TOP

K2 Architecten – Karin Kieden

Mensen evolueren, smaken veranderen
en ook woonbehoeftes worden bijgesteld met de tijd. Zo ook bij de bouwheer die op deze Vlaams-Brabantse bouwgrond in 1984 een fermette bouwde. In 2000 werd de woning voor een eerste keer gemoderniseerd. Maar de behoefte naar een meer eigentijdse woonst bleef sluimeren. Zo’n twee jaar geleden werd de knoop doorgehakt en ging men voor een grondige renovatie, zonder weliswaar te raken aan muren en structuur van de woning. Het was architect Karin Kieden van K2 architecten die, in een perfect geoliede tandem met bouwonderneming Van der Steen, de uitdaging met twee handen aannam. Dankzij de vlotte samenwerking, strikte timing en goede verstandhouding met de bouwheer slaagde men er in om in amper 12 maanden de woning opnieuw instapkaar te maken. Kerst 2019 mocht het koppel vieren in een gerenoveerd huis, een moderne thuis die aanvoelt als nieuw – maar toch ook een beetje vertrouwd dankzij de omgeving – en perfect aansluit op hun actuele woonwensen en wie ze zijn vandaag.Deze woning in Vlaams-Brabant zet ons meteen op het verkeerde been. Neen, dit is geen nieuwbouw zoals we op het eerste zicht vermoeden. Nog niet eens zo heel lang geleden stond hier een fermette die in amper een jaar tijd gerenoveerd en omgevormd werd tot een eigentijdse villa met lichtovergoten interieur, een woonst die zowel qua wooncomfort als op energetisch vlak helemaal mee is met de 21ste eeuw. Samengevat: een indrukwekkende transformatie, dit terwijl er aan de footprint van de woning op de bouwgrond op zich niet geraakt werd. Zo kan het dus ook.

We noteren 2018 wanneer de bouwheer en -vrouw bij architect Karin Kieden komen aankloppen. Hun initiële wens: een vrijdragende trap die leefruimte en bovenverdieping verbindt. En misschien ineens enkele andere suggesties voor een moderner interieur. In hun zoektocht naar inspiratie zien de bewoners in ons eigenste Home Sweet Home magazine een totaalrenovatie die deed dromen en verlangen naar meer. Misschien was het toch tijd om één en ander grondig aan te pakken. “Of dit ook kan met onze woning?”, luidt plots de vraag. Onder het motto ‘half werk is geen werk’ wordt er besloten om niet alleen interieur maar ook exterieur van een indrukwekkende make-over te voorzien. Karin Kieden: “De oorspronkelijke woning, een typische fermette met klassieke stijlkenmerken, was binnen eerder donker en opgedeeld in aparte ruimtes. Een eerdere verbouwing, met een uitbreiding van de woonruimte en grotere raampartijen, bracht al enig soelaas. Maar door de beperkende opdeling van het interieur bleef het beoogde effect uit. Bovendien bevond de volledige verdieping zich onder het hellend dak. Gevolg: eerder duistere slaapkamers met dakvensters zonder al te veel uitkijk op de mooie omgeving. Het kwam er op aan de vloeroppervlakte ten volle te benutten en zowel op de benedenverdieping als boven een maximum aan licht binnen te trekken.”

Vandaag zien we voor ons een woning die visueel niets meer heeft van die fermette van weleer. De klassieke gevelsteen en het zadeldak met dakpannen hebben plaats geruimd voor eigentijdse architectuur met strakke volumes in zwart en wit. “De huidige scheiding tussen de zwarte gevelsteen en de witte crepi is ongeveer de lijn waar de vroegere kroonlijst van het dak liep”, verduidelijkt de architect. Het hellend dak is vervangen door kamerhoge muren waardoor er een volwaardige verdieping werd gecreëerd. Resultaat: aanzienlijk wat ruimtewinst, vooral dan in de hoogte. Op het gelijkvloers werd er aan de bestaande muren en oppervlakte inderdaad zo goed als niets veranderd. Het is de nieuwe hoogte die het hem doet. Uiteraard werd de gevel wel volledig gestript en voorzien van een moderne gevelsteen. Niet alleen het samenspel van metselwerk en sierpleister, maar ook de uitsparingen voor de terrassen zorgen voor een dynamisch gevelbeeld en behoeden het moderne gebouw voor een te grote massiviteit. Eigentijdse architectuur die niet gaat vervelen.

