A house on the hill
Onze manier van wonen is de laatste decennia radicaal veranderd. Waar we vroeger iedere ruimte mooi afscheidden van de rest van het huis, doen we dit nu volledig omgekeerd. Openheid wint het nu steevast van dat vroegere ‘hokjesdenken’. De opdracht van mede-bouwheer, tuinarchitect Ken Verelst was dus duidelijk bij deze grondige renovatie van een oer-klassieke woning in de stille Kempen: overbodige muren slopen, openheid vergroten en alles omtoveren tot een coherent, stijlvol geheel. Na ons bezoek kunnen we alleen maar bevestigen: die missie is geslaagd!
Authentieke L-vorm: de grote lijnen bewaard
Aan de structuur van deze woning uit de jaren zeventig werd niet getornd; dat was ook nergens voor nodig. De ruime L-vorm waarin de volumes waren opgetrokken voldoet perfect aan de wens van de bouwheer. Wat wel moest gebeuren was natuurlijk een grondige herindeling. Alle overbodige muren werden vakkundig weggehaald om zo één mooi geheel te bekomen. Zo werd het ware potentieel aan oppervlakte én volume al snel uiterst mooi geopenbaard. Weg benepenheid, welkom heilzame ademruimte! Het hoeft dan ook niet te verbazen dat we werden verwelkomd door een zichtbaar tevreden bouwheer. Bouwheer: “We zijn inderdaad erg blij dat we onze visie voor dit huis integraal hebben kunnen waarmaken. Mijn man, Ken Verelst, is tuinarchitect. Hij heeft dan ook behoorlijk wat verstand van architectuur en interieurvormgeving. Het ontwerp heeft hij dus helemaal zelf getekend. Uiteraard heb je dan een technisch sterke architect nodig om dit alles ook bouwkundig helemaal uit te werken. Dat heeft het architectenbureau met verve gedaan. Ze hebben ons ontwerp mooi gevolgd en ervoor gezorgd dat ieder technisch obstakel van de baan werd geveegd. Het resultaat is een woning die enorm open is en dialogeert met de mooi aangelegde tuin. Openheid was cruciaal, maar tegelijk wilden we ook voldoende privacy. Dat laatste danken we natuurlijk vooral aan het feit dat het huis letterlijk tegen een heuvelrand ligt en dus hoger dan de rest van de omgeving.”
Balans tussen warmte en openheid
Wat meteen opvalt, is hoe de ruimtes erin slagen om hun grote volumes toch erg warm en karaktervol te houden. Ook dat is natuurlijk geen toeval: over iedere centimeter werd nagedacht, al valt dat nergens op. Bouwheer: “We wilden een woning met karakter. Daarvoor konden we verschillende troeven uitspelen. Om te beginnen zijn er de materialen: De inkom en woonruimte werden voorzien van een zwarte eiken parket. Dit brengt vanzelf een authentieke warmte die onszelf en bezoekers meteen een behaaglijk gevoel biedt. Overdreven warm zou natuurlijk de balans verstoren, dus kozen we in de keuken, hal en toiletruimtes voor gepolierd beton. De grote tegels zijn rustiek én eigentijds, wat het geheel mooi in evenwicht houdt. De hele achterkant van deze L-vorm bestaat uit raampartijen; buiten enkele gordijnen (alweer voor de gezelligheid) hebben we die openheid niet verstoord. Geen shutters of rolluiken dus. Enkele welgemikte airco units bewaken een aangenaam binnenklimaat. In de slaap- en badkamerruimtes wisselen een lichtbeige tapis plein en keramische tegels elkaar af. Vanuit ons bed kijken we uit op de vijver dicht tegen het raam: een idyllisch schouwspel om bij wakker te worden. De badkamer geeft uit op een fraaie patio. De tuin hoort dus absoluut bij het decor en bepaalt mee de globale sfeer.”
