TOP

Daan De Volder Architects

Hoe maak je van een bestaand huis een nieuwe thuis, klaar voor de toekomst en geënt op de persoonlijke smaak van de bewoners. Dit was de uitdaging voor architect Daan De Volder die zich over dit renovatieproject mocht ontfermen. Het pand werd gesaneerd, weliswaar enkel waar nodig. Vooral het interieur onderging een ingrijpende make-over, met onder meer een nieuwe indeling en esthetische ingrepen met het oog op meer visuele rust, ruimte en licht. Het thuisgevoel werd pas echt compleet dankzij het nieuwe zwembad mét bijhorend poolhouse dat de buitenruimte aanzienlijk opwaardeert.

Een heuse coup de foudre. Dat was wat de huidige bewoners mochten ervaren bij hun eerste en zelfs ongeplande kennismaking met deze villa. En plots ging het snel, erg snel. In een mum van tijd was hun voormalige woonst verkocht waardoor dralen geen optie was. Tijd voor actie. In architect Daan De Volder vonden ze de juiste partner om hun woondroom waar te maken. Voor een woning uit de jaren ’90 was deze villa op energetisch vlak best vooruitstrevend, dus dat zat al goed. Alleen een sanering van het dak en de elektrische leidingen drong zich op, net als het herorganiseren van enkele ruimtes. Daarnaast kwam het er op aan het interieur en wooncomfort naar een hoger architecturaal niveau te tillen, conform de persoonlijke wensen, beschikbare technieken, verworven inzichten en eigentijdse materialen. We noteren juli 2019 wanneer er gestart wordt met het ontwerp. In november van datzelfde jaar beginnen de verbouwingswerken en amper vijf maanden later, maart 2020, nemen de bewoners
hun intrek in het huis dat een magnifieke metamorfose onderging.

Het moet gezegd, de bestaande woning was zeker innovatief en bijzonder voor zijn tijd, ook op architecturaal vlak. Een solide basis, met andere woorden. Ook qua volume voldeed het perfect aan de verwachtingen. De tijdloze en karaktervolle gevel met mansardedak diende alleen opgefrist te worden. De minerale gevelpleister werd hersteld waar nodig en het geheel werd vakkundig en met aandacht voor detail overschilderd. Ook het buitenschrijnwerk was nog in uitstekende staat. De houten ramen en voordeur kregen weliswaar een nieuwe zwarte laklaag, conform de nieuwe stijl die we straks ook binnen mogen ontdekken. Schilderwerken die opvallen in onopvallendheid Zowel de gevelafwerking als het buitenschrijnwerk ogen eigenlijk als nieuw, en dat is vooral te danken aan het vakmanschap van Schilderwerken Pieter Wirix. “Hoogkwalitatief schilderwerk schreeuwt nooit om aandacht”, is het motto van deze ondernemer en vakman uit Hasselt, actief sinds 2014 en ondertussen gewild voor projecten in heel Vlaanderen en het Nederlandse grensgebied. “Schilderwerk is discreet. Omdat het technisch, maar ook qua kleur zo perfect is uitgevoerd dat het opgaat in de buitenomgeving of het interieur.” Opvallen in onopvallendheid is dus het leidmotiv. De ruime expertise en grondige productkennis resulteert in vakkundig uitgevoerde schilderwerken, clean en strak afgelijnd, met aandacht voor het kleinste detail. “Klanten en opdrachtgevers moeten niet alleen tevreden zijn, maar dat ook blijven”, aldus Wirix. Daarom kiest hij steevast voor kwalitatieve producten, aangepast aan de specifieke ondergrond en situatie. Ook het zorgvuldig voorbereiden van deze ondergrond hoort er uiteraard bij. Zo ook in het interieur, waar Pieter en zijn team zowel de muren, plafond, plinten als deuren ‘in het nieuw’ mochten zetten. Een fraai voorbeeld van hoe ontzorgende schilderwerken een onmiskenbare schakel zijn in deze renovatie die de woning als nieuw doen ogen.

