TOP

Floorcouture

Van vloer tot wand: PU-gietvloeren en mortex

 

U ziet ze regelmatig voorbijkomen in dit magazine: naadloze vloer- en wandbekledingen zoals gietvloeren en mortex. Architecten en interieurarchitecten smullen ervan, en ook wij zijn fan. Niet alleen omdat beide een unieke uitstraling hebben, ook omdat ze u als bouwer ontzettend veel mogelijkheden bieden. “We merken dat steeds meer mensen geïntrigeerd raken door de vele voordelen van deze afwerkingen. Die gaan veel verder dan louter het esthetische aspect”, aldus Jeffrey Tjoens van familiebedrijf Floorcouture®, dat al dertig jaar gespecialiseerd is in PU-vloeren, beton ciré, mortex en soort- gelijke toepassingen.

 

Wat maakt een PU-gietvloer nu zo interessant? De unieke uitstraling blijft de grootste aantrekkingsfactor. Deze vloeren worden in één geheel geplaatst, waardoor ze ruimtes open- trekken en in elkaar doen overvloeien.Vaak worden ze door- getrokken in alle kamers, tot de badkamer toe. “Het mooiste is als je overal in huis dezelfde vloer hebt liggen”, vertelt Jeffrey Tjoens. “De ruimtes ogen dan groter. Bovendien creëer je zo eenheid in je interieur. Dat is het leuke aan een gietvloer: je kan die overal in huis kwijt, zelfs in de inloopdouche. En heb je het toch graag creatiever of kleurijker, dan kan je alle kanten uit. Alle RAL-kleuren zijn mogelijk, tot en met een betonflame-effect toe. Daarnaast is er nog de afwerking. Qua toplaag kan je kiezen voor een heel fijne en verfijnde structuur die krasvaster is of voor een strakke look met een magnifiek esthetisch effect. Kortom, je vindt altijd een gepaste afwerking.” De PU-gietvloeren van Floorcouture® zijn UV-resistent, kras- en slijtvast, en onderhoudsvriendelijk. Daarbij wordt er onder- scheid gemaakt tussen twee types, afhankelijk van de situatie, de belasting en het gebruik. Jeffrey Tjoens: “Onze Comfort+ gietvloer is ideaal voor in garages en leefruimtes.We noemen het een taaie elastische vloer, omdat ze heel stevig is voor ruimtes die intensief gebruikt worden. Daar zetten we de Pure Soft-gietvloer tegenover, die ideaal is voor bijvoorbeeld boven: op de overloop, in slaapkamers en badkamers. Ze is veder- zachter en heeft extra akoestisch vermogen. In de badkamers plaatsen we ze overigens ook, tot zelfs op douchewanden. In dat geval verwerken we eerst een waterdicht plaatmateriaal, waarop de eigenlijke toplaag komt om zo één naadloos geheel te creëren.”

 

Mortex is iets helemaal anders: een stuctechniek met een uiterst natuurlijk effect dat zowel in landelijke als moderne woningen prachtig tot zijn recht komt. “Het is een grovere micromortel die bestaat uit kalk, cement en toeslagstoffen”, legt Tjoens uit. “Voor sommige mensen is een PU-vloer iets te clean, dan biedt mortex een meer genuanceerde uitstraling. De plaatsing is volledig ambachtelijk: alles gebeurt met de hand. Dat maakt meteen dat we kunnen variëren met texturen en kleuren. De sterkte van de wolktekening kan je volledig zelf bepalen. Wat de kleur betreft, kan je zo ver gaan als je wilt. Er zijn een zestigtal standaardkleuren, en ook daarin kunnen we variëren. Onlangs hebben we zelfs een roestimitatie verwezenlijkt: echt elk effect is mogelijk.”

 

Mortex wordt toegepast op vloeren, wanden en zelfs meubels. Het is ideaal voor renovaties, omdat het gemakkelijk over bestaande tegels en op oude muren kan aangebracht worden, zolang de constructie maar stabiel is. Bovendien is het waterdicht in de massa, wat het een geliefd materiaal maakt in natte ruimtes of in de keuken.“Mortex straalt heel veel tactiliteit uit. In de keuken werkt het heel mooi als spatwand of keukenblad. In een badkamer zorgt het voor een heerlijk zengevoel. We voorzien overigens altijd drie PU-vernislagen. Een belangrijke bescherming die de mortex volledig sluiten voor olie en vetvlekken.”

 

Wie graag inspiratie opdoet, kan de producten van Floorcouture® live komen bewonderen in een compleet vernieuwde showroom. Sinds begin mei 2020 is er in het dorp in Wijnegem een belevingsruimte van 180 m2 ingericht, waar alle toepassingen in al hun facetten getoond worden. Nog geen idee hoe uw toekomstige vloer, inloopdouche, keukentablet of spatwand eruit zal zien? Dan weet u meteen waar u inspiratie kunt halen.

 

 

Floorcouture®
www.floorcouture.be