Bij een verbouwing van deze grootorde wordt uiteraard ook het energetisch aspect aangepakt, conform de verwachtingen en normen van vandaag én morgen. De woning werd volledig geïsoleerd en luchtdicht gemaakt. Duurzaam bouwen én renoveren is dan ook het leitmotiv van bouwonderneming Van der Steen, de aannemer uit Leuven die hier alle ruwbouw-, dak- en metselwerken voor zijn rekening mocht nemen. Deze bouwonderneming staat ondertussen voor meer dan 80 jaar en drie generaties aan ervaring, met een vast team aan gekwalificeerde vaklui die mee zijn met de laatste trends en technieken. Ze denken mee, communiceren eerlijk en bouwen oplossingsgericht, steeds met de bouwplanning in het achterhoofd. De grootste uitdaging van deze werf? “De timing”, getuigt Joris Van der Steen die samen met zijn zus Saskia aan het roer staat van deze dynamische familieonderneming. “Het kwam erop aan alles zo goed mogelijk te plannen en te anticiperen op de vorderende werken. Een extra uitdaging bestond eruit de woning en dan vooral de kelderruimte waar spullen gestockeerd stonden, droog te houden. Het dak werd er dan ook pas op het laatste moment afgehaald.” Naast de uitmuntende isolatie, van zowel gevel als dak, werd de woning voorzien van een state-of-the-art ventilatiesysteem type D, energiezuinige verwarming met warmtepomp en PV-panelen en tot slot geautomatiseerde en via domotica gestuurde zonwering.

Het eigentijdse en tegelijk tijdloze contrast tussen zwart en wit wordt consequent doorgetrokken, zowel binnen als buiten. Het zwart van de gevelsteen en buitenschrijnwerk maakt een geslaagde combinatie met het wit van de prominent aanwezige geveldelen in silicoonharssierpleister. Deze buitenbepleistering werd vakkundig gerealiseerd door Consteca, een referentie op vlak van pleisterwerk in de ruime regio rond Vlaams-Brabant. Met een standaardgarantie van 10 jaar staat dit familiebedrijf, met ondertussen een ervaren team aan dynamische vaklui, dus letterlijk garant voor kwaliteit die blijft. Waarom gevelpleister? Eigentijdse architectuur en witte crepi zijn sowieso een goede match, zowel bij nieuwbouw maar net zo goed bij een renovatie met maximale visuele impact. De witte gevelafwerking, die het daglicht optimaal weerkaatst, onderlijnt de helderheid van elk architecturaal ontwerp. Bovendien laat de sierpleister zich fraai combineren met andere gevelmaterialen, zoals hier de zwarte en karakteristieke gevelsteen, wat op zich ook weer zorgt voor een boeiend contrast tussen de gevelvolumes. Neem je met wit geen risico op termijn? Deze specifieke gevel werd door Consteca afgewerkt met een vuilwerende StoLotusan beschermlaag. Deze combineert de voordelen van een waterafstotend oppervlak met een speciale micro-structuur, vergelijkbaar met de eigenschappen van een Lotusblad. De vuildeeltjes hechten zich veel minder snel aan het oppervlak en worden bovendien door de parelende en afrollende waterdruppels probleemloos meegenomen. De speciale afwerkingslaag, een absolute aanrader, zorgt met andere woorden voor een zelfreinigende werking waardoor gevels er langer droog en schoon uitzien, zoals ook de helderwitte gevel van dit project.

Eens binnen, wordt het spel tussen wit en zwart – deze laatste als accentkleur – kracht bijgezet. Dat blijkt al meteen in de hal met aangrenzend een open bureel, gesitueerd langs de straatkant. Met afgesloten ruimtes werd op deze vernieuwde benedenverdieping zoveel mogelijk komaf gemaakt, dit met uitzondering van de glazen deur richting leefruimte. Dit komt de openheid beslist ten goede. Alles oogt zoveel luchtiger dan voorheen. Zelfs de glazen deur, gekozen uit het uitgebreide assortiment aan maatdeuren van Nordex, zorgt voor een discrete afsluiting, weliswaar zonder het vrij spel van het daglicht te hinderen. De keuze van de bouwheer viel op een strak, kaderloos en diffuus glazen vlak, ontdaan van alle franjes en overbodigheden. Minimalisme troef. De vloerpomp, in combinatie met een roestvrijstalen en esthetische vloerplaat, garandeert de vlotte bediening. De plafondhoge uitvoering van deze glazen deur, minutieus op maat gerealiseerd, ondersteunt de architecturale rust. Wat de overige binnendeuren betreft, ook en zelfs vooral aanwezig op de bovenverdieping, opteerde men consequent voor het uitgepuurd design van de Nordex G0 deur, hier in lakuitvoering RAL 9016. De deuren werden kaderloos uitgevoerd en liggen perfect in hetzelfde vlak als de muur. Ook dit komt de visuele rust én het ruimtelijk gevoel aanzienlijk ten goede. Doordat ook deze lakdeuren kamerhoog werden uitgevoerd, loopt het plafond naadloos over van de ene in de andere ruimte. Hoe minder ‘hindernissen’, hoe groter het architecturale effect. Of hoe deze deuren weten op te vallen en zich onderscheiden in hun opmerkelijke onopvallendheid.