Via een glazen en met zwart staal omkaderde deur komen we in de indrukwekkende patio. “De long van de woning”, zoals de architect ernaar verwijst. Deze ruimte heeft door enkele architecturale ingrepen en het slim herorganiseren van de woning aan grandeur gewonnen. Met het voormalige gastentoilet, dat het ruimtelijk karakter van deze plek geen eer aandeed, werd komaf gemaakt. Het licht wordt hier langs alle kanten binnengetrokken, ook via de royale lichtstraat in het dak hoog boven onze hoofden. Naast een long en bron van licht is deze patio ook een kruispunt dat de verschillende ruimtes in en functies van het huis verbindt. De piano kreeg hier een ereplek waardoor deze centrale ruimte, en bijgevolg het hele huis, ook muzikaal tot leven komt. Maar blikvanger van dienst is ongetwijfeld de vloeiend vormgegeven trap, een knap ‘staaltje’ vakmanschap en pièce de résistance van de renovatie. Ondanks de solide constructie van staal en eik oogt de trap bijzonder licht en luchtig, waardoor hij niet gaat wegen op deze bijzondere ruimte. En ook hier zet de indirecte verlichting, netjes geïntegreerd in de leuning, de puntjes op de architecturale i.

Een volgende glazen deur, die zoals een poort verzonken ligt in een stalen omkadering, brengt ons naar de lichtovergoten leefruimte met zicht op de tuin. Waar het plafond voorheen nogal zwaar woog op de kamer, oogt dit vertrek nu een stuk ruimer, ook in de hoogte. “In een grote en eerder lange woning is het van belang de verticaliteit te bewaken”, aldus Daan De Volder. “Dat kan door hoogte te creëren waar het kan, maar eveneens door verticale schaduwvoegen en plafondhoge vinnen die onder meer de verticale lijnen van de zijramen doortrekken en benadrukken.” Het verlaagd plafond, voorheen aanwezig, was het eerste wat eraan moest geloven: goed voor een winst van een 15 à 20 cm in de hoogte. Ook de voormalige scheidingswand tussen salon en eettafel werd afgebroken. In deze leefruimte – net als in de rest van de woning – noteren we enkel ingemaakte kasten die voor rust en harmonie zorgen in het interieur. Daan De Volder: “Door de plafondhoge eikenhouten kastdeuren van een hoge sokkel te voorzien, krijgt de ruimte haar gewicht en wordt de hoogte extra benadrukt.” Een praktische tip die architect De Volder als docent aan de KU Leuven faculteit architectuur ook aan zijn studenten steevast meegeeft.

Van de leefruimte naar de keuken waar men opnieuw inzet op rust door middel van consequent materiaalgebruik. De eikenhouten fronten, ononderbroken van vloer tot plafond in het geval van de kolomkasten, zetten de toon. Ook qua toestellen is deze keuken voorzien van alle comfort. De espressomachine vond een discrete plek in de speciaal gecreëerde koffienis aan de zijkant van de kolomkast. Naast de inbouwkoelkast noteren we nog een riant Amerikaans exemplaar én een wijnkoeler in de bijkeuken, van de keuken gescheiden door een schuifdeur die weerom glas en staal combineert. Terug naar de keuken,
met een inductiekookplaat die volledig vlak geïntegreerd zit in het Silestone Calacatta Gold werkblad met zacht marmermotief, hier vakkundig verwerkt en geplaatst door Das Natuursteen. Deze natuursteenspecialist, met toonzaal en state-of-the-art atelier in Molenstede nabij Diest, specialiseert zich in steenmaterialen maar ook gashaarden voor particuliere woningen. Daarnaast legt het bedrijf zich toe op grote B2B projecten en natuursteenrestauratie, waaronder ijzerzandsteen. In deze woning stond Das Natuursteen in voor alle natuursteen en de kwartscomposiet in de keuken. Het keukenwerkblad werd voorzien van een fraai ingewerkte spoelbak in hetzelfde materiaal, net als de bijhorende spatwand. Het werkblad is 8 cm dik, in verstek gerealiseerd met oog voor detail: van onzichtbare lijmnaden – met lijmen in exact dezelfde kleur als het steenmateriaal – tot doorlopende marmeraders waardoor het werkblad net één massief blok lijkt. Donald Das, zaakvoerder van Das Natuursteen: “Silestone is een kwaliteitsvolle kwartscomposiet, uiterst hard en goed bestand tegen krassen, schokken en vlekken. Een echte aanrader voor in de keuken en beschikbaar in een waaier aan kleuren en natuursteendessins.” Hier opteerde men voor een suede afwerking met zachte touch. Liever glans? Ook een glanzend gepolijste finish behoort tot de mogelijkheden.

