TOP

Architectenbureau Van Steenkiste

Het is een typische herfstochtend wanneer we in november een charmante villawijk in Heverlee binnenrijden. We bezoeken er een hedendaagse woning op een boogscheut van Heverleebos. De warme verkleuring van de bladeren en het groen in de tuin contrasteren mooi met de strak vormgegeven voorgevel. Die gevel is een samenspel van rechte volumes en verschillende materialen: witte sierpleister, steenstrips, zwarte raamkaders en gevelbekleding wisselen elkaar af. Zwarte tuinpoortjes met een fijne belijning zetten de trend verder en verzekeren bovendien de privacy van de bewoners.

Het verhaal van de bouwheren begon in 2017, toen ze besloten hun familiewoning aan de stadsrand van Leuven te verkopen en na een omweg deze bouwgrond met verouderde bungalow kochten. “Hoe ouder we werden, hoe onhandiger onze herenwoning ook bleek: de vele verdiepingen, trappen en grote ruimtes overtuigden ons om naar een andere woning uit te kijken”, vertelt de bouwvrouw. “We gingen op zoek naar een appartement in het centrum van Leuven, waar we veel voordelen van de stad zouden behouden. Het was geen eenvoudige zoektocht maar uiteindelijk vonden we een ruim appartement met een groot dakterras dat veel licht binnenbracht. We hielden van de stijl van architect Hans Van Steenkiste en vroegen hem om een renovatieplan voor het appartement te ontwerpen.”

Toch begon het koppel steeds meer te twijfelen: “Hoe dichter de stap naar een appartement kwam, hoe duidelijker het werd dat het voor ons niet de juiste was. Na ons hele leven in een groot huis gewoond te hebben voelde een appartement beperkend aan. Bovendien hebben we een grote familie van kinderen en kleinkinderen die regelmatig over de vloer komen, wat ook al lastiger zou worden in een appartement waar je rekening wil houden met naaste buren. Het gevoel zat niet goed, en we hebben het appartement dan ook verkocht zonder er daadwerkelijk gewoond te hebben.”

Niet veel later viel het oog van de bouwheren echter op een oude woning op een centraal gelegen hoekperceel. De gedateerde bungalow was opgetrokken rond een centraal gelegen patio, wat aansloot bij de oorspronkelijke wensen van het koppel. “We contacteerden Hans opnieuw aangezien hij goed begreep wat we zochten. Hij verzekerde ons dat hij het pand volgens onze wensen kon renoveren, en zo gingen we over tot de aankoop”, beschrijft de bouwvrouw.

Het originele pand had veel weg van een ruim appartement met een binnentuin. Dat concept bleef behouden en in de renovatie werden er enkele leefruimtes aan toegevoegd: aan de voorzijde kwam een eerste verdieping die het slaapvertrek en een extra living herbergt. Wat voorheen een verouderde bungalow was is nu een eigentijdse woning. Architect Hans Van Steenkiste geeft ons wat meer uitleg: “Als basis voor de gevel gebruikten we witte crepi op isolatie. Bepaalde delen werden bekleed met steenstrips die de eentonigheid in de gevel doorbreken en de raampartijen verlengen. De garagepoort werd als het ware ingepakt in aluminium lamellen die in de gevel doorlopen, en ook de buitenkast met technische installaties en de tuinpoortjes werden zo vormgegeven. De zwarte aluminium ramen en dakranden zetten die kleurentrend verder. Door slechts met een beperkt aantal materialen en kleuren te werken creëren we rust, zuiverheid en eenheid, elementen waar we steeds naar streven..”