Doorheen de woning zijn er trouwens nog meer elementen die gerecupereerd konden worden. De recent vernieuwde keuken, een realisatie van Driesmans Sanitair, Keukens & Dressings uit Kessel-Lo bij Leuven, is er één van. Deze werd met zorg gedemonteerd, gestockeerd en nadien met dezelfde nauwgezetheid opnieuw geïnstalleerd in een weliswaar meer opengetrokken ruimte. Het is een tijdloze U-vormige keuken, die de gegeven ruimte optimaal weet te benutten. Het ontwerp overstijgt de vluchtige trends en weet gebruikscomfort te combineren met een eigentijdse esthetiek die weliswaar actueel blijft. Dit is onder meer te danken aan de witte fronten in glas, voor die extra luxueuze toets. De slanke horizontale greeplijsten zetten het design kracht bij. Het geheel werd door Driesmans bij de ‘herinstallatie’ wel voorzien van een spiksplinternieuw, rank en slank Pure White werkblad in kwartscomposiet. Ook de onderspoelbak – eveneens mooi én makkelijk in onderhoud – en het verlaagd verlek zijn nieuw en integreren mooi in het fris ogend geheel. Esthetiek, comfort én onderhoudsgemak verenigen, dat is een uitdaging die Driesmans telkens weer aangaat. Dit familiebedrijf, bijna 65 jaar geleden opgericht en vandaag gerund door Dirk en Christine, telt anno 2020 zo’n 25 medewerkers en specialisten die bekend staan voor hun vakmanschap. Er werd geïnvesteerd in een ruime toonzaal van 1.000 m², ingericht als een beleefcentrum waar je de mogelijkheden en materialen aan de lijve kunt ervaren. Service met een grote S.

Helder wit zet de toon, weliswaar op smaak gebracht met een goed gedoseerde portie zwart. Dit duikt onder meer op als accentkleur in het schrijnwerk. Maar zeker vermeldenswaardig is ook de zwarte keramische tegelvloer, karaktervol én onderhoudsvriendelijk. Voor de vloerwerken deed men een beroep op de firma Vertessen uit Aarschot, gespecialiseerd in vloeropbouw van a tot z en steeds op maat van de specifieke situatie. In dit geval werd er geopteerd voor de isolerende vloermortel op basis van EPS parels, vermengd met cement en een extra additief dat niet alleen de isolerende eigenschappen maar ook de druksterkte ten goede komt. Doordat Vertessen, met naast de meewerkende zaakvoerder David een 10-tal ervaren vaklui, zowel isolatie, chape als vloerwerken uitvoert, kan men een ontzorgende totaalservice aanbieden met maar één aanspreekpunt. Bovendien heeft deze zaak een eigen toonzaal waar op een oppervlakte van 150 m² een mooi overzicht wordt gegeven van het actuele aanbod aan tegels én parketvloeren. In dit geval viel de keuze op de Ariostea Ink keramische tegel, met een formaat van 1 op 1 meter en een dikte van 6 mm, die niet alleen op de volledige benedenverdieping maar ook boven in de badkamer werd toegepast. De overige ruimtes en kamers boven kregen een Vertessen parketvloer Super Classic, bestaande uit een onderparket en een toplaag van 4 mm. De parketvloer met 20 cm brede planken maakt een drempelloze verbinding van de nachthal naar de kamers. En ook dit draagt bij tot een optimaal gevoel van ruimte.

