TOP

Minimalistische houten woning

Er zijn slechtere plaatsen om te wonen dan Hingene. De pittoreske deelgemeente van Bornem bestaat voor het grootste deel uit bossen, dijkwegen en jaagpaden. Fluitende vogels en loeiende koeien nemen er de bovenhand op het geluid van auto’s en fabrieken, terwijl prachtige vergezichten worden gecombineerd met een charmante dorpskern. Niet ver van het centrum, aan een smal kasseiweggetje, bevindt zich deze woning, een opmerkelijk houten volume dat mooi opgaat in de landelijke omgeving. Zowel het dak als de gevels zijn integraal afgewerkt met een lattenstructuur in padoek. Zelfs een toegangsdeur en enkele smalle ramen zijn mee bekleed met het materiaal, zodat ze discreet wegvallen in het gevelvlak. Een uitgesproken maar sobere vormgeving die nog extra reliëf krijgt door grote ramen met accentkaders en een grote uitbouw vooraan. “Daar slapen wij op de tweede verdieping”, wijst de eigenaar. “De uitbouw fungeert als een soort van uitkijkpost over het natuurgebied wat verderop. ’s Morgens sta je er op met een fantastisch zicht over de bossen en de Schelde. We zijn echt verliefd geworden op deze locatie. De rust is enorm. Toen hier enkele jaren geleden een oude boerderij werd afgebroken in functie van een nieuwe verkaveling hebben we geen moment getwijfeld en zijn we er meteen op gesprongen.”

Ruimte, openheid en licht
De warme, minimalistische uitstraling van de gevel wordt ook binnen doorgetrokken. Ter hoogte van de inkom verdeelt een eiken trap het huis schijnbaar in twee delen: een functionele zone met berging en wasplaats aan de straatkant, en de eigenlijke leefruimte aan de tuinkant. “Het huis is maar 7 m breed, maar wel 17 m lang. Om geen tunnelgevoel te krijgen, is de trap evenwijdig met de straat geplaatst, als een soort van scharnierpunt tussen de berging en het woongedeelte. Het resultaat is een uitgestrekte leefruimte die bovendien vanaf verschillende punten licht trekt. We wilden een open huis met zoveel mogelijk daglicht. Daar is op diverse manieren op ingespeeld, zoals met een kamerbreed hoekraam achteraan en een centrale vide. Vooral die laatste genereert een enorme lichttoestroom. Het leuke is ook dat het licht altijd weer anders aanvoelt, afhankelijk van het moment van de dag of het seizoen”, legt de eigenaar uit.

In het interieur is gekozen voor warme materialen en kleuren. Een steellookdeur van Interieurglas begeleidt je naar de leefruimte. Opvallend: aan weerzijden van de muur zijn er smalle profielen geplaatst, zodat de deur perfect aansluit. Langs de scheidingswand met de buren strekt zich vervolgens de kastenwand van de keuken uit die overloopt in een speels opgevatte boekenkast. Grote zwarte vlakken combineren met accenten van marmer, hout en messing die de ruimte onderdompelen in een warme luxueuze sfeer. “Voor ons was het belangrijk dat de ruimte echt als één geheel zou aanvoelen, ook al heeft elke functie duidelijk een eigen identiteit. De vide definieert mee de scheiding tussen de eetruimte en het zitgedeelte. Daarnaast zorgt de kastenwand ervoor dat alles toch visueel verbonden is.”

Glazen scheidingswanden
De woning strekt zich uit over drie niveaus, waarbij ouders en kinderen elk een verdieping innemen. Op de eerste verdieping situeert zich nog wel een bureauruimte ter hoogte van de vide, maar verder is alles ontworpen op maat van de jongste bewoners. Zo situeren zich aan de straatzijde twee kamers, die zich quasi volkomen in elkaar spiegelen. Zij kijken uit over het stiltegebied. Daartegenover bevindt zich de kinderbadkamer, een ruimte die op een inventieve manier van natuurlijk licht wordt voorzien. “In de badkamer zijn er geen ramen. Daarom is één wand uitgewerkt in gezuurd glas, dat het inkomend daglicht van de overloop doorlaat en evengoed maximale privacy verzekert”, legt de eigenaar uit. “Het is een discrete maar heel effectieve oplossing waarvoor we te rade zijn gegaan bij Interieurglas in Puurs. Zij hebben trouwens ook onze steellookdeur en de glazen wand op de overloop gemaakt en geplaatst. Wij hebben twee jonge kinderen en wilden geen gewone balustrade aan de trap. Interieurglas kwam daarop met een oplossing van vloer tot plafond: een volledig glazen wand met steellookkader dat niet opvalt maar wel optimale veiligheid garandeert. Het is een esthetische oplossing die er bovendien voor zorgt dat de ruimte voldoende open en licht blijft. Het leuke is ook dat het effect van de gekartelde trap naar de tweede verdieping overal zichtbaar is.”

Suitegevoel
De tweede verdieping is voor de ouders. Slaap- en badkamer vormen één grote ruimte en zijn als het ware verweven met elkaar. Centraal bevindt zich het bed, dat aan de ene kant geflankeerd wordt door een groot vrijstaand bad en aan de andere kant door de dressing. Ga je het hoekje om, dan is er een zwevend badkamermeubel geïntegreerd, mooi afgescheiden van het eigenlijke slaapgedeelte. “Je hebt hier een soort van suitegevoel”, glimlachen de bewoners. “Voor ons is dit meer dan een slaapkamer. We komen hier tot rust. Een bad nemen na een harde werkdag met zich op de natuur: het is alsof we elke dag op hotel zijn.”

 

 

Interieurglas
www.interieurglas.be

 

Architect: Tim Deltour
www.timdeltour.be

 

Architect: Nils Duerinck
www.nilsduerinck.be

 

Reynaers Aluminium
www.reynaers.be