Rainforest Green: een woud aan kleuren
De tuin laat zich doorheen de hele woning gelden. Met zo’n grote, knap vormgegeven brok natuurschoon, brengt dit vanzelfsprekend een enorme meerwaarde. Het panoramische zicht omvat waterpartijen, loofbomen, golvende grasvelden… de rust van de natuur is hier permanent voelbaar. Ook binnen heerst een erg natuurlijke atmosfeer. Daar heeft de, door de bouwheren zeer bewust gekozen, natuursteen van het grote eilandblad en de toiletruimte alles mee te maken. Bouwheer: “Door die grote raampartijen is de tuin overal aanwezig. Met een tuinarchitect als bouwheer is dat natuurlijk niet verwonderlijk. De tuin volgt het reliëf van de heuvel en werd mooi strakgetrokken voor extra comfort. Eerst stonden er veel naaldbomen die het mooie zicht wat belemmerden; die hebben we weggehaald. Nu geniet je van de volledige diepte van dit uitzicht. Er is ook een zwemvijver en een patio met een siervijver. Allemaal erg naturel geïntegreerd in een natuurlijk geheel. Ook binnen is groen een belangrijke tint geworden naast de strakkere en eigentijdse zwartwit accenten. Dat lijkt misschien erg logisch voor een tuinarchitect, maar eigenlijk is het vooral toeval. Voor het keukenblad en de bekleding van de toiletruimte zochten we een steen die net iets anders was, maar toch vertrouwd overkwam. Die vonden we in deze Rainforest Green natuursteen. Het is een opvallende steen met erg natuurlijke ‘tekeningen’ die vooral brons en groen uitstralen. Aangezien die steen sterk aanwezig is, werd groen vanzelf een belangrijke kleur in het hele interieur. Sporadische houttinten en bronzen kleuren vervolledigen verder het interieur.”
Gracieuze gezelligheid, mee gedragen door de buitengevel
Bouwheer: “Uiteraard werd ook de buitengevel aan een metamorfose onderworpen. Voor de gevelsteen kozen we een karaktervolle beige steen die op een ietwat atypische manier werd gevoegd. De voegen zitten wat dieper, wat de aanblik van een verlijmde steen geeft. Zo kunnen we op termijn nog kiezen welke voeg we eventueel willen gebruiken… móchten we dit nodig vinden, want we zijn erg tevreden over de huidige uitstraling. De industriële panelen voor het verdiep hebben we ‘naakt’ laten staan. Dit blijkt ook de beste manier om ze onderhoudsvriendelijk te houden. Nu zijn ze erg makkelijk afwasbaar én het uitzicht is uiterst geslaagd; ze maken het geheel wat strakker door de warmte van de gevelsteen te doorbreken.” Het moet gezegd: dit huis op de heuvel speelt zijn troeven sterk uit. Subtiel, maar ook compromisloos. Wie enkele jaren geleden het oorspronkelijke gebouw zag, zal wellicht nooit vermoed hebben dat hier zo’n geraffineerd wooncomfort überhaupt mogelijk was.
Benedetti interieur: meesters in gezelligheid
Wie de gezelligheid graag laat afhangen van vernuftige details, komt niet zelden uit bij Benedetti interieur. Na ruim 50 jaar raam- en interieurdecoratie ontwikkelden deze mensen een virtuoos oog voor doeltreffende sfeerschepping. Dat is ook in dit project onmiddellijk zichtbaar: de gordijnen in de livingruimte zijn veel bepalender dan hun zachte, lichte uitstraling doet vermoeden. Vital Ceelen, zaakvoerder: ‘Maatwerk gordijnen zijn onze specialisatie. Voor de sfeer in een binnenruimte zijn gordijnen doorgaans absoluut cruciaal; onze decennialange ervaring is dan altijd een grote meerwaarde. In dit huis werd gekozen voor een semi-transparante linnen stof. Die accentueert de strakke lijnen van het gebouw, maar creëert tegelijk ook voldoende warmte. Om steeds gordijnen te maken die perfect passen in het specifieke concept van de klant, beschikken we over een ultramodern atelier in Hulshout. Iedere vorm van maatwerk is mogelijk, waardoor elk interieur een geheel eigen persoonlijkheid meekrijgt. Ons vakmanschap, ervaring en onze high end infrastructuur stellen ons bovendien in staat om de klant doorheen het hele proces te adviseren en bij te staan, van het prille begin tot de afwerking. Dit geldt trouwens niet alleen voor gordijnen: meubilair, verlichting, decoratie, wandbekleding, tapijten op maat… de hele interieurvormgeving is bij ons in bekwame handen.”
Het moet gezegd: dit huis op de heuvel speelt zijn troeven sterk uit. Subtiel, maar ook compromisloos. Wie enkele jaren geleden het oorspronkelijke gebouw zag, zal wellicht nooit vermoed hebben dat hier zo’n geraffineerd wooncomfort überhaupt mogelijk was.
Ken Verelst
www.kenverelst.be
Benedetti Interieur
www.benedetti.be