TOP

Schellen Architecten

Dat bijna geen mens deze prachtige villa ooit in levenden lijve zal zien is best wel jammer. Ze ligt verdoken achter een lang smal steegje dat uitkomt op een drukke straat.“Als je dat weggetje niet weet zijn, rijd je er zo voorbij”, geven architecten Reginald Schellen en zijn zoon Pieterjan Schellen aan. “Die afgeschermde locatie was meteen het interessante aan deze opdracht: het verrassingseffect is enorm. Zodra je de oprijlaan voorbij bent opent zich een andere wereld. De bouwheer had een 74 are groot perceel gekocht, ogenschijnlijk afgezonderd van de bewoonde wereld, maar toch vlakbij het stadscentrum en de autostrade. Een unieke context met alles erop en eraan: ruimte, rust en groen. De vraag was een woning te ontwerpen met zowel plaats voor ontspanning als om te werken. Er moest voldoende ruimte voor kunst zijn en aan het zwembad moest een bar geïnstalleerd worden om te kunnen verpozen na een lange werkdag. Verder kregen we eigenlijk carte blanche.”

Schellen Architecten bedacht een soort van glazen kunstgalerie met een open plan, georganiseerd rond een grote buitenruimte. Langgerekte luifels, imposante glasgevels en natuurstenen wanden verzamelen zich rond een buitenkamer met spiegelend water. Met wat verbeelding kan je er het iconische Barcelona-paviljoen in zien. Reginald Schellen: “Het concept lag vrij snel vast. De bedoeling was dat de woning maar gaandeweg haar geheimen zou prijsgeven om zo de belevingswaarde naar een hoger niveau te tillen.” Als je de site oprijdt vang je maar een glimp op van het gebouw. Een eerste lange muur in donkergrijze gekloven natuursteen schermt de gevels groten- deels af. Een tweede wand neemt je dan weer mee richting de inkom. “De wanden met de gekloven natuursteen begrenzen en beschermen het volume. Het idee is dat je tussen het groen en de ruwe muren heen naar de voordeur wandelt. De beleving van het gebouw ontvouwt zich op die manier stap voor stap. Hoe meer je de inkom nadert, hoe meer zicht je krijgt op de grote glasgevels, de lange oversteken en de buitenkamer met poolhouse en zwembad”, legt de architect uit.

Eén van de meest opvallende kenmerken van het gebouw zijn de enorme oversteken. Ze lijken wel te zweven over de binnen- en buitenruimtes en lange natuursteenwanden. Een concept dat mogelijk gemaakt werd door te werken met Aquapanel® Cement Board Outdoor van Knauf, een uiterst duurzame bouwplaat die perfect bestand is tegen extreme weersomstandigheden zoals wind, regen en sneeuw. Aquapanel Cement Board Outdoor is een 12,5 mm dikke cementplaat op basis van Portland-cement met zuiver minerale toeslagstoffen. Die samenstelling maakt de plaat volledig vochtongevoelig, schimmelbestendig en onbrandbaar. Ze wordt hier toegepast als onderdeel van de Aquapanel® plafond- systemen en gefinetuned met de gepaste afwerkproducten. Door al die componenten samen te brengen ontstaat er een totaalproduct met een gegarandeerde kwaliteit. Met de Aquapanel Finishing Products vullen we namelijk de voegen en wordt het volledige oppervlak voorzien van een uniforme witte afwerklaag. Door de fijne structuur van al de onderdelen kunnen we de plafondoppervlakken tot volledig naadloze gladde vlakken afwerken. Aquapanel Cement Board Outdoor wordt bevestigd op een stabiele basis- structuur, rekening houdend met de specifieke stabiliteitsvereisten van het project. Indien men kiest voor een metalen onderconstructie, dan moeten de profielen conform klasse C3 of C5 zijn. Het verankeren van de plafond- constructie aan de structuur van het gebouw moet gebeuren conform de regelgeving en de stabiliteitseisen. De verankeringsmethode en het verankeringsproduct worden bepaald door het type materiaal van de basisplafond- structuur. Denk aan beton, hout of metaal. Niet onbelangrijk voor de berekening van de draagconstructie is de factor windbelasting. Bovendien moeten uitzetvoegen voorzien worden waar nodig. Daarom lopen alle zet- voegen ook door in de plafondopbouw en -afwerking.” De luifels zijn afgewerkt met een sier- pleister in gebroken wit, dat de eigentijdse toon van de woning nogmaals beklemtoont. De isolatie van de bui- tenwanden en de cementering op deze isolatie, is het werk van Consteca uit het Vlaams-Brabantse Londerzeel, in- middels bijna zestig jaar gespecialiseerd in hoogwaardige buitenpleisterwerken en gevelbekledingen.“Wij werken regel- matig met de architect samen. Over het algemeen gaat onze focus uit naar binnen- en buitenpleisters, Gyproc en steenstrips, zowel voor nieuwbouw als renovatie”, legt zaakvoerder Werner Casier uit.“Het pleisterwerk geeft gevels hun karakteristieke uitstraling en benadrukt eens te meer de volumes van het gebouw. Pleister is zo plastisch en flexibel dat het elke architecturale vorm kan bekleden, ook als die heel complex is. Belangrijk voor dit project is dat het gevelpleister ook voorzien is van een speciale afwerkingslaag die beschermt tegen koude, vocht en vuil. Dat is trouwens iets wat wij standaard toepassen.Voor mij gaat kwaliteit boven alles. Onze klanten krijgen een standaardgarantie van 10 jaar, en dat zegt wellicht genoeg.”