De sierpleisterwerken van de gevel, sierstrips en binnenpleisterwerken werden uitgevoerd door Consteca. De mix van witte sierpleister en steenstrips is een geliefkoosde combinatie van architect Hans Van Steenkiste. Architecten kiezen vaak voor Consteca als partner aangezien het bedrijf al bijna zestig jaar gespecialiseerd is in kwalitatieve gevel- en wandafwerkingen. Zaakvoerder Werner Casier geeft meer duiding bij wat ze doen: “Buiten wordt de ondergrond steeds opgebouwd met isolatieplaten waarop een bewapeningsweefsel aangebracht wordt. In het geval van de sierpleister wordt nog een vuilafstotende verf toegevoegd die be-schermt tegen koude, vocht en vuil. In een bosrijke omgeving dreigt een witte gevel wel eens te verkleuren en dat verhindert deze laag. In het geval van steenstrips worden de strips tegen het bewapeningsweefsel gelijmd. Zowel de sierpleister als de steenstrips zijn in verschillende kleuren beschikbaar. De klant krijgt bij Consteca een standaardgarantie van tien jaar, of we nu een renovatie of een nieuwbouwwoning voor onze rekening nemen. De kwaliteit en plaatsing van ons product staan centraal, het moet perfect zijn. We bewijzen keer op keer dat je niet moet inboeten op kwaliteit wanneer je voor architecturale details kiest.”

Wanneer we de woning binnenwandelen zien we meteen de ruime en lichtovergoten leefruimtes achter een glazen deur met aluminium kader. De hal omvat een ruim toilet en vestiaire in bruine laminaat die qua kleur mooi aansluit bij de tegelvloer die doorheen de hele woning terug te vinden is. Een kleine nis met glazen leggers stelt beeldjes tentoon en creëert een sfeer van intimiteit en persoonlijkheid bij het binnenkomen. De grote living met eettafel en zithoek is volledig gericht op het eerdergenoemde binnenterras. Hoge plafonds van maar liefst 3,60m benadrukken de verticaliteit, net zoals de bewoners die in hun vroegere herenwoning ervoeren. De terrasgevel bestaat uit twee plafondhoge schuiframen die de grens tussen buiten en binnen haast volledig doen verdwijnen. Die gevel is naar het westen georiënteerd waardoor het in de leefruimtes haast nooit al te warm wordt. Verder gaan ook de geveloversteken en driedubbele beglazing mogelijke oververhitting tegen. Naast die architecturale sterktes dragen ook de eiken parketvloer en verfijnde aankleding bij tot het warme en rustige geheel. Eigentijds meubilair wordt gecombineerd met antieke erfstukken die in het moderne kader bijzonder goed tot hun recht komen.

Aan de voorzijde van de woning bevinden zich een ruime keuken, berging en garage. In de keuken herkennen we dezelfde materialen die we in de rest van het huis terugvinden: grote antraciet grijze tegels tegels, kasten in bruin en wit laminaat, en tabletten in composiet. Net als in de hal werden er ook nissen voorzien met glazen leggers die veel sfeer creëren. Een eyecatcher in het ontwerp is zonder twijfel het Liebherr Side-By-Side koelingstoestel. Thibaut Sohier van Liebherr vertelt waarom de bouwheren en heel wat andere klanten er zo tevreden over zijn: “Bij het Side-By-Side toestel worden eigenlijk twee aparte toestellen naast elkaar geplaatst en samen gemonteerd. Zo wordt het mogelijk om een indeling te kiezen die het beste bij de wensen van de gebruikers past, met verschillende temperatuurzones voor koel- en vriesopslag. Op www.liebherr.be kan je mogelijke koel- en vriescombinaties configureren en een beeld krijgen van hoe het er dan uitziet. Een enorme troef is onze BioFresh, een vershoudzone met regelbare luchtvochtigheid en temperaturen net boven het nulpunt. Die eigenschappen zorgen ervoor dat verse producten zoals groenten, fruit, vlees en zuivel er tot driemaal langer bewaard kunnen worden. Dat is niet alleen budgetvriendelijker maar ook ecologischer. Deze bouwheren kozen ook nog voor een ijsblokjesmaker en hebben zo een uitzonderlijke compleet toestel met 4 functies: een gewone koelzone, BioFresh, diepvries en ijsblokjesmaker.” De look van het toestel laat toe om het als volwaardig interieurelement te beschouwen. De trend waarbij alle technische toestellen zo goed mogelijk verborgen moeten zitten is aan het keren. Dit voorbeeld toont aan dat een mooi vormgegeven koelkast ook in een strakke woning niet misstaat.