Openheid troef, zeker in de leefruimte die in het licht baadt. Centraal in deze ruimte: de vrijdragende trap waarmee het ooit begon en nog steeds de spil blijkt van de verbouwing. Architect Kieden: “Om deze trap met zwevende treden te realiseren, werd de binnenmuur vervangen door een muur in volle betonblokken. Kwestie van een stevige constructie te garanderen.” De treden werden uitgevoerd in corian, een duurzaam en onderhoudsvriendelijk massief oppervlaktemateriaal dat we ook elders – en dan vooral in de badkamers – nog zullen aantreffen. Kijken we omhoog, dan zien we op de verdieping een glazen passerelle met aan weerszijden van deze transparante loopbrug grote ramen die het licht binnentrekken en tot in de kern van de woning. Meer licht en een ruimtelijke effect? Check en check!

Nog meer licht dankzij de riante raampartijen in de zij- en achtergevel, daar waar de privacy gegarandeerd is. Zo noteren we twee schuiframen die elk toegang bieden tot een eigen terras. Opmerkelijk: aan de ingerichte buitenruimte, met terras, tuin en siervijver, werd bij de meest recente verbouwing zo goed als niets gewijzigd. En dus moest er door aannemer Van der Steen zorgvuldig worden omgesprongen met wat gegeven was en moest behouden blijven. Enkel de oprit vooraan, voorheen eerder landelijk qua look, kreeg een make-over conform de nieuwe en strakke architectuur. Binnen werd de volledige benedenverdieping uitgerust met verlaagde plafonds. De netjes ingewerkte lineaire LED-lichtlijsten zorgen voor extra architecturale dimensie, en dit doorheen de hele woning. Strak en clean, net zoals alle andere binnenpleisterwerken die de firma Consteca ook voor zijn rekening nam. Gladde en vlakke muren, wanden en plafonds overal in huis, met minder nam men geen genoegen. En aan deze verwachtingen werd met verve voldaan.

Er werd gerenoveerd met het oog op mooi en comfortabel wonen, nu en in de toekomt. De huislift brengt de bewoners van de garage over het gelijkvloers naar de bovenverdieping. Dit komt de mobiliteit ten goede – bijvoorbeeld met volle boodschappentassen – én staat garant voor ‘levensloopbestendig wonen’. Een woning die met andere woorden voorbereid is op ‘de oude dag’. Als we met z’n allen dan toch langer thuis blijven wonen, doen we dat beter zonder belemmeringen. De lift brengt ons op de bovenverdieping met twee slaapkamers, twee badkamers en een dressing slash strijkkamer met ingemaakte kasten en een zee aan opbergruimte. De master bedroom heeft een eigen en best ruim terras, zuidelijk gericht en geïntegreerd in de voorgevel. Maar ook achteraan werd er een extra terras ‘op niveau’ gerealiseerd. Binnen en buiten zijn onlosmakelijk verweven, ook op deze verdieping. Net daarom oogt het geheel zo licht.

De grootste badkamer heeft naast een wastafel met dubbele waskom en een ligbad, dat als het ware op een podium werd geplaatst, ook een fraaie inloopdouche met multifunctionele hoofddouche, een handdouche én vier zijsproeiers voor een heuse wellnesservaring. Net als de keuken werden de beide badkamers vakkundig aangepakt door Driesmans. De reeds aanwezige meubelen in de master bathroom kregen een geslaagde make-over, dit dankzij de nieuwe opbouwspoelbakken in solid surface en het kraanwerk met hoog designgehalte. Zowel het bad met zijn best imposante ombouw als de ultra strakke inloopdouche werden uitgevoerd in solid surface. Dit materiaal combineert een aangename en warme ‘touch’ met hygiënisch onderhoudscomfort. Dankzij de naadloze verwerking konden siliconenvoegen worden vermeden. De gastenkamer, met een fraai zicht op de vallei, heeft een eigen badkamer met wastafel en inloopdouche. Ook hier zet solid surface de toon. Bewegingssensoren maken dat het licht, ook hier in de vorm van strakke LED-lichtlijsten, aangaat van zodra je de badkamer of nachthal betreedt. De technieken en domotica? Het werk en de verdienste van de bouwheer, informatiespecialist die hier in zijn eigen woning qua automatisatie alle registers opentrekt. Ere wie ere toekomt!

 

Met dank aan:

 

K2 Architecten – Karin Kieden
www.k2architecten.be

 

Bouwonderneming Van der Steen
www.van-der-steen.be

 

Nordex
www.nordex.be

 

Vertessen
www.vertessen.be

 

Consteca
www.consteca.be

 

Driesmans Sanitair, Keukens & Dressings
www.driesmans.be

 

Sto
www.sto.be

 

Reynaers Aluminium
www.reynaers.be