met naast het indrukwekkende belfort ook de Sint-Martinuskerk als blikvanger. Dat deze stad een rijk industrieverleden heeft, blijft ook zichtbaar. En dat de zonsondergang hier niet veel moet onderdoen voor één van de exotische fotografieoorden van de bouwheer, vergroot alleen maar het vakantiegevoel in dit bijzondere appartement…

15 jaar geleden had Philip Simoen hun appartement aan zee ingericht en daar waren ze zo tevreden over dat ze niet lang hoefden na te denken. Integendeel, nog voor ze na lang zoeken dit casco appartement op plan wisten aan te schaffen, lag hun keuze voor de interieurarchitect al vast. “Philip is én een vakman én een goede luisteraar. Hij staat open voor onze ideeën en verwerkt die in een ontwerp dat altijd verrast. Zoals je ziet houden we van kunst en heb ik een passie voor fotografie. Voor beide moest er ruimte zijn en hij is erin geslaagd die heel smaakvol te integreren in een aangenaam interieur.”

In de smaakvolle en strakke keukenwand zit heel wat verborgen: wijnfrigo, diepvriezer, combioven, stoomoven, warmhoudlade, frigo, vacuümlade, cooker… werkelijk niets ontbreekt. Het warme eiken fineer en de karaktervolle Zimbabwe Black natuursteen vormen een geslaagd huwelijk in deze ruimte. Het keukeneiland is dan weer op een andere manier opvallend. Ik denk niet dat je het meer kan personaliseren dan hier. De volledige voorzijde is ingenomen door een witte printwand waarin je de contouren van een ijsbeer waarneemt. Een foto die de bouwheer maakte op een reis naar Alaska. Ze hebben lang getwijfeld om het te doen maar anderzijds past het in het wit-zwarte verhaal van het interieur. Het voegt een subtiele persoonlijke toets toe. Andere eyecathers in deze grote, open leefruimte zijn uiteraard de kunstobjecten, de designmeubels in de zithoek zoals de twee zetels van Le Corbusier en het bijzondere lichtarmatuur boven de Knoll eettafel. Al mag je die ook gerust onder de categorie kunst onderbrengen. Deze unieke ZUMI-armatuur werd op maat gemaakt en het is de eerste uitvoering in bladgoud.

Dat de eigenaars hun ruime villa niet meer missen, zegt genoeg. Dit ruime appartement blinkt in zowat alles uit. Het ontwerp van Philip Simoen verrast en maakt elke ruimte bijzonder, de realisatie van het maatwerk van projects@home doet de rest. “De bouwheer had ons aangesproken over zijn project en bracht ons in contact met de interieurarchitect. Hoewel we intern ook een interieurarchitect in dienst hebben om projecten voor klanten te ontwerpen, werken we even vaak voor andere interieurarchitecten. Toen we het ontwerp van Philip onder ogen zagen, wisten we meteen dat het om een indrukwekkende realisatie ging. En niet enkel vanwege de omvang van de werken – alles is maatwerk, van vloeren en plafonds tot alle meubels – maar ook omwille van het slimme en doordachte ontwerp. Er zitten heel wat bijzonderheden in het maatwerk: de verborgen ontbijthoek achter in de wand schuivende panelen in de keuken gerealiseerd met het Assunta systeem, de combinatie van geborstelde eik fineer die zwart werd gekleurd en vernist met de Zimbabwe Black natuursteen die het huzarenstuk afmaakt en die behalve heel mooi ook heel praktisch en onderhoudsvriendelijk is, de eigenzinnige haardwand die ter plaatse geschilderd is in dezelfde witte kleur als de andere wanden, de verborgen master bedroom, dit project heeft alles waaraan een maatwerkbedrijf als het onze zijn hart kan ophalen. De kwaliteit en vakmanschap komt in dergelijk project naar boven en wij zijn blij dat we daaraan hebben bijgedragen. Het verhaal klopt en loopt door op het loungeterras waar we het maatmeubelwerk verzorgden met een hoofdrol voor Hi-Macs waarvoor we erkend installateur zijn. Bij een schitterend appartement als dit hoort immers ook een dito panorama dat we zoveel mogelijk hebben proberen uitspelen.”

Dat is hier zeker het geval, want als het maatwerk al imponeert, wat dan gezegd van het fantastische uitzicht dat achter de volledige glazen achtergevel op je wacht. Het ruime terras wordt daardoor direct bij de leefruimte betrokken. Een effect dat wordt versterkt door de vloerbedekking. Het eiken parket binnen lijkt buiten een vervolg te krijgen. Het terras is een mix van gezelligheid en strakke elementen en een niet onaardige bijrol voor aardewerk in de vorm van de mooie handgemaakte design bloempotten van Atelier Vierkant. De beplanting voegt een groen element toe en is, net als het houten rasterwerk, precies op maat: voldoende om de inkijk te bufferen zonder echter het geweldige zicht te hinderen.

Een bijkomende troef van het maatwerk is dat er in elke kast voldoende diepte en licht geïntegreerd zit. En de subtiele variatie, ondanks het eenduidige materialenpallet. Zo wisselen de donkere houten passages in eik fineer die we in de keuken en de leefruimte aantreffen plots van gedaante in de wand aan de kopse kant. In deze witte wand zit de haard verwerkt en de state of the art geluidsinstallatie van Bowers & Wilkins. Deze afwisseling in materialisatie houdt het geheel luchtig. De bureauruimte geniet dan weer van zowel contact met de rest van de leefruimte als van een zekere mate van afscheiding. En dat gebeurde door Philip Simoen door grote vakken voor kunstobjecten te voorzien, een specifieke vraag van de bouwheer. De grote kastenwand naast het bureau biedt niet alleen voldoende bergruimte in dit appartement, achter het laatste paneel gaat de grootste schat schuil: de master bedroom. Het verrassingseffect dat hiermee wordt bereikt, getuigt van een ongeziene creativiteit van de ontwerper. Vanuit de leefruimte zou je immers nooit verwachten hierachter nog zo’n grote ruimte aan te treffen.

Het avontuur begint met een strakke en sfeervolle gang die als dressing fungeert. Die mondt uit in de lichtrijke slaapkamer waarvoor ze als buffer dient. Dat de slaapkamer aan de voorzijde van de woning ligt, was hier geen hinder. Integendeel, behalve de enkele bewoners komt niemand op deze dakverdieping. Dat liet hen dus toe hier een groot raam te voorzien dat aangenaam daglicht binnen laat vallen. Verder is de kamer mooi maar sober ingericht. Dat in tegenstelling tot de achterliggende badkamer waar imitatie natuursteen weelderig heerst. Travertino geeft er cachet aan zowel het bad, de douche als aan het badkamermeubel. Het plaatje wordt compleet gemaakt met een netjes ingebouwde en gepersonaliseerde sauna. Comfortabel ontspannen kost hier dus geen moeite.

 

projects@home
www.projectsathome.be

 

Philip Simoen Interieurarchitect
www.simoeninterieur.be

 

Miele
www.miele.be