Samen met de luifels verankeren grote raampartijen het gebouw in de omgeving. Voor alle schrijnwerk deed Schellen Architecten een beroep op Vossal nv uit Beerse, een erkende Reynaers-partner die alles heeft op gemeten, geproduceerd en geplaatst. Pieterjan Schellen: “Wij werken regelmatig samen. De grootste sterkte van Vossal nv is dat alle activiteiten in eigen beheer worden uitgevoerd. Het bedrijf werkt al bijna 40 jaar exclusief met profielen van Reynaers en beschikt over een productiehal van 2.400 m2. Die ervaring is onmiskenbaar een voordeel bij een uitdagend ontwerp als dit.” Vossal nv is een echt familiebedrijf waar je terecht kunt voor alle aluminium schrijnwerk, van superisolerende ramen tot inbraakveilige deuren, gordijngevels, veranda’s en wintertuinen. Erik en zijn echtgenote Caroline Eysermans worden bijgestaan door hun beide zonen Dieter en Hans, bovenop een team van zo’n vijftig medewerkers. “We blijven groeien en ons verder ontwikkelen als onder- neming. Zo hebben we enkele jaren geleden onze kantoorruimte volledig herbouwd, om nog efficiënter te kunnen werken. Daarnaast vinden we het belangrijk om de typische waarden van een familiebedrijf te blijven uitdragen. We houden van kor te communicatie- lijnen, zodat we altijd snel aanspreekbaar zijn.We houden ook alle werk in eigen handen, waardoor we de volledige controle behouden over essentiële parameters zoals timing en kwaliteit.” “Eén van de centrale ideeën in het ontwerp van deze woning is dat er geen verschil is tussen binnen en buiten”, benadrukt Reginald Schellen nog. “Beide dimensies vormen één entiteit. De luifels, de natuursteen die gewoon doorloopt van gevel tot vloer, de grote glaspar tijen: het zijn allemaal zaken die de leefruimte doen overvloeien in de omgeving en het idee van de buiten- kamer kracht bijzetten. Een belangrijke beweegreden is dat de site in zone- vreemd gebied ligt. Daardoor mochten we maar 1000 m3 bebouwen. Door het terras en de zwembadzone op te vatten als een deel van de woning creëren we een verruimend effect. Daarbij maken de losstaande muren en het poolhouse een beschermende beweging rond het centrale binnen- gebied, dat organisch voortvloeit uit de leefruimte. Door de muren los te trekken van de woning ontstaat er een patio-effect: een ontspannende oase omlijnd door groen en voorzien van schaduwzones waar het dagdagelijkse leven zich gewoon voortzet.”

Zodra je binnen bent, maakt verwondering plaats voor stilte en sereniteit. De inkomhal gaat over in een lange gang die de hele woning in twee snijdt en een integraal zicht geeft op de woning. Vanaf de voordeur kan je in een rechte lijn tot in de tuin kijken. Langs die zichtas zijn alle woon- en werkfuncties georganiseerd. Bovendien doet de as dienst als kunstgalerie met verschillende schilderijen van internationale grootheden zoals Picasso, Matta, Miró en Alechinsky.“We hebben gekozen voor een eenvoudig en leesbaar ontwerp met een logische opbouw en indeling”, geeft Pieterjan Schellen aan. “Alle woonfuncties zijn vervat in één bouwlaag, waarbij een centrale circulatie-as fungeert als ruggengraat. Ruimtes met een meer gesloten karakter zoals slaapkamers, badkamers en kantoor- ruimtes hebben we voorzien aan de noordkant. De leefruimte, keuken en een vergaderzaal zijn vervolgens georiënteerd naar het zuiden. Zij zijn heel open van sfeer en worden via grote glaspartijen gelinkt aan het terras, dat we zien als een volwaardige buitenruimte.”

In het interieur is alles minutieus afgestemd op elkaar. Sprekende materialen en zachte kleuren zorgen voor een contemplatieve, huiselijke sfeer. De natuurstenen vloer gaat in dialoog met eikenhouten kasten, marmer en lichtgekleurde stoffen zoals tapijten en gordijnen. “De eigenaars wisten heel goed wat ze wilden”, zegt Lode Callens van Callens Interiors, dat alle raamdecoratie voor zijn rekening nam. “Ze wilden een heel rustige woonst. De gordijnen dragen bij aan die uitstraling.We hebben gekozen voor een soort van velours dat over sterke akoestische eigenschappen beschikt. De stoffering zorgt zo voor een discrete luxueuze toon, maar draagt ook bij aan de functionaliteit van het gebouw. De eigenaars werken geregeld thuis. Daarom moet het geluid zoveel mogelijk gedempt worden. De kleur is dan weer bewust heel neutraal gehou- den om zoveel mogelijk op te gaan in de rest van het interieur. We hebben hier te maken met gigantische raam- partijen. Mochten we in zo’n geval voor een ostentatieve kleur gaan, dan oogt de raamdecoratie snel te zwaar voor de lichte stijl van het huis.” Callens Interiors heeft inmiddels meer dan dertig jaar ervaring op de teller staan.Van klassieke gordijnen tot paneel- en vouwgordijnen, je vindt er alles wat je maar kunt dromen op het vlak van raamdecoratie. Lode Callens: “Wij zijn een klein familiebedrijf met een eigen confectieatelier. Dat betekent dat we alles in eigen beheer houden.Voor ons is dat een belangrijk deel van onze service. Onze werking is heel persoonlijk. Wij komen bij de mensen thuis, geven advies, meten op, werken alles af én verzorgen de plaatsing.”

 

Schellen Architecten
www.schellen.be

 

Aerts + Blower
www.aerts-blower.be

 

www.knauf.be
www.knaufinsulation.be

 

Consteca
www.consteca.be

 

Vossal nv
www.vossal.be

 

Callens Interiors
www.callensinteriors.be