Via een pivoterende deur lopen we verder naar een berging en garage die volledig van maatwerk voorzien zijn. Het slimme gebruik van ruimtes en de praktische indeling typeren de hele woning. Dat de bouwheren wijnliefhebbers zijn bewijst de exclusieve wijnkast, opnieuw van Liebherr. “Liebherr is de specialist in koel- en vriestoestellen, waaronder ook wijnkasten”, vertelt Thibaut Sohier verder. “In deze wijnkast kunnen maar liefst 200 flessen opgeborgen worden in drie verschillende temperatuurzones. Met instelbare temperaturen tussen 5 °C en 20 °C biedt dit toestel alle mogelijkheden die een wijnliefhebber nodig kan hebben.”

Langs de achtergevel, naast de grote living, vinden we nog een intieme tv-hoek met bibliotheek. Een glazen deur met gefumeerd glas geeft toegang tot een logeerkamer met dressing en ruime badkamer. Dit deel van de woning werd voorzien met het oog op de toekomst: indien de bewoners ooit de trap niet meer kunnen gebruiken, dan worden al hun woonnoden door het gelijkvloers gedekt. De logeerruimte kijkt eveneens uit op en geeft toegang tot het binnenterras.

Alle raambekleding werd verzorgd door Wooninrichting Graller. “De overgordijnen in deze woning zijn wave gordijnen, iets wat we momenteel enorm veel plaatsen”, duidt Bart van Wooninrichting Graller. “Dankzij diepe plooien en koordgeleiders blijft de afstand tussen de plooien steeds dezelfde en valt de stof strak naar beneden. Die eigenschappen maken wave gordijnen een geliefkoosde optie voor moderne woningen met grote raamoppervlakken.” Sinds meer dan 50 jaar staat het familiebedrijf Wooninrichting Graller in voor de interieurafwerking van woningen. Ze hebben een speciale focus op raamdecoratie en schilderwerken, maar ook voor gepersonaliseerd advies en interieuraankleding kan de klant bij hen terecht. Het bedrijf heeft een eigen atelier en plaatsingsdienst waardoor ze kort op de bal kunnen spelen en steeds kwaliteit leveren.

Samen met de bouwvrouw wandelen we vanuit de leefruimte naar boven langs de centraal gelegen trap met eiken treden in zetvorm. De trap scheidt de compacte eerste verdieping in twee onevenredige delen. Aan de ene zijde vinden we een zithoek/bureau met bibliotheek. “Deze ruimte dient in theorie als bureau, maar ik zit hier ’s avonds vaak om nog wat tv te kijken wanneer mijn echtgenoot gaat slapen”, vertelt de vrouw des huizes. “Over de hele achterwand loopt een bibliotheek waarvan het ontwerp gebaseerd is op een bibliotheek uit onze vorige woning. Die paste hier jammer genoeg niet, dus besloten we haar op maat de laten maken. Zo namen we heel wat elementen uit onze herenwoning toch mee naar hier.” Aan de andere zijde van de trap ligt een ruime slaapkamer met opnieuw een persoonlijke aankleding: de mix van antiek, modern design en kunst benadrukken de eigenheid van de bewoners. Langs weerszijden van de slaapkamer scheidt een smalle schuifwand de ruimte af van de badkamer en dressing. “We kozen deze schuifdeuren met zwarte verticale latjes omdat het ontwerp mooi aansluit bij de rest van het huis. Bovendien laten ze nog heel wat licht door. Ze zijn een echte eyecather.” Doorheen de eerste verdieping lopen horizontale ramen slechts over een deel van de muren, wat intimiteit creëert en privacy garandeert. Zwarte aluminium lamellen dienen als verduistering en beperken, net als in de rest van de woning, de inkijk van buitenaf. De woning laat toe dat de bewoners in elke ruimte voeling hebben met de natuur. “We genieten erg van ons uitzicht. De bomen en struiken verkleuren en dansen mee met de natuur, onze patio is net een levend schilderij.”

 

Met dank aan:

 

Architectenbureau Van Steenkiste bv
www.hansvansteenkiste.be

 

Consteca
www.consteca.be

 

Liebherr
www.liebherr.be

 

Wooninrichting Graller
www.graller.be