TOP

GC Architecten

Om het goed te doen, moet je twee keer bouwen. Dat zegt het cliché althans. In Zulte greep een gepensioneerd koppel die herkansing met beide handen. Samen met GC Architecten transformeerden zij een vervallen jarenzestig villa tot een moderne, strakke woonst. “Je moet weten dat de eigenaars eigenlijk eerst een pastorij wilden bouwen”, glimlacht architect Bert Ghesquière. “Het koppel woonde hier een paar honderd meter verderop in een landelijk huis. Die stijl wilden ze ook in hun nieuwe woning doortrekken. Pas gaandeweg is er een kentering in hun plannen gekomen. Dat heeft onder andere te maken met de unieke omgeving. Het perceel geeft uit op landbouwgebied, dat we zoveel mogelijk wilden betrekken in het gebouw door middel van een volledig opengewerkte achtergevel.”

 

Speling van volumes
De woning is een langwerpig gebouw geworden dat ogenschijnlijk bestaat uit drie balken die in en op elkaar zijn geschoven. Aan de straatkant geeft het huis niks weg: de voorgevel is volledig gesloten. Je ziet geen ramen, geen deuren, geen garage. Die laatste is voorzien aan de zijkant, terwijl de voordeur zich verschanst achter een muur die doorschiet. “De bewoners wilden genieten van maximale privacy”, legt Bert Ghesquière uit. “Vanaf de straat is er geen inkijk. Er zijn geen raamopeningen zichtbaar en alle toegangen tot het huis zitten discreet weg. Door te spelen met verschillende volumes ontstaan er drie muurvlakken op een verschillende diepte en hoogte. Eén van die muren schiet door en daarachter bevindt zich de voordeur. Bovendien stuit je daar op een gelamelleerde aluminium wand. Hij begrenst een patio die extra licht brengt in de keuken. Er is een subtiele inkijk, dat wel, maar verder blijft de privacy behouden.”

 

Verankerd in het landschap
Een raam naast de voordeur geeft een glimp van wat je binnen mag verwachten: je kijkt los door het huis heen, de velden in. Zodra de voordeur opengaat, maakt het besloten gevoel plaats voor openheid en transparantie. “Het hele ontwerp draait om het uitzicht achteraan”, geeft de architect aan. “Zoals gezegd bevindt de woning zich in een landbouwzone. Hier stond vroeger een oud huis dat we hebben afgebroken in functie van een nieuwbouw. Het gebouw spitst zich volledig toe op het achterliggende natuurgebied. De hele achtergevel is voorzien van kamerhoge ramen, zodat de natuur maximaal wordt opgenomen in huis. Waar je je ook begeeft, je bent altijd verbonden met de tuin en de weilanden die eraan grenzen. Aangezien de voorzijde zo gesloten is, verwacht je nooit zoveel licht binnen. Dat verassingseffect vormt de kern van het ontwerp. Bovendien hebben we ervoor gezorgd dat de bovenbouw er deels boven uitsteekt, zodat er een luifel ontstaat. Die loopt door over de hele achtergevel en mondt uit in een overkapping van het terras. Daarnaast fungeert ze als natuurlijke zonnewering, om oververhitting tegen te gaan.” Om de connectie met buiten te optimaliseren, zijn alle woonfuncties als het ware naast elkaar geplaatst. Bovendien bevindt zich alles op het gelijkvloers, van de zithoek tot de slaapkamer en badkamer. “Boven zijn er wel een aantal kamers, maar die worden vooral gebruikt als de kleinkinderen komen slapen”, legt Bert Ghesquière uit. “De bewoners zelf leven en slapen beneden. De bedoeling was het huis vooral heel praktisch in te richten. Alle woonfuncties zijn duidelijk gedefinieerd, maar lopen toch mooi over in elkaar. Er zijn geen vaste deuren voorzien, zodat alles erg ruimtelijk aanvoelt. Daarnaast zijn er wel schuifsystemen geïntegreerd, zodat elke ruimte toch afzonderlijk afgesloten kan worden als daar nood aan is.”

 

Warme sfeer
De woning oogt modern, maar is warm ingericht. Natuurlijke materialen nemen de bovenhand. Zo is de vloerbekleding afwisselend parket en een keramische tegel die er mooi bij aansluit qua kleur. Verder is er gekozen voor veel wit en accenten van zwart. De ruimtes die dat kleurenpalet het best illustreren zijn de keuken en eetkamer die samen het hart van het huis vormen. Dit is de plek waar het leven zich ontvouwt en waar wordt verzameld met de familie en vrienden. “Voor de eigenaars waren de keuken en het eetgedeelte de belangrijkste leefruimtes. Daarom hebben ze ook iets extra gekregen: een patio vooraan de woning die gul daglicht binnentrekt en zo meer kwaliteit schenkt aan de ruimte. Zoals je bij het binnenkomen al kon zien, is de patio niet zichtbaar vanaf de straat. Hij zit volledig weg achter een langwerpige muur. Aan de voordeur wordt hij vervolgens afgeschermd door de lamellenstructuur.”

 

GC Architecten
www.gc-a.eu

 

Novy
www.novy.be

 

Franke
www.franke.com/be

 

Reynaers Aluminium
www.reynaers.be