Nog meer bijzondere steenmaterialen in de vorm van de Gris Catalan, een harde Spaanse kalksteen met kenmerkende fossielen die zijn weg vond naar de sokkel van het haardmeubel in de leefruimte. Verder noteren we ook de opvallende aanwezigheid van Grigio Orobico, een Italiaanse marmer gekozen uit het ruime assortiment van Das Natuursteen. Deze karaktervolle natuursteen duikt op in verschillende ruimtes, waaronder het gastentoilet maar vooral ook in de badkamer en dressing bij de master bedroom. Dit leidt ons meteen naar de riante bovenverdieping die goed is voor twee kinderkamers, een badkamer, apart toilet, een gastenkamer of gameroom met eigen badkamertje (dat verrassend genoeg schuil gaat achter een kastdeur), een extra bureauruimte en tot slot de masterbedroom met full-option badkamer, dressing en slaapkamer. Het is vooral deze masterbedroom, die zowel qua indeling als wat de inrichting betreft een ingrijpende transformatie onderging, die onze belangstelling wekt. Binnenkomen doet men hier suitegewijs via de badkamer, een helderwitte ruimte waterdicht afgewerkt met Pur. Het frame van de glazen douchewand, voorzien van ingebouwde ledverlichting, zorgt voor een gegeerd en stijlvol zwart accent. Naast de douche is er plaats voor een vrijstaand bad, met kraanwerk in donker getint roestvrij staal, en een dubbel lavabomeubel met opbouwspoelbakken. Het natuurstenen tablet, maar liefst 2m80 lang en net daarom onzichtbaar verstevigd met een koolstofvezellat, werd vakkundig gerealiseerd door Das Natuursteen. Na de badkamer volgt de dressing die een bijzonder stijlvolle mix maakt van eik en de bovenvermelde Gris Orobico marmer, op smaak gebracht met weloverwogen lichtpunten die zowel voor de functionele verlichting als het gedempt sfeerlicht zorgen. Tot slot: de slaapkamer, een sfeervolle ruimte die een gemoedelijke rust uitstraalt en slaapcomfort garandeert.

Keep the best for last? Ook al ligt het outdoorseizoen ondertussen achter ons, uiteraard mocht een bezoekje aan de achtertuin niet ontbreken. Dé trots van de heer des huizes die, middels ondersteuning van de architect, zelf een groot aandeel heeft in de realisatie van deze groene oase. Al valt ook zijn aandeel in de werken binnenshuis zeker niet te verwaarlozen. Als fans van het betere buitenleven opteerden de bewoners niet alleen voor veel groen, maar ook voor een natuurlijk zwembad zonder chloor. Geen geïrriteerde en rode ogen, dus. De actieve zuurstof regelt het PH-gehalte terwijl een combinatie van koperanodes en UV-lampen de vorming van algen voorkomt. Als kroon op het werk ontwierp architect De Volder een poolhouse met leefruimte en aparte technische kamer. Dit poolhouse combineert een gevelbekleding in thermisch gemodificeerd en verduurzaamd grenenhout met grote schuiframen en een zwart metselwerk voor de imposante schouw die de architectuur mee definieert. Wat blijkt? De doorkijkhaard, ooit een onderdeel van het interieur van de woning, kreeg in deze schouw een volwaardig tweede leven. Het vuurbeeld is zowel zichtbaar vanuit het poolhouse als vanop het terras. Bovendien fungeert de haard als barbecue, ook langs beide zijden toegankelijk. Staycation? Zo kan het ook.

 

Met dank aan:

 

Daan De Volder Architects
www.daandevolderarchitects.com

 

Schilderwerken Pieter Wirix
www.schilderwerken-wirix.be

 

Das Natuursteen
www.dasnatuursteen.be